Plus +

Πότε νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και πότε δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα

Πότε νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και πότε δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα

Η αντίληψη του χρόνου που περνάει διαφέρει αναλόγως με τη φάση της άσκησης στην οποία βρισκόμαστε

Η αντίληψη του χρόνου που κυλάει είναι διαφορετική στα διάφορα στάδια της άσκησης (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άθληση) σύμφωνα με νέα μελέτη που μελετά τη σχέση μας με τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Brain and Behavior έδειξε ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά, όταν τα άτομα ασκούνται και συγκριτικά ταχύτερα όταν ξεκουράζονται ή όταν έχουν τελειώσει τη γυμναστική τους.

O καθηγητής και επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας και Επιστημών της Ζωής στο Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church, Andrew Edwards σε συνεργασία με τον καθηγητή Stein Menting, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Marije Elferink-Gemser του Πανεπιστημίου Groningen και την Δρ. Florentina Hettinga του Πανεπιστημίου Northumbria, διαπίστωσε εκτός από την αίσθηση του επιβραδυμένου χρόνου και τον αποπροσανατολισμό από αντιπερισπασμούς την ώρα της άθλησης.

Οι συμμετέχοντες της έρευνας, εκτέλεσαν ένα τυποποιημένο τεστ αντίληψης του χρόνου, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια άσκηση ποδηλασίας 4 χιλιομέτρων στο εργόμετρο Velotron, που περιλάμβανε σόλο δοκιμασίες, δοκιμασίες με εικονική και παθητική παρουσία κάποιου προσώπου και ανταγωνιστικές διαδρομές με ενεργούς εικονικούς αντίπαλους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, «το μέγεθος του δείγματος των 33 ατόμων προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πρώτη ματιά για το πώς η αντίληψή μας για τον χρόνο μπορεί να διαστρεβλωθεί-και ίσως ένα στοιχείο για το πως θα προχωρήσουμε στην επόμενη άσκηση».

Κύριοι σκοποί των επιστημόνων, είναι η ενθάρρυνση ενασχόλησης με την άθληση και η εύρεση τρόπων αξιοποίησης του φαινομενικά αργού χρόνου, προς όφελος της υγείας και της αθλητικής απόδοσης.

Πηγή: Ygeiamou.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup