Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 19:27

Μπρόκολο: Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η περιεκτικότητα του μπρόκολου σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά το καθιστούν ιδανικό για αντικαρκινική προστασία, γνωρίζετε όμως πώς να το μαγειρέψετε σωστά;

Όταν μιλάμε για προστασία από τον καρκίνο, το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς το μαγειρεύουμε! Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου δημοσίευσε μερικές πρακτικές συμβουλές μαγειρικής για να επωφελούμαστε στο έπακρο από τα υγιεινά μας γεύματα.

Μπρόκολο

Το μαγείρεμα στον ατμό για πέντε λεπτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε το ένζυμο μυροσινάση που υπάρχει στο μπρόκολο και είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη. Το μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό για πάνω από πέντε λεπτά, το ψήσιμο, στα μικροκύματα ή άλλη μέθοδος μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο, καταστρέφει αυτό το ένζυμο, καθώς και τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού.

Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by Louis Hansel on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 18:16

Σχετικά Άρθρα

  • Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους
    Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους

    Μια φυτική ένωση που αφθονεί σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές λαχανικό - και μάλιστα στις φύτρες του -, φαίνεται πως δρα ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Οι περισσότεροι πιθανόν να έχουμε μια παιδική ανάμνηση, όπου μπαίνουμε στο σπίτι μετά το σχολείο και μυρίζει πολύ περίεργα, μάλλον δυσάρεστα θα έλεγε κανείς. Η μαμά έχει μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να το φάμε. Κάποιοι δέχονται κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ άλλοι κάνουν την επανάστασή τους και δεν αγγίζουν αυτό το πιάτο.

    Ο λόγος φυσικά για το μπρόκολο, που στοιχειώνει τους παιδικούς διατροφικούς εφιάλτες πολλών. Πέρα, ωστόσο, από την περίεργη μυρωδιά και την ιδιαίτερη γεύση του, το μπρόκολο κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά. Στις ήδη γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, ερευνητική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ήρθε να προσθέσει άλλη μία, εξαιρετικά σημαντική: Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Redox Biology, οι φύτρες του μπρόκολου εμπεριέχουν μια φυτική ένωση, η οποία συσχετίστηκε με θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

    Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, χάρη σε ορισμένες φυτικές ενώσεις, όπως τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά, των οποίων οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις προάγουν την υγεία. Ωστόσο, η δράση μιας άλλης ένωσης, των πολυσουλφιδίων δεν είχε μελετηθεί επαρκώς μέχρι πρότινος. Τα πολυσουλφίδια εμπεριέχονται κατά κύριο λόγο σε λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια και πιστεύεται ότι διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλάβες και βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ομαλά επίπεδα.

    Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν τα επίπεδα πολυσουλφιδίων στις φύτρες του μπρόκολου, καθώς υποβάλλονται σε διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης. Η έρευνά τους βασίστηκε σε παλαιότερες εργασίες, που είχαν διαπιστώσει την αφθονία μορίων πολυσουλφιδίου στα σταυρανθή λαχανικά. Από τη μελέτη προέκυψε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυσουλφίδια στα φύτρα του μπρόκολου αυξήθηκε κατά σχεδόν 20 φορές κατά τη διάρκεια των φάσεων βλάστησης και ανάπτυξης.

    Αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι στην άφθονη παρουσία πολυσουλφιδίων στις φύτρες του μπρόκολου μπορεί να οφείλονται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, οι ευεργετικές ιδιότητες του μπρόκολου στην υγεία. Παράλληλα, τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα αναδεικνύουν τις φύτρες του μπρόκολου ως μια ακόμη πιο υγιεινή επιλογή για κατανάλωση σε σύγκριση με το ώριμο μπρόκολο, καθώς περιέχει 7 φορές περισσότερα πολυσουλφίδια.

    «Η ανακάλυψη της σημαντικά αυξημένης παρουσίας πολυσουλφιδίων στο μπρόκολο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βλάστησης υποδηλώνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης των φυτών. Περαιτέρω διερεύνηση της φαρμακολογικής λειτουργίας αυτών των άγνωστων στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων και φαρμάκων για ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η φλεγμονή και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες», δήλωσε ο δρ. Shingo Kasamatsu, επίκουρος καθηγητής του Graduate School of Science στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το λαχανικό που μειώνει τα σοβαρά συμπτώματα της αλλεργίας
    Το λαχανικό που μειώνει τα σοβαρά συμπτώματα της αλλεργίας

    Νέα γαλλική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει το «μαγικό» λαχανικό ενάντια στις αλλεργικές αντιδράσεις.

    Η διατροφή είναι ένας από τους κύριους λόγους σοβαρής εκδήλωσης αλλεργικών αντιδράσεων και μια νέα έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) της Γαλλίας, δείχνει ότι η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

    Σε αυτή την έρευνα, η οποία έχει δημοσιευθεί στο αγγλόφωνο επιστημονικό περιοδικό eLife, ερευνητές και ερευνήτριες του Inserm και του Ινστιτούτου Κιουρί απέδειξαν αρχικά ότι μια διατροφή ελλιπής στα συστατικά που βρίσκονται σε κάποια λαχανικά, κυρίως το μπρόκολο και το λάχανο, μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές αλλεργίες στα ζώα.

    Είναι ήδη γνωστό ότι οι δερματικές αλλεργίες οφείλονται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και ότι ο βαθμός σοβαρότητάς τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή.

    Κατά την έρευνά τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν συγκεκριμένα για τα συστατικά των τροφίμων που αντιδρούν με ένα μόριο που είναι παρόν στον οργανισμό μας, το οποίο ονομάζεται «υποδοχέας αρωματικών υδρογονανθράκων ή υποδοχέας διοξινών (AhR). Τα συστατικά αυτά υπάρχουν στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

    Έδειξαν ότι η απουσία αυτών των συστατικών στα ποντίκια συνδεόταν με αύξηση του ποσοστού φλεγμονής στο δέρμα και με επιδείνωση των δερματικών αλλεργιών, κάτι που δεν συνέβη στα ποντίκια η διατροφή των οποίων τα περιλάμβανε.

    «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εντείνει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους», σχολίασε η Ελοντί Σεγουρά, ερευνήτρια του Inserm που ήταν επικεφαλής της έρευνας αυτής στο Ινστιτούτο Κιουρί.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Υπερθέρμανση του πλανήτη: Πώς το μπρόκολο «μεταμορφώνεται» σε κουνουπίδι
    Υπερθέρμανση του πλανήτη: Πώς το μπρόκολο «μεταμορφώνεται» σε κουνουπίδι

    Βρίσκεται το μπρόκολο υπό εξαφάνιση; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει το μπρόκολο σε… κουνουπίδι.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος του μπρόκολου όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Cornell.

    Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική γνωρίζουν, οι ανθοκεφαλές («φούντες/κεφάλια») του μπρόκολου δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

    Συγκεκριμένα, η ιδανική θερμοκρασία για τη σωστή ανάπτυξη του μπρόκολου είναι γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου. Από τους 22 βαθμούς Κελσίου, το φυτό αρχίζει να παραμορφώνεται. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28 βαθμούς, οι ανθοκεφαλές του λαχανικού αρχίζουν και γίνονται πιο πυκνές και πιο ανοιχτόχρωμες, με αποτέλεσμα το μπρόκολο να μοιάζει πλέον περισσότερο με κουνουπίδι.

    Πώς μοιάζει το μπρόκολο όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή:

    Going into summer, most broccoli varieties struggle to grow due to heat stress. This causes a condition called bracketing that induces leaf growth through the head. Growing a stress tolerant variety like Corato F1 now means you have produce when less people have. Choose Seedco. pic.twitter.com/MWkO5fGOyb

    — Francis B. Mapindani (@Fran_Mapindani) August 18, 2020

    Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στις αλλοιώσεις του DNA του φυτού, οι οποίες προκύπτουν μετά από μια διαδικασία μεθυλίωσης, που ενεργοποιείται στις υψηλές θερμοκρασίες. Η μεθυλίωση φαίνεται να απενεργοποιεί μια ομάδα γονιδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του μπρόκολου.

    Όταν οι ερευνητές χορήγησαν στο φυτό 5-αζακυτιδίνη, η οποία και σταματά τη διαδικασία της μεθυλίωσης, το μπρόκολο άρχιζε να αναπτύσσεται κανονικά, ακόμα και όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 28 βαθμούς Κελσίου.

    «Όταν αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους μηχανισμούς, πιθανότατα θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια καινούρια βιοτεχνολογία, μέσα από την οποία θα μπορούμε να σταματήσουμε τη μεθυλίωση του DNA και έτσι θα μπορούμε να καλλιεργούμε τις σοδειές σε υψηλότερες θερμοκρασίες», εξηγεί ο Σούσεν Γκαν, εκ των ερευνητών.

    Όπως αναφέρει ο οργανισμός «Study Finds», το μπρόκολο είναι μόνο ένα παράδειγμα φυτών που έχουν αρχίσει να «λυγίζουν» κάτω από την πίεση της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν την ποιότητα σε πολλά άλλα λαχανικά και σοδειές, κάτι που φανερώνει την ανάγκη της ανθρωπότητας να κατευθυνθεί στην καλλιέργεια ειδών τα οποία θα είναι ανθεκτικά στη ζέστη.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Magda Ehlers: https://www.pexels.com/el-gr/photo/4162147/
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο