Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 20:47

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης: Τι σημαίνει και γιατί είναι σημαντική

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αλλαγή στην εδώ και δεκαετίες πάγια στάση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας σηματοδοτεί η τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια που ανακοίνωσε κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς. Πρόκειται για επέκταση μόνο στο Ιόνιο και όχι στο Αιγαίο γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Και παρότι κανένας δεν περίμενε η συγκεκριμένη ανακοίνωση να γίνει σήμερα, η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στις προετοιμασίες που γίνονταν από το ΥΠΕΞ επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η τμηματική επέκταση και γιατί έχει σημασία;

Τα χωρικά ύδατα θεωρούνται μέρος του εθνικού εδάφους, καθώς αποτελούν την επέκτασή του στη θάλασσα. Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας ορίστηκε το 1936 στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή (Ν. 230/1936 και μεταγενέστερο Ν.Δ. 187/1973).

Διατηρήθηκε, εντούτοις, ρητώς το όριο των 10 ναυτικών μιλίων αιγιαλίτιδας ζώνης όσον αφορά στον εναέριο χώρο, βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας (Διάταγμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1931, σε συνδυασμό με τον νόμο 5017/1931).

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε υιοθετηθεί λόγω απειλών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995.

Τότε, η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι η επέκταση από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια θα θεωρηθεί αιτία πολέμου, παρότι το δικαίωμα αυτό είναι κυριαρχικό και ασκείται μονομερώς.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το δικαίωμα αυτό δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό ή εξαίρεση και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως από τρίτα κράτη (το άρθρο 3 της Σύμβασης, που ενσωματώνει κανόνα εθιμικού δικαίου, ουδένα περιορισμό ή εξαίρεση ως προς το δικαίωμα αυτό θέτει).

Η συντριπτική πλειοψηφία των παράκτιων κρατών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει προσδιορίσει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. Άλλωστε, και η ίδια η Τουρκία έχει επεκτείνει, ήδη από το 1964, την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (Ν. 2321/1995) δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική αντίδραση στη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας «παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης ή απειλής βίας (άρθρο 2, παρ. 4), περί ειρηνικής επίλυσης (άρθρο 2, παρ. 3) και περί καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης (Προοίμιο)».

«Παράλληλα, δυναμιτίζει τη συμμαχική σχέση που οφείλουν να έχουν κράτη που μετέχουν στην ίδια Συμμαχία και αντίκειται στις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται το ΝΑΤΟ (άρθρα 1 και 2 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου)» τονίζει το ίδιο κείμενο, και συμπληρώνει: «Η άρση του casus belli έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των βασικών κριτηρίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο της υποχρέωσής της για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας που αποτελεί θεμέλια αρχή πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτονόητο ότι ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος δεν είναι δυνατόν να απειλεί με πόλεμο άλλο κράτος και πολύ περισσότερο ένα μέλος της ΕΕ και μελλοντικό εταίρο».

Θεωρείται, επίσης, αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Τα τρία βήματα & ο αντίλογος

Ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα και έχουν ολοκληρωθεί όλα.

«Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο πολιτικός κόσμος εναντιωνόταν για πολλά χρόνια στην τμηματική επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, θεωρώντας ότι θα ήταν πιο συμφέρον για τη χώρα να προχωρήσει σε μια συνολική επέκταση σε όλο το εύρος των θαλασσών και των πελαγών που περιβάλλουν την Ελλάδα.

Ικανοποίηση Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Ένα από τα πάγια επιχειρήματα, το οποίο υιοθέτησε νωρίτερα σήμερα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι πως μια τμηματική επέκταση ενισχύει τον ισχυρισμό των Τούρκων περί ειδικών συνθηκών στο Αιγαίο, λόγω της ιδιομορφίας του.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Για «έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων έγινε «πρόχειρα και αποσπασματικά». «Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», συμπλήρωσε.

«Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοικτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς και κακοδιοίκησης και αυταρχισμού στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Πέραν αυτών και σε επιβεβαίωσή τους, σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών», επεσήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε για τους κινδύνους της μερικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, εκτός Αιγαίου, κάνοντας λόγο για αποδοχή του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών».

«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο», επεσήμανε παράλληλα ο κ. Βενιζέλος.

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος. Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν», σχολίασε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 22:11

Σχετικά Άρθρα

  • Καλάκος: Ψήφισε στον Πύργο - Δήλωση με αιχμές για τις ψευδείς δημοσκοπήσεις
    Καλάκος: Ψήφισε στον Πύργο - Δήλωση με αιχμές για τις ψευδείς δημοσκοπήσεις

    Για fake news και πρακτικές προπαγάναδας μιας άλλης εποχής μίλησε στην δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία Νίκος Καλάκος.

    Ο κ. Καλάκος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 2ο γυμνάσιο Πύργου, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί...

    Δείτε την δήλωσή του στο video που ακολουθεί:

  • Δένδιας: Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια στο ΙόνιοΔένδιας: Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο
    Δένδιας: Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

    «Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο είναι μία ιστορική στιγμή για την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας

    Ιστορική στιγμή για την άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος της Ελλάδος χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

    «Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο είναι μία ιστορική στιγμή για την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter. «Με το νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται η στρατηγική της Ελλάδας να επιδιώκει συμφωνίες με γειτονικές χώρες, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, προωθώντας την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή», σημείωσε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Χωρικά ύδατα: Το τελευταίο βήμα για την επέκταση στα 12νμ στο Ιόνιο
    Χωρικά ύδατα: Το τελευταίο βήμα για την επέκταση στα 12νμ στο Ιόνιο

    Τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα - Επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της

    «Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

    Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην οποία υπογραμμίζει επίσης ότι: «το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

    Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

    Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κοτζιάς: Κυρώσεις στα Σκόπια αν παραβιαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών
    Κοτζιάς: Κυρώσεις στα Σκόπια αν παραβιαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

    Τι είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για Κυπριακό, Συρία, την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πιθανό δάνειο από τη Ρωσία το 2015 και τον Ερντογάν

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ιδιαίτερα όμως για την τροπή που έχει πάρει το θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά και τις εξελίξεις στα Σκόπια, παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για επιβολή κυρώσεων στη γειτονική χώρα, σε περίπτωση που δεν εφαμοστεί η Συμφωνία.

    Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «σωστή» και «κληροδότημα» τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναλύοντας τις πτυχές της για το erga omnes. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, στην παραίτησή του, στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Αλέξη Τσίπρα, στη Συρία, στο Κυπριακό αλλά και στις επαφές με τη Ρωσία το 2015.
    Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανέλυσε τους λόγους της απόφασής του και σχολίασε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να συσχετίσει την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά με την αντοχή του.

    Για την επιστολή παραίτησης στον Αλέξη Τσίπρα που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Κοτζιάς τοποθετήθηκε:
    «Δεν θα είχα πει ποτέ ότι έχω μια επιστολή αν ο κ. Τζανακόπουλος δεν έκανε την ανόητη δήλωση εκείνη την ημέρα όποιος θέλει κατεβαίνει από το τρένο έστω και αν δεν έχει πολιτικούς λόγους’ και ότι ‘η παραίτηση Κοτζιά δεν έχει σχέση με τη πολιτική’. Εγώ του απάντησα: Διάβασε πρώτα τη παραίτησή μου και μετά να βγάζεις συμπεράσματα. Πρέπει οι νεαροί μας σύντροφοι να είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο επιπόλαιοι». Πρόσθεσε ότι δεν είχε γράψει μόνο μία επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά στην επιστολή παραίτησης έχει πιο πολλούς λόγους επειδή πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

    Για το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του, ο κ. Κοτζιάς απέρριψε δημοσίευμα που έλεγε ότι δέχτηκε απειλή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του, και η απόφαση (της απέλασής του) ήταν του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο.

    «Για να διαβάσει κανείς καλά την παραίτησή μου, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο λόγος δεν ήταν ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, και το τί έλεγε και τί κατηγορούσε. Ο κ. Καμμένος είχε γυρίσει τότε από τις ΗΠΑ όπου είχε πει διάφορα (plan B κτλ), και το θέμα ήρθε στο υπουργικό συμβούλιο. Είχα επιστρέψει από Λουξεμβούργο ήμουν και άυπνος, δεν είχα ενημέρωση για τα θέματα συζήτησης. Μου είπαν μόνο ο προϋπολογισμός. Αγνοούσα και τη συνάντηση που Τσίπρα-Καμμένου που είχε γίνει νωρίτερα στη Λέσχη Αξιωματικών».

    Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Άμυνας, έκαναν μια κοινή ανακοίνωση που βγήκε ως non paper, στην οποία έλεγαν ότι αναβλήθηκε η συζήτηση για τη συμφωνία (των Πρεσπών), για τον Μάρτιο, όχι για να έρθει στη Βουλή. «Πήρα τηλέφωνο τον πρωθυπουργό μέσα από το αεροπλάνο, και του είπε, εγώ κανονικά δεν πρέπει να πάω Νέα Υόρκη διότι ο Ζάεφ έκανε όλες τις προσπάθειες που έκανε την άλλη Κυριακή έχει δημοψήφισμα και εμείς λέμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία, σε ένα διαδικαστικό ζήτημα που είναι πολύ πιο εύκολο και όπως είχα εξηγήσει σε συνεντεύξεις μου, στα τέλη του 2017 υπήρχε πλειοψηφία για τις Πρέσπες και τη κυβέρνηση και αποδείχτηκε αυτό».

    Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε πως «όταν έγινε η συζήτηση στη Βουλή όπου 4 ώρες εξύβριζε ο Πάνος Καμμένος, μετά από επιλογή του κ. Κατρούγκαλου, δεν ήταν μέρος της πλειοψηφίας ο πρώην υπουργός Άμυνας ώστε να αναγκαζόταν ο κ. Κατρούγκαλος σε μια επερώτηση δέκα λεπτών, να συζητάει επί 3,5 ώρες και στο τέλος ο κ. Κατρούγκαλος να στέλνει την υπόθεση με βάση τις υποδείξεις του κ. Καμμένου στην εισαγγελία, όπως και έπραξε και καλά έκανε, η Εισαγγελία δεν πρόκειται να βρει κάτι μεμπτό για εμένα».

    «Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι υπήρχε στη Βουλή το θέμα της άρσης ασυλίας αυτού του κυρίου, γιατί του έχω κάνει δύο μηνύσεις και δεν το έφερε η τότε κυβέρνηση στη Βουλή όπως έφερε άλλες διαδικασίες άρσης ασυλίας που είχαν προκύψει μετά από τις δικές μου μηνύσεις. Αυτό υποδεικνύει ότι έχω δίκιο στην επιχειρηματολογία μου».

    Συνεχίζοντας, σχετικά με τη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πρόσθεσε ότι το πρόβλημά του δεν είναι με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει με ονόματα όταν -όπως είπε- δικαιωθεί και όσοι ενεπλάκησαν, θα αναγκαστούν να του ζητήσουν συγγνώμη.

    Όπως είπε, ελπίζει να τελειώσει σύντομα η ιστορία των μηνυτήριων αναφορών και στο τέλος θα ζητήσει να του ζητήσουν συγγνώμη όσοι στήριξαν τον κ. Καμμένο διότι όπως είπε «ο κ. Καμμένος δεν είναι άνθρωπος να του ζητάει κανείς συγνώμη».

    Τόνισε ότι δεν είχε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά τις εκλογές.

    Για την αίσθηση που είχε, ότι άτομα και μέσα από το Μαξίμου στήριξαν τον Πάνο Καμμένο εναντίον του, και αν αναφέρεται σε αυτό στην περιβόητη επιστολή παραίτησης του προς τον τέως πρωθυπουργό, ο κ. Κοτζιάς είπε «το λιγότερο είναι αυτά». «Η επιστολή παραίτησης έχει πολιτικές σκέψεις και οραματικά στοιχεία. Νομίζω ότι η Αριστερά δεν πρέπει να φθίνει μέσα από σκανδαλολογίες της καθημερινότητας. Στενοχωριέμαι που η Ελλάδα δεν συζητά ποια είναι η θέση της στο διεθνές στερέωμα του 21ου αιώνα».

    Για το αν έχει ακόμη μέσα του την αίσθηση της πικρίας, ότι εκείνη τη κρίσιμη στιγμή τον Οκτώβριο του 2018, μόλις υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας είχε να διαλέξει ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, και διάλεξε τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Όχι, εκείνη τη στιγμή έπρεπε να εκλαϊκεύσουμε γιατί είναι επιτυχία η συμφωνία των Πρεσπών γιατί οφελεί τη χώρα, και επιλέξαμε να μη το κάνουμε αυτό για να μη στεναχωριέται κάποιος άλλος και αυτό κοστίζει μέχρι σήμερα».

    Σημείωσε πως «δεν είναι σωστό η Ελλάδα επισήμως να λέει τις ερμηνείες που θέλουν οι πιο εχθρικοί κύκλοι στα Σκόπια να πουν για τη συμφωνία που απορρίπτουν. Έχουμε ένα δίδαγμα. Βγήκαν από το Βουκουρέστι ο Καραμανλής με τη Μπακογιάννη το 2008, είπαν ότι έβαλαν βέτο ενώ δεν έβαλαν. Το είπε δύο φορές ο κ. Καραμανλής και 9 φορές η κ. Μπακογιάννη, μας στείλανε στο Δικαστήριο και το 2011 χάσαμε το Δικαστήριο που δυσκολεύει πια όλες τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα, η οποία στηρίζεται πάνω σε μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

    «Υπάρχουν δύο δηλώσεις που με στενοχωρούν από υπουργούς της ΝΔ και θα χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους. Η πρώτη είναι του υπ. Εθνικής Άμυνας ο οποίος λέει: «ε και τι έγινε; Οι Τούρκοι και οι Γάλλοι είναι στο Οικόπεδο 7 (της Κύπρου) για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι έτσι. Οι Γάλλοι είναι εκεί με συμφωνία με τη Κυπριακή Δημοκρατία και κάνουν εξόρυξη και η φρεγάτα τους είναι σε συμφωνία που είχαμε κάνει από παλιά για να προασπιστεί την εξόρυξη ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να κάνουν καινούργια κατοχή ως η σύνηθες κατοχική δύναμη στη περιοχή. Δεν μπορεί να λες ότι και οι δύο είναι για τα συμφέροντά τους» καθώς ο ένας είναι σύμμαχος (Γαλλία) και έρχεται προσκαλεσμένος ενώ ο άλλος είναι κατοχικός (Τουρκία) και δεν είναι το ίδιο πράγμα.

    Κατηγόρησε τον κ. Δένδια για μια συνέντευξη που έδωσε στη κρατική τηλεόραση για σοβαρά ζητήματα, ο οποίος είπε γελώντας ότι «οι Τούρκοι -σαν να είναι οι βλάκες- πήγαν στο Οικόπεδο 7 -δηλαδή παραβίασαν τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου- στην άκρη που είναι οι λάσπες, ενώ το αέριο βρίσκεται εκεί που γίνεται η εξόρυξη από τους Δυτικούς». «Και λέω εγώ τώρα, εάν οι Τούρκοι (μιλάω υποθετικά) μπαίνανε στη νότια Εύβοια στη Κάρυστο θα γελάσουμε επειδή δεν πήγαν στο Βασιλικό που είναι τα μεταλλεία; Είναι δυνατόν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να μιλάει με αυτό το τρόπο; Έρχεται μετά από δύο μέρες ο υπουργός Άμυνας και λέει ότι «είναι αμφίσημη η θέση του βάθους του οικοπέδου 7». Πρέπει να είναι πιο προσεχτική και μελετημένη η κυβέρνηση και αυτά που λένε καταγράφονται από την απέναντι πλευρά (Τουρκία)», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

    Για τις δηλώσεις Τσίπρα ότι ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και ότι έπρεπε να αντέξει και να παραμείνει, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είναι κακή συνήθεια στην ελληνική πολιτική σκηνή, αυτός ο οποίος θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανήκει σε μια κυβέρνηση και υποβάλει τη παραίτησή του, να είναι και κατηγορούμενος. Είναι καταπληκτικό. Όλοι στη χώρα λένε εδώ και δεκαετίες ότι δεν θα πρέπει να γίνεται εξωτερική πολιτική κοιτώντας μέσα, και μόλις εμείς κάναμε (με τον Τσίπρα) εξωτερική πολιτική κοιτώντας τα διεθνή συμφέροντα της Ελλάδας, βρεθήκαμε κατηγορούμενοι. Να λέει ο κόσμος «μα ένας να παραιτηθεί από φιλότιμο αν έχει γνώμη». Παραιτείται ένας, και όλοι τον βρίζουν επειδή χαλάει τη πιάτσα. Αυτά περί ευθιξίας. Ασφαλώς οι άνθρωποι έχουν ευθιξία αλλά δεν ήταν απέναντι στις κατηγορίες του Καμμένου όπως προσπάθησαν τότε να επιδείξουν, αλλά απέναντι στη στάση που κράτησαν όλοι στο υπουργικό συμβούλιο. Ούτε ένας δεν σηκώθηκε να με υπερασπιστεί».

    Για τα περί αντοχής, που είχε πει στη συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «είναι βαριά κουβέντα για έναν άνθρωπο που έχει περάσει δικαστήρια επί Χούντας». Το «δεν αντέχει» το δικό μου -συνέχισε ο κ. Κοτζιάς- ήταν ότι δεν μπορούσα να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης όταν όλοι πήραν μια άλλη πολιτική γραμμή που να λέει ότι ‘εμείς θα διαλύσουμε τη ΦΥΡΟΜ, σε 20 λεπτά θα μπούμε μέσα’, να φτιάχνει αυτή την εθνοφρουρά που συνεχίζει να τη κάνει η ΝΔ και η οποία δεν παίζει καλό ρόλο και άλλα πολλά».

    «Πρέπει να σέβεται κανείς το κουράγιο της παραίτησης, ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει συκοφαντίες. Εγώ τον κ. Τσίπρα τον παρακάλεσα να ακούσει με προσοχή τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, τα οποία τα καταστρέψανε όπως μου είπε ο γενικός γραμματέας. Το ψάχνω νομικά αν είχαν το δικαίωμα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

    Ο κ. Κοτζιάς τοποθετήθηκε ξανά για τον Πάνο Καμμένο και τα στοιχεία που ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε καταθέσει στη Βουλή για την περίπλοκη ιστορία με τον διαγωνισμό του 2015 για τις βίζες, την οποία ο κ. Καμμένος είχε χαρακτηρίσει «στημένη».

    Να σημειώσουμε ότι ο Πάνος Καμμένος είχε καταγγείλει τον Νίκο Κοτζιά για στημένο διαγωνισμό, προκειμένου να λάβει συγκεκριμένη εταιρεία την έκδοση βίζας από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Πάνος Καμμένος είχε πει ότι έγινε προσπάθεια με εντολή του Νίκου Κοτζιά να καταστραφούν, αλλά ανακτήθηκαν από τα κομπιούτερ.

    Ο Νίκος Κοτζιάς, απάντησε στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα: «Η εταιρεία που είχε τις βίζες, είχανε δοθεί χωρίς διαγωνισμό. Η διαδικασία της προετοιμασίας του διαγωνισμού είχε γίνει από τον κ. Βενιζέλο και εγώ επειδή υπήρχανε δύο διαφορετικές γνώμες στο υπουργείο πάνω στο διαγωνισμό, έστειλα επτά φορές στο ΣτΕ τον διαγωνισμό. Πάνω στο χαρτί υπάρχει σημείωσή μου προς τους υπηρεσιακούς, κάνουμε ότι αποφασίσουν τα δικαστήρια. Ότι αποφασιστεί τα υλοποιούμε 100%. Υπάρχουν λοιπόν 8 αποφάσεις, επτά σημεία δικαστηρίων, οι οποίες καθοδήγησαν την υλοποίηση. Αυτά που έλεγε εκείνη τη μέρα (ο Καμμένος), ήταν ένα τηλεγράφημα που έφερε στη Βουλή το οποίο η εταιρεία η ίδια λέει ότι είναι πλαστό, που λέει ένας διπλωμάτης της επιτροπής, ότι ‘δυστυχώς αύριο δεν μπορώ να συνεχίσω τη δουλειά με τις βίζες γιατί ο Ν.Κ (Νίκος Κοτζιάς), μας έβαλε να κάνουμε μια συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό’».

    Ο κ. Κοτζιάς συνέχισε γελώντας: «Δηλαδή είχε έρθει ο Κινέζος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και είχα δώσει εγώ εντολή ότι πρέπει ‘αυτός, αυτός και αυτός’ να συναντήσουν τον Κινέζο υπουργό. Και βγήκε ο άλλος ο απίθανος τύπος, και έλεγε ότι αυτός είναι συντονισμός κομπίνας. Γιατί είχε αυτό το τηλεγράφημα».

    Για τις δηλώσει που είχε κάνει ο κ. Κοτζιάς, ότι ο Πάνος Καμμένος έλεγε έξω ότι αν υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε: «Αυτό έχει καταγραφεί σε επίσημο κείμενο επίσημο του ΝΑΤΟ ότι είχε πει (ο Καμμένος) πως είναι πιθανό Έλληνες αξιωματικοί να προχωρήσουν σε πραξικόπημα. Και υπάρχει υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που υπερασπίστηκε τον Καμμένο και για αυτό το θέμα».

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν εκείνη που εφάρμοσε την πολιτική της μετά τον Αύγουστο του 2019. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο ήταν στο πλαίσιο σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Κοτζιάς είπε: «Έκανα το πατριωτικό μου καθήκον, το ίδιο και η κυβέρνηση. Βρήκα μια χώρα μες τον βούρκο. Η πρώτη δουλειά που συνάντησα μπροστά μου ήταν ότι υπήρχε απόφαση ομοφωνίας στο επίπεδο της Ε.Ε. χωρίς να έχουμε ερωτηθεί. Μπόρεσα και φτιάξαμε στο υπουργείο 18 νέες διεθνείς και περιφερειακές διοργανώσεις. Πρωτοβουλίες που λειτουργήσανε τέσσερις χρονιές».

    Για το αν ήταν σωστή η διαπραγματευτική γραμμή του 2015 με υπουργό Οικονομίας τον Γιάνη Βαρουφάκη και αν έπρεπε να αφήσουν την κυβέρνηση Σαμαρά να τελειώσει την αξιολόγηση και οι εκλογές να γίνουν αργότερα καθώς είχε μείνει μία αξιολόγηση, ο Νίκος Κοτζιάς είπε χαμογελώντας: «Δηλαδή να τελειώσει τη χώρα;».

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε πως η Ελλάδα χρειαζόταν τότε μια κυβέρνηση σωτηρίας. Πίστευα ότι χρειάζονται σύμμαχοι πέρα από την Αριστερά. Δεν είχα αντιρρήσεις για δυνάμεις λαϊκής δεξιάς». Σημείωσε ότι πίστευε πως αυτή η κυβέρνηση ήταν σωτηρίας και όχι της αριστεράς και αυτό προκάλεσε μια σύγχυση.

    Ο Νίκος Κοτζιάς κατέστησε σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη με τη Βόρεια Μακεδονία, ισχύει ήδη και διάβασε άρθρα της εξηγώντας το erga omnes. Άφησε αιχμές για τον νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση λέει ονομασίες ως προς το erga omnes, αφού αυτό εφαρμόζεται ήδη».

    «Σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί», σημείωσε.
    Επισήμανε τον κίνδυνο ανάφλεξης των Δυτικών Βαλκανίων, σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.

    Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «ονειρεμένη εικόνα» την πτήση ελληνικών F-16, την ημέρα που «οι Τούρκοι έμπαιναν στο οικόπεδο 7 (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας)». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τι καλά κάναμε!». Έτσι, απομακρύνθηκε -όπως είπε- «η τουρκική δαγκάνα πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία».

    «Ήταν σαφές ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν ήθελε να λύσει το ζήτημα γιατί αυτό ήταν η ταυτότητά του» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς και συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. ποτέ δεν έθεσε θέμα επίλυσης του Σκοπιανού. Σημείωσε ότι η συμπεριφορά τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν δείχνει χώρες που πρότειναν ανταλλάγματα στην Ελλάδα για την επίλυση του Σκοπιανού. «Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πως δεν μπορούσαν να πιέσουν την -τότε- ελληνική κυβέρνηση».

    Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι κατάφερε να «ανατρέψει» το ζήτημα, θέτοντας εκ νέου το κομμάτι των εγγυήσεων στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης. Αποκάλυψε ότι ο κ. Άιντε δεν ήθελε να αλλάξει το καθεστώς των εγγυήσεων και ο Νίκος Κοτζιάς τού έφερε ιστορικό παράδειγμα εισόδου της Νορβηγίας στην Κοινωνία των Εθνών στις αρχές του 20ού αιώνα.

    Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «μεγάλη χαμένη» τη Δύση στη Συρία, σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας. Επίσης, είπε ότι νικήτρια ήταν η Ρωσία, δευτερευόντως το Ιράν και ελάχιστα η Τουρκία. Ο ίδιος είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε εκτός ελέγχου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κάνει ό,τι κάνει με το βλέμμα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

    Αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης» και αποκάλεσε «ανεξέλεγκτο» τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να εστιάσει στον «πραγματικό κίνδυνο». «Ο στόχος του Ερντογάν και όλων να φύγει ο Ασαντ, δεν επετεύχθη. Νικητές, κυρίως ο Πούτιν και σε δεύτερο βαθμό ο Ασαντ και πιο πίσω το Ιράν και περιορισμένα ο Ερντογάν», είπε μεταξύ άλλων. Τόνισε πως χαμένη στην υπόθεση είναι η Δύση, καθώς βρίσκεται σε υποχώρηση το Κουρδικό στοιχείο. Πρόσθεσε ότι ο Τράμπ τα κάνει όλα αυτά για να κερδίσει τις εκλογές στη χώρα του. Τόνισε επίσης για τη Συρία, ότι ο Ερντογάν δεν πήρε όλα αυτά που ήθελε, αλλά αποδιοργάνωσε το Κουρδικό σημείο από τη περιοχή.

    Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο ταξίδι του, το 2015, στη Ρωσία και αποκάλυψε ότι -ειλικρινώς- ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε πως, τότε, δεν μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα μας οικονομικά. Επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι ζητήθηκε από τη Μόσχα η εκτύπωση δραχμών.

    Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και δάσκαλος, «έχει τα πλεονεκτήματα του Αγγλοσάξονα δασκάλου» και ότι ξέρει πολύ καλά τις σύγχρονες οικονομικές θεωρίες. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα «δύο μειονεκτήματα» που έχει ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα είναι ότι δεν ξέρει από αριθμούς» και το άλλο ότι «δεν ξέρει από ευρωπαϊκά» και αυτά τα δύο handicap έπρεπε να τα λάβει υπόψιν του.

    Για το περίφημο δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά δεν ήμουν στις επιλογές, ταξίδευα και προσπαθούσα να φροντίσω την ελληνική εξωτερική πολιτική και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

    Ως επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μεγαλώσει», αλλά «θέλουμε να αποτελέσουμε τη γέφυρα, πέρα από τα εσωκομματικά του καθένα, πώς θα συνεργαστούμε για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα της χώρας». Είπε, δε, με νόημα πως «το διαφορετικό δεν είναι εχθρικό».

    Έτσι, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς και τόνισε ότι αν το κόμμα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου για τον Δήμο Αθηναίων, τότε εκείνος θα επικρατούσε του Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τα εκβιαστικά sms Καμμένου σε Κοτζιά: "Θα απολογηθείς για τα 24 εκατ. ευρώ... αλήτη. Θα σε τελειώσω"
    Τα εκβιαστικά sms Καμμένου σε Κοτζιά:

    Δύο από τα πολλά απειλητικά μηνύματα που έλαβε στο κινητό του από τον Πάνο Καμμένο, περιλαμβάνει στην αναφορά του προς την εισαγγελία του Αρείου πάγου, ο Νίκος Κοτζιάς. Αναλυτικά τι περιλαμβάνει η μήνυση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών

    Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πάνου Καμμένου κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ, βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατηγορώντας τον ως φυσικό και ηθικό αυτουργό για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, απειλή, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε απειλή, διασπορά ψευδών ειδήσεων και κατά πολιτικού σώματος ή της Κυβέρνησης.

    Σε αυτή ο κ. Κοτζιάς περιλαμβάνει δύο από «μια σειρά από άθλια, εκβιαστικά, απειλητικά και υβριστικά μηνύματα» που έλαβε στο τηλέφωνό του από τον μηνυόμενο, όπως τα ακόλουθα:

    «Α) Στις 15.07.2018 και ώρα 03.23 και ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Βολιβία, έλαβε στο κινητό τηλέφωνό το εξής μήνυμα από τον μηνυόμενο:«Αρκετά ανέχτηκα τις αυθαιρεσίες σου και την μανία αυτοπροβολής σου στα ΜΜΕ. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις στο στόμα σου εμένα ή τους ΑΝΕΛ θα σε ξεφτιλίσω δημόσια, η εμπλοκή σου με τις βίζες και τον συνέταιρο του Σόρος με τον Πλατή θα ψαχτεί και αλλοίμονο αν έχεις κάνει συναλλαγή».

    Β) Στις 30.09.2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 20.12 και ενώ βρισκόταν στο Εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους: «Τώρα θα απολογηθείς για τα 24.000.000 ευρώ απόρρητα … αλήτη» στις 20.32 την ίδια ημέρα «... Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω».

    Αναλυτικά τι περιλαμβάνει η μήνυση που κατέθεσε

    Ακολουθούν τα όσα αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Κοτζιάς, όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του ΠΡΑΤΤΩ:

    «Ο κ. Κοτζιάς, αφού κάνει αναφορά στις σπουδές του, την πολιτική πορεία του, τον αγώνα του κατά την διάρκεια της δικτατορίας, τις αρχές του και το συγγραφικό έργο του, περιγράφει τα δύο περιουσιακά του στοιχεία και ένα συγγενούς του (μια οικία στην Αθήνα, μια μικρή οικία στην Αλόννησο και ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικών) και τονίζει ότι ο τρόπος που ζει η οικογένεια του είναι παραπάνω από εγκρατής και πως λόγω της πολιτικής του τοποθέτησης αποποιήθηκε αυτός και η κόρη του την περιουσία των γονέων και των θείων του και όποιο περιουσιακό στοιχείο κατέχει το απέκτησε από την εργασία του ιδίου και της συζύγου, που υπήρξε καθηγήτρια στο Καποδιστριακό, στη Φιλοσοφική. Με έμφαση σημειώνει ότι είναι οικογένεια διανοουμένων, βαθιά πολιτικοποιημένων που δεν έχουν δώσει δικαίωμα σε κανέναν να την προσβάλλει.

    Κάνει αναφορά στο έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών και την συστηματική προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από τον βούρκο και την διεθνή απαξίωση, που είχε περιπέσει στα προηγούμενα της θητείας μου χρόνια. Υπογραμμίζει ότι εγκαταλείφθηκε η πολιτική της αδράνειας που είχε μεγάλο κόστος για τη χώρα και έγινε προσπάθεια να κοπούν οι επιρροές της Τουρκίας και του αναπτυσσόμενου Ισλαμικού Φανατισμού στις γειτονικές χώρες στα βόρια της πατρίδας και να λυθεί ένα θεμελιακό πρόβλημα, αυτό του ονόματος της γείτονας χώρας και του αλυτρωτισμού της. Αυτά επιτεύχθηκαν με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως τονίζει.

    Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής:

    «Όπως είναι λογικό, οι δυνάμεις της αδράνειας αντέδρασαν. Αντέδρασαν με πολλούς τρόπους, που επιτρέπονται και αποτελούν στοιχείο της ελευθερίας των Ελλήνων και της δημοκρατίας: εκδηλώσεις, πορείες, ομιλίες, προκηρύξεις, αυτοτελή κείμενα, αρθρογραφία και άλλες μορφές καθώς και τους πιο διαφορετικούς συνδυασμούς όλων των προαναφερθέντων. Δίπλα στα πιο πάνω και νόμιμα αναπτύχθηκαν άλλες μορφές αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική που ξεφεύγουν από τα δημοκρατικά πλαίσια και τις αξίες της ελευθερίας».

    Η συνέχεια, όπως καταγγέλλει ο πρώην ΥΠΕΞ ήταν προσωποποιημένη σε βάρος του, με ανοικτούς εκβιασμούς και απειλές σε αυτόν και στην οικογένειά του. Εκατοντάδες γράμματα, τηλεφωνικά μηνύματα, ηλεκτρονικά μηνύματα. Αποστολή σφαιρών που συνοδεύτηκαν από αίμα και χώμα όπου «θα θαβόταν η οικογένειά μου».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται σε ένα οικογενειακό του θέμα, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του, ευχαριστώντας τον για τις άοκνες προσπάθειες του παρά τα κρίσιμα προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Για σχεδόν 4 ½ μήνες η κόρη του ήταν στην εντατική της κλινικής Μετροπόλιταν βαριά ασθενής και οι γιατροί συχνά δεν της έδιναν πιθανότητες να επιβιώσει ούτε μέχρι τη νύχτα. Η ασθένεια της κόρης του απαιτούσε ψυχική ηρεμία. Οι απειλές και οι εκβιασμοί που μέρος τους δημοσιεύτηκαν στον καθημερινό τύπο επιδείνωσαν δραματικά την κατάστασή της, αν και απέφυγε η οικογένειά του να κάνει οποιαδήποτε δημόσια νύξη.

    Ο κ. Κοτζιάς συνεχίζει ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί είχαν στόχο να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και για την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής από εκείνη που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

    Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του ΠΡΑΤΤΩ:

    «Ο κ. Κοτζιάς, αφού κάνει αναφορά στις σπουδές του, την πολιτική πορεία του, τον αγώνα του κατά την διάρκεια της δικτατορίας, τις αρχές του και το συγγραφικό έργο του, περιγράφει τα δύο περιουσιακά του στοιχεία και ένα συγγενούς του (μια οικία στην Αθήνα, μια μικρή οικία στην Αλόννησο και ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικών) και τονίζει ότι ο τρόπος που ζει η οικογένεια του είναι παραπάνω από εγκρατής και πως λόγω της πολιτικής του τοποθέτησης αποποιήθηκε αυτός και η κόρη του την περιουσία των γονέων και των θείων του και όποιο περιουσιακό στοιχείο κατέχει το απέκτησε από την εργασία του ιδίου και της συζύγου, που υπήρξε καθηγήτρια στο Καποδιστριακό, στη Φιλοσοφική. Με έμφαση σημειώνει ότι είναι οικογένεια διανοουμένων, βαθιά πολιτικοποιημένων που δεν έχουν δώσει δικαίωμα σε κανέναν να την προσβάλλει.

    Κάνει αναφορά στο έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών και την συστηματική προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από τον βούρκο και την διεθνή απαξίωση, που είχε περιπέσει στα προηγούμενα της θητείας μου χρόνια. Υπογραμμίζει ότι εγκαταλείφθηκε η πολιτική της αδράνειας που είχε μεγάλο κόστος για τη χώρα και έγινε προσπάθεια να κοπούν οι επιρροές της Τουρκίας και του αναπτυσσόμενου Ισλαμικού Φανατισμού στις γειτονικές χώρες στα βόρια της πατρίδας και να λυθεί ένα θεμελιακό πρόβλημα, αυτό του ονόματος της γείτονας χώρας και του αλυτρωτισμού της. Αυτά επιτεύχθηκαν με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως τονίζει.

    Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής:

    Όπως είναι λογικό, οι δυνάμεις της αδράνειας αντέδρασαν. Αντέδρασαν με πολλούς τρόπους, που επιτρέπονται και αποτελούν στοιχείο της ελευθερίας των Ελλήνων και της δημοκρατίας: εκδηλώσεις, πορείες, ομιλίες, προκηρύξεις, αυτοτελή κείμενα, αρθρογραφία και άλλες μορφές καθώς και τους πιο διαφορετικούς συνδυασμούς όλων των προαναφερθέντων. Δίπλα στα πιο πάνω και νόμιμα αναπτύχθηκαν άλλες μορφές αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική που ξεφεύγουν από τα δημοκρατικά πλαίσια και τις αξίες της ελευθερίας.

    Η συνέχεια ήταν προσωποποιημένη σε βάρος του, με ανοικτούς εκβιασμούς και απειλές σε αυτόν και στην οικογένειά του. Εκατοντάδες γράμματα, τηλεφωνικά μηνύματα, ηλεκτρονικά μηνύματα. Αποστολή σφαιρών που συνοδεύτηκαν από αίμα και χώμα όπου «θα θαβόταν η οικογένειά μου». Στο σημείο αυτό ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται σε ένα οικογενειακό του θέμα, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του, ευχαριστώντας τον για τις άοκνες προσπάθειες του παρά τα κρίσιμα προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Για σχεδόν 4 ½ μήνες η κόρη του ήταν στην εντατική της κλινικής Μετροπόλιταν βαριά ασθενής και οι γιατροί συχνά δεν της έδιναν πιθανότητες να επιβιώσει ούτε μέχρι τη νύχτα. Η ασθένεια της κόρης του απαιτούσε ψυχική ηρεμία. Οι απειλές και οι εκβιασμοί που μέρος τους δημοσιεύτηκαν στον καθημερινό τύπο επιδείνωσαν δραματικά την κατάστασή της, αν και απέφυγε η οικογένειά του να κάνει οποιαδήποτε δημόσια νύξη.

    Οι απειλές και οι εκβιασμοί είχαν στόχο να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και για την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής από εκείνη που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

    Όταν δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, υπήρξε και υπάρχει προσπάθεια να επιβληθεί με απειλές και εκβιασμούς μια διαφορετική εξωτερική πολιτική στη χώρα. Να αμαυρώσουν με την ψευδή εικόνα που διαδίδουν διάφορα μέσα, στα οποία πιθανόν να έχουν πρόσβαση οι παρανομούντες εκβιαστές, την εξωτερική πολιτική που είχε τα τελευταία χρόνια. Να δυσφημιστεί το πρόσωπό του, και κατά προέκταση να δυσφημίσουν την ίδια την πολιτική που πρέσβευε, τουτέστιν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο οι εκβιαστές διακίνησαν τρία ψέματα προκειμένου να τον αναγκάσουν να σιωπήσει:

    Α) Διαδίδουν ότι έλαβε και διακίνησε 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Σόρος! Ουδέποτε, βέβαια, γνώρισε τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του. Εξάλλου, όλο το σύστημα του Σόρος τον πολέμησε μετά μανίας το 2016-17 που γινόταν προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό. Ο λόγος ότι είχε προτάξει το ορθό αίτημα/απαίτηση να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από τη μεγαλόνησο, προκειμένου να γίνει επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος. Πρόκειται για μια θεμελιακή θέση που υιοθετήθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, μέγιστη τιμή για τον ίδιο τον Νίκο Κοτζιά. Ακόμα, ουδέποτε έγινε εκ μέρους του κατηγορούμενου επίκληση οποιουδήποτε στοιχείου, και δεν θα ήταν δυνατό, πώς και με πιο τρόπο έλαβε αυτό το ποσό και γιατί δόθηκε σε αυτόν και δεν δόθηκε απευθείας στους ενδιαφερομένους από το σύστημα του Σόρος που είναι παρόν στη ΦΥΡΟΜ. Ακόμα δεν έγινε αναφορά, και δεν θα μπορούσε να γίνει, πώς μετεφέρθη ένα τέτοιο ποσό από αυτόν μέχρι τα Σκόπια. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να αποδείξει ότι η συκοφαντία είναι λάσπη που εκτοξεύεται εναντίον του από βρώμικα χέρια, αλλά ότι εδώ γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί η νόμιμη πολιτική με εκβιασμούς μέσω δημοσιευμάτων.

    Β) Ότι έκλεψε από τα απόρρητα ποσό που έφτανε ακόμα και στα 80 εκατομμύρια ευρώ (είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς τα κάθε φορά διαφορετικά αναφερόμενα ποσά). Πρώτον δεν υπάρχουν τέτοια ποσά. Δεύτερον δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο Υπουργείο Εξωτερικών διότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή, εκείνη προτείνει και διανέμει και αποφασίζει το Προεδρείο της Βουλής, με την έγκριση του οποίου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση από την κάθε φορά αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου. Είναι φανερό ότι πρόκειται για άθλια συκοφαντία που αποσκοπεί στην υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με εκβιασμούς και απειλές. Που τον απειλούν με τη δύναμη των ΜΜΕ που διαθέτουν οι ψεύτες να αμαυρώσουν την δημόσια εικόνα του ώστε να μην ακούγονται οι πολιτικές του θέσεις.

    Ζητάει, όπως και στην περίπτωση (α) να γίνει έλεγχος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ρεπορτάζ, άρθρων και σε αυτή την περίπτωση εκπομπών, όπως αυτές του κυρίου Τράγκα και η εισαγγελία και γενικότερα η ελληνική δικαιοσύνη να πράξει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα.

    Γ) Ότι έδωσε σε εταιρεία πάροχο/βίζας με τρόπο παράνομο και για εκείνον κερδοφόρο τον διαγωνισμό για τον πάροχο βιζών. Η ιστορία αυτή διαδίδεται στηριγμένη στις ενστάσεις τρίτων εταιρειών που δεν κέρδισαν τον διαγωνισμό, ιδιαίτερα εκείνης που έπαψε να έχει το δικαίωμα του παρόχου. Πρόκειται για τη συνηθισμένη τακτική βρώμικων χεριών που ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Πώς έχει η αλήθεια:

    1) Ο προηγούμενος πάροχος είχε πάρει τη δουλειά με ανάθεση και όχι διαγωνισμό. Ο νυν πάροχος κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού πήρε τις 4 από τις 5 περιοχές. Η πέμπτη δεν έχει κατακυρωθεί στην εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό, καθότι έχει ταυτόχρονα τον σέρβερ του Υπουργείου. Συνδυασμό που δεν επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και για αυτό έχει γίνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ. Με άλλα λόγια βρίσκεται κατηγορούμενος διότι έκανα διεθνή διαγωνισμό αντί ανάθεση.

    2) Ως υπουργός διόρισε κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσιακής διεύθυνσης και χωρίς καμία αλλαγή επί των προτάσεών της την Επιτροπή του Διαγωνισμού και την Επιτροπή Ενστάσεων επί του διαγωνισμού. Οι δύο επιτροπές, συγκροτημένες σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας και όχι δικής του επιλογής, βρέθηκαν συχνά σε διαφορετικό μήκος κύματος ως προς τις ενστάσεις από τις τρίτες εταιρείες. Σε όλες τις περιπτώσεις των διαφωνιών (συνολικά επτά) έστειλε τον φάκελο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η εντολή του στην υπηρεσία ήταν να ακολουθήσουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Ανάμεσα στις προτάσεις που του έγιναν ήταν να μη λάβει υπόψη του τις αποφάσεις του ΣτΕ. Κάτι τέτοιο θα ήταν παραπάνω από παράνομο. Ταυτόχρονα με αυτές τις προτάσεις, άρχισαν οι απειλές με την απαίτηση να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, στις οποίες εναντιώθηκε αποφασιστικά. Απάντησε ότι το κόστος για το δημόσιο θα ήταν ασήκωτο εάν δεν εφάρμοζε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Βρέθηκε να εγκαλείται, μόνο και μόνο διότι παρέπεμψε μια υπόθεση πολλαπλές φορές στα αρμόδια δικαστήρια και υλοποίησε αμελλητί τις αποφάσεις τους.

    Οι απειλές ως προς την υπόθεση του παρόχου, δεν υλοποιήθηκαν πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αμέσως μετά. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Εντάχθηκε ένας πράγματι διεξαχθείς διαγωνισμός που προκάλεσε διχογνωμία, που λύθηκε από τα δικαστήρια, στην προσπάθεια αποτροπής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντί δε, να σταλεί η όποια ανύπαρκτη υπόνοια στη δικαιοσύνη, δημοσιοποιούνται συκοφαντικοί ισχυρισμοί εναντίον του, χωρίς αποδείξεις, με υπονοούμενα, προκειμένου να τον αναγκάσουν να σιωπήσει και να υποχωρήσει από ότι πολιτικά θεωρεί ο ίδιος προσωπικά ως ορθά. Οι απειλές αυτές, εάν εξεταστούν με προσοχή τα δημοσιεύματα, ενέχουν και το στοιχείο του εκβιασμού και της απειλής για μια ανύπαρκτη υπόθεση.

    3) Ο πάροχος ανέλαβε τη δέσμευση να δίνει 10% επί καθαρών κερδών του στο ελληνικό δημόσιο, ενώ ο προηγούμενος αρνιόταν να δώσει έστω και ένα σεντς.

    4) Διαδίδουν με δημοσιεύματα ότι η εταιρεία πάροχος που κέρδισε τον διαγωνισμό είναι καινούργια και δεν έχει την εμπειρία της εταιρείας που είχε μέχρι τώρα το έργο. Ποια ήταν η προηγούμενη εταιρεία πάροχος; Εταιρεία που έχει επικεφαλής έναν Ινδό και άνηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να απορρίψει κανείς κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα από τρίτες χώρες εκτός Συστήματος Σένγκεν να μπορούν να ελέγξουν το ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται του ελληνικού εδάφους και δεν προέρχεται από κράτος της ζώνης Σένγκεν. Από την άλλη, δεν μπορεί να καταδικάζονται ελληνικές εταιρείες να μην κερδίζουν διαγωνισμούς γιατί είναι νεότερες των ξένων εταιρειών. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στους όρους του διαγωνισμού που δεν έθεσε ο ίδιος.

    5) Ο διαγωνισμός ελέγχθηκε στο ενδιάμεσο από την Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης μετά από παράκλησή του. Η ΓΓ διέθετε και καλύτερες νομικές γνώσεις επ’ αυτών των θεμάτων και ο τότε ΓΓ της Κυβέρνησης είναι σήμερα Υπουργός Δικαιοσύνης. Στο ενδιάμεσο του διαγωνισμού υπήρξαν εκ μέρους της ΓΓ συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες υιοθέτησε η Επιτροπή.

    6) Ο διαγωνισμός πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Συμφώνησε στην πρωτοβάθμια απόφασή του, πλην εκείνου του τμήματος που δικαίωνε εταιρία που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό καθότι ήταν θυγατρική εταιρείας offshore χωρίς σαφή ιδιοκτησία. Κάτι που ήταν στους αρχικούς όρους και προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Η θέση του ΥΠΕΞ δικαιώθηκε στην κατ’ έφεση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Απ’ όλα τα πιο πάνω, συνάγεται, η παράκλησή του προς την Εισαγγελία όπως διερευνήσει μαζί με τα θέματα που αφορούν τις άμεσες απειλές για τη ζωή του και για τις οποίες έχει υποβληθεί ήδη η υπ. αριθμ. υπ. αριθμ. ABM Β18/1061 μηνυτήρια αναφορά του, και εκείνες τις απειλές που αφορούν την προσβολή της ηθικής υπόστασής του, την κατασυκοφάντησή του ως ανθρώπου και πολιτικού, την εξύβριση του και που σαν στόχο έχει την δολοφονία του χαρακτήρα του.

    Για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας και συγκεκριμένα στις 20.12.2018, ημέρα Πέμπτη, έλαβε δύο τηλεφωνικές κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο από άγνωστο πρόσωπο, ο οποίος τον απείλησε με τις φράσεις: " Θα σου πιούμε το αίμα, θα σε εκτελέσουμε". Η νέα αυτή απειλητική ενέργεια του αγνώστου ατόμου εις βάρος του συνδέεται άμεσα και συμπίπτει χρονικά λίγες μόλις ώρες μετά την πρόταση του στην Βουλή για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων όλων των υπουργείων, όπως είναι τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, και ειδικότερα η ΕΥΠ.

    Από τις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου 2018 και ιδιαίτερα από την 16η Οκτωβρίου, όταν από την προσβλητική και υβριστική και συκοφαντική συμπεριφορά του μηνυόμενου εις βάρος του ενώπιον της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του Πρωθυπουργού, όπου επανέλαβε με χυδαίους ισχυρισμούς τις ανωτέρω συκοφαντίες, αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και πολιτικής ευθιξίας από το αξίωμα του Υπουργού των Εξωτερικών της χώρας, ο μηνυόμενος προχώρησε σε αλλεπάλληλες συκοφαντικές και υβριστικές αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα (twitter) αλλά επανέλαβε αυτές και σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και θεωρεί βέβαιο ότι ο μηνυόμενος είναι ο ηθικός και φυσικός αυτουργός των εν λόγω παρανόμων πράξεων

    Τέλος, έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο σειρά από άθλια, εκβιαστικά, απειλητικά και υβριστικά μηνύματα από τον μηνυόμενο, όπως τα ακόλουθα:

    Α) Στις 15.07.2018 και ώρα 03.23 και ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Βολιβία, έλαβε στο κινητό τηλέφωνό το εξής μήνυμα από τον μηνυόμενο: "Αρκετά ανέχτηκα τις αυθαιρεσίες σου και την μανία αυτοπροβολής σου στα ΜΜΕ. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις στο στόμα σου εμένα ή τους ΑΝΕΛ θα σε ξεφτιλίσω δημόσια, η εμπλοκή σου με τις βίζες και τον συνέταιρο του Σόρος με τον Πλατή θα ψαχτεί και αλλοίμονο αν έχεις κάνει συναλλαγή".

    Β) Στις 30.09.2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 20.12 και ενώ βρισκόταν στο Εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους: "Τώρα θα απολογηθείς για τα 24.000.000 ευρώ απόρρητα … αλήτη" στις 20.32 την ίδια ημέρα "... Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω".

    Οι απίστευτες αυτές συκοφαντίες και αθλιότητες του μηνυομένου είχαν ως συνέπεια να αναπαραχθούν και στον ξένο τύπο, ιδιαίτερα στον τύπο των γειτονικών χωρών (Αλβανία, ΠΓΔΜ), ειδικά δε ως προς το θέμα των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, να διακινδυνεύσουν την εθνική εξωτερική πολιτική και ασφάλεια με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης να προβεί στην ακόλουθη δήλωση: «Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον τύπο δήθεν απόρρητων δαπανών του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις «ειδήσεις». Για πρώτη φορά μία δημοκρατική διαδικασία ελέγχου-γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στην Βουλή, μέσω της αυστηρής τήρησης του νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται σε αντίθεση με το παρελθόν.

    Πλην των αναφερομένων στοιχείων και επιχειρημάτων στη μήνυση καταγράφονται και τα εξής σε συκοφαντίες, απειλές και ύβρεις του μηνυόμενου:

    Ι. Στην συκοφαντία ότι έκλεψα από τα απόρρητα ποσό πολλαπλάσιο από το σύνολο των απορρήτων που διαχειρίστηκε το υπουργείο στη διάρκεια της θητείας του:

    Σε αντίθεση με τον μηνυόμενο ο Ν.Κοτζιάς κατέθεσε στη Βουλή νόμο με τον οποίο η «διανομή» των απορρήτων γίνεται μετά από πρόταση του ανώτατου για αυτό το σκοπό υπηρεσιακού συμβουλίου, πρόταση που ελέγχεται και εγκρίνεται από τη Βουλή και δαπανάται μόνο μετά τη σαφή έγκριση κάθε κονδυλίου από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου και όχι το γραφείο του Υπουργού. Οι δαπάνες που εγκρίθηκαν και ελέγχθηκαν από την Βουλή είναι ίσες με το σύνολο των χρημάτων που εισρεύσανε για αυτά τα κονδύλια στο ΥΠΕΞ. Κατά συνέπεια ουδέποτε έγινε κατάχρηση ποσών αυτών των κονδυλίων από τον ίδιο ή συνεργάτες και κατά προέκταση τα όσα διατείνεται ο εν λόγω κοινός συκοφάντης είναι ψευδή, συκοφαντίες και συνιστούν προσβολή της προσωπικότητάς του.

    Εκείνο που θα είχε ενδιαφέρον είναι να ελέγξει η δικαιοσύνη τους λόγους για τους οποίους ο μηνυόμενος αρνήθηκε να πράξει ανάλογα στο υπουργείο στο οποίο προΐστατο. Να ελέγξει, επίσης, τους λογαριασμούς του, καθώς αν η off-shore εταιρεία που του νοικιάζει το σπίτι παλάτι όπου διαμένει συνδέεται με τον ίδιο!

    ΙΙ. Στην συκοφαντία με την οποία ο μηνυόμενος διατείνεται αρχικά ότι έλαβε ο κ. Κοτζιάς από τον Σόρος 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι συνέλεξε και του έδωσε στο Σόρος αυτά τα 50 εκατομμύρια ευρώ: Η αστάθεια των επιχειρημάτων του είναι χαρακτηριστικό για τα ψεύδη που υποστηρίζει, αλλά και για τη ψυχική και πνευματική σύγχυση που βρίσκεται κατά καιρούς και ανάλογα με τις κάθε φορά συνήθειες του. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι αυτά τα λεφτά τα χρησιμοποίησε η ελληνική πολιτεία προκειμένου να κάνει εξαγορές προσώπων στη ΦΥΡΟΜ/Βόρεια Μακεδονία.

    ΙΙΙ. Στην συκοφαντία για την σύμβαση του ΥΠΕΞ με τις βίζες: Ο Ν.Κοτζιάς έστειλε τις όποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στις επιτροπές καθώς και ανάμεσα στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού και τρίτες εταιρίες στα δικαστήρια, στο ΣΤΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εννιά φορές (7+2) έγινε αυτό. Από αυτές τις περιπτώσεις εκδικάστηκαν οι 6 (4+2) καθότι αμέσως μετά την παραπομπή των υποθέσεων στα δικαστήρια υπήρξαν τρεις παραιτήσεις από την πλευρά των εταιριών που έκαναν ένσταση. Το ΥΠΕΞ με εντολή του εφάρμοσε σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων. Τότε ο μηνυόμενος, ο ίδιος και μέσω τρίτων προσώπων που πιθανά να τον συνδράμαν στα ψεύδη και συκοφαντίες, μετά επιμονής του σύστηνε να μην λάβει υπόψη τις αποφάσεις του Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απάντησή του ήταν και είναι ότι σέβεται απόλυτα τα ελληνικά δικαστήρια και ότι εν πάση περιπτώσει αν ποτέ δεχτεί κριτική προτιμά να την δεχτεί για το γεγονός ότι εφάρμοσε δικαστικές αποφάσεις και όχι γιατί δεν τις εφάρμοσε. Τα ντοκουμέντα που επικαλείται ο μηνυόμενος προκειμένου να τον λοιδορήσει και προσβάλει την προσωπικότητά του, δεν μπορεί είναι τίποτα άλλο από το υλικό των ενστάσεων συγκεκριμένης εταιρείας καθώς και των εσωτερικών αντιπαραθέσεων με εκείνη που κέρδισε το βασικό μέρος του διαγωνισμού. Άρα επικαλείται «Στοιχεία» που έχουν κριθεί από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και που κρίθηκαν σε αυτά μετά προσφυγής του ίδιου του Ν.Κοτζιά.

    Ως προς την αισχρή συκοφαντία του μηνυόμενου ότι χρηματοδοτούσε την πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ: Το ΠΡΑΤΤΩ "κάνει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και από που αλλού να βρει τα χρήματα" (όπως είπε στο Σκάι την Κυριακή 20.1.2019). Τα γεγονότα, βέβαια, είναι αδυσώπητα.

    Όπως αποδεικνύεται από τα παραστατικά, ως βουλευτής Επικρατείας δικαιούται ταξίδια αεροπορικά ανά την επικράτεια και κατά συνέπεια τ’ αντίστοιχα αεροπορικά εισιτήρια. Αυτά, δηλαδή, τα ταξίδια ουσιαστικά δεν είχαν κόστος, πλην της Πάτρας για την μετακίνηση την οποία πλήρωσε την βενζίνη από την τσέπη του. Οι αίθουσες που έγιναν εκδηλώσεις δόθηκαν αφιλοκερδώς από κοινωνικούς φορείς, όπως Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και Τεχνικό Επιμελητήριο Πάτρας. Όταν δεν φιλοξενείτο σε φίλους, τα ξενοδοχεία στα οποία κατέλυσε το κόστος της μιας βραδιάς ήταν 35 με 45 ευρώ (υπάρχουν οι αποδείξεις). Αν υπολογίσει κανείς ότι οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ήταν τρεις (Ηράκλειο, Κομοτηνή και Πάτρα), τότε το κόστος είναι 120 ευρώ. Και αυτό είναι κατά τον εν λόγω κύριο, τόσο μεγάλο ποσό ώστε παρά την βουλευτική αποζημίωση να έχει «αναγκαστεί να κλέψει από τα απόρρητα». Δηλαδή για 120 ευρώ σε τρεις μήνες!!! Άλλωστε το ΠΡΑΤΩ πληρώνει τα ελάχιστα μηνιαία έξοδά του (μίσθωμα γραφείων, τηλέφωνο και ΔΕΗ) από τις εθελοντικές εισφορές των μελών του, τα οποία είναι χιλιάδες ανά την Ελλάδα.

    Τέλος, μελετώντας τα κείμενα με τα οποία τον υβρίζει, όπως το tweet του το Σάββατο στις 19.1.2019, καταγράφει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί, όπως και τα επίθετα για αυτόν «ως προδότη» και «εχθρού του έθνους» είναι πανομοιότυπα με τη γλώσσα πολλών γραμμάτων, sms, e-mail, τηλεφωνημάτων και συνοδευτικών γραμμάτων στις στρατιωτικές σφαίρες, τα αίματα και τα κουτιά με χώματα γεμάτο αίματα που του στάλθηκαν για να τον απειλήσουν και εκφοβίσουν. Είναι δε, της ίδιας ποιότητας και περιεχομένου με τα sms που του έστελνε ο ίδιος από την ημέρα της συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι και την ημέρα της παραίτησής του. Μηνύματα γεμάτο απειλές.

    Τέλος ο κ. Κοτζιάς δηλώνει τα εξής:

    "Πιστεύω και είναι ανάγκη το δικαστήριο να με προστατεύσει. Θα ήθελα δε να πω και να δηλώσω ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ότι η μεθοδευμένη από εκείνον στοχοποίησή μου από το καλοκαίρι του 2018, τον καθιστά εν δυνάμει υπεύθυνο εφόσον συμβεί οτιδήποτε κακό σε μένα και στην οικογένειά μου, στη σωματική και πνευματική μας υγεία. Μια στοχοποίηση που για κάποιον ο οποίος γνωρίζει από διεθνείς σχέσεις μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι υπήρχε κάτι άλλο πίσω από αυτό το «ανεξήγητο μένος"».

    Πηγή: News247.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

  • Συμφωνία Πρεσπών: Στη Δικαιοσύνη κατά Καμμένου προσφεύγει ο Kοτζιάς
    Συμφωνία Πρεσπών: Στη Δικαιοσύνη κατά Καμμένου προσφεύγει ο Kοτζιάς

    Να αποδείξει ότι ο «Εθνικός ψεύτης» είναι και ένας κοινός συκοφάντης μέσω της δικαιοσύνης θα αποπειραθεί το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά αναφερόμενο στον Πάνο Καμμένο.

    Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος μίλησε για «εισΠΡΑΤΤΩ», η πολιτική κίνηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών ανακοίνωσε άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη «μετά από τις δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν ήδη κατατεθεί στην Εισαγγελία για παράνομες και ακραίες πρακτικές σε βάρος του Προέδρου του. Πρακτικές άκρως προσβλητικές για την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητα του».

    «Ισχυρισμοί συκοφαντικοί οι οποίοι συνοδεύονται από πρακτικές υπόκοσμου και παρακράτους, στοχεύοντας στη πρόκληση φόβου».

    Όπως σημειώνει η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας ηγείται ο πρώην ηπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι μεθοδεύσεις αυτές «αποσκοπούν στην αποτροπή της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων και υπονομεύουν τη λειτουργία της δημοκρατίας».

    Προσθέτει, δε, ότι «η παρούσα προσφυγή είναι πράξη προάσπισης της δημοκρατίας από εκείνους που θέλουν να την φθείρουν» και καταλήγει: «Με τη μήνυση που κατατίθεται, παρέχεται η δυνατότητα στον κύριο Καμμένο να αποδείξει ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης τις εν γνώσει του συκοφαντίες, ύβρεις και ψέματά του. Θα καταφανεί δε, αν ο εν λόγο κύριος είναι ο «Εθνικός ψεύτης» και ένας κοινός συκοφάντης».

    Πηγή: cnn.gr

  • Κοτζιάς: Ο Καμμένος είχε μεγάλο πάθος να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα

    …Είπε ότι δεν θα την ρίξει μόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του. Η πλειοψηφία των ΑΝΕΛ θα στηρίξει την κυβέρνηση και μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου. Έπρεπε από τον Σεπτέμβρη να είχε φύγει από την κυβέρνηση, βλάπτει μακροχρόνια την αριστερά και το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

    Φωτιές άναψε η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στον Νews24/7 στους 88,6, ιδίως η δήλωσή του ότι ο Πάνος Καμμένος είχε μεγάλο πάθος να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ότι είπε ότι δεν θα τη ρίξει μόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του. “Δεν μπορεί . Δεν έχει πια τον αριθμό για να το κάνει. Μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι τους κάνει χατίρι. Δεν τους κάνει χατίρι. Δεν έχει τον αριθμό”, τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για τον Π. Καμμένο και εκτίμησε ότι «η πλειοψηφία των ΑΝΕΛ θα στηρίξει την κυβέρνηση και μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου», γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Άμυνας, που έκανε λόγο για… «αποστασία». « Ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Καμμένος είναι μακροχρόνια φθορά για την αριστερά, τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και κατά τη γνώμη μου και για τα ηγετικά προσόντα του Αλέξη Τσίπρα» τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι «ξέρει ο πρωθυπουργός πάρα πολύ καλά ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει διαφωνίες για το όνομα, έχει διαφωνίες για την ύπαρξη αυτής της χώρας. Να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας».

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω», μιλώντας στο news24/7 στους 88,6 προχώρησε σε σοβαρές επισημάνσεις και σε καταγγελίες για την εξωτερική πολιτική, ενώ άφησε αιχμές ότι δεν καλύπτεται από τις επιθέσεις και τις απειλές κατά της ζωής του που δέχεται από ακραίους κύκλους.

    Ο Ν. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, τόνισε στη συνέντευξή του:

    Για ΑΝΕΛ και ΝΔ: Θέλουν να είναι το πρόβλημα και όχι η λύση

    “Κρατούν ψηλά τη σημαία του εθνικισμού οι ίδιοι και όταν τους κάνουν κριτική λένε δεν φταίμε εμείς. Είναι σαν κάποιον που τον πιάνουν να κλέβει και λέει δεν φταίω εγώ, ήμουνα ορφανός.

    Στην άνοδο του εθνικισμού συνέβαλαν πρώτα απ’ όλα η ηγεσία του κόμματος των ΑΝΕΛ και η ηγεσία της ΝΔ, η οποία αντί να είναι ευτυχής που λύθηκε ένα πρόβλημα που δεν θα το βρουν μπροστά τους οι τελευταίοι, προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια ανεύθυνης αντιπολίτευσης και που κανείς δεν τους καταλαβαίνει διεθνώς και που θα υποβάθμιζε τη χώρα μας διεθνώς. Εμείς έχουμε μια διαφορά σε σχέση με τα δυο αυτά κόμματα, έχουμε υψηλή αυτοπεποίθηση, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα για την περιοχή είναι μια ισχυρή ισχυρή- παγκοσμίως είναι μια πολύ μικρή χώρα, στην περιοχή όμως είναι ισχυρή χώρα. Και το καθήκον είναι η ισχυρή αυτή χώρα να λύσει τα προβλήματα της περιοχής και να συμβάλλει μέσω των συνεργασιών αυτές οι χώρες να συμπαρασυρθούν σε στρατηγικές που έχουμε για την περιοχή. Οι άλλοι, η ΝΔ- δεν μιλώ για τους ΑΝΕΛ , αυτοί είναι το άκρον άωτον- είναι ανασφαλείς. Δεν έχουν πολιτική, δεν έχουν αντίληψη για το πώς μπορούν να λυθούν τα προβλήματα και δεν έχουν ένα όραμα για την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Θα έλεγα ότι το πρόβλημά τους είναι ότι είναι δυνάμεις της αδράνειας, τους αρέσει να είναι το πρόβλημα και όχι η λύση, τους αρέσει να καταγγέλλουν το πρόβλημα, εμένα κ. Σκουρή μου αρέσει να λύνω τα προβλήματα”.

    "Ο Μέγας Αλέξανδρος ουδέποτε ανέβαλε την λύση των προβλημάτων - Θυμηθείτε τον Γόρδιο δεσμό"

    “Το πρόβλημα πρέπει να το λύνεις μεθοδικά ή και σαν γόρδιο δεσμό αν χρειαστεί. Όλοι αυτοί οι εθνικιστές που τους αρέσει ο Μέγας Αλέξανδρος ας θυμηθούν ότι ο γόρδιος δεσμός προέρχεται από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Μέγας Αλέξανδρος ουδέποτε ανέβαλε τη λύση των προβλημάτων, ουδέποτε φοβήθηκε να τα λύσει, ήθελε να είναι η λύση των προβλημάτων, ουδέποτε φοβήθηκε να τα λύσει, ήθελε να είναι η λύση και όχι το πρόβλημα. Οι άνθρωποι (σ.σ. η ΝΔ) θέλουν να είναι το πρόβλημα και για αυτό η χώρα μας είναι εδώ που είναι. Γιατί επί δεκαετίες δημιουργούσαν προβλήματα και κολυμπούσαν μέσα στα προβλήματα”.

    "Δεν αξίζουν να τους επιλέξω για εχθρούς μου"

    “Έχουν βρει έναν άνθρωπο που τους βολεύει. Η ΝΔ της αρέσει να με καταγγέλλει ευτυχής ούσα ότι λύνω τα προβλήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνει για τα προβλήματα που λύσαμε στην εξωτερική πολιτική αλλά δεν τους άρεσε ο υπουργός Εξωτερικών-να είμαστε ειλικρινείς, ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λέω όλοι- οι ΑΝΕΛ βρήκαν ένα στόχο για να μπορούν να εξηγήσουν την κατάθλιά τους και την κατάπτωσή τους, γιατί πολιτικά σβήνουν οριστικά και αμετάκλητα. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζονται πάντα ένα εχθρό. Να μου επιτρέψετε να σας πω όμως τη στάση ζωής μου, το λέω και στους συνεργάτες μου. Ο Όμηρος μας δίδαξε ότι τον εχθρό πρέπει να τον επιλέγεις με μεγαλύτερη προσοχή απ’ ότι τον φίλο σου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αχιλλέας στην Ιλιάδα δεν πάει σε μονομαχία με τον Μενέλαο ή όλους αυτούς που του πέρναν τις σκλάβες του, τα κορίτσια του, αλλά πάει σε μονομαχία με τον Έκτορα. Και ο Έκτορας είναι η πιο ωραία φυσιογνωμία, ο καλύτερος οικογενειάρχης, ο καλύτερος πολίτης, ο καλός γιος, ο άνθρωπος που θα θυσιαστεί για τον αδερφό του. Αυτή η πολύ όμορφη φυσιογνωμία στον Όμηρο είναι και ο άνθρωπος που αποδέχεται ο Αχιλλέας να είναι ο εχθρός του. Και έχω πει σε όλους αυτούς τους τύπους που θέλουν να εισάγουν σε πολιτική αντιπαράθεση τις ύβρεις, τις κατηγορίες, τα στερεότυπα και την ανυπαρξία ότι- εν πάσει περιπτώσει- εγώ δεν τους θεωρώ εχθρούς μου, γιατί τους εχθρούς μου τους επιλέγω με μεγάλη προσοχή. Και δεν μου κάνουν”.

    -Αυτό το λέτε και για τους ΑΝΕΛ;

    “Και για την ηγεσία των ΑΝΕΛ. Στους ΑΝΕΛ έχω πάρα πολλούς φίλους και όπως ξέρετε η ηγεσία των ΑΝΕΛ στηρίζει και θα στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα και μετά την αποχώρηση. Ο κ. Καμμένος ξέρετε πότε γύρισε και είπε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα; Όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει σε τέτοιες ενέργειες η πλειοψηφία των βουλευτών του. Επειδή το διαπίστωσα εγώ πρώτος, γι’ αυτό και έγινα ο κύριος εχθρός του”.

    "Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε"

    -Εκτιμάτε δηλαδή ότι ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση;

    “Ναι. Ναι. Ναι. Με μεγάλο πάθος”

    -Και λέτε ότι δεν μπορεί γιατί δεν τον έχει τον αριθμό να το κάνει;

    “Δεν μπορεί . Δεν έχει πια τον αριθμό για να το κάνει. Μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι τους κάνει χατίρι. Δεν τους κάνει χατίρι. Δεν έχει τον αριθμό”.

    -Τελικά ήταν λάθος η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο;

    “Νομίζω ότι υπάρχει σύγχυση στρατηγικής σε ένα κομμάτι της αριστεράς. Νομίζουν ότι η κυβέρνηση που σχηματίσαμε το 2015 ήταν μια κυβέρνηση της αριστεράς. Ήταν όμως εθνικής σωτηρίας. Σε αυτή την κυβέρνηση σωτηρίας είχαν θέση και οι ΑΝΕΛ. Άλλαξαν όμως οι καταστάσεις, βγήκαμε από τα Μνημόνια, υπάρχουν πλέον άλλα καθήκοντα, όπως π.χ. το Μακεδονικό, αλλά και άλλαξαν οι ίδιοι μέσα στα χρόνια, δεν έμειναν μερικοί ίδιοι, απόκτησαν άλλου είδους επαφές, σχέσεις, φιλίες. Η αλλαγή αυτών και η αλλαγή της κατάστασης οδηγούσε και έπρεπε τον Σεπτέμβριο να γίνει μια αλλαγή. Ακριβώς όπως τώρα διαδίδει το Μαξίμου ότι τον άλλο μήνα θα κάνει μια αλλαγή, η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει τότε και να μη φθάσουμε σε όλη αυτή τη φθορά που έχει η ιστορία Καμμένου για την Αριστερά. Γιατί ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Καμμένος είναι μακροχρόνια φθορά για την Αριστερά, τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και κατά τη γνώμη μου και για τα ηγετικά προσόντα του Αλέξη Τσίπρα”.

    "Ο Καμμένος έχει διαφωνία, όχι για το όνομα αλλά για την ύπαρξη της FYROM"

    -Βλάπτει λέτε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό;

    “Ναι. Τον φθείρει αυτό. Το ότι έχει έναν τύπο που καθημερινά του λέει πέφτω, φεύγω, σε ρίχνω, δεν μένω κ.λ.π. έχει τα όριά του. Και ξέρει ο πρωθυπουργός πάρα πολύ καλά ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει διαφωνίες για το όνομα, έχει διαφωνίες για την ύπαρξη αυτής της χώρας. Να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας”.

    -Τι εννοείτε; Είναι σοβαρή καταγγελία αυτή

    “Τι καταγγελία; Κάνω μια διαπίστωση. Την οποία τη λέει ο ίδιος στα όργανά του. Κάντε ένα ρεπορτάζ τι διηγείται στα όργανα των ΑΝΕΛ και θα το βρείτε”.

    -Δεν θέλει δηλαδή ενιαία την FYROM;

    “Ρωτήστε τα ίδια του τα στελέχη και θα σας πουν. Τα άλλα στη Βουλή”.

    -Υπάρχει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε μια πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση;

    “Δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά όποιος θέσει θέμα ψήφου δυσπιστίας θα δει ότι υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία”.

    "Να εφαρμόσει και στην Ελλάδα την συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, ο Τσίπρας"

    -Τη στάση της κεντροαριστεράς πώς την κρίνετε; Γιατί εσείς τάσσεσθε υπέρ μιας άλλης συνεργασίας την επόμενη ημέρα...

    “Αυτά που λέει ο Αλ. Τσίπρας στην Ευρώπη για την ανάγκη συνεργασίας οικολόγων, σοσιαλιστών, αριστερών σοσιαλδημοκρατών, αριστεράς την υποστηρίζω ¨μέχρι θανάτου¨. Το πρόβλημά του είναι ότι θα πρέπει να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα. Και για να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα θα πρέπει να κάνει προετοιμασία. Δεν είναι να πάμε στις εκλογές και μετά να ψάχνουμε για συμμάχους. Π.χ. , εμείς όπως ξέρετε ψηφίζουμε Ρένα Δούρου για την περιφέρεια Αττικής, τη στηρίζουμε και την εκτιμούμε πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε και εκτιμούμε τον Παύλο Γερουλάνο ως υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων. Έχω την εντύπωση ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε μεγαλύτερη ωριμότητα, θα μπορούσε να κάνει μια δίδυμη υποστήριξη στο κέντρο της πολιτικής ζωής του τόπου και να στηρίξει Γερουλάνο στην Αθήνα και Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και να συμπαρασύρει τους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους σε αυτή τη διττή υποστήριξη που είναι η μόνη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων της δημοκρατικής συμπαράταξης στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και στη μεγαλύτερη περιφέρεια. Ο Παύλος Γερρουλάνος, π.χ., είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που δεν λειτουργεί τυπικά, δεν πήγε στο ΚΙΝΑΛ, δεν πήγε ούτε στο ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου. Είναι η καλύτερη περίπτωση συμμαχίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Με σιγουριά σας λέω ότι αν συνεργαζόντουσαν θα ηττούνταν ο Μπακογιάννης. Τώρα μπορεί να ηττηθεί, αλλά θα το δούμε¨. Στην Αριστερά πρέπει να αποβάλλουν κάποιοι την αντίληψη ότι όποιος είναι διαφορετικός είναι και εχθρικός. Υπάρχουν στην αριστερά διαφορετικές κουλτούρες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του πρεσβεύουν διαφορετική κουλτούρα από εκείνον. Όπως έχει και το Πράττω. Εμείς είμαστε μια δύναμη που η πλειοψηφία των στελεχών και μελών μας προέρχεται είτε από τα κινήματα, καθώς δεν είχαν ενταχθεί πριν σε κόμματα, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από παλιά στελέχη του ΚΚΕ. Και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν δουλέψει στα μαζικά κινήματα. Εκεί, στα μαζικά κινήματα δίνεται η μάχη και θα πρέπει να αποκτήσει η αριστερά θεσμική και κοινωνική υπόσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα. Δεν έχει αποκρυσταλλώσει την πολιτική του επιρροή σε θεσμικές θέσεις και σε κοινωνική επιρροή”.

    "Δεν ασχολείται κανείς με τις εις βάρος μου απειλές"

    -Τι γίνεται με όλες αυτές τις επιθέσεις εναντίον σας; Έχετε πάρει σφαίρες, χώματα, αίματα. Τι έχει γίνει με τις έρευνες;

    “Πείτε μου και εμένα. Κανένας δεν με ενημερώνει. Ούτε οι εισαγγελείς, ούτε κανένας. Τα βάζουν στην άκρη και δεν τρέχει τίποτα. Με κάλεσαν μια φορά, καλέσανε μάρτυρες, πήγαμε, είπαμε, τα καταθέσαμε, έξι μήνες γίνεται αυτή η δουλειά. Τώρα που μου ζητούν να πάω να καταθέσω και για το τελευταίο επεισόδιο δεν πάω”.

    -Είναι το τελευταίο επεισόδιο, που σας πήραν τηλέφωνο και σας είπαν ότι θα σας εκτελέσουν. Το μεταδώσαμε πρώτοι από το Νews24/7 στους 88,6...

    “Μου είπανε θα σου ρουφήξουμε το αίμα και θα σε εκτελέσουμε”.

    -Και δεν πήγατε;

    “Έδωσα ένα τηλέφωνο. Το συγκράτησα. Δεν ασχολείται κανένας. Να σας πω και κάτι; και διάφορες υποθέσεις που ήρθαν στους εισαγγελείς, η παράκλησή μου είναι να μπουν σε ένα φάκελο γιατί είναι εκβιασμός που παραβιάζει το Σύνταγμα. Θέλουν δηλαδή έναν πολιτικό να αλλάξει άποψη και να αλλάξει την πολιτική που έχει εγκρίνει η πλειοψηφία της κυβέρνησης και έχει εγκρίνει η πλειοψηφία της Βουλής. Αυτός είναι εκβιασμός που είναι κακούργημα. Δεν ασχολούνται. Τα παίρνουν, τα βάζουν σε μια άκρη και δεν ασχολούνται. Να σας κάτι κ. Σκουρή; Βρήκα το τηλέφωνο και τη διεύθυνση ενός τύπου που εκβίαζε, στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εξωτερικών και τα έδωσα στην αντιτρομοκρατική. Και τι έκανε η αντιτρομοκρατική; Τον κάλεσε μετά από δυο εβδομάδες, αντί να τον πιάσει και να τον στείλει αυτόφωρο, τον κάλεσαν και του έκαναν συστάσεις! ¨Μην παίρνετε τέτοια τηλέφωνα¨! Μα οι άνθρωποι δεν είναι θέμα αν θα εκτελέσουν εμένα ή όχι. Το θέμα είναι πιο σοβαρό. Είναι ότι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν πολιτική στη χώρα όχι με την ψήφο, όχι με πλειοψηφίες, αλλά με εκβιασμούς”.

    -Και η πολιτική ηγεσία;

    “Τι να σας πω. Δεν μπορώ να καταλάβω. Μα δεν είδατε ότι στην τελευταία απειλή που μου έκαναν, πλην ορισμένων συναδέλφων βουλευτών που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική και τον πρωθυπουργό, ουδείς μίλησε. Αν αυτά είχαν ειπωθεί για τον ¨Σκάι¨ ή για κάπου αλλού, που ποτέ δεν θα πρέπει να ειπωθούν το τονίζω, θα ήταν όλοι στην αλληλεγγύη. Εγώ είμαι άνθρωπος που δεν μου έχουν πιάσει ποτέ την τσέπη και δεν έχω πάει ποτέ σε σαλόνι τα βράδια και δεν έχω καμιά σχέση με ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, νομίζουν ότι μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Και δεν είναι θέμα προσωπικό. Είναι θέμα υπονόμευσης της δημοκρατίας. Θυμόσαστε τι έλεγε ο Μπρεχτ; Πήρανε τους Εβραίους και τους σφάξανε, δεν είπαμε τίποτα. Πήραν τους κομμουνιστές και τους σφάξανε, δεν είπαμε τίποτα. Πήραν τους σοσιαλδημοκράτες και τους σφάξανε και είπαμε τίποτα. Όταν πήραν και τους συντηρητικούς δεν υπήρξε κανένας να φωνάξει. Είναι ορισμένες εξελίξεις στη χώρα που δεν είναι καλές. Και αυτή η κατ’ επιλογήν συμπαράσταση σε αυτούς που απειλούνται είναι πάρα πολύ χαρακτηριστική”.

    “Δεν είναι σωστό η εξωτερική μας πολιτική να ανταγωνίζεται σε τόνους την τουρκική ή την αλβανική. Γιατί ναι μεν ευχαριστιέται το κοινό στην Ελλάδα για μια πρώτη δόση, αλλά υπάρχει μια διαφορά κουλτούρας ανάμεσα σε εμάς και στην κουλτούρα π.χ. της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει μια εξωτερική πολιτική της σχολής του εκβιασμού, της προειδοποίησης, εμείς έχουμε μια εξωτερική πολιτική της ειρήνης και το θέμα είναι ποιος επιβάλλει την εξωτερική του πολιτική στον άλλον. Το να μας συμπαρασύρει η Τουρκία στο να φωνάζουμε και εμείς, μπαίνουμε σε ένα γήπεδο το οποίο είναι το γήπεδο στο οποίο η Τουρκία πρέπει να δρα. Η τέχνη στην εξωτερική πολιτική δεν είναι πόσο ψηλά σηκώνω τη φωνή μου, αλλά πώς να υποχρεώνω τον άλλο, ενάντια στη θέλησή του και ενάντια στην κουλτούρα του να έχει μια συμπεριφορά που να είναι αυτή που εγώ έχω και θεωρώ ορθή στις σχέσεις της εξωτερικής πολιτικής”.

    "Να πάρει τα μέτρα της η κυβέρνηση για τυχόν θερμό επεισόδιο"

    “Κάποιοι θα ήθελαν να δημιουργηθεί μια κατάσταση (σ.σ. αναφέρεται στο ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο) ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είναι ολοφάνερο. Και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να μην επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο”.

    -Το θεωρείτε ανοιχτό ακόμα ως ενδεχόμενο αυτό;

    “Δεν ξέρω. Δεν ξέρω τη σοβαρότητα κάποιων ανθρώπων. Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να λέει τέτοια πράγματα. Γιατί ξέρετε τι έγραφε ο διεθνής τύπος την επόμενη ημέρα; Ένταση πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Δηλαδή δουλέψαμε τέσσερα χρόνια και πήραμε τα δίκαιά μας, πείσαμε όλη τη διεθνή κοινότητα να μας στηρίξει στις διαφορές που έχουμε με την Τουρκία, η ΕΕ κάνει τη μια δήλωση και τη μια ενέργεια μετά την άλλη, οι αμερικάνοι λένε δεν θα πειράξετε την Κύπρο στην ΑΟΖ της και μετά βγαίνουμε με μια φωνή και μια γλώσσα... Και πάει μετά ο Τσαβούσογλου και λέει: ¨τι είπα εγώ¨; Ο Τσαβούσογλου τον οποίο καταδίκασε και ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών, τι είπε; Ότι ο Καμμένος είναι κακομαθημένο παιδί ο Καμμένος. Ο Καμμένος τι είχε πει; Ο αντιπρόεδρός του μίλησε για θερμά επεισόδια , είπαν μαζί με τον ναύαρχο ότι θα τα ισοπεδώσουν όλα αν γίνει κάποιο επεισόδιο... Αυτοί είναι τσαμπουκάδες...”

    "Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν πρέπει να κάνει πολιτικές δηλώσεις - Το βαθύ κράτος στην Ελλάδα δεν θέλει να αρθεί το εμπόλεμο με την Αλβανία"

    -...Είναι λάθος δηλαδή οι δηλώσεις ΓΕΕΘΑ;

    “Πρώτα απ’ όλα είναι λάθος ο επικεφαλής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Κατά την δική μου γνώμη. Και κακώς τον δικαιολογήσαμε. Δεύτερον είναι λάθος ο υπουργός Άμυνας να κάνει εξωτερική πολιτική. Υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών για να κάνει εξωτερική πολιτική. Και τρίτον, είναι λάθος και πρωτοφανές φαινόμενο όταν ανεβάζει τους τόνους το υπουργείο Άμυνας και κάνει δηλώσεις για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του να βγαίνει και να τον καλύπτει το υπουργείο Εξωτερικών- για πρώτη φορά στην ιστορία της διπλωματίας της χώρας. Αυτά είναι λάθη. Και αυτά τα λάθη δίνουν μια εικόνα της χώρας προς τα έξω, που αν δεν είχαμε το μακεδονικό θα είχαμε δει αναδιπλώσεις φιλίας από πάρα πολλούς που μας πίστεψαν τα τελευταία χρόνια. Και μην ξεχνάτε, σε αυτή την ιστορία των υψηλών τόνων, ότι ο πιο ορθολογικός και μαχητής για τις απόψεις του, νεαρός στην ηλικία αλλά πολύ ώριμος άνθρωπος, ο πιο σοβαρός για να διαπραγματευτούμε υπουργός Εξωτερικών που είχε η Αλβανία, ο κ. Μπουσάτι απομακρύνθηκε. Και απομακρύνθηκε κατά τη γνώμη μου όχι γιατί είχε πολλά χρόνια υπουργός όπως λέγεται στην Αλβανία, αλλά γιατί είχε μια διαφορετική άποψη για το Κοσσοβάρικο ζήτημα, δεν συμφωνούσε δηλαδή για την αλλαγή των συνόρων. Και δεύτερον, γιατί είχαμε κάνει αυτή την προσπάθεια να κάνουμε ένα πακέτο συμφωνίας. Και πρέπει να σας πω ότι το πακέτο συμφωνίας είχε τελειώσει. Αλλά είχαμε δυο προβλήματα. Το ένα στην αλβανική πλευρά ότι δεν υπήρχε συνταγματικό δικαστήριο για να πιστοποιήσει τις αλλαγές που έγιναν σε μια σειρά από υποθέσεις, επειδή έχουν μόνο δυο από τους έντεκα αυτή τη στιγμή δικαστές (...) Και δεύτερον, υπάρχει και στην Ελλάδα όσον αφορά στην Αλβανία ένα βαθύ κράτος για το οποίο δεν έχω αποφασίσει ακόμα να μιλήσω- έχω ενημερώσει διεξοδικά τον πρωθυπουργό πριν φύγω- το οποίο δεν αναγνωρίζει (με διάφορα νομικίστικα τρικ, παράνομα νομικίστικα τρικ) τα σύνορα και δεν είναι διατεθειμένο να αναγνωρίσει με νομικά μέσα ότι έχει τελειώσει ο πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, πόλεμος που είχε ξεσπάσει πριν πολλές δεκαετίες”.

    "Η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί"

    -Μιλάτε για πολιτικά πρόσωπα;

    “Όταν θα μιλήσω, θα το ακούσετε. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί. Και αφορά αυτό ιδιαίτερα δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες παριστάνουν τους πατριώτες και ξέρετε που μας οδηγούσαν στην Κύπρο (...) Ποιοι έδωσαν την Καβάλα στους Βούλγαρους; Οι υπερεθνικιστές. Ποιοι έκαναν την καταστροφή στη Μικρά Ασία; Οι υπερεθνικιστές. Ποιοι παράδωσαν την Κύπρο αποσύροντας την ταξιαρχία του Παπανδρέου από το νησί; Οι υπερεθνικιστές. Τώρα τι συζητάμε. Οι άνθρωποι κάνουν μπίζνες. Κάνουν μπίζνες πολιτικές; Οικονομικές; Δεν ξέρω. Οικονομικές κάνουν σίγουρα. Και είναι επικίνδυνοι”.

    -Τι απαντάτε στην κριτική ενός κόμματος που εγώ σέβομαι πολύ την ανάλυσή του, του ΚΚΕ, που λέει ότι όλα τα παραδώσατε στο ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες;

    “Νομίζω ότι κατά βάθος κάνει κριτική στον Στάλιν που συμφώνησε με τις ΗΠΑ να πολεμήσουν τον γερμανικό φασισμό”.

    Πηγή: News247.gr

  • Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017

    Στις θετικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών και για τους δύο λαούς αναφέρεται μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο παρακτορείο των Σκοπίων MIA ενώ εμφανίζεται βέβαιος ότι θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.

    Οπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον υπουργός εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επικύρωση της Συμφωνίας

    Ερωτηθείς εάν είναι ακόμη αισιόδοξος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο ο κ. Κοτζιάς απαντά: «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους είναι απαραίτητος ένας συμβιβασμός».

    «Το μέλλον ανήκει στη φιλία μας» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Νίκος Κοτζιάς και εκφράζει την πεποίθηση του ότι «οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της Ευρώπης θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρειο Μακεδονία και την Ελλάδα

    Σε ερώτηση αν θα άλλαζε κάτι στη συμφωνία είπε: «Τίποτα. Νομίζω το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της Ευρώπης θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρειο Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο