Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 14:51

Φούσκωμα: Έξι πράγματα που κάνει ένας γαστρεντερολόγος για να το καταπολεμήσει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ακολουθηστε τις συμβουλές των ειδικών και βοηθήστε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί εύρυθμα και άνετα

Το φούσκωμα και η δυσπεψία αποτελούν τα κυριότερα πεπτικά ενοχλήματα που μας ταλαιπωρούν, πολύ περισσότερο τις μέρες που ξεφεύγουμε από τον έλεγχο π.χ. σε ένα κάλεσμα, ένα τραπέζι ή μια βραδινή έξοδο για φαγητό.

Η γαστρεντερολόγος Robynne Chutkan, συγγραφέας του βιβλίου με τον χαρακτηριστικό τίτλο The Bloat Cure προτείνει πλήθος συμβουλών για την καταπολέμηση της ενοχλητικής δυσπεψίας και την επίτευξη της τόσο επιθυμητής επίπεδης κοιλιάς. Ακολουθούν οι καλύτερες συμβουλές της:

Αλκοόλ με μέτρο

Το μικροβίωμα του εντέρου και η ισορροπία του ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Robynne Chutkan η οποία επισημαίνει ότι το αλκοόλ εξουδετερώνει τα ευεργετικά για την αποφυγή φουσκώματος βακτήρια από το πεπτικό σύστημα. Η συμβουλή της: να πίνουμε μέχρι ένα ποτό την ημέρα.

Λιγότερη καφεϊνη

Είναι λογικό πολλοί να σκεφτούν ότι η καφεϊνη ως διουρητική θα συμβάλλει και στην μείωση του φουσκώματος. Από την άλλη μεριά ομως, η καφεϊνη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση γεγονός που καθιστά πιο νωθρό και δυσλειτουργικό το πεπτικό σύστημα. Επομένως, βάζουμε μέτρο και στην κατανάλωση καφείνης.

Πείτε «όχι» στα αθλητικά ποτά

Εξαιρούνται οι επαγγελματίες αθλητές! Ο λόγος σύμφωνα πάντα με την Δρ Chutkan είναι ότι τα αθλητικά ποτά έχουν τεχνητά γλυκαντικά τα οποία επιδεινώνουν το φούσκωμα του στομάχου. Επίσης πολλά έχουν σημαντικό αριθμό θερμίδων.

Σεβαστείτε τους ρυθμούς του σώματός σας

Το σώμα μας ακολουθεί τον δικό του κύκλο λειτουργίας, και αυτό ισχύει και για το πεπτικό μας σύστημα. Όπως και ο εγκέφαλος, έτσι και το στομάχι είναι πιο δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ «ησυχάζει» τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι όσο αργότερα καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα, τόσο πιο αργά το χωνεύουμε. Επομένως ας μειώσουμε το μέγεθος των γευμάτων μας όσο περνά η μέρα.

Περισσότερες φυτικές ίνες

Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Ορισμένες φορές όμως όταν ο οργανισμός δεν έχει συνηθίσει ακόμη στην πρόσληψή τους, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακριβώς το αντίθετο από το αναμενόμενο. Επομένως φροντίστε να εισάγετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, να πίνετε αρκετό νερό και να τις κατανέμετε στη διάρκεια της ημέρας.

Σταματήστε το κάπνισμα

«Οι τοξικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας του στομάχου και φούσκωμα» εξηγεί η Δρ Chutkan. Επιπλέον το κάπνισμα εξουδετερώνει τα ευεργετικά βακτήρια του στομάχου, επιτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων.

Πηγή: ygeiamou.gr - Image by Mohamed Hassan from Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 10:40

Σχετικά Άρθρα

  • Τα αποξηραμένα αρωματικά φύλλα που ωφελούν το πεπτικό και ρυθμίζουν χοληστερόλη και σάκχαρο
    Τα αποξηραμένα αρωματικά φύλλα που ωφελούν το πεπτικό και ρυθμίζουν χοληστερόλη και σάκχαρο

    Βελτιώνουν πέψη και ανοσοποιητικό ενώ αποτελούν σύμμαχο των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Ανακαλύψτε τα αποξηραμένα φύλλα που δίνουν ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό και οφέλη για την υγεία

    Η δάφνη ή αλλιώς δαφνόφυλλα, το μεσογειακό αρωματικό φυτό που ξέρουμε κυρίως για τη γεύση, που δίνει στις φακές, καθώς και σε άλλες σούπες ή πιάτα με κρέας, χάρη στα ξεχωριστά αιθέρια έλαιά του, διεκδικεί επάξια μια θέση στην κουζίνα και τη διατροφή μας.

    Ονομασμένο από τη Δάφνη, αγαπημένη νύμφη της θεάς Αρτέμιδος που ζήτησε από τον πατέρα της, Πηνειό, να τη μεταμορφώσει σε φυτό για να γλυτώσει από τον θεό Απόλλωνα -εξ ου και έγινε ιερό φυτό του- το μπαχαρικό από τα αποξηραμένα φύλλα της μπορεί να ευεργετήσει πολλαπλά τον οργανισμό με λίγες θερμίδες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

    Μια κοφτή κουταλιά περιέχει:

    • 5,5 θερμίδες
    • 0,1 γρ πρωτεΐνη
    • 0,1 γρ λιπαρά
    • 1.3 γρ υδατάνθρακες

    και επιπλέον ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη (Β2) και ψευδάργυρο.

    Τρία σημαντικά οφέλη

    Η προσθήκη φύλλων δάφνης στο φαγητό αυξάνει την περιεκτικότητα του γεύματος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπροσθέτως, στα σημαντικά της οφέλη περιλαμβάνονται:

    • η καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C
    • η βελτίωση της υγείας του πεπτικού· το ρόφημα από φύλλα δάφνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις στομαχικές διαταραχές. Παράλληλα, οι εισπνοές συμβάλλουν στην αποσυμπίεση των ιγμορείων και την ανακούφιση από τη βουλωμένη μύτη.
    • καλύτερα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2· Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δάφνης ως ρόφημα ή μπαχαρικό σε σκόνη από άτομα με τη νόσο σχετίστηκε με μείωση της συνολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και σακχάρου, και αύξηση της HDL (καλής χοληστερόλης).

    Γιατί την αφαιρούμε μετά το μαγείρεμα

    Η δάφνη δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και, έτσι, η συμβουλή των ειδικών είναι παρόμοια με αυτή για άλλα βότανα: να μη χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή συνδυαστικά με άλλα φάρμακα.

    Κατά τ΄ άλλα είναι καθόλα ασφαλής, έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς και λόγω αντιμικροβιακών ιδιοτήτων επί χιλιάδες χρόνια. Ιδίως για τις τελευταίες, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα έλαιά της είναι τοξικά για πολλά παθογόνα όπως βακτήρια και μύκητες.

    Ο λόγος που συνηθίζουμε να αφαιρούμε τα φύλλα μετά το μαγείρεμα δεν είναι άλλος από την υφή της. Τα φύλλα δεν μαλακώνουν με το μαγείρεμα, παραμένουν αιχμηρά και μπορεί να κολλήσουν στον οισοφάγο, να προκαλέσουν πνιγμό ή και διάτρηση εντέρου.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό
    Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό

    Ανακαλύψτε τρία αρωματικά και θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα αλλά καταναλώνονται και ως αφεψήματα συμβάλλοντας στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την καταπολέμηση τυχόν πεπτικών ενοχλήσεων

    Γιατι να φτάσουμε μέχρι το φαρμακείο για να λύσουμε κάποιο εντερικό πρόβλημα όταν μπορούμε να προσφύγουμε στο «φαρμακείο της φύσης»; Η ελληνική φύση μας έχει χαρίσει πλήθος θεραπευτικών βοτάνων που ήδη από την αρχαιότητα συστήνονταν για την καλή υγεία και την ευεξία λύνοντας πλήθος διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Τα γιατροσόφια αυτά, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Επιστρέφοντας στο σήμερα, δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που συστήνουν βότανα, κυρίως αποξηραμένα άνθη, για τη δυσπεψία και για άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Ανακαλύψτε παρακάτω τρία από αυτα.

    Μάραθος

    Ένα βότανο που μπορείτε να έχετε σε κάποια γωνιά του κήπου σας ή σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σας είναι ο μάραθος. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει το άρωμα του γλυκάνισου και τα κομμάτια του, από τις ρίζες μέχρι τους σπόρους και τα φύλλα, μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και σε σαλάτες σαν μυρωδικό. «Οι σπόροι του μάραθου βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στις διαταραχές του εντέρου» σημειώνει η διατροφολόγος Ginger Hultin. Αυτό συμβαίνει διότι ο μάραθος έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς της πεπτικής οδού. Ακόμα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα εν γένει. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.

    Δεν είναι τυχαίο επομένως που ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.

    Ταραξάκο

    Το βότανο με τα πολλά ονόματα, καθώς μπορεί και να το έχετε ακούσει και σαν πικραλίδα, δανδελίων ή αγριοράδικο, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτό, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα ενεργά συστατικά του έχουν μεταξύ άλλων διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν ακόμα και στην καλή λειτουργία του ήπατος. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, η πρόσληψη του φυτού μπορεί να αυξήσει δύο πολύτιμους τύπους προβιοτικών που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Τα φύλλα του μπορούν να καταναλώθουν μαγειρεμένα ή ωμά στη σαλάτα. Η ρίζα συνήθως αποξηραίνεται και μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα.

    Χαμομήλι

    Ίσως ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια των γιαγιάδων για πόνους και μικροερεθισμούς όπως π.χ. των αυτιών ή των ματιών. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι αδιαμφισβήτητες μιας και είναι ένα από τα πιο διάσημα φυσικά ηρεμιστικά. Παράλληλα όμως είναι και ένα εξαιρετικό βότανο που προάγει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές όπως τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τη διάρροια, την ανορεξία και τη ναυτία και τον έμετο. Εκτός από ρόφημα χαμομηλιού, μπορείτε να δοκιμάσετε τα αποξηραμένα του λουλούδια σε κάποιο σμούθι.

    Όποιο και από τα παραπάνω βότανο επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο προς βρώση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό
    Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό

    Ανακαλύψτε τρία αρωματικά και θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα αλλά καταναλώνονται και ως αφεψήματα συμβάλλοντας στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την καταπολέμηση τυχόν πεπτικών ενοχλήσεων

    Γιατι να φτάσουμε μέχρι το φαρμακείο για να λύσουμε κάποιο εντερικό πρόβλημα όταν μπορούμε να προσφύγουμε στο «φαρμακείο της φύσης»; Η ελληνική φύση μας έχει χαρίσει πλήθος θεραπευτικών βοτάνων που ήδη από την αρχαιότητα συστήνονταν για την καλή υγεία και την ευεξία λύνοντας πλήθος διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Τα γιατροσόφια αυτά, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Επιστρέφοντας στο σήμερα, δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που συστήνουν βότανα, κυρίως αποξηραμένα άνθη, για τη δυσπεψία και για άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Ανακαλύψτε παρακάτω τρία από αυτα.

    Μάραθος

    Ένα βότανο που μπορείτε να έχετε σε κάποια γωνιά του κήπου σας ή σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σας είναι ο μάραθος. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει το άρωμα του γλυκάνισου και τα κομμάτια του, από τις ρίζες μέχρι τους σπόρους και τα φύλλα, μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και σε σαλάτες σαν μυρωδικό. «Οι σπόροι του μάραθου βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στις διαταραχές του εντέρου» σημειώνει η διατροφολόγος Ginger Hultin. Αυτό συμβαίνει διότι ο μάραθος έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς της πεπτικής οδού. Ακόμα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα εν γένει. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.

    Δεν είναι τυχαίο επομένως που ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.

    Ταραξάκο

    Το βότανο με τα πολλά ονόματα, καθώς μπορεί και να το έχετε ακούσει και σαν πικραλίδα, δανδελίων ή αγριοράδικο, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτό, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα ενεργά συστατικά του έχουν μεταξύ άλλων διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν ακόμα και στην καλή λειτουργία του ήπατος. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, η πρόσληψη του φυτού μπορεί να αυξήσει δύο πολύτιμους τύπους προβιοτικών που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Τα φύλλα του μπορούν να καταναλώθουν μαγειρεμένα ή ωμά στη σαλάτα. Η ρίζα συνήθως αποξηραίνεται και μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα.

    Χαμομήλι

    Ίσως ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια των γιαγιάδων για πόνους και μικροερεθισμούς όπως π.χ. των αυτιών ή των ματιών. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι αδιαμφισβήτητες μιας και είναι ένα από τα πιο διάσημα φυσικά ηρεμιστικά. Παράλληλα όμως είναι και ένα εξαιρετικό βότανο που προάγει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές όπως τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τη διάρροια, την ανορεξία και τη ναυτία και τον έμετο. Εκτός από ρόφημα χαμομηλιού, μπορείτε να δοκιμάσετε τα αποξηραμένα του λουλούδια σε κάποιο σμούθι.

    Όποιο και από τα παραπάνω βότανο επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο προς βρώση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Φούσκωμα: Καταπολεμήστε το φυσικά με εννέα θαυματουργά βότανα
    Φούσκωμα: Καταπολεμήστε το φυσικά με εννέα θαυματουργά βότανα

    Ο σύμμαχος στην καταπολέμηση του μετεωρισμού θα μπορούσε να κρύβεται σε ένα αφέψημα αρωματικών βοτάνων

    Οι ενοχλήσεις στο στομάχι έρχονται χωρίς προειδοποίηση και το φούσκωμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν μας συμβαίνει, νιώθουμε ότι θα κρατήσει για πάντα, χαλώντας μας τη διάθεση αλλά και την απόλαυση από το γεύμα που προηγήθηκε.

    Ευτυχώς που ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το καταπολεμήσουμε βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας. Η πιστοποιημένη βοτανολόγος Rachelle Robinett (AHG) προτείνει τις καλύτερες φυσικές λύσεις για την ανακούφιση του μετεωρισμού.

    Χαμομήλι

    Στα λουλούδια του χαμομηλιού προσδίδονται εκτός από χαλαρωτικές ιδιότητες και ανακουφιστικές για το στομάχι με τη σφραγίδα της επιστήμης. Σύμφωνα με μια παλαιότερη ανασκόπηση, το χαμομήλι αναδείχτηκε για τις θεραπευτικές ιδιότητες στις γαστρεντερικές διαταραχές ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ανακουφίζοντας και από το φούσκωμα.

    Τσάι Earl Grey

    Ένα από τα πιο διάσημα μείγματα μαύρου τσαγιού με το χαρακτηριστικό άρωμα περγαμόντο από το έλαιό του θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στην καταπολέμηση του φουσκώματος.

    Μέντα

    Είτε πρόκειται για έλαιο, εκχύλισμα ή ολόκληρα φύλλα μέντας, το συγκεκριμένο είδος τσαγιού ανακουφίζει από τα συμπτώματα και τον πόνο που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σύμφωνα με μια παλαιότερη μετα-ανάλυση. Επιπλέον, μια διαφορετική μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η μέντα λειτούργησε καταπραϋντικά για το παχύ έντερο κατά τη διάρκεια διαδικασιών κολονοσκόπησης, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε ανακούφιση από το φούσκωμα, εάν η βασική αιτία είναι ο ερεθισμός του παχέος εντέρου.

    Πικραλίδα ή ταράξακο

    Ακόμα ένα λουλούδι του αγρού, η πικραλίδα, θα μπορούσε να κάνει θαύματα στο στομάχι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο βότανο είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση της φλεγμονής κατά μήκος ολόκληρου του γαστρεντερικού σωλήνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της δυσπεψίας, της γαστρίτιδας, των ελκών και της κολίτιδας, καταστάσεις που σχετίζονται με το φούσκωμα.

    Μάραθος

    Αν και τον χρησιμοποιούμε περισσότερο στο φαγητό, αξίζει και μια δοκιμή ως αφέψημα για την καταπολέμηση του μετεωρισμού. Ο μάραθος, σύμφωνα με μελέτη, διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα μάραθου επηρέασε θετικά την ακεραιότητα της εντερικής επένδυσης, υποδηλώνοντας έναν μηχανισμό με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του φουσκώματος.

    Τσάι κανέλας

    Σιγοβράζοντας για 10 με 15 λεπτά μερικά ξυλάκια κανένας ή ανακατεύοντας αλεσμένη κανέλα με βραστό νερό έχετε ένα σπιτικό ρόφημα που καταπολεμά το φούσκωμα. Θα μπορούσατε επίσης να την ανακατέψετε με άλλα βότανα.

    Μελισσόχορτο

    Το μελισσόχορτο είναι ακόμα ένα βότανο ιδιαίτερα ευεργετικό για τον γαστρεντερικό σύστημα. Μια παλιότερη μελέτη σε ζώα συμπέρανε ότι συνέβαλε στην κινητικότητα του εντέρου αποτρέποντας το φούσκωμα. Μια άλλη ανασκόπηση σημείωσε ότι το μελισσόχορτο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο έντερο, ενώ καταπραΰνουν τους ιστούς του.

    Θυμάρι

    Στις πολλαπλές χρήσεις του θυμαριού περιλαμβάνεται και το βοτανικό τσάι, βοηθώντας στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης στον γαστρεντερικό σωλήνα.

    Τσάι τζίντζερ

    Η δράση της πιπερόριζας και τα παράγωγά της είναι γνωστά για την ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών. Υπάρχουν μάλιστα πολλές έρευνες που υποστηρίζουν τη χρήση του τζίντζερ ως κοινή αντιφλεγμονώδη οικιακή θεραπεία για τη ναυτία. Η γενική καταπραϋντική επίδραση του τζίντζερ στον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα φουσκώματος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πεπτικό: Τι βάζουν οι γαστρεντερολόγοι στον καφέ τους για το καλό του εντέρου
    Πεπτικό: Τι βάζουν οι γαστρεντερολόγοι στον καφέ τους για το καλό του εντέρου

    Εάν στη σκέψη σας ήρθε το γάλα, τότε κάνετε λάθος! Ούτε η ζάχαρη φυσικά! Διαβάστε ποιο είναι το συστατικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία του εντέρου

    Μια γερή και αντιοξειδωτική δόση ενέργειας, για να ξεκινήσει θετικά η μέρα, αποζητούν όσοι δεν μπορούν πλέον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς μια γουλιά καφέ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συνδυάζουν με γάλα, για να αποφύγουν τη ζάχαρη και να απαλύνουν την πικρή γεύση. Είχατε σκεφτεί, όμως, να τον δοκιμάσετε με μερικές κουταλιές κακάο;

    Ο καφές είναι ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. «Οι πολυφαινόλες του καφέ μπορούν να τροφοδοτήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα και περιορίζοντας τη δράση των βλαβερών βακτηρίων» σημειώνει ο δρ Joseph Salhab, γαστρεντερολόγος. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με το κακάο, η αντιοξειδωτική δράση πολλαπλασιάζεται, καθώς και το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

    Το οξειδωτικό στρες και οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου θεωρούνται βασικοί παράγοντες σε γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προκαλεί συμπτώματα, όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι, αιματηρά κόπρανα, απώλεια βάρους και κόπωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants‌, οι πολυφαινόλες μπορούν να μετριάσουν το οξειδωτικό στρες, να προωθήσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο και να βελτιώσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού.

    Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του καφέ με κακάο που βοηθά στη λειτουργία του εντέρου είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας ένα μέρος του στόχου των 25 έως 38 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, προσθέτοντας μια ή δύο κουταλιές της σούπας κακάο στο πρωινό φλιτζάνι καφέ.

    Άλλωστε, ο πεπτικός σωλήνας χρειάζεται φυτικές ίνες για να διατηρήσει υγιές το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Microorganisms.

    «Τα ωφέλιμα βακτήρια ζυμώνουν τις πρεβιοτικές ίνες για να παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs), τα οποία έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης στο έντερο» συμπληρώνει η γαστρεντερολόγος δρ Sarah Robbins.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Πέντε αρωματικά βότανα που καταπολεμούν το φούσκωμα και «ρίχνουν» την κοιλιά
    Πέντε αρωματικά βότανα που καταπολεμούν το φούσκωμα και «ρίχνουν» την κοιλιά

    Ανακαλύψτε αγαπημένα και αρωματικά βότανα που μπορούν να καταπολεμήσουν το ενοχλητικό φούσκωμα χαρίζοντάς σας επίπεδη κοιλιά

    Το δυσάρεστο αίσθημα του μετεωρισμού της κοιλιάς, το γνωστό σε όλους μας φούσκωμα, προκαλεί δυσφορία, ενώ παράλληλα σχεδόν διπλασιάζει την περίμετρο της μέσης κάνοντας την κοιλιά μας να μοιάζει μεγάλη και οδηγώντας μας σε ανεπιθύμητες αλλαγές στην γκαρνταρόμπα μας.

    Το φούσκωμα είναι μία από τις συχνότερες ενοχλήσεις με τις οποίες εκδηλώνεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η πιο συχνής πεπτική διαταραχή που ταλαιπωρεί τους ενήλικες στον δυτικό κόσμο.

    Οι περισσότεροι γνωρίζουν ποια τρόφιμα τους προκαλούν μετεωρισμό και τα αποφεύγουν σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν το πρόβλημα. Εάν το πρόβλημα είναι συχνό και διαταράσσει την καθημερινότητα του πάσχοντος συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό και η τήρηση των οδηγιών που θα σας δώσει.

    Παραδοσιακά υπάρχουν κάποια βότανα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα και «ξεφουσκώνουν» την πρησμένη κοιλιά. Ακολουθούν οι προτάσεις από το φαρμακείο της φύσης που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και να εντάξετε στη συνολική σας προσπάθεια για να αποκτήσετε μια πιο… επίπεδη κοιλιά.

    Καταναλώστε τα βότανα σε μορφή αφεψήματος – αυτό σημαίνει ότι ρίχνετε μια κουταλιά του γλυκού από το βότανο σε ένα φλιτζάνι νερό και το βράζετε μαζί. Μην υπερβαίνετε τα δύο αφεψήματα την ημέρα

    Μέντα

    Η μέντα (Mentha piperita) έχει χωνευτική δράση και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Χαλαρώνει το έντερο, ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει το φούσκωμα. Σε πολλούς ανατολικούς λαούς, το αφέψημά της σερβίρεται μετά από το γεύμα, καθώς βοηθάει στη χώνεψη και φρεσκάρει την αναπνοή. Σε συνδυασμό με το χαμομήλι και το γλυκάνισο περιέχεται συχνά σε μείγματα βοτάνων για ροφήματα που βοηθούν τη χώνεψη.

    Μελισσόχορτο

    Το βότανο αυτό θεωρείται καλή επιλογή για όσους τταλαιπωρούνται συχνά από πεπτικές ενοχλήσεις, έχουν πόνο στο στομάχι και αισθάνονται να τους «πιάνει το στομάχι τους» όταν πιέζονται, έχουν στρες και άγχος. ‘Εχει λεμονάτο άρωμα μαζί με νότες μέντας. Συστήνεται συχνά και για την καταπολέμηση του στρες και της αυπνίας.

    Δυόσμος

    Ο δυόσμος, όπως και η μέντα, δρα χαλαρωτικά, «μαλακώνει» το στομάχι και ανακουφίζει από τις καούρες και το φούσκωμα.

    Γλυκάνισος

    Οι σπόροι του γλυκάνισου δρουν σαν σπασμολυτικό και σαν ήπιο καθαρτικό. Ανακουφίζει και απο τον πόνο του στομάχου.

    Χαμομήλι

    Το ταπεινό χαμομήλι πήρε το όνομα του από την χαμηλή ανάπτυξή του – μήλο του εδάφους. Θεωρείται από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά, με ήπια δράση που συστήνεται σε όλους. Μετά από ένα γεύμα που μας προκάλεσε φούσκωμα, ιδανικό αφέψημα για να καταπραΰνει τον τυμπανισμό είναι το χαμομήλι. Επιπλέον, έχει και ελαφρώς διουρητική δράση.

    Οι τροφές που πρέπει να αποφύγουμε

    Οι τροφές που φουσκώνουν δεν είναι ίδιες για όλους, ωστόσο υπάρχουν κάποιες που έχει παρατηρηθεί ότι ευνοούν γενικά το φούσκωμα. Εμείς δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε ποιες από τις παρακάτω μας πειράζουν και να τις αποφεύγουμε όταν σχεδιάζουμε να βάλουμε ένα στενό ρούχο που θα αναδεικνύει την κοιλιά μας: Φακές, φασόλια, ρεβίθια, αγκινάρες, σπαράγγια, λΛαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσα, πιπεριές, μπιζέλια, αγγούρια, κρεμμύδια, ανθρακούχα ποτά, καλαμπόκι, προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης, γάλα, μαλακό τυρί, παγωτό, συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Φούσκωμα: Πότε προκαλείται – Τα τρόφιμα που ανακουφίζουν το στομάχι
    Φούσκωμα: Πότε προκαλείται – Τα τρόφιμα που ανακουφίζουν το στομάχι

    Μια απλή έξοδος για φαγητό θα μπορούσε να καταλήξει σε δυσάρεστα αποτελέσματα για το στομάχι. Ο κύριος Κωνσταντίνος Δελής, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital επισημαίνει όλα όσα θα πρέπει να προσέξουμε σχετικά με το φούσκωμα αλλά και ποιες τροφές να προτιμούμε

    Έξοδοι με αγαπημένες παρέες, Σαββατοκύριακα, γιορτές, για πολλά άτομα συνδέονται με υπερβολές και καταχρήσεις στη διατροφή που κοινό τους χαρακτηριστικό έχουν το ότι ξεκινούν ευχάριστα και καταλήγουν δυσάρεστα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση (πρήξιμο) στην περιοχή της κοιλιάς και έντονο αίσθημα φουσκώματος (τυμπανισμός).

    Κοινό στοιχείο σε αυτές τις δύο καταστάσεις, που συχνά αποτελούν η μία εξέλιξη της άλλης, είναι ο εγκλωβισμός αερίων στο στομάχι και το έντερο, τα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει είτε με ερυγές (ρεψίματα) είτε με αέρια από τον πρωκτό. Αυτός ο συνδυασμός εγκλωβισμένων αερίων και προσπάθειας αποβολής τους προκαλεί δυσφορία, εκνευρισμό, αμηχανία και πολλές φορές έντονο πόνο, εκδηλώνεται δε σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες από τους άντρες. Τις περισσότερες φορές αυτή η κατάσταση περνάει από μόνη της, χωρίς το άτομο που πάσχει από αυτήν να λάβει κάποια ιδιαίτερα μέτρα και με την έννοια αυτή μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογική».

    Τι θα πει αυτό;

    Ο μέσος ενήλικος ρεύεται περιστασιακά πριν ή μετά τα γεύματα όπως επίσης και αποβάλλει περίπου μισό έως ενάμισι λίτρο αερίων καθημερινά από τον πρωκτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονούνται για υπερβολική ποσότητα αερίων μπορεί να μην παράγουν περισσότερα αέρια από ό,τι ένας μέσος άνθρωπος, ωστόσο, ενοχλούνται περισσότερο από αυτή τη συνήθη ποσότητα. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη παρουσίας συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, δυσανεξίας σε κάποιες τροφές, εκκολπωματικής νόσου, κοιλιοκάκης αλλά και νόσου του Crohn, καρκίνου των ωοθηκών ή/και μιας σειράς άλλων καταστάσεων (καταγράφονται συνολικά σχεδόν 50 αιτίες που προκαλούν φούσκωμα/πρήξιμο και μετεωρισμό). Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν και να δώσουν αυτοπεποίθηση στα άτομα που υποφέρουν.

    Τι πρέπει να προσέχουμε στο φούσκωμα/πρήξιμο

    Γενικά, στις περιπτώσεις που το φούσκωμα/πρήξιμο επιμένει για 5 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, όταν συμβαίνει γρήγορα, ή όταν συνοδεύεται από έλλειψη όρεξης για φαγητό, από πόνο στην περιοχή της πυέλου, κράμπες στην κοιλιά (που δεν έχουν να κάνουν με την έμμηνο ρύση), δύσοσμα κολπικά υγρά, απώλεια βάρους, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου μαζί με αδυναμία ή/και διάρροια με ίχνη αίματος, θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε ειδικό ιατρό (π.χ. γαστρεντερολόγο).

    Ακόμα και χωρίς αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα, εφόσον μας ενοχλεί κάτι, καλό θα είναι να μιλήσουμε με τον ιατρό μας ο οποίος θα προχωρήσει στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, σε κλινική εξέταση και, αν το κρίνει απαραίτητο θα συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις που μπορεί να είναι: εξέταση κοπράνων για παρουσία αίματος λίπους ή παρασίτων, γαστροσκόπηση ή/και κολοσκόπηση, ακτινολογικό έλεγχο αλλά και γενικές ή ειδικές εξετάσεις αίματος όπως π.χ. αντισώματα κοιλιοκάκης (δυσανεξία στη γλουτένη). Τέλος θα μας υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές που πιθανόν θα πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας όπως π.χ. όταν υπάρχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσανεξία στη λακτόζη.

    Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

    Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καθιστά τους πάσχοντες πιο ευαίσθητους ακόμα και με κανονική ποσότητα αερίων στην κοιλιά, διότι τα νεύρα που μεταφέρουν πληροφορίες από το έντερο είναι «υπερδραστήρια». Τα άτομα που πάσχουν από αυτό καλό θα είναι να αποφεύγουν τρόφιμα που επανειλημμένα και αποδεδειγμένα φαίνεται ότι δρουν ερεθιστικά σε αυτά. Τέτοια μπορεί να είναι λιπαρά προϊόντα (λουκάνικα, αλλαντικά, μπέικον, τηγανητά), γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, παγωτό), σπόροι και αλεύρι ολικής άλεσης, ωμά φρούτα, λαχανικά όπως κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο και φασόλια, τεχνητές γλυκαντικές ύλες, κόκκινο κρασί, ανθρακούχα αναψυκτικά, καφές και προϊόντα με καφεΐνη, μπαχαρικά όπως τσίλι, μπούκοβο, καυτερές πιπεριές, καρυκεύματα, ξηροί καρποί και σοκολάτα.

    Δυσανεξία στη λακτόζη

    Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη (σάκχαρο που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα), και ο οργανισμός τους αδυνατεί να την μεταβολίσει (διασπάσει), θα πρέπει να αποφεύγουν γάλα, κρέμα γάλακτος, λιπαρά τυριά, παγωτά, καθώς και τα προϊόντα που έχουν τέτοιο περιεχόμενο.

    Δυσανεξία στη γλουτένη

    Όσοι έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) πρέπει να αποφεύγουν το ψωμί από σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι, καθώς και τα προϊόντα που περιέχουν τα συγκεκριμένα δημητριακά, μπισκότα, ζυμαρικά, σιμιγδάλι, σάλτσες, κονσέρβες, πλιγούρι, μπίρα, κουσκούς, κύβους, αλλαντικά, μαγιονέζα, ή να προτιμούν τα αντίστοιχα προϊόντα με την χαρακτηριστική επισήμανση «χωρίς γλουτένη».

    Στις περιπτώσεις που το φούσκωμα/πρήξιμο συνδέεται με κάποια άλλη από τις πολλές καταστάσεις στις οποίες αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα, οι πιθανές αλλαγές δεν αφορούν μόνο τη διατροφή και προτείνονται στο πλαίσιο της γενικότερης θεραπευτικής αντιμετώπισης», σημειώνει ο ιατρός.

    5 τροφές & 5 «μυστικά» που μειώνουν το φούσκωμα/πρήξιμο

    Όπως υπάρχουν τροφές οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλούν φούσκωμα/πρήξιμο σε όποιο άτομο τις καταναλώσει (π.χ. τα λαχανικά που περιέχουν ραφινόζη, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών) υπάρχουν και κάποιες τροφές που αν τις εντάξουμε στη διατροφή μας, μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί το φούσκωμα/πρήξιμο και η συγκέντρωση αερίων στο στομάχι και το έντερο.

    Αυτές είναι:

    1) το αβοκάντο,

    2) ο ανανάς,

    3) τα σπαράγγια,

    4) ο μάραθος,

    5) το τζίντζερ (πιπερόριζα).

    Τέλος, πολύτιμη επιπλέον βοήθεια για την αποφυγή του φουσκώματος/πρηξίματος προσφέρουν:

    • Το πολύ καλό μάσημα της τροφής μας (αν είναι δυνατόν θα πρέπει να «φεύγει» προς τον οισοφάγο σε μορφή «βρεφικής κρέμας»)
    • Ο αργός ρυθμός λήψης του φαγητού (μικρές μπουκιές με μεγάλα διαστήματα ανάμεσά τους)
    • Η αποφυγή ανθρακούχων ποτών (με ή χωρίς φαγητό)
    • Η αποφυγή του μασήματος τσίχλας (γιατί κατεβαίνει αέρας στο στομάχι)
    • Η αποφυγή ή ο έλεγχος του εκνευρισμού και του άγχους που προκαλεί σε όλες και όλους μας η καθημερινότητα.

    Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται η καθιστική ζωή, η κακή στάση του σώματος, το fast food, οι μεγάλες μερίδες φαγητού και η υπερβολική κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του φαγητού», καταλήγει ο κ. Δελής.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό
    Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό

    Ανακαλύψτε τρία αρωματικά και θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα αλλά καταναλώνονται και ως αφεψήματα συμβάλλοντας στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την καταπολέμηση τυχόν πεπτικών ενοχλήσεων

    Γιατι να φτάσουμε μέχρι το φαρμακείο για να λύσουμε κάποιο εντερικό πρόβλημα όταν μπορούμε να προσφύγουμε στο «φαρμακείο της φύσης»; Η ελληνική φύση μας έχει χαρίσει πλήθος θεραπευτικών βοτάνων που ήδη από την αρχαιότητα συστήνονταν για την καλή υγεία και την ευεξία λύνοντας πλήθος διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Τα γιατροσόφια αυτά, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Επιστρέφοντας στο σήμερα, δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που συστήνουν βότανα, κυρίως αποξηραμένα άνθη, για τη δυσπεψία και για άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Ανακαλύψτε παρακάτω τρία από αυτα.

    Μάραθος

    Ένα βότανο που μπορείτε να έχετε σε κάποια γωνιά του κήπου σας ή σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σας είναι ο μάραθος. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει το άρωμα του γλυκάνισου και τα κομμάτια του, από τις ρίζες μέχρι τους σπόρους και τα φύλλα, μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και σε σαλάτες σαν μυρωδικό. «Οι σπόροι του μάραθου βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στις διαταραχές του εντέρου» σημειώνει η διατροφολόγος Ginger Hultin. Αυτό συμβαίνει διότι ο μάραθος έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς της πεπτικής οδού. Ακόμα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα εν γένει. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.

    Δεν είναι τυχαίο επομένως που ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.

    Ταραξάκο

    Το βότανο με τα πολλά ονόματα, καθώς μπορεί και να το έχετε ακούσει και σαν πικραλίδα, δανδελίων ή αγριοράδικο, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτό, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα ενεργά συστατικά του έχουν μεταξύ άλλων διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν ακόμα και στην καλή λειτουργία του ήπατος. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, η πρόσληψη του φυτού μπορεί να αυξήσει δύο πολύτιμους τύπους προβιοτικών που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Τα φύλλα του μπορούν να καταναλώθουν μαγειρεμένα ή ωμά στη σαλάτα. Η ρίζα συνήθως αποξηραίνεται και μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα.

    Χαμομήλι

    Ίσως ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια των γιαγιάδων για πόνους και μικροερεθισμούς όπως π.χ. των αυτιών ή των ματιών. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι αδιαμφισβήτητες μιας και είναι ένα από τα πιο διάσημα φυσικά ηρεμιστικά. Παράλληλα όμως είναι και ένα εξαιρετικό βότανο που προάγει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές όπως τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τη διάρροια, την ανορεξία και τη ναυτία και τον έμετο. Εκτός από ρόφημα χαμομηλιού, μπορείτε να δοκιμάσετε τα αποξηραμένα του λουλούδια σε κάποιο σμούθι.

    Όποιο και από τα παραπάνω βότανο επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο προς βρώση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από congerdesign από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch