Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 19:44

Εmoji: Κρύβουν ή αποκαλύπτουν τα συναισθήματά μας; Έρευνα απαντά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Ξέρω πως όλοι πια πιστεύουν σε καθρέφτες, σε οθόνες, σε φωτοτυπίες και προβολείς» τραγουδά ο Φοίβος Δεληβοριάς αλλά και σε emojis, θα προσθέσουμε εμείς. Η νεότερη γενιά σίγουρα θα μπορούσε να συνεννοηθεί ανταλλάσσοντας μόνο emojis και χωρίς ίχνος λέξης. Eκφράζουν όμως πραγματικά τα συναισθήματά μας;

Σε όλους μας έχει συμβεί στις διαδικτυακές μας συνομιλίες να έχουμε στείλει ένα emoji που γελάει χωρίς πραγματικά να έχουμε ξεκαρδιστεί ή το απλό σύμβολο που υποδηλώνει το «οκ» γιατί δεν είχαμε τη διάθεση να πούμε κάτι άλλο. Αποκρύπτοντας όμως τα πραγματικά μας συναισθήματα με αυτό τον τρόπο, αλλάζουν τα δεδομένα της διαπροσωπικής επικοινωνίας και με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για το άτομο.

Το συναισθηματικό αποτύπωμα αποκαλύπτεται σε νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology και διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα emojis για να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μας σε διαφορετικά πλαίσια.

Όπως σημειώνει και ο δρ. Moyu Liu του Πανεπιστημίου του Τόκιο και ερευνητής της μελέτης, «όσο η διαδικτυακή διάδραση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να εξωραΐζουν τις εκφράσεις τους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να χάσουμε την επαφή με τα αυθεντικά μας συναισθήματα».

Ένας «καθρέφτης» συναισθημάτων

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.289 συμμετέχοντες, όλοι χρήστες του Simeji, ενός πληκτρολογίου με τα περισσότερα emoji στην Ιαπωνία, για να διερευνήσει πώς χρησιμοποιούν τα emojis για να εκφράσουν ή να αποκρύψουν συναισθήματα.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ευημερία τους και και βαθμολόγησαν πόσο συχνά χρησιμοποιούν τα emojis. Στη συνέχεια, τους δόθηκαν μηνύματα ενταγμένα σε ποικίλα κοινωνικά πλαίσια, απάντησαν σε αυτά όπως θα έκαναν κανονικά και αξιολόγησαν την ένταση της έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα επέλεξαν να εκφράζουν περισσότερα συναισθήματα με emojis σε ιδιωτικά πλαίσια ή με στενούς φίλους. Αντίθετα, εξέφραζαν λιγότερα συναισθήματα προς άτομα με υψηλότερο κύρος. Οι έντονες εκφράσεις του συναισθήματος, όμως, προέρχονταν και από τα αντίστοιχα emojis, εκτός αν οι άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη να καλύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα: για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας χαμογελαστά emojis για να καλύψουν αρνητικά συναισθήματα.

Αντίστοιχα, τα αρνητικά emojis χρησιμοποιήθηκαν μόνο όταν τα αρνητικά συναισθήματα ήταν πολύ έντονα. Η έκφραση συναισθημάτων με emojis συσχετίστηκε με υψηλότερη υποκειμενική ευημερία σε σύγκριση με τη συγκάλυψη των συναισθημάτων.

Εάν όμως υπάρχει μεγάλη ασυμφωνία μεταξύ των συναισθημάτων που βιώνετε και των συναισθημάτων που εκφράζετε, θα μπορούσε να αναπτυχθεί συναισθηματική εξάντληση, αν και αυτό βιώνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το φύλο και τις κοινωνικές συνθήκες. Εν ολίγοις, όταν «κρατάμε τους τύπους», αποκρύπτονται περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα.

Ο δρ Liu τόνισε ότι η μελέτη θα πρέπει να επεκταθεί στο μέλλον. Το πληκτρολόγιο Simeji είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις νεαρές γυναίκες, γεγονός που στρέφει το δείγμα προς τις γυναίκες και τη γενιά Z. Ωστόσο, αυτό αντανακλά επίσης την ανισορροπία μεταξύ των φύλων στη χρήση των emoji γενικά και του πληκτρολογίου Simeji ειδικότερα. Εν τέλει, μια ευρύτερη ομάδα συμμετεχόντων θα παρείχε μια πληρέστερη εικόνα των κανόνων εμφάνισης γύρω από τα emojis.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Kevin Sanderson από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 19:29

Σχετικά Άρθρα

  • Μπορούμε να είμαστε πιο χαρούμενοι; Τρεις τρόποι για να τα καταφέρουμε
    Μπορούμε να είμαστε πιο χαρούμενοι; Τρεις τρόποι για να τα καταφέρουμε

    Για κάποιους είναι στάση ζωής, ενώ άλλοι έχουν ανάγκη να συμβεί κάτι καλό για να αισθανθούν όμορφα - Ανακαλύψτε τους τρόπους να νιώθετε περισσότερη χαρά και επωφεληθείτε απ' όλα όσα έχει να προσφέρει αυτό το συναίσθημα στο σώμα και το μυαλό

    Τείνουμε να πιστεύουμε ότι τα θετικά συναισθήματα είναι πιο δύσκολα και πιο σπάνια από τα αρνητικά. Έτσι, όταν κάτι καλό συμβαίνει, αφήνει ένα αληθινά ισχυρό αποτύπωμα στην ψυχή, που μεταφράζεται σε χαρά, ένα συναίσθημα που μπορεί να επιδράσει σημαντικά στη σωματική και ψυχική υγεία. Ποικίλα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η αίσθηση της χαράς προκαλεί μια σειρά από φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χαρά είναι ένα συναίσθημα με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Συχνά την ταυτίζουμε με την ευτυχία, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικά συναισθήματα. Η χαρά προκύπτει αυθόρμητα, φυσικά, ενώ η ευτυχία είναι συχνά μια συνειδητή επιλογή, τρόπος ζωής. Συνήθως, προκαλείται όταν συμβαίνει κάτι που θέλαμε πολύ, οδηγώντας σε μια σειρά από άλλα, θετικά συναισθήματα, όπως το δέος και η ευλογία.

    Ακόμη και ο τρόπος έκφρασης της χαράς διαφέρει. Η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο τρόπος που χαμογελάμε όταν νιώθουμε χαρά είναι μοναδικός: Ένα αυθόρμητο, πλατύ χαμόγελο, που φτάνει ως τα μάτια, σχηματίζεται στο πρόσωπό μας. Αυτό το χαμόγελο έχει συσχετιστεί με ένα εύρος οφελών, όπως καλύτερη σωματική υγεία, ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες και πιο ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους.

    Επιφέρει, παράλληλα, μια σειρά από αλλαγές στο σώμα. Ο αναπνευστικός και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έκκρισης αδρεναλίνης, που προετοιμάζει το σώμα για δράση και τον θέτει σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές οδηγούν παράλληλα σε βελτιωμένη διάθεση.

    Ταυτόχρονα, η χαρά ενεργοποιεί διάφορα σημεία του εγκεφάλου που συνδέονται με την απόλαυση και διαχέεται σε πολλά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος μέσω των νευροδιαβιβαστών. Οι πιο συχνοί νευροδιαβιβαστές που εκκρίνονται όταν νιώθουμε χαρά είναι η ντοπαμίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας», η σεροτονίνη, η νοραδρεναλίνη και οι ενδορφίνες, όλες ουσίες που έχουν συσχετιστεί άμεσα με θετικά συναισθήματα

    Ορισμένα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν χαρά μόνο όταν κάτι ευχάριστο συμβαίνει, ενώ άλλοι την αισθάνονται ανεξάρτητα από τα γεγονότα. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από γενετικούς παράγοντες. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι δε μπορείτε να νιώσετε περισσότερη χαρά από αυτή για την οποία είστε γενετικά προγραμματισμένοι.

    Οι ειδικοί προτείνουν 3 απλούς τρόπους για να βιώνετε περισσότερη χαρά στη ζωή σας, αντλώντας όλα τα οφέλη που έχει να σας προσφέρει αυτή η συναισθηματική κατάσταση:

    1. Μοιραστείτε το φαγητό σας

    Ίσως να μοιάζει παράξενο, όμως απλά και μόνο το να μοιράζεστε το φαγητό σας με άλλους μπορεί να επιφέρει χαρά. Αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στη συντροφιά των άλλων, αλλά στην πράξη του να μοιράζεστε. Παρόμοια οφέλη μπορείτε να αντλήσετε όχι μόνο από την κατανάλωση του φαγητού με παρέα, αλλά και από την προετοιμασία του. Αξιοποιήστε, λοιπόν, κάθε ευκαιρία να μαζέψετε φίλους στο σπίτι και να μαγειρέψετε παρέα ή να απολαύσετε ένα υπέροχο δείπνο σε ένα εστιατόριο. Θα αντλήσετε πολλή χαρά από στιγμές σαν κι αυτές.

    2. Ασκηθείτε (με παρέα)!

    Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη σωματική άσκηση με βελτιωμένη διάθεση. Ορισμένα ερευνητικά ευρήματα υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το κατά πόσο αντλούμε χαρά από την άσκηση δε σχετίζεται τόσο με αυτή καθεαυτή τη σωματική δραστηριότητα, όσο με τις συνθήκες που την περιβάλλουν. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι νιώθουμε καλύτερα όταν γυμναζόμαστε με παρέα, παρά μόνοι. Φυσικά, χαρά μπορούμε να αντλήσουμε και από την επίτευξη ενός αθλητικού στόχου που έμοιαζε σαν μια μεγάλη πρόκληση.

    Θέστε, λοιπόν, έναν αθλητικό στόχο, πάρτε μαζί μερικούς φίλους και ξεκινήστε τη γυμναστική!

    3. Καταγράψτε όσα νιώθετε

    Μπορεί να μη το είχατε σκεφτεί ποτέ, όμως ένας τρόπος να νιώσετε καλύτερα είναι να καταγράφετε τα συναισθήματά σας. Μελέτη σε 20 συμμετέχοντες έδειξε ότι όσοι αφιέρωναν 20 λεπτά την ημέρα καταγράφοντας τα συναισθήματά τους, ένιωθαν τελικά καλύτερα. Σε βάθος τριών μηνών, επιπλέον, οι συμμετέχοντες που συνέχιζαν να τηρούν αυτή τη συνήθεια, έδειχναν να έχουν σταθερά βελτιωμένη διάθεση. Η καταγραφή των συναισθημάτων μας είναι σαν να εναποθέτουμε ένα βάρος κάπου αλλού. Είναι, λοιπόν, λογικό ότι μετά από αυτό θα νιώθουμε πιο ανάλαφροι και ανακουφισμένοι.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Smiley: Η ιστορία του θρυλικού emoji
    Smiley: Η ιστορία του θρυλικού emoji

    Αρχικά ξεκίνησε ως αστείο, κατάφερε, όμως, τελικά να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που γράφουμε

    Κατακλύζουν την καθημερινότητα μας, οι ψηφιακές συνομιλίες. Είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές – είναι σχεδόν απίθανο να μην συμπεριλαμβάνουν ένα emoji, το οποίο, ανάλογα με την εφαρμογή και τον πάροχο που χρησιμοποιεί ο καθένας, φαίνεται διαφορετικά στην οθόνη. Πώς όμως ήρθαν στη ζωή μας τα πρώτα από αυτά τα μικρά κίτρινα εικονίδια, που έχουν πλέον λάβει τεράστιες διαστάσεις στην ψηφιακή πραγματικότητα;

    Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, κι όμως ο εφευρέτης του ψηφιακού «smiley» είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Ο Σκοτ Φάλμαν και οι συνάδελφοί του, καθηγητές και επιστήμονες υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας όχι και τόσο επιστημονικής συζήτησης για το πανεπιστημιακό τους δίκτυο αναζητούσαν ένα σύμβολο που να δείχνει τον χιουμοριστικό χαρακτήρα της συνομιλίας τους.

    Η δημιουργία του πρώτου «smiley»

    Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Σκοτ Φάλμαν έστειλε στις 19 Σεπτεμβρίου 1982 ένα μήνυμα που έφερε την επανάσταση: «Γιατί όχι 🙂 ως ένα χαμογελαστό πρόσωπο; Αντίστοιχα, πρότεινε το αντίστοιχο πρόσωπο 🙁 για μηνύματα με στενάχωρο χαρακτήρα. Η πρωτοβουλία του όχι μόνο έγινε δεκτή από τους συναδέλφους του, αλλά εξαπλώθηκε αστραπιαία σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ μέσω των πανεπιστημιακών τους δικτύων.

    Το πρώτο ψηφιακό «smiley» είχε μόλις γεννηθεί. Εν συνεχεία δημιουργήθηκαν και τα υπόλοιπα emoticon, όπως αυτό που κλείνει το μάτι ;-), είναι έκπληκτο :-O ή βγάζει περιπαικτικά την γλώσσα έξω :-P. Οι σημερινές δυνατότητες είναι αμέτρητες, με τους πρώιμους χαρακτήρες που δημιούργησε ο Φάλμαν να μην χρησιμοποιούνται πλέον, αλλά να υπάρχουν μέχρι και «πραγματικά» ανθρώπινα πρόσωπα με διαφορετικά φύλα, χρώματα δέρματος και ηλικίες. Υπάρχουν επίσης αναπαραστάσεις φαγητού, ζώων, μεταφορικών μέσων και κάθε λογής καθημερινών αντικειμένων.

    Αναπόσπαστο μέρος της ψηφιακής επικοινωνίας

    Η χρήση εικονιδίων ή αλλιώς “αυτοκόλλητων”, από πολλούς γνωστά στο σύνολο ως “Emoji”, έχει γενικά ανοδική τάση. Η εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp προσφέρει πάνω από 3.600, αλλά είναι συγκεκριμένα εκείνα που κερδίζουν τις πρώτες θέσεις στην συχνότητα των χρηστών. Πέρυσι το πρόσωπο με δάκρυα χαράς ήταν το πιο χρησιμοποιημένο emoji παγκοσμίως, ακολουθούμενο από την κόκκινη καρδιά. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης οι αντίχειρες προς τα πάνω, το χαμογελαστό πρόσωπο κι εκείνο που στέλνει φιλιά, καθώς και το κίτρινο πρόσωπο που γελάει.

    Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80% των Γερμανών χρησιμοποιεί σε τακτική βάση emoji για τα μηνύματά τους μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Messenger. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός πως η πλειοψηφία των νεότερων επαγγελματιών θεωρεί τα emoji κατάλληλα και για επικοινωνία στο εργασιακό περιβάλλον.

    Πώς όμως η τάση αυτή επηρεάζει την επικοινωνία μας συνολικά όταν οι λέξεις και τα συναισθήματα αναπαριστώνται όλο και περισσότερο σε εικονογράμματα; Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα γλώσσα, αλλά αποτελούν ένα συμπλήρωμα της υπάρχουσας. Οι γλωσσολόγοι Μίχαελ Βάισβένγκερ και Στέφεν Πάππερτ από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ θεωρούν πως «τα emoji επιτρέπουν την πραγματοποίηση λειτουργιών που εκφράζουμε σε διαπροσωπικές συναντήσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμβούν μέσω της ψηφιακής επικοινωνίας».

    Τα χαμογελαστά πρόσωπα επομένως, είτε καρδιές είτε άλλες μικρές εικόνες, αποτελούν μια προσπάθεια έκφρασης συναισθημάτων, όπως και της σχέσης μεταξύ των συνομιλητών. Κατά ειρωνικό τρόπο αυτή η εξέλιξη είναι αποκρουστική για τον εφευρέτη του. «Μισώ αυτά τα κινούμενα γραφικά που μερικές εταιρείες απλά δημιουργούν. Αυτό καταστρέφει όλη τη διασκέδαση», είχε εκμυστηρευτεί κάποτε ο Φάλμαν σε μια συνέντευξη στο περιοδικό DER SPIEGEL. Ο ίδιος συνεχίζει να χρησιμοποιεί μόνο -και αν- τους χαρακτήρες που ο ίδιος δημιούργησε.

    Πηγή: DW - In.gr - Photo by Kathyryn Tripp on Unsplash

  • «Πόλεμος» στα social media για το νέο emoji που συμβολίζει το... μικροσκοπικό πέος
    «Πόλεμος» στα social media για το νέο emoji που συμβολίζει το... μικροσκοπικό πέος

    Πολλοί χρήστες πιστεύουν ότι καλύπτει ένα... μεγάλο κενό στην αγορά (no pun intended) ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αποτελεί τη χειρότερη μορφή body shaming

    Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή εχθές η είδηση ότι, ανάμεσα στα καινούργια emoji που θα κυκλοφορήσουν το 2019, περιλαμβάνεται και ένα που απαντά εύγλωττα στην ερώτηση: «Λοιπόν, πώς τα πέρασες εχθές το βράδυ με τον νέο σου φίλο;».

    Το χεράκι που δείχνει να «τσιμπάει» τον αέρα, υποδεικνύοντας το μικρό μέγεθος του ανδρικού μορίου, είναι μια χειρονομία γνώριμη σε αρκετές γυναίκες.

    Γι' αυτό ακριβώς και πολλές έσπευσαν να καλωσορίσουν το νέο emoji στα social media, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι καλύπτει ένα... μεγάλο κενό στην αγορά (no pun indended).

    small
    «Επιτέλους, ένα emoji που εκφράζει πόσο μικρός ήταν ο πρώην μου εκεί κάτω», έγραψε μία χρήστης όταν κυκλοφόρησαν οι εικόνες με τα νέα emoji εχθές, Πέμπτη.

    Η επίσημη ανακοίνωση της Unicode Consortium για το νόημα του συγκεκριμένου emoji είναι ότι εκφράζει γενικά τις «μικρές ποσότητες», όμως οι χρήστες των social media δεν το «χάφτουν».

    «Επιτέλους, ένα emoji για τα μικρά πέη», έγραψε μια άλλη... πονεμένη χρήστης στο Twitter, με έναν άλλον να συμπληρώνει ότι το νέο σύμβολο είναι επάξιος διάδοχος της γνωστής μελιτζάνας.
    Κι επειδή μιλάμε φυσικά για το Internet, ο αντίλογος δεν άργησε να έρθει, με αρκετούς χρήστες (κυρίως άνδρες) να επισημαίνουν ότι το νέο emoji αποτελεί τη χειρότερη μορφή body shaming.

    «To να συσχετίζεις το μέγεθος του μορίου ενός άνδρα με τον ανδρισμό του είναι σεξιστικό και λάθος» έγραψε ένας χρήστης σε μια ανάρτηση, συγκεντρώνοντας πολλά like και κοινοποιήσεις.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch