Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 14:58

Πόσες ώρες την εβδομάδα περνάει μαζί όλη η οικογένεια – Όχι όσες φαντάζεστε

Γράφτηκε από

Πόσος είναι πραγματικά ο χρόνος που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους; Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ποιοτικός οικογενειακός χρόνος όλο και λιγοστεύει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα σε γονείς και παιδιά

Όσο κάθε μέρα μας είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο, έτσι ώστε να τα προλάβουμε όλα και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, άλλο τόσο συρρικνώνεται ο οικογενειακός χρόνος και δη ο ποιοτικός. Δεν αποτελεί, έτσι, έκπληξη το συμπέρασμα νεότερης μελέτης, που αναδεικνύει ότι μια μέση βρετανική οικογένεια περνάει μόλις έξι ώρες μαζί ολόκληρη την εβδομάδα – λιγότερο από μία ώρα την ημέρα – , λόγω των έντονων αυτών καθημερινών ρυθμών εργασίας καθώς και λόγω του χρόνου που μας αποσπούν οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 Βρετανούς γονείς με παιδιά από την εταιρεία ερευνών OnePoll, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι βάρδιες της εργασίας τους είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους (56%). Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την εργασία στο σπίτι (29%), τις δουλειές του σπιτιού (27%), τον τηλεοπτικό χρόνο (21%), τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (20%) και τις δραστηριότητες μετά το σχολείο (19%).

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί περισπασμοί στο σπίτι – ιδίως οι συσκευές με οθόνες – που επηρεάζουν την ποιότητα του χρόνου.

Ακόμα και όταν όλοι, όμως, ήταν στο σπίτι, το 37% παραδέχτηκε ότι δεν αφιέρωνε συγκεκριμένο χρόνο στην αλληλεπίδραση και στις κοινές δραστηριότητες.

Το χάσμα επικοινωνίας με τα παιδιά μπορεί να είναι μεγάλο, όπως υποδηλώνει και το 42% των γονέων που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα παιδιά τους και να ξεκινήσουν μια συζήτηση, όμως ένας στους τέσσερις επιθυμεί να το γεφυρώσει με ένα οικογενειακό γεύμα. Τα πιο δημοφιλή θέματα στο οικογενειακό τραπέζι ήταν το σχολείο (50%), οι τηλεοπτικές εκπομπές (48%) και οι φιλίες των παιδιών (46%).

Εκτός από τα κοινά γεύματα, οι γονείς είναι πιο πιθανό να συνομιλούν με τα παιδιά τους όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο (57%), όταν τα βάζουν για ύπνο (40%) και στη διαδρομή από και προς το σχολείο (38%).

Πώς ορίζεται ο ποιοτικός χρόνος;

Τι πιστεύουν όμως οι γονείς σχετικά με τις δραστηριότητες που προσφέρουν την ποιοτική αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους; Το οικογενειακό γεύμα ήταν η πιο κοινή απάντηση (74%), με την από κοινού παρακολούθηση της τηλεόρασης (66%) και το μαγείρεμα (46%) να ακολουθούν. Μάλιστα, επτά στους δέκα προσπαθούν ενεργά να βάλουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα ένα τουλάχιστον γεύμα με τα παιδιά τους, με το απογευματινό γεύμα να είναι η πιο πιθανή στιγμή που συμβαίνει αυτό (67%).

Οι δραστηριότητες που ευνοούν τη συνύπαρξη της οικογένειας γύρω από το τραπέζι ήταν η συμμετοχή όλων στο μαγείρεμα (36%), τα γενέθλια στο σπίτι (35%) και η βοήθεια των παιδιών στον προγραμματισμό των γευμάτων (29%). Ωστόσο, τρεις στους δέκα παραδέχτηκαν ότι τα γεύματα είναι η μόνη στιγμή που το νοικοκυριό τους περνάει ποιοτικό χρόνο.

Η Κυριακή ήταν η ημέρα που τα νοικοκυριά είχαν συχνότερα ένα οικογενειακό γεύμα (44%), με το Σάββατο (39%) και την Παρασκευή (25%) να ακολουθούν, γεγονός που αποκαλύπτει τα στενότερα χρονικά περιθώρια τις καθημερινές ημέρες.

Τέλος, περίπου το ένα τρίτο των γονέων αποδίδει επίσης την έλλειψη κοινού χρόνου στην άνοδο του κόστους της ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι το 35% έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο σπίτι γι’ αυτό το λόγο, ενώ για το 34% υπάρχει και αυξημένη συναισθηματική φόρτιση λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Dave Gerber από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 11:56

Σχετικά Άρθρα

  • Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι
    Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι

    Voucher των 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί θα λάβουν 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών και την εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειας τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

    Όσα ορίζει η ΚΥΑ

    Μέσω της σχετικής Κοινής Απόφασης που υπέγραψαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή, δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.

    Το Πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης προκειμένου εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα, υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου θεσμοθετημένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης καθώς και απουσία χαρτογράφησης των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης.

    Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

    • 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
    • 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
    • 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.

    Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από:

    • 1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
    • 1 ψυχολόγο,
    • 1 κοινωνικό λειτουργό,
    • 1 εργοθεραπευτή,
    • 1 λογοθεραπευτή και
    • 1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

    Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

    • την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
    • την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
    • τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.\

    «Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή»

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι’ αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ/παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και θα τα καταφέρουμε».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Κερδισμένες» οι τρίτεκνες οικογένειες και οι νέοι γονείς - Οι αλλαγές και τα κίνητρα
    «Κερδισμένες» οι τρίτεκνες οικογένειες και οι νέοι γονείς - Οι αλλαγές και τα κίνητρα

    Οι τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες πλέον αποκτούν δικαιώματα πολύτεκνων, αλλά και οι νέοι γονείς που ενισχύονται με επιπλέον παροχές και vouchers, φαίνεται πως είναι οι «κερδισμένοι» της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ενίσχυση των εισοδημάτων.

    Μάλιστα, τα εξειδικευμένα μέτρα των υπουργείων Εργασίας και Οικογένειας που ανακοινώθηκαν σήμερα φαίνεται πως δινουν έμφαση στην στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών

    Τέσσερις άξονες δράσης

    • Επιπρόσθετη χρηματοδότηση
    • Πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
    • Εξορθολογισμό του σχεδιασμού που αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες
    • Πιο δίκαιη κατανομή των πόρων
    Διά βίου ορισμός της τρίτεκνης οικογένειας

    Σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε την δια βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες.

    «Αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του» σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

    Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

    Η δια βίου ισχύς της τριτεκνίας συνεπάγεται αύξηση στην ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.

    Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο.

    Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.

    Aύξηση στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

    Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα που χορηγεί το ΥΚΟΙΣΟ μέσω του ΟΠΕΚΑ η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι «τα επιδόματα είναι μέρος του συνολικού χάρτη της κοινωνικής μας πολιτικής. Πιστεύουμε και αποδεικνύουμε ότι η επιδοματική πολιτική πρέπει να διέπεται από τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δικαιοσύνης και σίγουρα πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς να μην γεννάει μεγαλύτερη αδικία. Μετά από μια πολύμηνη στοχευμένη και μεθοδική δουλειά διευρύνουμε την εφαρμογή μιας καινοτόμου προσέγγισης, του income disregard που ακριβώς ενθαρρύνει την ένταξη όσων συμπολιτών μας μπορούν σε πλήρη οικονομική δραστηριοποίηση, χωρίς να έχουν πλήρη απώλεια της οικονομικής στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας».

    Οι αλλαγές αφορούν στα 3 μεγαλύτερα επιδόματα βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων και στόχευσαν στην κάλυψη των κενών, στις στρεβλώσεις, στη χαμηλή επάρκεια και στις λεγόμενες παγίδες φτώχειας.

    Ειδικότερα:

    • Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).
    • Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
    • Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
    • Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

    • Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

    Έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο

    Έκτακτη ενίσχυση το Δεκέμβριο σε 1.186.000 δικαιούχους των τεσσάρων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

    • 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό ( 22 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 520.019.321 ευρώ
    • 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση ( 70 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 στα 834.709.301 ευρώ
    • 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 151.563.252 ευρώ
    • 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 37 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 στις 957.201.270 ευρώ

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    Στο πλαίσιο των στοχευμένων, πρωτοποριακών δράσεων για την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή των νέων γονιών η υπουργός, ανακοίνωσε την πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

    Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 Δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το ΥΚΟΙΣΟ έχει διασφαλίσει ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021- 2027. Στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η νέα πράξη για υλοποίηση σε όλους τους δήμους της χώρας.

    Μέχρι στιγμής στην πιλοτική φάση έχουν υπογραφεί 802 συμφωνητικά ενώ έχουν εγγραφεί 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές.

    Το ποσό του voucher διπλασιάστηκε ήδη κατά την πιλοτική φάση και έχει διαμορφωθεί

    • Σε 500 ευρώ από 250 μηνιαίως εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.
    • Σε 300 ευρώ από 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργος/η στο Μητρώο Ανεργίας ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.
    • Στο Μητρώο Επιμελητών/τριών της παρούσας Πρόσκλησης δύναται να εγγραφούν μόνο φυσικά πρόσωπα με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στους εν δυνάμει επιμελητές και οι γιαγιάδες και παππούδες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Τέλη Οκτωβρίου η πρόσκληση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

    Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε ότι, στα τέλη Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους Δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς.

    Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της εκάστοτε δομής παιδικής φροντίδας και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό.

    Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΚΟΙΣΟ προβλέφθηκε η συμμετοχή όλων των Δήμων της χώρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με ποσό 70 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Φοροαπαλλαγή σε επιχειρήσεις για παροχές σε νέους γονείς

    Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού. Μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

    Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους 6 μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν την παροχή.

    Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους του.

    Τέλος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αφορολόγητες θα είναι οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας των ανήλικων παιδιών, καθώς καταργείται άμεσα ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

    Επιπλέον, προβλέπεται, δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες ηλικίας 30 -35 ετών και ξεκινάει ένα Πρόγραμμα Πρώιμης παρέμβασης – Συμβουλευτική για οικογένειες με σκοπό την ενδυνάμωση της οικογένειας και την ομαλή ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες και διαταραχές προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος «Πρώιμη Παρέμβαση».

    Θα αφορά γονείς και παιδιά από 0-6 ετών με αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχές, αναπηρίες ή κίνδυνο εμφάνισης αυτών. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Ακόμα, στο gov.gr θα προστεθεί ένα νέο πολύτιμο εργαλείο για τις οικογένειες. Το «all-about-myChild» θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές που προσφέρει η πολιτεία όπως επιδόματα, υγειονομική κάλυψη, κοινωνικό τουρισμό κτλ. Επιπλέον χρηστικές πληροφορίες γενικής φύσης όπως πχ που μπορεί να βρει γιατρό, παιδικό σταθμό, παιδική χαρά και όλες τις υποδομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα
    Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα

    Τα μέτρα με στόχο την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών και συγκεκριμένα για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εξειδικεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Η Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη η οποία αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα των νέων μέτρων και δράσεων για το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

    Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

    1. Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

    2. Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες

    • Αναγνώριση ιδιότητας εφ’ όρου ζωής
    • Θεσπίζεται πιστοποίηση

    3. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς

    • Παροχές σε νέο γονέα για έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ, με αύξηση ανά εξαρτώμενο μέλος.
    • Προστασία των αποδοχών
    • Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμούς

    4. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ

    - vouchers σε όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός έφτασε σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ

    • 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι στον «αέρα» τον Οκτώβριο

    5. Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    • Έχει ήδη διπλασιαστεί το vouchers και διευρύνεται. Από το α’ τρίμηνο του 2025 θα προσφέρεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

    6. Επιπλέον Παροχές

    • Κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχει 18 ετών
    • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες

    Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

    Όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη υπάρχουν ορισμένες στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνεται σωστό «μοίρασμα» και αυτό θα γίνει με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Το πεδίο εφαρμογής αφορά στα τρία μεγαλύτερα επιδόματά βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων:

    • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
    • Επίδομα Στέγασης
    • Επίδομα Παιδιού

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσού των 3 επιδομάτων, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και γίνεται εξορθολογισμός μέσω της εισαγωγής / βελτίωσης περιουσιακών στοιχείων.

    Τι αλλάζει στα επιδόματα

    Ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ευρώ ανά παιδί κι 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

    Η 1η κλίμακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο. Επιπλέον εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω, θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

    Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο ΕΕΣ) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.

    Απασχόληση και συνταξιούχοι

    Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέωςη αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την τόνωση της απασχόλησης και την στήριξη των συνταξιούχων.

    Όσον αφορά την απασχόληση:

    • Αύξηση κατώτατου μισθού
    • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
    • Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας
    • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς

    Όσον αφορά τους συνταξιούχους:

    • Αύξηση των συντάξεων κατ' εκτίμηση από 2,2% έως 2,5%, από 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.
    • Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, από 100 έως 200 ευρώ.

    Στην Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • Ιταλία: «Σκέφτηκα ότι θα ζούσα ελεύθερα» λέει ο 17χρονος που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς και τον αδελφό του
    Ιταλία: «Σκέφτηκα ότι θα ζούσα ελεύθερα» λέει ο 17χρονος που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς και τον αδελφό του

    Νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα που σόκαρε την Ιταλία.

    Συγκλονισμένη είναι η Ιταλία με την οικογενειακή τραγωδία που σημειώθηκε όταν ένας 17χρονος έσφαξε τους γονείς και τον αδελφό του.

    Όπως μεταδίδει η Corriere Della Serra, ο 17χρονος είπε πως πίστευε ότι ένα μόνο χτύπημα με το μαχαίρι θα ήταν αρκετό για να σκοτώσει τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό του Lorenzo. Σχεδίαζε το έγκλημα στο μυαλό του για μέρες, ίσως και μήνες, σκεπτόμενος ότι οι συγγενείς του θα κατέρρεαν αμέσως, όπως σε ένα βιντεοπαιχνίδι. «Νόμιζα ότι ένα χτύπημα θα ήταν αρκετό για να σκοτώσω» είπε.

    Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα, τους μαχαίρωσε επανειλημμένα, δηλώνοντας πως ένιωθε τον πόνο τους, κάτι το οποίο δενεπιθυμούσε.

    Μετά την επίθεση, ο Riccardo έβαλε το μαχαίρι στο μαξιλάρι του, αλλά σύντομα το ξαναπήρε και βγήκε στο δρόμο για να καλέσει την αστυνομία. Όπως ομολόγησε, η σκέψη να εξοντώσει την οικογένειά του τον απασχολούσε όλη την ημέρα εκείνου του Σαββάτου, πριν προχωρήσει στο τριπλό έγκλημα.

    Για δικαστές και αστυνομία, δεν αποκλείεται η αφορμή να ήταν το πάρτι γενεθλίων του πατέρα Fabio, που έγινε λίγες ώρες πριν την αποτρόπαιη πράξη. Οι συγγενείς, παππούδες, θείοι και ξαδέλφια ήταν παρόντες στο σπίτι για το δείπνο, αλλά κανείς δεν παρατήρησε κάτι ασυνήθιστο στον Riccardo, εκτός από το ότι ήταν εκ φύσεως λίγο εσωστρεφής.

    «Όταν ήμουν σίγουρος ότι οι γονείς κοιμούνταν» συνέχισε ο 17χρονος, σηκώθηκε από το κρεβάτι, κατέβηκε σιγά σιγά τις σκάλες και πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα, με λάμα μεγαλύτερη από είκοσι εκατοστά. «Χτύπησα πρώτα τον Lorenzo, απλώς επειδή ήταν πιο κοντά μου. Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος», είπε στην ομολογία του αναφερόμενος στον αδελφό του.

    Παρά το έγκλημα, ο Riccardo δήλωσε ότι «δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος» πίσω από την εξόντωση της οικογένειάς του. ΄Εκανε λόγο μόνο για μια «ανησυχία» που ένιωθε και την αίσθηση ότι ήταν «ένα ξένο σώμα» μέσα στην οικογένειά του. «Νόμιζα ότι αν τους σκότωνα, θα μπορούσα να ζήσω ελεύθερα, αποκομμένος από την οικογένειά μου, να ζήσω μόνος», είπε στις αρχές.

    Παρόλο που οι γονείς του «ήταν πάνω του», οι φίλοι και οι γνωστοί περιγράφουν ότι αυτό ήταν απλώς οι ανησυχίες που έχουν όλοι οι γονείς για τα έφηβα παιδιά τους. Αυτό το καλοκαίρι, είχε πάει διακοπές μαζί τους αλλά και με φίλους. Στις 21 Ιουλίου, ήταν καλεσμένος μαζί με άλλα παιδιά σε μια παραθαλάσσια κατοικία ενός συμμαθητή του στην Τοσκάνη. Οι φίλοι του λένε ότι γελούσε, έκανε αστεία, άκουγε ραπ μουσική όπως πολλοί οι έφηβοι, χωρίς να δείχνει σημάδια φανατισμού.

    Ωστόσο, στους εισαγγελείς ανηλίκων είπε κάτι διαφορετικό. Ανέφερε ότι άκουγε λυπητερή μουσική, γιατί έτσι ένιωθε. Αυθόρμητα μίλησε για ένα τραγούδι των Beatles, το «The Long and Winding Road». Αυτή η μελαγχολική μπαλάντα είχε γίνει το soundtrack της καθημερινότητάς του.

    Μάλιστα, στην ανάκριση εκδήλωσε την επιθυμία του να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία, αν και εξήγησε ότι δεν είχε καμία σχέδη με αυτό που έκανε. Η ιδέα ότι ο Riccardo ήθελε να πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο φαίνεται παράλογη ακόμα και στους πιο κοντινούς του φίλους. «Όχι, δεν το πιστεύω. Κάποιες φορές κάναμε αστεία, λέγαμε ότι αν αποτυγχάναμε στις εξετάσεις, θα το σκάγαμε από το σπίτι και θα πηγαίναμε να πολεμήσουμε στην Ουκρανία», εξηγεί ένας φίλος του. «Υπήρχε μια τάση στο TikTok, όπου τα παιδιά έκαναν αστεία ότι θα πήγαιναν να πολεμήσουν, αλλά ήταν καθαρά αστείο. Δεν το παίρναμε στα σοβαρά».

    Κατά την ανάκριση, οι δικαστές ρώτησαν τον 17χρονο αν υπήρξαν γεγονότα που επηρέασαν τις πράξεις του. Εκτός από τη «λυπητερή» μουσική, ανέφερε και τα βιντεοπαιχνίδια: «Παίζαμε ένα παιχνίδι για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο Riccardo δεν ήταν φανατικός», συνεχίζει ο φίλος του. Στην ομολογία του, ο Riccardo εξήγησε ότι συνειδητοποίησε πως «το να τους σκοτώσω όλους δεν ήταν η λύση, αλλά πλέον μη αναστρέψιμο».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/GIUSEPPE LAMI
  • Πόσο ταχύτερα τρέχει ο χρόνος στη Σελήνη; - Η NASA έχει νέα απάντηση
    Πόσο ταχύτερα τρέχει ο χρόνος στη Σελήνη; - Η NASA έχει νέα απάντηση

    Όπως προβλέπει η γενική θεωρία της σχετικότητας, ο χρόνος τρέχει πιο αργά στο φεγγάρι από ό,τι στη Γη.

    Εν μέσω διεθνούς προσπάθειας για την καθιέρωση ειδικής ζώνης ώρας για τη Σελήνη, ερευνητές της NASA υπολόγισαν με νέα ακρίβεια πώς η σχετικότητα του Αϊνστάιν κάνει τον χρόνο να κυλά πιο γρήγορα στο φεγγάρι.

    Η καθιέρωση ενός γενικά αποδεκτού χρόνου αναφοράς στη Σελήνη αποκτά σημασία καθώς η NASA ετοιμάζεται για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη έπειτα από απουσία 50 ετών και η Κίνα προγραμματίζει την αντίστοιχη δική της αποστολή για το τέλος της δεκαετίας.

    Για τον λόγο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια διεθνής προσπάθεια προκειμένου να συμφωνηθεί ένα κοινό στάνταρτ που θα επιτρέπει σε αποστολές διαφορετικών χωρών να συνεννοούνται μεταξύ τους.

    Για την ώρα, κάθε αποστολή στη Σελήνη χρησιμοποιεί την ώρα της χώρας που εκτόξευσε το σκάφος, μια πρακτική που δυνητικά θα δυσχέραινε την οργάνωση κοινών αποστολών ή τις συνεννοήσεις μεταξύ αποστολών διαφορετικής προέλευσης.

    Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος τρέχει ταχύτερα στη Σελήνη από ό,τι στη Γη. Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, η βαρύτητα διαστέλλει τον χρόνο.

    Δεδομένου ότι το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης είναι 6 φορές πιο ασθενές από ό,τι το γήινο, ένας παρατηρητής στη Γη θα έβλεπε ένα ρολόι στο φεγγάρι να τρέχει ταχύτερα από ό,τι το δικό του.

    Για τον ίδιο λόγο, ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα για ένα σκάφος που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, συγκριτικά με ένα ρολόι στην επιφάνειά της, κάτι που δυνητικά θα δημιουργούσε αποκλίσεις.

    Η νέα μελέτη του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, η οποία ακόμα δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο αποθετήριο arXiv, υπολογίζει ότι, συγκριτικά με τη Γη, ένα ρολόι στη Σελήνη θα πήγαινε μπροστά κατά 0,0000575 δευτερόλεπτα ανά ημέρα.

    Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που περνά 80 χρόνια στο φεγγάρι θα ήταν 1,68 δευτερόλεπτα πιο ηλικιωμένος από ό,τι αν είχε ζήσει στη Γη.

    Ανάλογοι υπολογισμοί απαιτούνται και για τον υπολογισμό της ώρας σε άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος.

    Μετά τον καθορισμό χρόνου αναφοράς για τη Σελήνη, σειρά θα έχει πιθανότατα ο Άρης.

    Πηγή: In.gr

  • Πότε νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και πότε δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα
    σε Plus +
    Πότε νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και πότε δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα

    Η αντίληψη του χρόνου που περνάει διαφέρει αναλόγως με τη φάση της άσκησης στην οποία βρισκόμαστε

    Η αντίληψη του χρόνου που κυλάει είναι διαφορετική στα διάφορα στάδια της άσκησης (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άθληση) σύμφωνα με νέα μελέτη που μελετά τη σχέση μας με τον χρόνο.

    Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Brain and Behavior έδειξε ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά, όταν τα άτομα ασκούνται και συγκριτικά ταχύτερα όταν ξεκουράζονται ή όταν έχουν τελειώσει τη γυμναστική τους.

    O καθηγητής και επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας και Επιστημών της Ζωής στο Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church, Andrew Edwards σε συνεργασία με τον καθηγητή Stein Menting, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Marije Elferink-Gemser του Πανεπιστημίου Groningen και την Δρ. Florentina Hettinga του Πανεπιστημίου Northumbria, διαπίστωσε εκτός από την αίσθηση του επιβραδυμένου χρόνου και τον αποπροσανατολισμό από αντιπερισπασμούς την ώρα της άθλησης.

    Οι συμμετέχοντες της έρευνας, εκτέλεσαν ένα τυποποιημένο τεστ αντίληψης του χρόνου, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια άσκηση ποδηλασίας 4 χιλιομέτρων στο εργόμετρο Velotron, που περιλάμβανε σόλο δοκιμασίες, δοκιμασίες με εικονική και παθητική παρουσία κάποιου προσώπου και ανταγωνιστικές διαδρομές με ενεργούς εικονικούς αντίπαλους.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, «το μέγεθος του δείγματος των 33 ατόμων προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πρώτη ματιά για το πώς η αντίληψή μας για τον χρόνο μπορεί να διαστρεβλωθεί-και ίσως ένα στοιχείο για το πως θα προχωρήσουμε στην επόμενη άσκηση».

    Κύριοι σκοποί των επιστημόνων, είναι η ενθάρρυνση ενασχόλησης με την άθληση και η εύρεση τρόπων αξιοποίησης του φαινομενικά αργού χρόνου, προς όφελος της υγείας και της αθλητικής απόδοσης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Έρευνα εξηγεί γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω
    σε Plus +
    Έρευνα εξηγεί γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω

    Η μελέτη επικεντρώνεται στον χρόνο που ουσιαστικά «ανακατεύεται» στη δομή ορισμένων υλικών,

    Η έννοια του ταξιδιού στο χρόνο έχει γοητεύσει τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια, αλλά ήταν πάντα ένα έργο μυθοπλασίας, μέχρι τώρα.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πραγματικά στοιχεία ταξιδιού στο χρόνο, αν και σε μικροσκοπικό επίπεδο. Οι Till Bohmer και Thomas Blochowicz είναι οι κύριοι συγγραφείς μιας νέας μελέτης, η αναστρεψιμότητα του χρόνου κατά τη γήρανση των υλικών, η οποία δημοσιεύεται στο Nature Physics.

    Η έρευνα των δύο ερευνητών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία επικεντρώνεται στο «ανακάτεμα» του χρόνου στη δομή ορισμένων υλικών όπως το γυαλί. Ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι ο χρόνος δεν συμπεριφέρεται με ακριβώς γραμμικό τρόπο. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η σύνθεση των υλικών αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

    Τι έδειξαν οι δομές του γυαλιού

    Το γυαλί διαθέτει μια από τις πιο συναρπαστικές δομές από όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθημερινά. Αντί να ακολουθούν πιο παραδοσιακές μοριακές δομές, τα μόρια του γυαλιού βρίσκονται διαρκώς σε νέες θέσεις. Ως εκ τούτου, το γυαλί αντιστρέφει συνεχώς τον χρόνο σε μοριακό επίπεδο.

    Για να δοκιμαστεί αυτή η ιδέα, οι δομές γυαλιού παρακολουθήθηκαν με τη χρήση σκεδαζόμενου φωτός λέιζερ και έτσι οι επιστήμονες παρατήρησαν τα δείγματα γυαλιού να αναμορφώνονται σε νέες διατάξεις.

    Στην έρευνα φαίνεται να αποδεικνύεται ότι ο χρόνος δεν συμπεριφέρεται με ακριβώς γραμμικό τρόπο.

    «Οι μικροσκοπικές διακυμάνσεις στα μόρια έπρεπε να καταγραφούν με τη χρήση μιας υπερευαίσθητης βιντεοκάμερας. Δεν μπορείς απλώς να παρακολουθείς τα μόρια να κουνιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Thomas Blochowicz.

    Λόγω του τρόπου με τον οποίο το γυαλί κινείται εσωτερικά, δεν είναι δυνατόν οι επιστήμονες να πουν αν οι αλλαγές συμβαίνουν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Πρόκειται για μια συναρπαστική σκέψη – και ενώ δεν θα κάνει τους ανθρώπους να μπορέσουν να ταξιδέψουν στον χρόνο – σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας σκεφτόμαστε για ορισμένα υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

    Γυρίζει πίσω ο χρόνος;

    Μάλιστα, αυτή η έρευνα έρχεται μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψή μας για το τι θα μπορούσε να είναι θεωρητικά δυνατό όσον αφορά στο ταξίδι στο χρόνο. Στην ουσία, η έρευνα αποκλείει την ιδέα ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να γυρίσει πίσω στον χρόνο. Η μελέτη υποστήριξε ότι ο χρόνος στο Σύμπαν μπορεί να πάει μόνο προς μία κατεύθυνση και όλα αυτά χάρη σε μια έρευνα για το φως και τη σχέση του με άλλα αντικείμενα.

    Επειδή ο χρόνος ως έννοια διαμορφώνεται πλέον με αυτόν τον τρόπο, ότι δηλαδή μπορούμε να κινηθούμε στο σύμπαν μόνο γραμμικά προς τα εμπρός, η νέα έρευνα δείχνει ότι το να πηγαίνουμε πίσω στον χρόνο είναι κάτι το αδύνατο. Η ταχύτητα του φωτός συχνά αλλάζει όταν περνάει μέσα από ένα σημείο επαφής, αλλά η πραγματική κατανομή του τι συμβαίνει, δεν έχει γίνει ποτέ γνωστή με βεβαιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Independent.

    Πηγή: In.gr
  • Εάν νιώθετε ότι ο χρόνος κυλά σαν το νερό, υπάρχει τρόπος να τον «επιβραδύνετε»
    σε Plus +
    Εάν νιώθετε ότι ο χρόνος κυλά σαν το νερό, υπάρχει τρόπος να τον «επιβραδύνετε»

    Το μυστικό βρίσκεται στην... καινοτομία

    Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα χρόνια περνούν όλο και πιο γρήγορα. Πιστέψτε με δεν είστε οι μόνοι. Η αντίληψή μας για τον χρόνο αλλάζει σημαντικά καθώς μεγαλώνουμε.

    Η Alicea Ardito, θεραπεύτρια από τη Βόρεια Βιρτζίνια που εργάζεται με ηλικιωμένους, δήλωσε ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που ακούει στις συνεδρίες της είναι ότι οι πελάτες της αισθάνονται ότι η ζωή τους πέρασε πολύ γρήγορα. «Μια φράση που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει αυτό το συναίσθημα είναι ότι η ζωή έχει περάσει ‘εν ριπή οφθαλμού’», λέει χαρακτηριστικά.

    Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πρώτα γιατί τα χρόνια μοιάζουν να κυλούν σαν το νερό για πολλούς από εμάς. Ένας λόγος είναι ότι, καθώς μεγαλώνουμε, οι ημερολογιακές μονάδες, όπως ο χρόνος, αποτελούν όλο και μικρότερο ποσοστό της συνολικής μας ζωής, εξηγεί η Ruth Ogden, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores της Αγγλίας, η οποία μελετά τον χρόνο.

    «Όταν είστε 8 ετών, για παράδειγμα, ένα έτος είναι το ένα όγδοο της συνολικής σας ζωής, ενώ όταν είστε 80 ετών, είναι μόλις ένα 80ο», λέει στη HuffPost. «Αυτό συμβάλλει στην αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα», προσθέτει.

    Οι αναμνήσεις

    Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με το πώς οι αναμνήσεις μας επηρεάζουν την εμπειρία του χρόνου.

    «Ο εγκέφαλός μας δεν παρακολουθεί διαρκώς τον χρόνο, οπότε όταν πρέπει να αναφερθούμε σε μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως ημέρες, μήνες ή χρόνια, χρησιμοποιούμε τον αριθμό των αναμνήσεων που σχηματίστηκαν εν μέσω αυτών ως οδηγό για το πόσο διήρκεσαν», εξηγεί η Ogden.

    «Όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο του χρόνου, δεν νιώθουμε ότι μας ξεφεύγει»

    «Για παράδειγμα, αν σας ρωτούσαν πόσο καιρό φαίνεται ότι κάνατε Χ, ο εγκέφαλός σας θα ανατρέξει στο πόσες αναμνήσεις σχηματίστηκαν κατά την περίοδο Χ και θα το χρησιμοποιούσε αυτό ως οδηγό για τη διάρκεια. Όσο περισσότερες αναμνήσεις σχηματίζουμε κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου και όσο πιο ζωντανές και συναισθηματικές είναι αυτές οι αναμνήσεις, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι η περίοδος διαρκεί», επισημαίνει.

    Σκεφτείτε, επίσης, ότι τείνουμε να σχηματίζουμε πολύ λιγότερες νέες αναμνήσεις αργότερα στη ζωή μας σε σύγκριση με τα νεότερα χρόνια μας. Ως παιδί, μαθαίνατε συνεχώς νέες δεξιότητες σε εξωσχολικές δραστηριότητες, αποκτούσατε νέες γνώσεις στο σχολείο, γνωρίζατε νέους ανθρώπους στα μαθήματά σας και κάνατε διαφορετικά, συναρπαστικά πράγματα στην καθημερινή σας ζωή. Καθώς μεγαλώνετε, όμως, έχετε γενικά λιγότερες νέες εμπειρίες και μπορεί να είστε κολλημένοι σε μια παρόμοια ρουτίνα για χρόνια κάθε φορά, γεγονός που κάνει τη ζωή να μοιάζει πιο στάσιμη και αδιάφορη.

    Αναζητήστε το καινούριο

    «Έτσι, όταν χρησιμοποιούμε τη μνήμη ως οδηγό για τον χρόνο, αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κάνει πολλά, και επομένως πρέπει να πρόκειται για σύντομο χρονικό διάστημα» λέει η Ogden.

    Γνωρίζοντας αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της αντίληψης του χρόνου καθώς γερνάμε, επιδιώκοντας το καινούργιο και τις νέες εμπειρίες σε όλη μας τη ζωή.

    Η δημοσιογράφος Joshua Foer γράφει στο βιβλίο της με τίτλο: «Moonwalking With Einstein: The Art and Science of Remembering Everything» ότι «η μονοτονία καταστρέφει τον χρόνο, ενώ η καινοτομία τον ξεδιπλώνει».

    «Διαταράσσουν τη ρουτίνα μας και αυτό διαταράσσει την αίσθηση του χρόνου»

    Γιατί λοιπόν οι νέες εμπειρίες έχουν αυτό το αποτέλεσμα;

    Σύμφωνα με την Ogden, όταν συμμετέχουμε σε νέες δραστηριότητες, δημιουργούμε νέες και ζωντανές αναμνήσεις που ξεχωρίζουν στο μυαλό μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι ο χρόνος έχει περάσει πιο αργά.

    Ομοίως, το γνωστικό φορτίο που απαιτείται για την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο.

    Πάρτε τον έλεγχο

    «Σκεφτείτε όταν οδηγείτε σε μια νέα τοποθεσία – η διαδρομή προς τα εκεί φαίνεται πάντα να είναι μεγαλύτερη από εκείνη στην επιστροφή», δήλωσε η Ogden. «Αυτό συμβαίνει επειδή, στο δρόμο προς τα εκεί, δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε, βλέπουμε πολλά νέα πράγματα, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός σχεδιασμού και αβεβαιότητας, και αυτά τα πράγματα επιβραδύνουν την εμπειρία του χρόνου. Οι νέες δραστηριότητες και εμπειρίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο».

    Οι καινούριες εμπειρίες έχουν επίσης τον τρόπο να μας βγάζουν από τον «τροχό του χάμστερ» της καθημερινότητάς μας, συνεχίζει η Ogden.

    «Διαταράσσουν τη ρουτίνα μας και αυτό διαταράσσει την αίσθηση του χρόνου. Επιπλέον, η απόφαση να κάνετε κάτι καινούργιο σας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβετε πάνω στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας», είπε.

    «Όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο του χρόνου, δεν νιώθουμε ότι μας ξεφεύγει. Αυτό βοηθάει στο να τον επιβραδύνουμε», καταλήγει.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ