Plus +

Eurostat: Οι Έλληνες είναι ο δεύτερος λιγότερο ικανοποιημένος από τη ζωή λαός στην ΕΕ

Eurostat: Οι Έλληνες είναι ο δεύτερος λιγότερο ικανοποιημένος από τη ζωή λαός στην ΕΕ
Οι Έλληνες δεν είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και πως να είναι άλλωστε…

Οι κάτοικοι της ΕΕ τείνουν να είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε γενικές γραμμές, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 7,3 βαθμούς στους 10 στην έρευνα της Eurostat.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ευρωπαϊκή στατιστιστική υπηρεσία αφορούν το σύνολο του έτους 2023 και φέρνουν την Ελλάδα στην προτελευταία θέση μαζί με τη Λετονία με βαθμό άνω του 6 πράγμα που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν μάλλον ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι. Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Βουλγαρία με 5,9 στα 10.

Η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά αλλά πάνω από αυτούς που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι

Συγκεκριμένα μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, οι μισές είχαν βαθμολογίες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (7,3). Η Φινλανδία είχε την υψηλότερη βαθμολογία με 7,8, ακολουθούμενη από το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία (η καθεμία με 7,7). Οι χαμηλότερες βαθμολογίες καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (5,9), τη Λετονία και την Ελλάδα (και οι δύο 6,9).

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον δείκτη

Σύμφωνα με την Eurostat η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία, τα μέσα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν υψηλότερα του 6, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωναν μάλλον ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι.

Ηλικιακά, οι νεότεροι άνθρωποι (16-29 ετών) στην ΕΕ ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους γενικά σε σύγκριση με τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε σε όλες τις χώρες της ΕΕ: στη Δανία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία οι ηλικίες 65 ετών και άνω ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους κατά 8,4 στη Ρουμανία και μόνο 6,6 στη Βουλγαρία. Τα άτομα με πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν περισσότερο ικανοποιημένα στη Ρουμανία (7,8 μέση βαθμολογία) και λιγότερο ικανοποιημένα στη Βουλγαρία (5,9).

Μόρφωση, εισοδήματα, οικογενειακή κατάσταση

Για τα άτομα με πτυχίο εκπαίδευσης μικρότερο της δευτεροβάθμιας, η μέση βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή κυμάνθηκε από 7,6 στη Φινλανδία έως 5,0 στη Βουλγαρία.

Τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα και όσοι ζουν σε νοικοκυριό με παιδιά αξιολογούν υψηλότερα την ικανοποίηση από τη ζωή τους. Τα άτομα σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα τέκνα ανέφεραν σταθερά τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Το 2023, σε επίπεδο ΕΕ, αυτό ήταν 7,5, σε σύγκριση με μέσο όρο 7,3 για δύο ενήλικες που ζουν μαζί, 7,2 για νοικοκυριά με τρεις ή περισσότερους ενήλικες και χωρίς εξαρτώμενα παιδιά και 6,8 για νοικοκυριά με ένα άτομο.

Το γεγονός ότι τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ήταν πιο ικανοποιημένα από εκείνα που δεν είχαν, είναι μάλλον χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού πλαισίου, καθώς έρευνες σε άλλες Ηπείρους έχουν συχνά διαπιστώσει το αντίθετο.

Τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα τείνουν να είναι κατά μέσο όρο πιο ικανοποιημένα από τη ζωή τους από τα άτομα με τις χαμηλότερες αποδοχές (7,9 έναντι 6,7).

Σε επίπεδο ΕΕ, τα στοιχεία δεν έδειξαν καμία διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, αν και ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές (ή ακόμη και αντίθετες τάσεις) σε επίπεδο χωρών.

«Δείκτης Ισορροπίας Επαγγελματικής και Ζωής»

Ο Διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημιούργησε τον «Δείκτη Ισορροπίας Επαγγελματικής και Ζωής» δείχνει ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, καταδεικνύοντας ζητήματα που έχουν βυθίσει τους πολίτες στην ανασφάλεια και το ψαλίδισμα των επιλογών τους για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Ειδικότερα, η Ελλάδα, μολονότι υπερέχει του μέσου όρου σε επίπεδο υγείας, εντούτοις έχει χαμηλό μέσο όρο όσον αφορά το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, την εκπαίδευση, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές σχέσεις, τη συμμετοχή στα κοινά και την ικανοποίηση από τη ζωή. «Όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τη γενική τους ικανοποίηση από τη ζωή σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, οι Έλληνες έδωσαν βαθμό 5,8 κατά μέσο όρο, χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 6,7», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup