Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 14:58

Φούσκωμα: Καταπολεμήστε το φυσικά με εννέα θαυματουργά βότανα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο σύμμαχος στην καταπολέμηση του μετεωρισμού θα μπορούσε να κρύβεται σε ένα αφέψημα αρωματικών βοτάνων

Οι ενοχλήσεις στο στομάχι έρχονται χωρίς προειδοποίηση και το φούσκωμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν μας συμβαίνει, νιώθουμε ότι θα κρατήσει για πάντα, χαλώντας μας τη διάθεση αλλά και την απόλαυση από το γεύμα που προηγήθηκε.

Ευτυχώς που ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το καταπολεμήσουμε βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας. Η πιστοποιημένη βοτανολόγος Rachelle Robinett (AHG) προτείνει τις καλύτερες φυσικές λύσεις για την ανακούφιση του μετεωρισμού.

Χαμομήλι

Στα λουλούδια του χαμομηλιού προσδίδονται εκτός από χαλαρωτικές ιδιότητες και ανακουφιστικές για το στομάχι με τη σφραγίδα της επιστήμης. Σύμφωνα με μια παλαιότερη ανασκόπηση, το χαμομήλι αναδείχτηκε για τις θεραπευτικές ιδιότητες στις γαστρεντερικές διαταραχές ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ανακουφίζοντας και από το φούσκωμα.

Τσάι Earl Grey

Ένα από τα πιο διάσημα μείγματα μαύρου τσαγιού με το χαρακτηριστικό άρωμα περγαμόντο από το έλαιό του θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στην καταπολέμηση του φουσκώματος.

Μέντα

Είτε πρόκειται για έλαιο, εκχύλισμα ή ολόκληρα φύλλα μέντας, το συγκεκριμένο είδος τσαγιού ανακουφίζει από τα συμπτώματα και τον πόνο που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σύμφωνα με μια παλαιότερη μετα-ανάλυση. Επιπλέον, μια διαφορετική μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η μέντα λειτούργησε καταπραϋντικά για το παχύ έντερο κατά τη διάρκεια διαδικασιών κολονοσκόπησης, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε ανακούφιση από το φούσκωμα, εάν η βασική αιτία είναι ο ερεθισμός του παχέος εντέρου.

Πικραλίδα ή ταράξακο

Ακόμα ένα λουλούδι του αγρού, η πικραλίδα, θα μπορούσε να κάνει θαύματα στο στομάχι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο βότανο είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση της φλεγμονής κατά μήκος ολόκληρου του γαστρεντερικού σωλήνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της δυσπεψίας, της γαστρίτιδας, των ελκών και της κολίτιδας, καταστάσεις που σχετίζονται με το φούσκωμα.

Μάραθος

Αν και τον χρησιμοποιούμε περισσότερο στο φαγητό, αξίζει και μια δοκιμή ως αφέψημα για την καταπολέμηση του μετεωρισμού. Ο μάραθος, σύμφωνα με μελέτη, διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα μάραθου επηρέασε θετικά την ακεραιότητα της εντερικής επένδυσης, υποδηλώνοντας έναν μηχανισμό με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του φουσκώματος.

Τσάι κανέλας

Σιγοβράζοντας για 10 με 15 λεπτά μερικά ξυλάκια κανένας ή ανακατεύοντας αλεσμένη κανέλα με βραστό νερό έχετε ένα σπιτικό ρόφημα που καταπολεμά το φούσκωμα. Θα μπορούσατε επίσης να την ανακατέψετε με άλλα βότανα.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι ακόμα ένα βότανο ιδιαίτερα ευεργετικό για τον γαστρεντερικό σύστημα. Μια παλιότερη μελέτη σε ζώα συμπέρανε ότι συνέβαλε στην κινητικότητα του εντέρου αποτρέποντας το φούσκωμα. Μια άλλη ανασκόπηση σημείωσε ότι το μελισσόχορτο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο έντερο, ενώ καταπραΰνουν τους ιστούς του.

Θυμάρι

Στις πολλαπλές χρήσεις του θυμαριού περιλαμβάνεται και το βοτανικό τσάι, βοηθώντας στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Τσάι τζίντζερ

Η δράση της πιπερόριζας και τα παράγωγά της είναι γνωστά για την ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών. Υπάρχουν μάλιστα πολλές έρευνες που υποστηρίζουν τη χρήση του τζίντζερ ως κοινή αντιφλεγμονώδη οικιακή θεραπεία για τη ναυτία. Η γενική καταπραϋντική επίδραση του τζίντζερ στον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα φουσκώματος.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 11:51

Σχετικά Άρθρα

  • To βότανο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το άγχος
    To βότανο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το άγχος

    Ανακαλύψτε ένα πανάρχαιο βότανο γνωστό για τις αγχολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του

    Μια γλάστρα με βασιλικό φέρνει μνήμες γεμάτες μυρωδιές από την αυλή της γιαγιάς. Πώς σχετίζεται, όμως, με τον ιερό βασιλικό; Αν και η λέξη «ιερός» θα μπορούσε να παραπέμπει στην διαδικασία του… αγιασμού, το έτερο ξαδερφάκι του, ο ιερός βασιλικός ή αλλιώς Tulsi, συγκαταλέγεται στα φυσικά αγχολυτικά.

    Διαγράφοντας μια μακρά ιστορία, ο ιερός βασιλικός αποτελούσε ιερό και φαρμακευτικό βότανο για τους Ινδουιστές, ως βασικό συστατικό στις φαρμακευτικές πρακτικές της Αγιουρβέδα, όπου χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Προέρχεται από την Ινδία και έκτοτε καλλιεργείται σε όλη την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία και τις γύρω τροπικές περιοχές. Παίρνει το όνομά του λόγω της ιεράς κατάταξής του μεταξύ εκείνων που ανήκουν στην αίρεση των Βαϊσναβιτών του Ινδουισμού.

    «Ο ιερός βασιλικός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και το Νεπάλ για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει ονομαστεί “το ελιξίριο της ζωής”, “υγρή γιόγκα” και “βασίλισσα των βοτάνων” και είναι καταχωρημένο στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine για τα πολλά οφέλη του» επισημαίνει η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Δρ Devon Peart, RD, MHSc, BASc.

    Παρόλα αυτά, τα στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες ποικίλουν, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν διεξαχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον. Ωστόσο, σε μια συστηματική ανασκόπηση 24 κλινικών μελετών του 2017, εντοπίστηκαν αρκετά από τα θετικά οφέλη του tulsi στην ανθρώπινη υγεία με την απουσία μειονεκτημάτων στη χρήση του βοτάνου για ιατρικούς σκοπούς. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη συνιστώμενη δοσολογία ή ημερήσιο όριο για τον ιερό βασιλικό, ούτε και αποδείξεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

    Ωστόσο, η ίδια σημειώνει και τα βασικότερα οφέλη του για τη συνολική υγεία:

    Ανακουφίζει από το άγχος

    Ο ιερός βασιλικός ανήκει στα προσαρμογόνα βότανα, που έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια για την ικανότητα τους να βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους, στρες και κόπωσης. Ορισμένες από τις μελέτες της συστηματικής ανασκόπησης του 2017 έδειξαν ότι το Tulsi μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας και να συμβάλει στη διαχείριση του σωματικού και συναισθηματικού στρες. Αντίστοιχα, μια τυχαιοποιημένη μελέτη δύο εβδομάδων από το 2014 συμπέρανε ότι οι νεαροί συμμετέχοντες που κατανάλωναν μπάρες διατροφής εμπλουτισμένες με εκχύλισμα φύλλων Tulsi, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα κόπωσης.

    Ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού

    Ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αποδεικνύεται από την έρευνα ότι ο ιερός βασιλικός θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, όπως στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής. Θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει άτομα με διαβήτη, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και υπέρταση.

    Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Χάρη σε ένα συστατικό του ιερού βασιλικού, την ευγενόλη, το βότανο θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης εκχυλίσματος φύλλων βασιλικού καθημερινά, όπως διαπίστωσε μια μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή το 2011. Μια διαφορετική μελέτη του 2021 απέδειξε αυτές τις ιδιότητες κατά και της πρωεϊνικής ακίδας του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, οδηγώντας σε λιγότερες μολύνσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία βότανα που θα σας ηρεμήσουν και θα σας χαλαρώσουν
    Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία βότανα που θα σας ηρεμήσουν και θα σας χαλαρώσουν

    Εάν τα νεύρα σας δεν σας αφήνουν να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε, ίσως αυτά τα τρία βότανα να δώσουν τη λύση

    Η αϋπνία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και, πολλές φορές, μπορεί να γίνει πραγματικά κουραστική. Η αντιμετώπισή της ποικίλει, και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν φυσικές λύσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους χωρίς να καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να προσφέρουν χαλάρωση και καλύτερο ύπνο και η διαχρονικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας δεν είναι καθόλου τυχαία. Παρακάτω θα βρείτε τρία αποτελεσματικά βότανα που θα σας ηρεμήσουν πριν τον ύπνο.

    1. Ρίζα βαλεριάνας

    Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα και μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές, όπως εκχυλίσματα, τσάι ή συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση, η ρίζα βαλεριάνας φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου και μπορεί να γίνει μια ασφαλής εναλλακτική λύση για την αϋπνία. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τον μηχανισμό με τον οποίο το βότανο αυτό επηρεάζει τον ύπνο, καθώς και τις καλύτερες δυνατές δόσεις και παρασκευές. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία ή κράμπες στο στομάχι, αλλά αυτές είναι γενικά σπάνιες.

    2. Χαμομήλι

    Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ήπιες ηρεμιστικές του ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για την αϋπνία. Συνήθως καταναλώνεται ως τσάι, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί σε μορφή συμπληρώματος. Έρευνες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα: μια κλινική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη από το 2011 δεν βρήκε σημαντική βελτίωση στον ύπνο των ατόμων με αϋπνία. Το χαμομήλι είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη ή αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι σε φυτά όπως η αψιθιά ή η μαργαρίτα.

    3. Λεβάντα

    Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές βότανο που βοηθά στη χαλάρωση και στον ύπνο. Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της λεβάντας στον ύπνο έχουν επικεντρωθεί στο αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μελέτη του 2015 εξέτασε τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας στην ένταση και στις διαταραχές του ύπνου. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), εκείνοι που έλαβαν το αιθέριο έλαιο παρουσίασαν σημαντική μείωση της έντασης και βελτίωση του ύπνου. Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 δείχνουν ότι η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση και έλευση του ύπνου, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση της υπνηλίας ή άλλες παρενέργειες που συχνά σχετίζονται με κατασταλτικές θεραπείες. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν η λεβάντα είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση.

    Αν και τα βότανα μπορούν να προσφέρουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα αυπνίας, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, τα παραπάνω βότανα μπορεί να είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην προσπάθειά σας για έναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το αντικαρκινικό αρωματικό βότανο που ανακουφίζει τον πόνο και βελτιώνει τη μνήμη
    Το αντικαρκινικό αρωματικό βότανο που ανακουφίζει τον πόνο και βελτιώνει τη μνήμη

    Ανακαλύψτε τα οφέλη ενός πολύτιμου βοτάνου, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις κουζίνες, αλλά και στην Ιατρική και τη φαρμακολογία

    Αποτελεί ένα δημοφιλές βότανο, τόσο για τις μαγειρικές, όσο και για τις φαρμακευτικές του χρήσεις. Πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή κουζίνα, χαρίζοντας γεύση και άρωμα σε πληθώρα πιάτων. Ταυτόχρονα, όμως, το δενδρολίβανο αποτελεί εδώ και αιώνες βασικό συστατικό και στο φαρμακείο της φύσης. Προστίθεται συχνά σε προϊόντα όπως σαπούνια και αρώματα, ενώ έχει συνδεθεί και με μια σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

    Ειδικότερα, το δενδρολίβανο έχει ξεχωρίσει για την ικανότητά του να ενισχύει τη μνήμη, να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του νευρικού συστήματος. Χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών, την ανάπτυξη των μαλλιών και την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος. Αν και πολλές από αυτές τις χρήσεις υποστηρίζονται περισσότερο από την παράδοση παρά από επιστημονικά στοιχεία, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ελπιδοφόρα οφέλη.

    Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι το δενδρολίβανο διαθέτει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Η πλούσια αντιοξειδωτική του σύνθεση του επιτρέπει να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας ενδεχομένως από κυτταρικές βλάβες και ασθένειες. Το τοπικά εφαρμοζόμενο έλαιο δενδρολίβανου χρησιμοποιείται, επίσης, για την ανακούφιση των μυϊκών και αρθρικών πόνων. Ωστόσο, η επιστημονική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα παραμένει ελλιπής.

    Γνωρίστε 6 πολύτιμα οφέλη του δεντρολίβανου στην υγεία, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του θεραπευτηρίου Mount Sinai στις ΗΠΑ.

    • Ανακουφίζει από τη δυσπεψία: Τα φύλλα δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
    • Αντιμετωπίζει τον μυϊκό και αρθρικό πόνο: Η εφαρμογή του ελαίου δενδρολίβανου τοπικά στο δέρμα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει τον μυϊκό πόνο και την αρθρίτιδα, αλλά και να βελτιώσει την κυκλοφορία
    • Τονώνει το τριχωτό της κεφαλής: Ιστορικά, το δενδρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Σε μια μελέτη σε 84 άτομα με γυροειδή αλωπεκία, όσοι έκαναν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής τους με δενδρολίβανο και άλλα αιθέρια έλαια κάθε μέρα για 7 μήνες παρουσίασαν σημαντική αναγέννηση των μαλλιών. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί η συσχέτιση.
    • Εξουδετερώνει τα τροφικά παθογόνα: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το δενδρολίβανο αναστέλλει τα τροφιμογενή παθογόνα, όπως τα Listeria monocytogenes, B. cereus και S. aureus.
    • Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση: Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία για την αύξηση της συγκέντρωσης και της μνήμης και την ανακούφιση από το στρες. Μια μελέτη δείχνει ότι το δενδρολίβανο, σε συνδυασμό με άλλα έλαια με ευχάριστη μυρωδιά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.
    • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα δενδρολίβανου μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το δενδρολίβανο, από μόνο του και σε συνδυασμό με κουρκουμίνη, βοήθησε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε παρόμοιες επιδράσεις του δενδρολίβανου στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

    Μπορείτε να βρείτε το δενδρολίβανο σε αποξηραμένη μορφή, σε κάψουλες, σε αλκοολούχα βάμματα, τσάι και υγρό εκχύλισμα, αλλά και σε μορφή ελαίου για εξωτερική χρήση.

    Ενώ το βότανο θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες, ειδικά στις μαγειρικές του χρήσεις, η φαρμακευτική χρήση θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Για παράδειγμα, το έλαιο δενδρολίβανου είναι κατάλληλο μόνο για εξωτερική χρήση, καθώς περιέχει τοξικές ουσίες. Επιπλέον, οι έγκυοι και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και άτομα με παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το στομαχικό έλκος συνιστάται να αποφεύγουν τις υψηλές δόσεις. Θα πρέπει να είστε επίσης ενήμεροι σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις του δεντρολίβανου με μια σειρά από φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, διουρητικά και φάρμακα για τον διαβήτη.

    Παρ’ όλα αυτά, το δενδρολίβανο παραμένει ένα συναρπαστικό βότανο, με δεκάδες πιθανά οφέλη για την υγεία, αποτελώντας μια ακόμη απόδειξη της δύναμης των φυσικών θεραπειών. Μελλοντικά, η έρευνα μπορεί να αναδείξει κι άλλες, αθέατες προς το παρόν, ωφέλιμες ιδιότητες αυτού του βοτάνου στην υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Image by Samuele Schirò from Pixabay

  • Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
    Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

    Ένα αρωματικό φυτό που είναι πανταχού παρόν σε μαγειρική και αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής κουζίνας παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία

    «Ντύνει» με το χαρακτηριστικό της άρωμα σχεδόν όλα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Ως αφέψημα, βοηθά στη διαχείριση του βήχα ή της διάρροιας. Ο λόγος για τη ρίγανη, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική αλλά και στη θεραπεία διαφορετικών προβλημάτων υγείας.

    Ακόμα και το έλαιό της συμβάλλει συνολικά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει, όπως η θυμόλη. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξικές ουσίες που προκύπτουν από φυσικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και διάφορες ασθένειες.

    Ανακαλύψτε παρακάτω τρεις από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της ρίγανης:

    Συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

    Σύμφωνα με μια παλιότερη ανασκόπηση, το έλαιο και τα συστατικά του ελαίου ρίγανης, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μελέτες σε ζώα, το εκχύλισμα ρίγανης μείωσε τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλεργικό άσθμα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι στις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν συμπυκνωμένα εκχυλίσματα ρίγανης. Εκτός από τη ρίγανη, και το δενδρολίβανο παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

    Προλαμβάνει από τον διαβήτη

    Οι πολύτιμες ενώσεις της ρίγανης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2016 σε πειραματόζωα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα Origanum μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να ρυθμίσει την έκφραση γονιδίων που επηρεάζουν το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς του ήπατος και των νεφρών. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη φύλλα και λάδι ρίγανης για να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Θετικές θεωρούνται και οι επιδράσεις της ρίγανης στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1. Εργαστηριακά πειράματα μιας άλλης μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εκχύλισμα ρίγανης βελτίωσε τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης, στην επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ικανότητά της να αποτρέπει τον κυτταρικό θάνατο.

    Προστατεύει από την κατάθλιψη

    Η επίδραση μιας θεραπείας με έλαιο ρίγανης και άλλες ουσίες εξετάσθηκε στο εργαστήριο από μια μελέτη σε αρουραίους που παρουσιάζαν καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω χρόνιου απρόβλεπτου στρες. Μετά από 14 ημέρες, η συμπεριφορά που σχετιζόταν με το στρες βελτιώθηκε στους αρουραίους που έλαβαν τη θεραπεία με ρίγανη. Επομένωςμ οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρίγανη μπορεί να ανακουφίσει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με το στρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Bruno από το Pixabay

  • Τέσσερα βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς ρίχνουν τη χοληστερόλη, μειώνουν το στρες και διώχνουν τη θλίψη
    Τέσσερα βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς ρίχνουν τη χοληστερόλη, μειώνουν το στρες και διώχνουν τη θλίψη

    Τέσσερα φυτά υπόσχονται γιατρειά για τις καρδιές που σημάδεψε η απώλεια, ο πόνος και η θλίψη

    Από τα συναισθηματικώς φορτισμένα γεγονότα της ζωής, η απώλεια και το πένθος αποτελούν μάλλον τα ισχυρότερα. Κλονίζουν συθέμελα τον ψυχισμό, εξασθενίζουν το μυαλό και «ραγίζουν» την καρδιά, στρώνοντας τον δρόμο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο συναισθηματικός πόνος του χωρισμού και του αποχωρισμού έχει τη δύναμη να καταβάλλει όσο και ο σωματικός.

    Η παρηγοριά δεν έρχεται εύκολα, ούτε και μαγικές λύσεις διώχνουν άμεσα τη θλίψη, τον θυμό και τη μοναξιά που συνοδεύουν την απώλεια. Υπάρχουν όμως σύμμαχοι στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων· μπορεί να είναι μια βόλτα στη φύση ή η ενασχόληση με το τάι τσι. Μπορεί πάλι να είναι και μια τριανταφυλλιά στον κήπο ή ένα γλαστράκι με μελλισόχορτο.

    Η φύση έχει αποδειχθεί μεγάθυμη σε ό,τι αφορά την ευεξία, τη δημιουργικότητα και την ανάγκη για γαλήνη. Κάπως έτσι, με τέσσερα ξεχωριστά λουλούδια και φυτά, κλείνει το μάτι σε όσους έχουν «προβλήματα καρδιάς» και υπενθυμίζει πως η θεραπεία -ή μια ανάσα έστω από το ψυχικό βάρος- μπορεί να βρεθεί στον κήπο τους – είστε έγκυος, θηλάζετε ή λαμβάνετε φάρμακα για την καρδιαγγειακή υγεία (ή οποιαδήποτε φάρμακα για το θέμα αυτό), συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε οποιοδήποτε βότανο στη ρουτίνα σας.

    1. Κράταιγος

    Φίλος της «καρδιάς» με όλη τη σημασία. Tα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα του μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διαχείριση της συναισθηματικής αναστάτωσης -όπως, άλλωστε, και το φυτό ανθίζει προς τον ήλιο-, να προφυλάξουν παράλληλα την καρδιαγγειακή υγεία, τονώνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα, ρίχνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

    Δοκιμάστε εκχύλισμα του σε μικρή ποσότητα σε μια κούπα ζεστό νερό ή τσάι, και επωφεληθείτε εισέτι από την καταπραϋντική δράση των ζεστών ροφημάτων στο νευρικό σύστημα.

    2. Τριαντάφυλλο

    Από τον κόσμο των λουλουδιών, τα τριαντάφυλλα είναι τα κατ’ εξοχήν σημαίνοντα της αγάπης και των συναισθηματικών υποθέσεων. Κόκκινα για το πάθος, λευκά για το τελευταίο κατευόδιο και κίτρινα για τη φιλία, η παρουσία τους στις ανθρώπινες σχέσεις έχει υπάρξει παραπάνω από έντονη.

    Αξίζουν μια θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι για τα ψυχοθεραπευτικά και πολλά ακόμα οφέλη τους. Μειώνoυν το στρες, βοηθούν στη μάχη κατά της αϋπνίας και στη διαχείριση του θυμού και της θλίψης. Έρευνα έδειξε ότι αρκεί η θέα τους για να μειωθεί το σωματικό και ψυχικό στρες. Μεγιστοποιήστε τις ευεργετικές τους ιδιότητες ρίχνοντας μια κουταλιά της σούπας ροδοπέταλα σε ένα φλιτζάνι νερό για πέντε λεπτά. Προσθέστε μέλι αν σας φαίνεται πικρή η γεύση.

    3. Μελισσόχορτο

    Το μελισσόχορτο, με το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού, υπόσχεται θαύματα έναντι της αϋπνίας, της νευρικής έντασης, του άγχους και των στομαχικών διαταραχών που μπορεί να προκαλέσει η έντονη στενοχώρια, καθώς και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε έξαρση. Ρίξτε δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο μελισσόχορτο σε μια κούπα ζεστό νερό.

    4. Δενδρολίβανο

    Το δενδρολίβανο ως τονωτικό της μνήμης έχει αποτελέσει ρομαντικό σύμβολο για τους εραστές και την πίστη στη σχέση, ενώ συστήνεται και για τις αγχολυτικές του ιδιότητες. Το σπουδαιότερο ίσως χαρακτηριστικό του, είναι ο αντιφλεγμονώδης χαρακτήρας του. Η θλίψη και ο θυμός δεν είναι φίλοι της υγείας· πυροδοτούν τη φλεγμονή με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ένα ρόφημα με μερικά κουταλάκια του γλυκού δενδρολίβανο -αφήστε για επτά έως δέκα λεπτά- θα φέρουν μαγικά αποτελέσματα. Δοκιμάστε ακόμα να το συνδυάσετε με ροδοπέταλα για μια πιο ελαφριά, ιδιαίτερη γεύση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό
    Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό

    Ανακαλύψτε τρία αρωματικά και θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα αλλά καταναλώνονται και ως αφεψήματα συμβάλλοντας στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την καταπολέμηση τυχόν πεπτικών ενοχλήσεων

    Γιατι να φτάσουμε μέχρι το φαρμακείο για να λύσουμε κάποιο εντερικό πρόβλημα όταν μπορούμε να προσφύγουμε στο «φαρμακείο της φύσης»; Η ελληνική φύση μας έχει χαρίσει πλήθος θεραπευτικών βοτάνων που ήδη από την αρχαιότητα συστήνονταν για την καλή υγεία και την ευεξία λύνοντας πλήθος διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Τα γιατροσόφια αυτά, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Επιστρέφοντας στο σήμερα, δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που συστήνουν βότανα, κυρίως αποξηραμένα άνθη, για τη δυσπεψία και για άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Ανακαλύψτε παρακάτω τρία από αυτα.

    Μάραθος

    Ένα βότανο που μπορείτε να έχετε σε κάποια γωνιά του κήπου σας ή σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σας είναι ο μάραθος. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει το άρωμα του γλυκάνισου και τα κομμάτια του, από τις ρίζες μέχρι τους σπόρους και τα φύλλα, μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και σε σαλάτες σαν μυρωδικό. «Οι σπόροι του μάραθου βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στις διαταραχές του εντέρου» σημειώνει η διατροφολόγος Ginger Hultin. Αυτό συμβαίνει διότι ο μάραθος έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς της πεπτικής οδού. Ακόμα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα εν γένει. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.

    Δεν είναι τυχαίο επομένως που ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.

    Ταραξάκο

    Το βότανο με τα πολλά ονόματα, καθώς μπορεί και να το έχετε ακούσει και σαν πικραλίδα, δανδελίων ή αγριοράδικο, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτό, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα ενεργά συστατικά του έχουν μεταξύ άλλων διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν ακόμα και στην καλή λειτουργία του ήπατος. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, η πρόσληψη του φυτού μπορεί να αυξήσει δύο πολύτιμους τύπους προβιοτικών που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Τα φύλλα του μπορούν να καταναλώθουν μαγειρεμένα ή ωμά στη σαλάτα. Η ρίζα συνήθως αποξηραίνεται και μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα.

    Χαμομήλι

    Ίσως ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια των γιαγιάδων για πόνους και μικροερεθισμούς όπως π.χ. των αυτιών ή των ματιών. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι αδιαμφισβήτητες μιας και είναι ένα από τα πιο διάσημα φυσικά ηρεμιστικά. Παράλληλα όμως είναι και ένα εξαιρετικό βότανο που προάγει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές όπως τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τη διάρροια, την ανορεξία και τη ναυτία και τον έμετο. Εκτός από ρόφημα χαμομηλιού, μπορείτε να δοκιμάσετε τα αποξηραμένα του λουλούδια σε κάποιο σμούθι.

    Όποιο και από τα παραπάνω βότανο επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο προς βρώση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό
    Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό

    Ανακαλύψτε τρία αρωματικά και θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα αλλά καταναλώνονται και ως αφεψήματα συμβάλλοντας στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την καταπολέμηση τυχόν πεπτικών ενοχλήσεων

    Γιατι να φτάσουμε μέχρι το φαρμακείο για να λύσουμε κάποιο εντερικό πρόβλημα όταν μπορούμε να προσφύγουμε στο «φαρμακείο της φύσης»; Η ελληνική φύση μας έχει χαρίσει πλήθος θεραπευτικών βοτάνων που ήδη από την αρχαιότητα συστήνονταν για την καλή υγεία και την ευεξία λύνοντας πλήθος διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Τα γιατροσόφια αυτά, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Επιστρέφοντας στο σήμερα, δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που συστήνουν βότανα, κυρίως αποξηραμένα άνθη, για τη δυσπεψία και για άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Ανακαλύψτε παρακάτω τρία από αυτα.

    Μάραθος

    Ένα βότανο που μπορείτε να έχετε σε κάποια γωνιά του κήπου σας ή σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σας είναι ο μάραθος. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει το άρωμα του γλυκάνισου και τα κομμάτια του, από τις ρίζες μέχρι τους σπόρους και τα φύλλα, μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και σε σαλάτες σαν μυρωδικό. «Οι σπόροι του μάραθου βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στις διαταραχές του εντέρου» σημειώνει η διατροφολόγος Ginger Hultin. Αυτό συμβαίνει διότι ο μάραθος έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς της πεπτικής οδού. Ακόμα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα εν γένει. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.

    Δεν είναι τυχαίο επομένως που ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.

    Ταραξάκο

    Το βότανο με τα πολλά ονόματα, καθώς μπορεί και να το έχετε ακούσει και σαν πικραλίδα, δανδελίων ή αγριοράδικο, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτό, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα ενεργά συστατικά του έχουν μεταξύ άλλων διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν ακόμα και στην καλή λειτουργία του ήπατος. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, η πρόσληψη του φυτού μπορεί να αυξήσει δύο πολύτιμους τύπους προβιοτικών που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Τα φύλλα του μπορούν να καταναλώθουν μαγειρεμένα ή ωμά στη σαλάτα. Η ρίζα συνήθως αποξηραίνεται και μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα.

    Χαμομήλι

    Ίσως ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια των γιαγιάδων για πόνους και μικροερεθισμούς όπως π.χ. των αυτιών ή των ματιών. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι αδιαμφισβήτητες μιας και είναι ένα από τα πιο διάσημα φυσικά ηρεμιστικά. Παράλληλα όμως είναι και ένα εξαιρετικό βότανο που προάγει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές όπως τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τη διάρροια, την ανορεξία και τη ναυτία και τον έμετο. Εκτός από ρόφημα χαμομηλιού, μπορείτε να δοκιμάσετε τα αποξηραμένα του λουλούδια σε κάποιο σμούθι.

    Όποιο και από τα παραπάνω βότανο επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο προς βρώση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Βότανα για την καλή λειτουργία του Προστάτη
    Βότανα για την καλή λειτουργία του Προστάτη

    Η διεύρυνση του προστάτη συμβαίνει όταν η συσσώρευση ανδρογόνων εμποδίζει τον θάνατο των προστατικών κυττάρων και προωθεί τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, αυξάνοντας το μέγεθος του προστάτη.

    Ένας διογκωμένος προστάτης ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) μπορεί να προκαλέσει απογοητευτικά και δυσάρεστα συμπτώματα – συνηθέστερα, δυσκολίες στην ούρηση και τη σεξουαλική ζωή. Ωστόσο, αρκετές φυσικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

    Η BPH δεν αποτελεί συνήθως σοβαρή απειλή για την υγεία, αν και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός άνδρα.

    Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε αναλυτικά 10 φυσικές θεραπείες και βότανα για τη διόγκωση του προστάτη και συζητάμε τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου.

    Βότανα για διευρυμένο προστάτη

    Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων BPH ενός άνδρα θα καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές του. Εάν η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, όπως αναστολείς άλφα-αναστολέων και αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης, ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

    Οι άλφα-αναστολείς συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ΒΡΗ με τη χαλάρωση των μυών στην ουρήθρα και στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη ροή των ούρων.

    Το φάρμακο 5-άλφα αναγωγάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT είναι ένα ανδρογόνο που εμποδίζει τον θάνατο των κυττάρων του προστάτη και προάγει τον πολλαπλασιασμό τους. Μέσω αυτών των επιδράσεων, αυξάνει το μέγεθος του προστάτη. Η αναστολή της παραγωγής αυτού του ανδρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη.

    Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να δοκιμάσουν φυσικές θεραπείες για την BPH. Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτές τις θεραπείες θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό.

    Τα καλύτερα Βότανα για τον προστάτη

    1. Saw palmetto (Serenoa repens)

    Το Saw palmetto είναι ένας φοίνικας που κατάγεται από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το εκχύλισμα αυτού του φυτού είναι ένα δημοφιλές φυτικό συμπλήρωμα για τη θεραπεία της BPH.

    Το Saw palmetto είναι ένας αναστολέας της 5-άλφα-αναγωγάσης. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των υποδοχέων οιστρογόνων και ανδρογόνων (DHT).
    Μια επιστημονική έρευνα έχει συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος saw palmetto με μείωση των συμπτωμάτων της BPH. Το εκχύλισμα του φυτού πιθανόν να έχει αυτό το αποτέλεσμα επειδή αναστέλλει την παραγωγή της DHT, μιας ορμόνης που μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση της ανάπτυξης του προστάτη
    που περιελάμβανε περισσότερους από 5.600 συμμετέχοντες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του saw palmetto και ενός εικονικού φαρμάκου στη θεραπεία των συμπτωμάτων της BPH.

    2. Γύρη σίκαλης (Secale cereale)

    Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτικά συμπληρώματα που παρασκευάζονται από γύρη χόρτου σίκαλης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της BPH και τη μείωση της φλεγμονής του προστάτη.

    Το Cernilton είναι ένα κοινό επώνυμο φαρμακευτικό προϊόν με γύρη χόρτου σίκαλης. Αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη.

    Το εκχύλισμα χόρτου σίκαλης περιέχει ουσίες που μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των προστατικών κυττάρων και να μειώσουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΒΡΗ, όπως η συχνουρία και η νυκτουρία.

    Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά του, η σύγχρονη έρευνα δεν έχει δείξει ότι το Cernilton επηρεάζει τα συμπτώματα της BPH σε επιστημονικές μελέτες μεγάλης κλίμακας. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας.

    3. Τσουκνίδα

    Η τσουκνίδα περιέχει παρόμοιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις με το πυγμαίο και το saw palmetto. Στην πραγματικότητα, οι φυσικές θεραπείες για διάφορες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος χρησιμοποιούν συχνά τη ρίζα τσουκνίδας σε συνδυασμό με το saw palmetto.

    Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα ρίζας τσουκνίδας μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ΒΡΗ και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής των ατόμων με την πάθηση.

    4. Pygeum africanum (Πυγία Αφρικανική)

    Το εκχύλισμα Pygeum africanum προέρχεται από το φλοιό του αφρικανικού δαμασκηνιού. Αυτό το εκχύλισμα προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και περιέχει ένα ευρύ φάσμα λιπαρών οξέων, αλκοολών και στερολών, όπως η β-σιτοστερόλη.

    Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο ουρογεννητικό σύστημα. Το ουρογεννητικό σύστημα περιλαμβάνει το ουροποιητικό και τα γεννητικά όργανα.

    Η τρέχουσα έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος Pygeum africanum είναι ελλιπής. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη του 2007 σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας της BPH σε έξι ευρωπαϊκές χώρες ανέφερε θετικές βελτιώσεις σε όσους έλαβαν το εκχύλισμα.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 1 έτος θεραπείας, το 43% των συμμετεχόντων που έλαβαν είτε Pygeum africanum είτε Serenoa repens (saw palmetto) παρουσίασαν βελτίωση στη Διεθνή Βαθμολογία Συμπτωμάτων του Προστάτη (IPSS) και στην ποιότητα ζωής τους.

    Ωστόσο, άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς η σημερινή υπερεκμετάλλευση του φλοιού του πυγμαίου απειλεί την επιβίωση του είδους.

    5. Λυκοπένιο

    Το λυκοπένιο είναι μια φυσική χρωστική ουσία που υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση εμπλουτισμένου με λυκοπένιο έξτρα παρθένου ελαιολάδου βελτίωσε την υγεία του προστάτη και μείωσε τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου.

    Οι ντομάτες είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου που είναι διαθέσιμη στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικά άλλα φρούτα και λαχανικά περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτού του αντιοξειδωτικού.

    Συνήθως, όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα ενός ροζ ή κόκκινου φρούτου ή λαχανικού, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο.

    Άλλες πηγές λυκοπενίου περιλαμβάνουν:

    • Παπάγια
    • ροζ γκρέιπφρουτ
    • καρπούζι
    • καρότα
    • κόκκινες πιπεριές
    • βερίκοκα
    • κόκκινο λάχανο

    6. Πράσινο τσάι

    Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, μερικά από τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καλοήθων κυττάρων του προστάτη.

    Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει ξαφνική ανάγκη για ούρηση, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα της BPH.

    Διαβάστε περισσότερα για τα βότανα του προστάτη στο uromed : το καλύτερο βότανο για τον προστάτη

    Image by Monika on Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο