Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 11:56

Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, σύμφωνα με έρευνα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η διάσημη αυτή δίαιτα μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις

Μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, όπου έτρωγαν οκτώ ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.
Στην προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές επανεξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα για τους συμμετέχοντες στις ετήσιες εθνικές έρευνες για την υγεία και τη διατροφή στις ΗΠΑ την περίοδο 2003-2018 και τις συνέκριναν με δεδομένα σχετικά με άτομα που πέθαναν στις ΗΠΑ, από το 2003 ως το 2019, από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Όπως εντόπισαν, η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία με κατανάλωση φαγητού σε διάστημα οκτώ ωρών την ημέρα είχαν 91% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε και σε άτομα που ζούσαν με καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Επίσης, μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, η διάρκεια διατροφής λιγότερο από δέκα ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντίθετα, η διάρκεια φαγητού άνω των 16 ωρών ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των ατόμων με καρκίνο.

«Ο περιορισμός του καθημερινού χρόνου κατανάλωσης φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως οκτώ ώρες την ημέρα, έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας. «Παρόλο που αυτός ο τύπος διατροφής ήταν δημοφιλής λόγω των πιθανών βραχυπρόθεσμων οφελών του, η έρευνά μας δείχνει σαφώς ότι, σε σύγκριση με ένα τυπικό εύρος χρόνου διατροφής 12-16 ωρών ημερησίως, η μικρότερη διάρκεια διατροφής δεν σχετιζόταν με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», προσθέτει.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν την εξάρτησή της από αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται από τη μνήμη των συμμετεχόντων και μπορεί να μην αξιολογούν με ακρίβεια τις τυπικές διατροφικές συνήθειες. Παράγοντες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην υγεία, εκτός της ημερήσιας διάρκειας κατανάλωσης φαγητού και της αιτίας θανάτου, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.

«Συνολικά η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση τροφής μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις. Όταν η μελέτη παρουσιαστεί στο σύνολό της, θα είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες της ανάλυσης, όπως την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών της δίαιτας των διαφόρων υποομάδων των συμμετεχόντων», δηλώνει ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης της επιστημονικής δήλωσης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις διατροφικές οδηγίες το 2023. Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα είναι επίσης κρίσιμο να δούμε εάν έχει συμπεριληφθεί μια σύγκριση των δημογραφικών και άλλων χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων και των παραδοσιακών παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως το βάρος και το άγχος.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 10:37

Σχετικά Άρθρα

  • Το μοτίβο διατροφής που ρυθμίζει χοληστερόλη, σάκχαρο και μεταβολισμό
    Το μοτίβο διατροφής που ρυθμίζει χοληστερόλη, σάκχαρο και μεταβολισμό

    Ο χρόνος και όχι ο τρόπος που καταναλώνουμε το φαγητό μπορεί να αποτελέσει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης των μεταβολικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη

    Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία μας, επηρεάζοντας άμεσα τον μεταβολισμό και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως οι καρδιακές νόσοι και ο διαβήτης. H έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και το αυξημένο άγχος έχουν οδηγήσει σε μια ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων μεταβολικών διαταραχών. Περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες πάσχουν από μεταβολικές διαταραχές γεγονός που ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

    Μια νέα κλινική μελέτη από το Ινστιτούτο Salk και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο αποκαλύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να χαρίσει σημαντικά οφέλη σε άτομα που αντιμετωπίζουν μεταβολικές δυσλειτουργίες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, επικεντρώνεται σε μια ομάδα πληθυσμού που ήδη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο».

    Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

    Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης τύπου 2. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρει από αυτήν την κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και ανωμαλίες στα επίπεδα χοληστερόλης.

    Η ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις στον τομέα της διατροφής και του τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι μεγάλη, καθώς η παραδοσιακή συμβουλή για «λιγότερο φαγητό και περισσότερη άσκηση» είναι δύσκολη στην εφαρμογή από πολλούς ανθρώπους μακροπρόθεσμα. Τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα διατροφής, που χαρακτηρίζονται από υπερβολική πρόσληψη σακχάρων, αλατιού και λιπαρών, σε συνδυασμό με τις καθιστικές συνήθειες, έχουν συμβάλει στην άνοδο του μεταβολικού συνδρόμου.

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει;

    Η έρευνα εστιάζει στη διαλειμματική νηστεία, η οποία στη συγκεκριμένη μελέτη περιλάμβανε ένα χρονικό παράθυρο κατανάλωσης τροφής 8 έως 10 ωρών κάθε ημέρα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη μείωσαν την περίοδο φαγητού τους, τρώγοντας μόνο για ένα διάστημα μέσα στην ημέρα που ξεκινούσε τουλάχιστον μία ώρα μετά το ξύπνημα και τελείωνε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό το μοτίβο διατροφής ήταν προσαρμοσμένο στις προσωπικές ανάγκες κάθε ασθενούς.

    Η βασική υπόθεση της έρευνας είναι ότι το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τα λιπαρά με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Δρ Satchidananda Panda, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, «με τη χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής, επανενεργοποιούμε τη φυσική σοφία του σώματος και αξιοποιούμε τους καθημερινούς του ρυθμούς για να αποκαταστήσουμε τον μεταβολισμό και να βελτιώσουμε την υγεία».

    Τα αποτελέσματα της μελέτης

    Η κλινική μελέτη, με την ονομασία TIMET, ήταν η πρώτη που εξέτασε τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας σε άτομα που ήδη λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για το μεταβολικό σύνδρομο. Σε αντίθεση με άλλες έρευνες, οι συμμετέχοντες δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τι τρώνε, αλλά μόνο το πότε τρώνε.

    Μετά από τρεις μήνες παρακολούθησης, οι ασθενείς που ακολούθησαν το πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε βασικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής τους υγείας, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), και το κοιλιακό λίπος, το οποίο συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο. Σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν έχασαν μυϊκή μάζα, κάτι που συχνά συμβαίνει σε περιπτώσεις απώλειας βάρους.

    Η συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος Δρ Pam Taub σημείωσε: «Για πολλούς ασθενείς, το μεταβολικό σύνδρομο είναι το σημείο καμπής που οδηγεί σε σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, που να είναι προσιτές, οικονομικές και βιώσιμες για τον μέσο άνθρωπο».

    Η διαλειμματική νηστεία ως λύση

    Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας είναι η απλότητα και η πρακτικότητά της. Σύμφωνα με την Δρα Emily Manoogian, συγγραφέα της μελέτης, «σε αντίθεση με τα ακριβά φάρμακα, όπως η σεμαγλουτίδη, τα οποία απαιτούν διαρκή χρήση, η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής είναι μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής, χωρίς παρενέργειες, που μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον». Επιπλέον, οι ασθενείς εκτίμησαν το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τη διατροφή τους, αλλά μόνο τον χρονισμό των γευμάτων τους. Αυτή η ευελιξία έκανε την παρέμβαση πιο εύκολη στην εφαρμογή, σε σύγκριση με άλλες μορφές νηστείας που επιβάλλουν αυστηρά και κοινά χρονικά παράθυρα για όλους τους συμμετέχοντες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • O εύκολος τρόπος να μειώσουμε τη φλεγμονή και τις λιγούρες και να ενισχύσουμε τη διάθεση
    O εύκολος τρόπος να μειώσουμε τη φλεγμονή και τις λιγούρες και να ενισχύσουμε τη διάθεση

    Ένα είδος διατροφής αποδεικνύεται εκτενώς από μελέτες ως μια από τις καλύτερες κινήσεις που προάγουν την υγεία και την ευεξία, καταστέλλοντας τη φλεγμονή και γεμίζοντας τον οργανισμό ενέργεια

    Τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι γνωστά ήδη από την αρχαιότητα, με τον Ιπποκράτη να συμπεριλαμβάνει αυτή τη διατροφή ως θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων. Μέχρι και σήμερα, όμως, αυτή η ρύθμιση της πρόσληψης τροφής αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την απώλεια βάρους, την αντιμετώπιση του διαβήτη, του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία του εγκεφάλου. Παράλληλα, προάγει την ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος.

    Μια νεότερη μελέτη συμπληρώνει αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνοντας τα οφέλη της ενάντια στη φλεγμονή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο Cell Reports, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge διαπίστωσαν ότι, καταναλώνοντας την τροφή μέσα σε ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο, αυξάνονται τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας στο αίμα, γνωστής ως αραχιδονικό οξύ, η οποία αναστέλλει τη φλεγμονή.

    «Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι ένα φλεγμονόσωμα ειδικότερα – το φλεγμονόσωμα NLRP3 – είναι πολύ σημαντικό σε μια σειρά από ασθένειες όπως η παχυσαρκία και η αθηροσκλήρωση, αλλά και σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον, πολλές από τις ασθένειες των ηλικιωμένων, ιδίως στον δυτικό κόσμο» διευκρινίζει η καθηγήτρια Clare Bryant από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

    Η ερευνητική ομάδα από Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ μελέτησε δείγματα αίματος από μια ομάδα 21 εθελοντών, οι οποίοι κατανάλωσαν ένα γεύμα 500 θερμίδων και στη συνέχεια έμειναν νηστικοί για 24 ώρες, πριν καταναλώσουν ένα δεύτερο γεύμα 500 θερμίδων. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων αύξησε τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος, μειώνοντας έτσι τη δραστηριότητα του NLRP3. Όμως, αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν όταν οι συμμετέχοντες ξανάρχισαν να τρώνε οδηγώντας σε λιγότερη προστασία από τη φλεγμονή.

    «Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι η διαλειμματική νηστεία προστατεύει από ασθένειες όπως τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον, καθώς οι επιδράσεις του αραχιδονικού οξέος είναι μόνο βραχύβιες, αλλά η εργασία μας προστίθεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό επιστημονικής βιβλιογραφίας που επισημαίνει τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων για την υγεία. Υποδηλώνει ότι η τακτική νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέουμε με αυτές τις καταστάσεις» καταλήγει η καθηγήτρια.

    Καλύτερη διάθεση και λιγότερες λιγούρες

    Σε μια διαφορετική ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές συνόψισαν τις τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το πώς αυτές οι διαλειμματικές νηστείες οποιουδήποτε τύπου επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά, τη διάθεση και τη συνολική ευεξία.

    Όπως διαπίστωσαν, τα αποτελέσματά τους ήταν ποικίλα. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τον περιορισμό των θερμίδων, η τήρηση της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο αίσθημα πείνας, ενώ άλλες διαπίστωσαν ότι οι δύο στρατηγικές είναι ισοδύναμες στη διαχείριση του βάρους. Σε ορισμένες μελέτες, τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά όχι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, γεγονός που υποδεικνύει τη δυσκολία της συνέχισης της παρακολούθησης οποιουδήποτε διαιτητικού σχήματος.

    Το μεγαλύτερο, ωστόσο, όφελος παρατηρήθηκε στη ρύθμιση της διάθεσης: οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μείωσε σημαντικά το αίσθημα του θυμού, τη σύγχυση, την ένταση, την κατάθλιψη και τη συνολική διαταραχή της διάθεσης, ενώ αύξησε τα επίπεδα της ενέργειας. Ωστόσο, όλα αυτά τα ευρήματα παρατηρήθηκαν βραχυπρόθεσμα.

    Πώς εξηγείται

    Ο άξονας «εντέρου-εγκεφάλου φαίνεται πως αποτελεί έναν μηχανισμό με σημαντική θέση στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι διαλειμματικές νηστείες. ιδίως στη διάθεση, όπως διαπίστωσε η ανασκόπηση. Αυτό το διατροφικό πλάνο βελτιώνει την υγεία του εντέρου, η οποία στη συνέχεια συνδέεται με υψηλότερη παραγωγή ενεργών μεταβολιτών και νευροδιαβιβαστών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Διαλειμματική νηστεία: Πόσο αποτελεσματική είναι στην απώλεια βάρους
    σε Plus +
    Διαλειμματική νηστεία: Πόσο αποτελεσματική είναι στην απώλεια βάρους
    Ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα και πως επηρεάζει την υγεία σας

    Η διαλειμματική νηστεία (IF-Intermittent fasting) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις παγκοσμίως τον τελευταίο καιρό. Είναι επίσης γνωστή ως δίαιτα 16:8 ή 5:2 και αποτελεί μια σχετικά “μοντέρνα” μορφή δίαιτας.

    Με τον όρο διαλειμματική νηστεία ονομάζουμε την αποχή ή περιορισμένη κατανάλωση τροφής και ποτών για ορισμένες ώρες, έως και ημέρες.

    Τα επικρατέστερα «παράθυρα ώρας» της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνουν:

    • 7 π.μ. έως 3 μ.μ.
    • 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
    • 12 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.
    • 2 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

    Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τρώνε από το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ., καθώς, έπειτα, μένει να νηστεύσουν μόνο τη νύχτα και να παραλείψουν το πρωινό. Άλλοι επιλέγουν να τρώνε μεταξύ 9 π.μ. και 5 μ.μ., πράγμα που δίνει άφθονο χρόνο για ένα υγιεινό πρωινό γύρω στις 9 π.μ., ένα τυπικό μεσημεριανό γεύμα και ένα ελαφρύ γεύμα γύρω στις 4.30 μ.μ.

    Πρόγραμμα διατροφής

    Τις ημέρες της νηστείας, επιτρέπεται να καταναλώνετε όσα υγρά χωρίς θερμίδες επιθυμείτε. Για παράδειγμα:

    • νερό
    • καφέ χωρίς ζάχαρη
    • τσάι χωρίς ζάχαρη

    Δεν υπάρχουν αυστηρές οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε τις ημέρες της νηστείας. Ωστόσο, φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς και ροφήματα με λίγες ή καθόλου θερμίδες.

    Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά

    Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, πράγματι καταδεικνύουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι αποτελεσματική όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι η διαλειμματική δίαιτα οδηγεί στη μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας και στην αύξηση του μεταβολισμού, επιταχύνοντας, κατά αυτό τον τρόπο, την απώλεια λίπους.

    Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα οφείλονται πιθανότατα στο συνολικό έλλειμμα θερμίδων, που προκύπτει από τη χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας συνολικά στη διάρκεια μιας εβδομάδας, και όχι από τις περιόδους νηστείας.

    Οι κύκλοι νηστείας, λοιπόν, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχημένη απώλεια βάρους, ως αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, αλλά δε φαίνεται να πλεονεκτεί αυτός ο τρόπος διατροφής σε σχέση με άλλου τύπου υποθερμιδικές δίαιτες.

    Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η διαλειμματική νηστεία, λόγω του ενεργειακού περιορισμού και της στέρησης τροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνει σε ορισμένα άτομα την πιθανότητα υπερφαγίας μετά το τέλος της δίαιτας, με αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του βάρους που χάθηκε.

    Πηγή: alfavita.gr - diana-polekhina_unsplash

  • Μακροζωία: Η δίαιτα που καθυστερεί τη γήρανση – Αποτελεσματική όσο η διακοπή του καπνίσματος
    σε Plus +
    Μακροζωία: Η δίαιτα που καθυστερεί τη γήρανση – Αποτελεσματική όσο η διακοπή του καπνίσματος

    Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όπως η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από απώλεια βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

    Τη διαδικασία της γήρανσης κατά 2-3% μπορεί να καθυστερήσει η υιοθέτηση μιας υποθερμιδικής δίαιτας. Σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια που δημοσιεύεται στο Nature Aging, τα αποτελέσματα από τη διατροφική αλλαγή ισοδυναμούν με το όφελος για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος, δηλαδή 10-15% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

    Για τις ανάγκες της έρευνας, κομμάτι του ευρύτερου ερευνητικού εγχειρήματος CALERIE™, συμμετείχαν 220 υγιείς, μη παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ. Μετά τη διάκρισή τους σε δύο ομάδες, η πειραματική ομάδα έπρεπε να ακολουθήσει για δύο χρόνια μια δίαιτα με 25% μικρότερη πρόσληψη θερμίδων ενώ η ομάδα ελέγχου μια κανονική δίαιτα για τον αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

    Οι ερευνητές συνέλεξαν αιματολογικά δείγματα πριν την έναρξη του πειράματος, 12 και 24 μήνες μετά, τα οποία εξέτασαν για το ρυθμό της βιολογικής γήρανσης μέσω του ρολογιού γήρανσης DunedinPACE, μια εξέταση που ανέπτυξαν το 2022 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Τα ρολόγια γήρανσης ή επιγενετικά ρολόγια είναι βιοδείκτες που βασίζονται στη μεθυλίωση του DNA και παρακολουθούν τη βιολογική ηλικία, προβλέποντας έτσι προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση.

    Επιγενετικές αλλαγές από τη διατροφή

    Η ομάδα ανέλυσε δείκτες μεθυλίωσης στο DNA που εξήχθη από λευκά αιμοσφαίρια. Αυτές οι επιγενετικές τροποποιήσεις ή «ετικέτες» μεθυλίωσης στην αλληλουχία του DNA που ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων και επιδρούν και στη γήρανση. Σε πρώτο στάδιο οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην καταγραφή αυτών των ετικετών μέσα από τρία επιγενετικά ρολόγια.

    Τα PhenoAge και GrimAge, δύο ρολόγια που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και τα οποία εκτιμούν τη βιολογική ηλικία ή τη χρονολογική ηλικία στην οποία η βιολογία ενός ατόμου θα φαινόταν φυσιολογική, μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για το πόσο γερνάει ένα άτομο. Το DunedinPACE λειτουργεί περισσότερο ως ένα ταχύμετρο που εκτιμά τον ρυθμό γήρανσης και βιολογικής φθοράς.

    Τα αποτελέσματα από την παρέμβαση στη διατροφή αποτυπώθηκαν μόνο στις μετρήσεις του DunedinPace. «Η διαφορά στα αποτελέσματα υποδηλώνει ότι οι δυναμικές μετρήσεις του “ρυθμού γήρανσης” όπως με το DunedinPACE μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στις επιδράσεις της παρέμβασης από ό,τι οι στατικές μετρήσεις της βιολογικής ηλικίας» σχολίασε ο Calen Ryan, PhD, ερευνητής στο Κέντρο Γήρανσης Butler του Κολούμπια και συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    «Υπάρχουν ενδείξεις από τη μελέτη μας ότι ο περιορισμός των θερμίδων επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης στους ανθρώπους» συνέχισε ο Δρ Ryan και διευκρίνισε ότι οι υποθερμιδικές δίαιτες ίσως δεν είναι για όλους. Έχοντας όμως πια στοιχεία ότι η επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ανοίγει το πεδίο έρευνας σχετικά με διατροφικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερη απήχηση στον πληθυσμό όπως η διαλειμματική νηστεία.

    Μπορεί να προλάβει ασθένειες

    Μια follow-up δοκιμή είναι αυτή τη στιγμή εν εξελίξει για να διαπιστωθεί αν οι λιγότερες θερμίδες μπορούν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγιή γήρανση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο βραδύτερος είναι ο ρυθμός γήρανσης κατά το DunedinPACE, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, κινητικής αναπηρίας και άνοιας.

    Πηγή: ygeiamou.gr- Photo by Toni Koraza on Unsplash

  • Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να ωφελήσει τους παχύσαρκους;
    σε Plus +
    Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να ωφελήσει τους παχύσαρκους;

    Νέα μελέτη ανατρέπει όσα υποστηρίζει η σχολή του «fasting»

    Μια αμερικανική μελέτη διερεύνησε αν ο περιορισμός θερμίδων οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους, ανάλογα με τον αν γίνεται με συμβατική δίαιτα ή διαλειμματική νηστεία.

    Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», συμμετείχαν 139 ασθενείς με παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >30 kg/m2. Τυχαιοποιήθηκαν σε χρονικά περιορισμένη διατροφή, τρώγοντας μόνο μεταξύ 08:00 και 16:00, με περιορισμό θερμίδων ή μόνο σε ημερήσιο περιορισμό θερμίδων.

    Επί 12 μήνες όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, που αποτελούνταν από 1500 έως 1800 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες και 1200 ως 1500 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες. Επιπλέον, μελετήθηκαν αλλαγές στο σωματικό βάρος, στην περίμετρο μέσης, στο ΔΜΣ, την ποσότητα σωματικού λίπους και σε άλλες μετρήσεις καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

    Από τους 139 συμμετέχοντες που ξεκίνησαν τη μελέτη, 118 (84,9%) ολοκλήρωσαν τη 12μηνη παρακολούθηση.

    Η μέση απώλεια βάρους από την έναρξη ως τους 12 μήνες ήταν -8,0 κιλά (95% CI -9,6 ως -6,4) στην ομάδα διαλλειματικής νηστείας και -6,3 κιλά (95% CI -7,8 ως -4,7) στην ομάδα ημερήσιου περιορισμού θερμίδων. Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος δεν ήταν στατιστικά σημαντικά διαφορετικές στις δύο ομάδες (-1,8 kg, 95% CI -4,0 ως 0,4, p value=0,11).

    Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιπρόσθετα αποτελέσματα των αναλύσεων της περιφέρειας μέσης, του ΔΜΣ, του σωματικού λίπους, της άλιπης μάζας σώματος, της αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου δεν διέφεραν επίσης μεταξύ των δυο ομάδων. Επιπλέον, δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

    Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη καταλήγει στο ότι σε ασθενείς με παχυσαρκία ένα σχήμα χρονικά περιορισμένης διατροφής δεν φάνηκε πιο ωφέλιμο όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους ή των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου σε σύγκριση με τον ίδιο ημερήσιο περιορισμό θερμίδων χωρίς διαλειμματική νηστεία.

    Σημειώνεται ότι ο όρος διαλειμματική νηστεία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά διατροφικών προτύπων κατά τα οποία καταναλώνονται ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Είναι αρκετά διαδεδομένη τελευταία, αλλά η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της στην απώλεια σωματικού βάρους δεν είναι ξεκάθαρη.

    Πηγή: in.gr - Photo by Louis Hansel on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο