Πως ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να κατέβει από το τρένο. Το "μοιραίο" υπουργικό συμβούλιο και το γάντι που σήκωσε το Μαξίμου
Με την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και την απόφαση να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας έληξε μία κρίση που ξεκίνησε με αφορμή την πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου να προτείνει κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ δικό του plan B για το Σκοπιανό, με τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε μία αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη συμφωνία των Πρεσπών και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την ενόχληση του.
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συζήτησαν και έλυσαν το μεταξύ του ζήτημα σε γεύμα τη Δευτέρα, όμως νέες φωτιές άναψαν στο υπουργικό της Τρίτης, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είχαν νέα αντιπαράθεση. Ο κ.Κοτζιάς κατηγόρησε τον κ.Καμμένο πως παρενέβη στην εξωτερική πολιτική. Ο κ.Καμμένος φέρεται να κατηγόρησε τον κ.Κοτζιά για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων με τον υπουργό Εξωτερικών να εξοργίζεται καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να αδειάσει τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά το Μαξίμου προτάσσοντας την επιβίωση της κυβέρνησης θέλησε να κηρύξει το θέμα λήξαν.
Ο κ.Κοτζιάς αποχώρησε νωρίτερα απο τη συνεδρίαση του υπουργικού εμφανώς εκνευρισμένος και το πρωί της Τετάρτης διέρρευσε την πρόθεση του να παραιτηθεί. Οπερ και έπραξε, καθώς το Μαξίμου δεν δέχθηκε να επιτρέψει τη συνέχιση της κόντρας με τον κυβερνητικό εταίρο και μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε στείλει μήνυμα και σε Κοτζιά και σε Καμμένο, δηλώνοντας: "Το τρένο προχωρά, όποιος δε θέλει να φτάσει στον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή κατεβαίνει". Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Κοτζιάς επρόκειτο να ανακοινώσει την παραίτηση του το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο οι δηλώσεις του κ.Τζανακόπουλου επιτάχυναν την απόφαση του. Ή ενδεχομένως να εκτιμούσε αρχικά πως το Μαξίμου θα επιχειρούσε να τον πείσει να πάρει πίσω την παραίτηση του. Ελαβε όμως το μήνυμα και σε κάθε περίπτωση αποφάσισε να κατέβει επί τόπου από το τρένο.
Η επιλογή του κ.Τσίπρα να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών είχε στόχο να στείλει πολλαπλά μηνύματα: Προς τους εταίρους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική στο Σκοπιανό. Προς τους βουλευτές της ΠΓΔΜ ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική και θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά πριν απορρίψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, μη στηρίζοντας τη συνταγματική αναθεώρηση. Προς τον ίδιο τον κ.Κοτζιά, αλλά κυρίως προς τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, πως προσωπικές στρατηγικές και διγλωσσία δε γίνονται ανεκτές. Αλλά και πως όποιος θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης λόγω Σκοπιανού θα υπονομεύσει την ομαλή πορεία της χώρας προς την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια.
Ο κ.Κοτζιάς πάντως δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει το ζήτημα, προαναγγέλοντας ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Σε tweet του μετά την αποδοχή της παραίτησης του από τον κ.Τσίπρα σχολίασε: ""Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου".
Ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών ως επικεφαλής της πολιτικής Κίνησης Ιδεών και Δράσης “Πράττω”, έχει προγραμματίσει ομιλία εφ' όλης της ύλης στο Ηράκλειο, την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.
Αντίδραση από πλευράς του Πάνου Καμμένου προσώρας δεν έχει υπάρξει. Ενδεχομένως και ο κυβερνητικός εταίρος αντιλαμβάνεται ότι μάλλον δεν έχει πολλούς λόγους να πανηγυρίζει για την παραίτηση του κ.Κοτζιά.
Πηγή: News247.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ