Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 20:57

Γιατί η βροχή μάς κάνει να νυστάζουμε – Τι λένε οι επιστήμονες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η βροχή είναι ένας τύπος ροζ θορύβου, ο οποίος είναι παρόμοιος με τον λευκό θόρυβο.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η μυρωδιά της βροχής μάς κουράζει αμέσως; Υπάρχει επιστημονικός λόγος που η βροχή μάς κάνει να νυστάζουμε. Ακόμα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μας προκαλούν υπνηλία όταν βρέχει, αλλά οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με την επίδραση του καιρού στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, όπως αναφέρεται στο IFL Science.

Πώς μπορεί ο καιρός να επηρεάσει τον ύπνο μας

Οι ακτίνες UVA και UVB που υπάρχουν στο ηλιακό φως, προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενώ η επίφυση μειώνει την παραγωγή μελατονίνης. Η σεροτονίνη, που συχνά αποκαλείται ως «η ορμόνη της ευτυχίας», είναι υπεύθυνη για την εγρήγορση και την ανεβασμένη διάθεση, ενώ η μελατονίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να ρυθμίσει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Παρ' όλα αυτά, ο βροχερός καιρός έρχεται συχνά σε συνδυασμό με σκοτεινά, βαριά σύννεφα που μειώνουν την ποσότητα έκθεσης που λαμβάνουμε από τον ήλιο. Αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το σούρουπο, προκαλώντας μείωση της παραγωγής σεροτονίνης και αύξηση της μελατονίνης.

Από την πλευρά του, ο ειδικός ύπνου στο Advocate Christ Medical Center, Darius A. Loghmanee, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του το εξής: «Η ικανότητά μας να κοιμόμαστε ή να ξυπνάμε, ενισχύεται από το περιβάλλον μας. Αν έχουμε συνηθίσει να αποκοιμιόμαστε σε απόλυτο σκοτάδι, μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνουμε αν υπάρχει φως στο δωμάτιο. Αντίστροφα, αν έχουμε συνηθίσει να ξυπνάμε όταν έχει φως, μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνουμε αν είναι σκοτεινά είτε αυτό οφείλεται σε αλλαγές στην εποχή είτε στον καιρό».

Επιπλέον, η αυξημένη υγρασία κατά τη διάρκεια του βροχερού καιρού μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα μας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία μέσω της ομοιόστασης και όλη αυτή η δουλειά μπορεί να είναι κουραστική. Μαζί με την αυξημένη υγρασία, η βαρομετρική πίεση επηρεάζεται, επίσης, από τις καταιγίδες. Οι καταιγίδες συνοδεύονται συνήθως από χαμηλότερη πίεση, η οποία μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στον αέρα. Αν και μόνο σε μικρό βαθμό, η υπνηλία μπορεί να είναι σημάδι στέρησης οξυγόνου.

Μπορεί, ακόμα, να είναι και ο ήχος της βροχής που μας προκαλεί υπνηλία. Η βροχή είναι ένας τύπος ροζ θορύβου, ο οποίος είναι παρόμοιος με τον λευκό θόρυβο. Η ακρόαση και των δύο μπορεί να είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τη βελτίωση του ύπνου, καθώς παράγεται ένας συνεχής θόρυβος στο παρασκήνιο που λειτουργεί για να αποκλείσει τυχόν άλλους ενοχλητικούς ήχους. Σε αντίθεση με τον λευκό θόρυβο, ο ροζ θόρυβος χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο τόνο και είναι πιο καταπραϋντικός. Ο ήχος των φύλλων που θροΐζουν, ο άνεμος, ακόμη και ο ήχος του δικού μας καρδιακού παλμού, όλα αυτά κατατάσσονται στους λεγόμενους ροζ θορύβους.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 20:13

Σχετικά Άρθρα

  • Μαρουσάκης: Αισθητή αλλαγή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους από σήμερα - Πού και πότε θα βρέξει
    Μαρουσάκης: Αισθητή αλλαγή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους από σήμερα - Πού και πότε θα βρέξει

    Πέφτει η θερμοκρασία από σήμερα με τον υδράργυρο να έρχεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη. Το πρόβλημα της ανομβρίας όμως παραμένει.

    Ο καιρός σήμερα

    Σήμερα, Πέμπτη, δυνατοί βοριάδεςμέσα στο Αιγαίο που θα φτάνουν τα 6-7 και προς τα κεντρικά τμήματα ακόμη και τα 8 μποφόρ. Καλύτερο το επίπεδο ανέμων στα Δυτικά τμήματα όπου η οροσειρά της Πίνδου εμποδίζει από τα ανατολικά να φτάσει εκεί ο άνεμος. Η θερμοκρασία θα πέσει ειδικά στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα που δεν θα ξεπεράσουμε τους 20-24 βαθμούς, δυτικότερα εκεί που ο άνεμος λειτουργεί σαν καταβάτης θα δούμε το υδράργυρο κοντά στους 28 βαθμούς.

    Στην Αττική θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια με παροδικές συννεφιές οι οποίες θα είναι περισσότερες προς τα ανατολικά και βόρεια. Και εδώ θα επικρατήσει ο καιρός του βοριά. Ο υδράργυρος σε πτώση, 16-17 το πρωί και γύρω στους 24 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Γενικότερα δεν θα ξεπεράσει τους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένουμε συννεφιές χωρίς βροχές. Οι άνεμοι πιο ήπιοι στο Θερμαΐκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις. Θα επικρατήσει ένας βόρειος βορειανατολικός άνεμος στα πιο ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα του νομού. Ο υδράργυρος δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 19 με 20 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.

    Θα βρέξει τις επόμενες ημέρες;

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «η Δυτική Ελλάδα θα βρεθεί στα όρια επηρεασμού ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα απασχολήσει την Κεντρική και Νότια Ιταλία, παρόλα αυτά θα φέρει κύματα βροχών μέσα στο Ιόνιο, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά. Κατά τ'άλλα η ανομβρία στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστεί»

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αχαΐα: Η βροχή «έσωσε» το λάδι, πού κυμαίνονται οι τιμές
    Αχαΐα: Η βροχή «έσωσε» το λάδι, πού κυμαίνονται οι τιμές

    Ευοίωνες οι προοπτικές στην Αχαΐα μετά την ανομβρία που απειλεί τη σοδειά ακόμα και με ολική καταστροφή.

    Σωτήριες για την παραγωγή ελαιολάδου στην Αχαΐα φαίνεται πως είναι οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς οι ελαιοκαλλιεργητές έβλεπαν για μήνες την ανομβρία να απειλεί τη σοδειά τους ακόμα και με ολική καταστροφή.

    Η εικόνα των ελαιόδενδρων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν απελπιστική, με καρπούς αφυδατωμένους λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των ρεκόρ που κατέγραψαν οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα που βρέθηκε στο «μάτι» του καύσωνα

    «Μετά τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου όμως, η εικόνα είναι πιο αισιόδοξη για την φετινή παραγωγή και αν ο καιρός συνεχίσει έτσι και τον Οκτώβριο, με ήπιες βροχές και δροσιά, τότε θα οδηγηθούμε σε μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά» είπε στην «Πελοπόννησο» ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Δυτική Αχαΐα Νίκος Πανίτσας.

    Πάντως, όσο ανθεκτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα ελαιόδεντρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον ίδιο τον καρπό και την ελαιοπεριεκτικότητά του, μέχρι τη στιγμή που αυτός θα περάσει στη φάση της ελαιοποίησης. Παράλληλα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει.

    Από την έρευνα της «Π» προκύπτει ότι το ελαιόλαδο διατίθεται αυτή την περίοδο από τα ελαιοτριβεία σε προσιτά επίπεδα, γύρω στα 5-7 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητά του. Και οι προοπτικές όμως για την νέα σοδειά, κάπου εκεί συγκλίνουν.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Μαρουσάκης: Φθινοπωρινός ο καιρός τις επόμενες μέρες - Πού θα είναι άστατος και πότε πέφτει ραγδαία η θερμοκρασία
    Μαρουσάκης: Φθινοπωρινός ο καιρός τις επόμενες μέρες - Πού θα είναι άστατος και πότε πέφτει ραγδαία η θερμοκρασία

    Σε άστατο καιρικό μοτίβο παραμένει η χώρα και τις επόμενες ημέρες, με την αστάθεια να επηρεάζει τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα οδηγηθούμε σε φθινοπωρινό, φυσιολογικό για την εποχή καιρό.

    Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή, προς τη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα θα περάσουν κάτι καταιγίδες προς την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και θα φθάσουν οριακά προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και θα επεκταθούν προς τη βόρεια Ελλάδα, κεντρική ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερο προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Ωστόσο, στο εσωτερικό θα επικρατήσει καλοκαιρία με θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Στην Αττική, δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο, με λίγα περάσματα συννεφιάς και πολύ μικρή πιθανότητα το απόγευμα να υπάρχουν μπόρες προς τα δυτικά, βορειοδυτικά τμήματα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι πιο άστατος με αρκετές συννεφιές, με μπόρες και βροχές. Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 28-29 βαθμούς.

    Ο καιρός τις επόμενες ημέρες - Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

    Το άστατο καιρικό μοτίβο συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο, με φαινόμενα να αναμένονται στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Τα περισσότερο έντονα φαινόμενα αναμένονται στην Ήπειρο και στο βόρειο Ιόνιο καθώς το κύμα κακοκαιρίας περνάει πολύ πιο βόρεια από τη χώρα μας.

    Την Κυριακή τα βόρεια τμήματα θα συναντήσουμε κάποιες τοπικές βροχές στα εσωτερικά της Κρήτης και το βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στην υπόλοιπη χώρα με ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες.

    Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη εβδομάδα

    Από τη Δευτέρα έρχεται ψύχρα, και θα δούμε να πέφτει περισσότερο ο υδράργυρος. Συγκεκριμένα, θα κάνει κρύο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα βλέπουμε ακόμα και μονοψήφιες θερμοκρασιακές τιμές!

    Μάλιστα, θα δούμε ακόμα και θερμοκρασίες κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου στη βορειοδυτική Ελλάδα και αργά το μεσημέρι στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα το θερμόμετρο θα δείξει 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα τα σημαντικότερα ύψη βροχής από την κακοκαιρία Atena - Δείτε πίνακα του meteo
    Σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα τα σημαντικότερα ύψη βροχής από την κακοκαιρία Atena - Δείτε πίνακα του meteo

    Πίνακας Meteo

    Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr Αστεροσκοπείου Αθηνών σημαντικά ύψη βροχής έχουν καταγραφεί τοπικά σε τμήματα του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας τις πρωινές ώρες της Τρίτης 10/09.

    Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30 έχουν καταγραφεί στους μετεωρολογικούς σταθμούς Ζακύνθου και Κέρκυρας με 70 mm βροχής.
    Στον παρακάτω πίνακα του Meteo παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30.


    Στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας Atena - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

    Το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας δέχθηκαν περιοχές της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιουνίου με ισχυρή βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους κατά την διάρκεια της νύχτας.
    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς «έως 100mm βροχής σε 12 ώρες κατέγραψε ο δορυφόρος της @JAXA_jp μέχρι τα μεσάνυχτα της 9/9 στη περιοχή της Ζακύνθου, ενώ άλλα 50-70mm έχουν σημειωθεί σήμερα 10/9 στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του @meteogr. Στη βόρεια Κέρκυρα (Πετάλεια) έχουμε συνολικά φτάσει τα 140mm βροχής».
    Στη Ζάκυνθο κατέρρευσε τμήμα από τοιχίο, στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Καλλιτέρο, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Καλαμακίου με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου.
    Ακόμα έγιναν τουλάχιστον τέσσερις αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα, απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα από αυτοκίνητο στο χωριό Μαχαιράδο και έπιασε φωτιά ένας προβολέας στο σχολείο στο χωριό της Λιθακιάς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ηλεία: Με ζέστη και αστάθεια την Πέμπτη
    Ηλεία: Με ζέστη και αστάθεια την Πέμπτη

    Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στα πεδινά της Ηλείας, ενώ στα ορεινά η αστάθεια αναμένεται να επηρεάσει μετά το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα κυμανθεί στους 34-35oC.

    Άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 3-4 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Περιορισμός της αστάθειας στα ορεινά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Υψηλές κατά τόπους θερμοκρασίες.

    Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι ή καταιγίδες, κυρίως σε ορεινά τμήματα. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά ορεινά, καθώς και στην Πελοπόννησο όπου θα επηρεαστούν και πεδινά τμήματα.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36-38, στη Θεσσαλία από 18 έως 35-37, στην Ήπειρο από 19 έως 34-36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 35-37 βαθμούς, στα Επτάνησα από 22 έως 33-35 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 33-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

    Στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ.

    Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 36 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και στα ανατολικά οι μέγιστες θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερες.

    Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα εκδήλωσης όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35-36 βαθμούς.

    Πηγή: meteo.gr

  • Πάτρα: Ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα, πότε αναμένεται να “χτυπήσει” η κακοκαιρία
    Πάτρα: Ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα, πότε αναμένεται να “χτυπήσει” η κακοκαιρία

    Σύμφωνα με το μήνυμα τις αμέσως προσεχείς ώρες αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα που θα συνεχιστούν έως και το μεσημέρι της Τρίτης 20 Αυγούστου.

    Αναστάτωση προκάλεσε ο χαρακτηριστικός ήχος του 112 στους Πατρινούς, όταν είδαν σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ μάλιστα ο ήλιος λάμπει και η θερμοκρασία αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μήνυμα τις αμέσως προσεχείς ώρες αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα που θα συνεχιστούν έως και το μεσημέρι της Τρίτης 20 Αυγούστου.

    Πάτρα

    Σύμφωνα μάλιστα και με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19-08-24) και αύριο Τρίτη (20-08-24), οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Πάτρα

    Πηγή: Pelop.gr - Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Υποχωρεί ο καύσωνας - Έρχονται οι καταιγίδες και μπουρίνια τις επόμενες ώρες
    Υποχωρεί ο καύσωνας - Έρχονται οι καταιγίδες και μπουρίνια τις επόμενες ώρες

    Φθινοπωρινό σκηνικό την Τετάρτη και την Πέμπτη - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

    Υποχώρηση του καύσωνα παρατηρείται από το απόγευμα της Τρίτης, με τη συννεφιά και την πτώση της θερμοκρασίας να κάνουν την εμφάνισή τους. Τις επόμενες ώρες αναμένονται μπουρίνια και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλαγή που προκαλεί ο πολικός αεροχείμαρρος.
    Συγκεκριμένα, θα παρατηρηθεί μεταβολή του καιρού στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
    Όσον αφορά στο επόμενο διήμερο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Τετάρτη θα υπάρξουν σποραδικές καταιγίδες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά τους 34 με 35 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη, θα συνεχιστούν οι σποραδικές καταιγίδες, ενώ από την Παρασκευή θα σημειωθεί μικρή άνοδος.

    Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

    Ο καιρός αύριο

    Στην κεντρική Μακεδονία από τις προμεσημβρινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά τους 34 με 35 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία στην υπόλοιπη Μακεδονία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Από τη νύχτα βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 και στο Ιόνιο 5 τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 και στην Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε πιθανώς θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα δυτικά και βόρεια ορεινά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τη νύχτα βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός την Πέμπτη

    Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρά. Βελτίωση από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, όμως πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 32 με 34 βαθμούς και τοπικά στα νησιά του Ιονίου και τα νότια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός την Παρασκευή

    Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, όμως από νωρίς το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, στα δυτικά 5 με 6 και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της στην ηπειρωτική χώρα. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 33 με 35 βαθμούς και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Προβλήματα από ξαφνικό μπουρίνι στην Αιγιάλεια - Πού έκλεισαν δρόμοι από κατολισθήσεις
    Προβλήματα από ξαφνικό μπουρίνι στην Αιγιάλεια - Πού έκλεισαν δρόμοι από κατολισθήσεις

    Η απότομη αλλαγή του καιρού και η βροχόπτωση προκάλεσε… κατολίσθηση που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στην περιοχή Βιλιβινιώτικα Αιγιαλείας. Με αποτέλεσμα τα φερτά υλικά να πέσουν και να αποκλείσουν τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί προς την περιοχή Μαμουσιά.

    Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής, σπεύδουν στο σημείο για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

    Προβλήματα παρατηρούνται και στον Ελαιώνα σε παλαιά και νέα εθνική οδό. Στην Ολυμπία Οδό η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα διεξάγεται από το ένα ρεύμα, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα προβλήματα.

    Κλειστή η Παλαιά Εθνική Οδός μεταξύ Ελαιώνα και Ζαχλωριτίκων λόγω κατολίσθησης, συνέπεια της ισχυρής νεροποντής. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσα από την Κοινότητα Ελαιώνα.

    Και στα Βιλιβινιώτικα Αιγιάλειας ωστόσο έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με την περιοχή να είναι στην ουσία αποκλεισμένη. Πρόκειται για περιοχή όπου το Νοέμβριο του 2023 είχε εκκενωθεί λόγω κατολισθήσεων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

    Πηγή: Tempo24.news - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: filodimos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο