Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 10:09

Στο Βερολίνο ο Τσίπρας: Συνάντηση με Σολτς με το βλέμμα στις συντάξεις

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συναντηθεί και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς με το θέμα των συντάξεων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, λίγες μόνο μέρες πριν το έκτακτο Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει και στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο και κατά την ομιλία του αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου και με βάση τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημάνει την ανάγκη να τεθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας, της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα υπογραμμίσει πως μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, αλλά, όμως, θα σημειώσει πως πέραν αυτών χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών.

Ως ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναμένεται να αναφέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία θα πει ότι είναι ιστορική και αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.

Θα επισημάνει πως πάνω σε αυτό το έδαφος μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη να βρουν πεδίο συνεργασίας και θα αναφερθεί στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου μια τέτοια ακριβώς συνεργασία προχωρά με επιτυχία.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο, για να πάρει μέρος στο συνέδριο του SPD, και το βράδυ είχε συνάντηση με τη Συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ.

Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις και θα μιλήσει στο συνέδριο του SPD, σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας 'Αντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα σήμερα στο Βερολίνο, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

12:00 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα

13:00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς

14:30 Συνάντηση με την πρόεδρο του SPD Άντρεα Νάλες

16:00 Ομιλία στο Συνέδριο του SPD

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 11:22

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΥΡΙΖΑ: Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται - Οι δύο δρόμοι Κασσελάκη κι ο «προβληματισμένος» Τσίπρας
    ΣΥΡΙΖΑ: Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται - Οι δύο δρόμοι Κασσελάκη κι ο «προβληματισμένος» Τσίπρας

    Οι αβεβαιότητες αυξάνονται αντί να μειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το πότε και πού θα διεξαχθεί το συνέδριο.

    Αγνοείται ακόμα και το πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία η οποία θεωρείται αποφασιστική ως προς τις σχετικές απαντήσεις.

    Ακόμα πιο αβέβαιο είναι το πολιτικό μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είναι άγνωστο ακόμα και για τα στελέχη που τον υποστηρίζουν αν θα καταφέρει να κερδίσει το συνέδριο προκειμένου να μπορέσει να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

    Κι όλα αυτά ενώ την Πέμπτη είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, με το πόθεν έσχες Κασσελάκη πάντως να είναι ακόμα αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.

    Σε αυτό το πλαίσιο, απολύτως τροχιοδεικτικά θεωρούνται τα αποτελέσματα των εκλογών για συνέδρους που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου, με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι να έχουν όσοι εγγραφούν μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου.

    Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως πληροφορείται το CNN Greece, και οι κασσελακικοί δεν είναι βέβαιοι για την επικράτησή τους σε αυτές, αφού, για παράδειγμα, μόνο ένα μικρό κομμάτι όσων έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα odikosmassyriza είναι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως και αν έχει, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση η υποψηφιότητα Κασσελάκη να εξαρτηθεί από τη στήριξη των πολακικών συνέδρων κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία σχετική εμπιστοσύνη για το τι θα πράξουν στο τέλος.

    Αν ο κ. Κασσελάκης έχει την πλειοψηφία των συνέδρων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αναιρεθεί μόνο ο προσωπικός αποκλεισμός του, αλλά και η απόφαση η νέα Κεντρική Επιτροπή να εκλεγεί τον Ιανουάριο κι όχι στις 24 Νοεμβρίου, στην ίδια ημερομηνία δηλαδή με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Αν, όμως, ο έκπτωτος πρόεδρος χάσει το συνέδριο τότε θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι τα γραφεία που ενοικίασε στον Ταύρο με ενοίκιο 20.000 ευρώ μηνιαίως δεν θα ξενοικιαστούν αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος προεργασίας για νέο κόμμα.

    Στο μεταξύ, αβεβαιότητα επικρατεί ακόμα και για το πόσα ακριβώς είναι τα μέλη του κόμματος.

    Όπως μαθαίνουμε, δεν είναι λίγα τα νυν μέλη από τα οποία τους ζητείται να εγγραφούν πάλι σε κάποια Οργάνωση Μελών αφού τα στοιχεία τους δεν είναι περασμένα στο σχετικό Μητρώο.

    Την ίδια ώρα, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου αποφάσισε την υιοθέτηση ψηφιακής κάρτας μέλους με ετήσια συνδρομή 20 ευρώ κι εξάμηνη στα δέκα ευρώ.

    Όσον αφορά τις προεκλογικές εκδηλώσεις, ο κ. Κασσελάκης υποδέχεται σήμερα, στις 18.00, στα νέα του γραφεία φίλους κι εθελοντές της δικής του εκστρατείας.

    Σήμερα, επίσης, κι ώρα 19.00 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και ομιλία σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο δημαρχείο του Περιστερίου, επί της οδού Καραθεοδωρή 1 (απέναντι από τη στάση του μετρό Περιστερίου), ο Παύλος Πολάκης.

    Ο Σωκράτης Φάμελλος θα επισκεφθεί, στις 09:30, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον Υμηττό, ενώ στις 20:00 θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα της παράστασης «Brokeback Mountain» στο θέατρο «Κνωσός».

    Την ίδια στιγμή, ιδιαιτέρως προβληματισμένος, όπως μαθαίνουμε, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητές του για την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά στο περιθώριο της χθεσινής (Τρίτη) εκδήλωσης του Ινστιτούτου του για την ακρίβεια και την οικονομία.

    Και στην ομιλία του, άλλωστε, δεν έκρυψε το φόβο του για την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ την έκλεισε με την πολυσήμαντη τοποθέτηση πως η μεγάλη πλειοψηφία που δεν τα βγάζει πέρα αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει.

    Το «παρών» έδωσε κι ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος έκανε λόγο για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, σημαντικές παρεμβάσεις κι ελπιδοφόρο κλείσιμο: «Η κατάθεση προοδευτικών εναλλακτικών προτάσεων για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και η ευρύτερη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον κοινωνικό αίτημα, το οποίο οφειλουμε να ακούσουμε», ανάφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη
    Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

    Απόψε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για την ακρίβεια. Τι θα πει στην ομιλία του.

    Εστιασμένη στα θέματα της οικονομίας αναμένεται να είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, κλείνοντας την εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

    Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση της Οικονομίας, απαντώντας στο ερώτημα: «Υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη; Να καταγραφούν οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων αλλά και πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ».

    Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσιπρας αναμένεται στην ομιλία του να υπογραμμίσει πως «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης».

    «Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε» αναμένεται να επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και πως «ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως «οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου». Σε αυτό το πλαίσιο θα υποστηρίξει πως ένας «νέος εθνικός στόχος αντίστοιχος με

    • την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα
    • την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα
    • την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του '10

    -οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης.

    Και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει πως «αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους. Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει, παράλληλα, πως «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • «Καμπανάκια» Τσίπρα: Εάν η ΕΕ αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για την ασφάλεια θα είναι επικίνδυνες
    «Καμπανάκια» Τσίπρα: Εάν η ΕΕ αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για την ασφάλεια θα είναι επικίνδυνες

    «Όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι το να μιλάμε για αξίες είναι υποκριτικό και ότι βασιζόμαστε σε δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Το μήνυμα ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να σταθούμε ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση», εξέπεμψε προς κάθε κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, σήμερα και αύριο Παρασκευή (11/10).

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και σχολίασε πως πρέπει να είναι σαφές στην ευρωπαϊκή ηγεσία ότι αν η ΕΕ αποτύχει στη γειτονιά μας, τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία να αποτελέσει ισχυρή διεθνή δύναμη στον υπόλοιπο κόσμο. «Εάν η ΕΕ αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για τη δική της σταθερότητα και ασφάλεια θα είναι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες», τόνισε.

    «Πρέπει λοιπόν να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος»

    Ειδικότερα ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο πολλαπλών κρίσεων που διανύουμε, σε παγκόσμιο, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, «μια περίοδο με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, όπου χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πεθαίνουν καθημερινά», μια περίοδο «μετάβασης προς έναν πολυπολικό κόσμο με ισχυρούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις». Υποστήριξε ότι αυτή «η αποσταθεροποίηση επιδεινώνεται εν μέρει επειδή δεν αναπτύσσουμε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας - τα απαραίτητα διπλωματικά εργαλεία και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες - που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν τη νέα περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «για να γίνει αυτό, πρέπει να σταθούμε ενάντια στον κυνισμό και τον εθνικισμό» και πως «δεν αρκεί να το κάνουμε αυτό, μιλώντας για αξίες». Διότι, όπως σχολίασε, «όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν ότι το να μιλάμε για αξίες είναι υποκριτικό και ότι βασιζόμαστε σε δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Πρέπει λοιπόν να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει -σήμερα- να είναι πιο ειλικρινής από ό,τι ήταν τα τελευταία 30 χρόνια. Ιδιαίτερα η Δύση πρέπει να επανεξετάσει τα λάθη που έκανε ειδικά σε σχέση με τις στρατιωτικές της επεμβάσεις», είπε ο ίδιος.

    «Να σταθούμε ενεργά απέναντι στην παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας οποιαδήποτε χώρας»

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρκεί, για να τονίσει ότι «είναι σημαντικό να σταθούμε ενεργά απέναντι στην παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας οποιαδήποτε χώρας. Κάτι που έγινε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και την ίδια στιγμή είναι σημαντικό η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει όλη την διπλωματική της ισχύ για ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία με τερματισμό της εισβολής».

    «Είναι σημαντικό να καταδικάσουμε την τρομοκρατία. Και την ίδια στιγμή να τονίσουμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων, όπως βλέπουμε από τις ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη. Να τονίσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή με επιστροφή των ομήρων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε διπλωματική προσπάθεια για να υποστηρίξουμε τόσο την ειρήνη, όσο και το διεθνές δίκαιο».

    «Όλοι γνωρίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο, εάν η περιοχή μας επανέλθει στην αστάθεια και τις συγκρούσεις»

    Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλοι γνωρίζουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η περιοχή των Βαλκανίων μας και τις μεγάλες δυνατότητες των λαών μας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «όλοι γνωρίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει, εάν η περιοχή μας επανέλθει ξανά στην αστάθεια και τις συγκρούσεις».

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «εμείς, στα Βαλκάνια, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ειρηνική επίλυση διαφορών, ακόμη και όταν αυτό είναι δύσκολο. Ακόμη και όταν έχει πολιτικό κόστος». Και ανέφερε ότι το είπε αυτό όταν υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό «με τον φίλο» Ζόραν Ζάεφ και πως επιμένει σε αυτό σήμερα.

    «Ταυτόχρονα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σεβαστούμε τις διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις, καθώς και το κράτος δικαίου. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να σταθούμε ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και ότι «αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της ΕΕ πρέπει να κινηθεί πέρα από την πεπατημένη και να υιοθετήσει μία νέα προσέγγιση σταδιακής διεύρυνσης (phased enlargement)».

    Το βίντεο με την ομιλία Τσίπρα:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Φάμελλος: Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο - Δεν θα αποκλείσω τον Κασσελάκη αν εκλεγώ, τι είπε για Τσίπρα
    Φάμελλος: Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο - Δεν θα αποκλείσω τον Κασσελάκη αν εκλεγώ, τι είπε για Τσίπρα

    Συνέντευξη έδωσε σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση «έχει φτάσει στο απροχώρητο» στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «ο λόγος που προχώρησε η πρόταση μομφής και η υποβολή υποψηφιοτήτων ήταν αυτή ακριβώς η απαξίωση και σαν κόμμα και ιδέες, για αυτό και μιλάω για επανεκκίνηση».

    Το γυαλί δεν θα κολλήσει με συσχετισμούς ομάδων, είπε ο Σ. Φάμελλος

    Προσέθεσε ότι «το γυαλί δεν θα κολλήσει με συσχετισμούς ομάδων», διότι, όπως ανέφερε, «αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα είναι μια προοδευτική αντιπολίτευση, ειδικά τώρα που ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την πολιτική. Το γυαλί θα κολλήσει όχι μόνο αν το θέλουν κάποιοι που βρίσκονται ήδη σε ένταση μεταξύ τους, αλλά αν το θέλει και η κοινωνία».

    «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ»

    Στη συνέχεια, απαντώντας για το αν θα δώσει ρόλο στον Στέφανο Κασσελάκη εφόσον εκλεγεί εκείνος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελλου, δεν μπορούμε σε ένα προοδευτικό κόμμα να θεωρούμε εξουσία τον πρόεδρο. Όταν καλούμε κι άλλους δημιουργικούς πολίτες που χρειάζονται στο κόμμα, σημαίνει όλοι είναι απαραίτητοι και δεν θα υπάρχει κανένας αποκλεισμός. Είναι στον χαρακτήρα μου η ενωτική στάση, είμαι, ήμουν και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική που κάναμε στον πρώην πρόεδρο είναι γιατί παρέκκλινε όχι από μια πορεία, αλλά από τον στόχο της ενίσχυσης και της βιωσιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτά που συνέβαιναν μάς απαξίωναν και μας συρρίκνωναν. Αυτό είναι το θέμα».

    Τέλος, σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως είναι περήφανος που συμμετείχε στην κυβέρνησή του, η οποία έχει πολιτική παρακαταθήκη και πρέπει να τιμηθεί, όπως είπε. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικό κεφάλαιο της Ελλάδας και της Ευρώπης και μπορεί να μιλήσει και μόνος του για το οτιδήποτε» κατέληξε.

    Δείτε στιγμιότυπο από την εκπομπη

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Έχουν γίνει λάθη από τη μεριά Κασσελάκη
    Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Έχουν γίνει λάθη από τη μεριά Κασσελάκη

    Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε ο Νίκος Παππάς, κάνοντας λόγο για λάθη από την πλευρά Κασσελάκη αλλά και για μία «κεκτημένη ταχύτητα προαποφασισμένης διαφωνίας», από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν έχει διαφορές καταγεγραμμένες στο χαρτί, σχεδόν με κανέναν ο Στέφανος Κασσελάκης. Τώρα ζούμε τα απόνερα ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος το 2023. Λέω ότι υπάρχει περιθώριο να ανακάμψουμε αρκεί να πατήσουμε σε κεκτημένα», επεσήμανε, μιλώντας στο MEGA.

    O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το κόμμα «έχει ένα προγραμματικό “οπλοστάσιο” που με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Αυτό το “οπλοστάσιο” δεν πρέπει μπαίνει στην άκρη».

    «Με τον Κασσελάκη κάναμε μία πολιτική συμφωνία»

    Ερωτηθείς αν ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έκανε λάθη, απάντησε, «Όλοι έχουμε κάνει λάθη, που δεν επέτρεψαν σε αυτές τις προγραμματικές προτάσεις να βρει τη θέση που τους αρμόζει στον δημόσιο διάλογο. Έχουν γίνει λάθη από τη μεριά Κασσελάκη αλλά αισθάνθηκα πολλές φορές ότι υπάρχει μια κεκτημένη ταχύτητα προαποφασισμένης διαφωνίας».

    Ο Νίκος Παππάς υπερασπίστηκε την επιλογή του να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών έναντι της Έφης Αχτσιόγλου. «Με το Στέφανο Κασσελάκη κάναμε μία πολιτική συμφωνία. Έχουμε δρόμο για να πραγματώσουμε όσα αυτή η συμφωνία προέβλεπε. Πρέπει να υπάρξει εξήγηση τι δεν πήγε καλά και δεν προχωρήσαμε ενωτικά αλλά υπήρξαν εντάσεις».

    «Διαφώνησα με τη μομφή αλλά πρέπει να υπερασπιστώ το καταστατικό»

    «Κανένας δεν έχει λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ διαφώνησα με τη μομφή αλλά θα πρέπει να υπερασπιστώ το καταστατικό μας ότι όλα έγιναν όπως προβλέπονται. Το καταστατικό αριστερού κόμματος δε μπορεί να προβλέπει ότι η εξουσία είναι μη ελεγκτή. Υπάρχει όργανο που κατά τη διάρκεια της θητείας του (προέδρου) τον ελέγχει. Η πορεία δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα» συνέχισε.

    Για το ενδεχόμενο να διαγραφεί ο Στέφανος Κασσελάκης ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Όποιος νομίζει ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να λυθούν με πειθαρχικά μέτρα, κάνει λάθος».

    Τέλος, προσπάθησε να κλείσει τη συζήτησή για το αν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, λέγοντας «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία κουβέντα. Υπηρετώ ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κασσελάκης για Τσίπρα: Γνώριζε για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε άνοιγμα στις εκλογές
    Κασσελάκης για Τσίπρα: Γνώριζε για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε άνοιγμα στις εκλογές

    Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε την κατάσταση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και παρόλα αυτά έκανε «άνοιγμα» στις εθνικές εκλογές, υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Στέφανος Κασσελάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο TalkRadio 98,9:

    «Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρχε πρόεδρος του κόμματος 15 χρόνια. Ό,τι διαχειρίζομαι αυτή τη στιγμή και στα συλλογικά μας όργανα είναι απόρροια μιας ηγεσίας η οποία υπήρξε εκεί για 15 χρόνια».

    Ερωτώμενος για το εάν έχει συζητήσει με τον πρώην πρωθυπουργό για τις ευθύνες, απάντησε «στις ευρωεκλογές του είχα αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα. Δεν επιθυμώ να φανερώσω τι μου έχει πει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είχαν πλήρη γνώση όλοι μέσα στο κόμμα και στο γραφείο του προέδρου και στην Πολιτική Γραμματεία για τα ζητήματα του κόμματος. Μέσα σε αυτά και τα οικονομικά»

    «Έγινε μεγάλο άνοιγμα στις εκλογές, ενώ ήταν ξεκάθαρο πως θα μειωνόταν η χρηματοδότηση»

    Και συνέχισε: «Και αυτό το οποίο είναι λυπηρό, κατά τη γνώμη μου. Φαίνεται και από τις καταστάσεις στη Βουλή, που έχουν εκτεθεί και από τον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος, ότι έγινε ένα τεράστια άνοιγμα πέρυσι στις εθνικές εκλογές και μάλιστα, μεταξύ των δύο εκλογών, όταν ήταν ξεκάθαρο πως θα μειωνόταν η χρηματοδότηση του επόμενου χρόνου. Και αναγκαζόμαστε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».

    Για το κλείσιμο της Αυγής

    Παράλληλα, αναφερόμενος στο κλείσιμο του καθημερινού φύλου της Αυγής, ανέφερε: «Θεωρώ πως η διαφημιστική σύμβαση που είχε η Αυγή από κάποια ανταγωνιστικά μιντιακά επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν συνάδει με την κουλτούρα και την ιστορία της Αυγής. Στο τέλος της ημέρας αυτή η διαφημιστική σύμβαση που προσέφερε στην Αυγή ένα εκατ. ευρώ, είναι ο λόγος που κρατήθηκε στη ζωή η εφημερίδα για τέσσερις παραπάνω μήνες. Η σύμβαση αυτή σταμάτησε μετά την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καν όταν εξελέγη εγώ πρόεδρος και ήταν μια σύμβαση για διαφήμιση που θα διαρκούσε για αρκετά χρόνια, για το think tank του κύριου Μάρη. Δεν την σύναψα εγώ προσωπικά».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αλέξης Τσίπρας: Η Αριστερά όταν κυβερνά οφείλει να παράγει πλούτο και να τον μοιράζει δίκαια
    Αλέξης Τσίπρας: Η Αριστερά όταν κυβερνά οφείλει να παράγει πλούτο και να τον μοιράζει δίκαια

    «Όπου η ακροδεξιά αναλαμβάνει αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο παιδί του συστήματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο Le Cercle des Economistes.

    Παρέμβαση στο συνέδριο Le Cercle des Economistes, το οποίο πραγματοποιείται στην πόλη Aix-en-Provence της Γαλλίας, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχοντας στη συζήτηση με τον Ζακ Αταλί, οικονομολόγο-σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν (1981-1991).

    «Απαιτείται βούληση για συγκρούσεις με τα μεγάλα, με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Να λοιπόν που δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες. Να η διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική πολιτική, στη Δεξιά και την Αριστερά, που δεν είναι τόσο ευδιάκριτη.

    Ότι η Αριστερά οφείλει να παράγει πλούτο και να τον μοιράζει δίκαια. Οφείλει να έχει ένα φορολογικό σύστημα φορολόγησης του πλούτου και άρα να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Και να και κάτι που όπου η ακροδεξιά αναλαμβάνει αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο παιδί του συστήματος. Κι έτσι συμβαίνει κι έχει συμβεί και στην ιστορία. Παντού όπου βρέθηκε μπροστά στις ευθύνες της εξουσίας», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όπου η ακροδεξιά αναλαμβάνει αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο παιδί του συστήματος. Η διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και εντός των κρατών μελών είναι αυτή ακριβώς που δίνει το έδαφος, που δίνει τροφή στην ακροδεξιά, η οποία σήμερα νομίζω ότι βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας, με ενδεχόμενο να οδηγήσει σε μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση και την Ευρώπη και την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Άρα εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υπαρξιακό κίνδυνο».

    Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα: «Υπάρχουν οικονομολόγοι και πολιτικοί που κοιτάνε το συμφέρον, το πρόσκαιρο. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι σκέφτονται μονάχα τη δημοφιλία τους. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι σκέφτονται μονάχα τις δημοσκοπήσεις και λένε ευχάριστα πράγματα στον κόσμο. Και οικονομολόγοι, οι οποίοι είναι ουσιαστικά υπάλληλοι μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Και υπάρχουν και πολιτικοί που έχουν όραμα και έχουν στόχο το κοινό καλό. Και οι οικονομολόγοι που δεν κοιτάνε μονάχα το δικό τους συμφέρον. Άρα το ζητούμενο και κλείνω με αυτό στην ερώτηση είναι να βρούμε εκείνο το μείγμα πολιτικής που θα προτάσσει τις ηθικές αξίες και το κοινό καλό πάνω από τα συγκεκριμένα ιδιοτελή και πρόσκαιρα συμφέροντα. Ναι λοιπόν στην συνεργασία οικονομολόγων και πολιτικών, οικονομίας και πολιτικής, αν αυτή έχει στόχο το κοινό καλό».

    Αναλυτικά η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα:

    «Κάποτε Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει: Οι τεχνοκράτες ξέρουν τα πάντα για τις τιμές, αλλά σχεδόν τίποτα για την αξία των πραγμάτων. Και όταν μιλάω για την αξία, εννοώ την αξία των δημόσιων αγαθών, την αξία της δημοκρατίας, τις μεγάλες αξίες. Την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, την αξία της ηθικής, την πολιτική, την αξία της αλληλεγγύης.

    Άρα λοιπόν, νομίζω ότι ασφαλώς είναι απαραίτητη η συνδρομή των οικονομολόγων και των τεχνοκρατών στη διαμόρφωση της πολιτικής, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εφαρμοσμένη πολιτική μόνο με τη ματιά των τεχνοκρατών και των οικονομολόγων.

    Από την άλλη μεριά, υπάρχει και το εξής επιχείρημα που είναι εξίσου δυνατό και το συμμερίζομαι. Ότι τα πάντα γύρω μας έχουν σχέση με την οικονομία και ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πολιτική από την οικονομία.

    Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι αυτή η σύγκρουση που διαφαίνεται στις μέρες μας είναι σε μεγάλο βαθμό μια σύγκρουση τεχνητή, ψεύτικη. Οι πολιτικοί χρειάζονται πέρα από το όραμα, την εικόνα μεσοπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της οικονομικής σταθερότητας. Και πρέπει οι πολιτικές τους να έχουν ορίζοντα τη σταθερότητα. Τα πάντα λοιπόν είναι οικονομία. Άρα, για να παραφράσω άλλο ένα πολύ σοβαρό ρητό, αυτό του Κέυνς: Οι πολιτικοί εκείνοι, οι οποίοι δεν συμμερίζονται την ανάγκη να ακούνε τους οικονομολόγους, ενδεχομένως είναι σκλάβοι κάποιων ξεπερασμένων οικονομολόγων.

    Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να κάνω δύο διαχωρισμούς. Υπάρχουν οικονομολόγοι και πολιτικοί που κοιτάνε το συμφέρον, το πρόσκαιρο. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι σκέφτονται μονάχα τη δημοφιλία τους. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι σκέφτονται μονάχα τις δημοσκοπήσεις και λένε ευχάριστα πράγματα στον κόσμο. Και οικονομολόγοι, οι οποίοι είναι ουσιαστικά υπάλληλοι μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Και υπάρχουν και πολιτικοί που έχουν όραμα και έχουν στόχο το κοινό καλό. Και οι οικονομολόγοι που δεν κοιτάνε μονάχα το δικό τους συμφέρον. Άρα το ζητούμενο και κλείνω με αυτό στην ερώτηση είναι να βρούμε εκείνο το μείγμα πολιτικής που θα προτάσσει τις ηθικές αξίες και το κοινό καλό πάνω από τα συγκεκριμένα ιδιοτελή και πρόσκαιρα συμφέροντα. Ναι λοιπόν στην συνεργασία οικονομολόγων και πολιτικών, οικονομίας και πολιτικής, αν αυτή έχει στόχο το κοινό καλό.

    O ρόλος των αγορών είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας. Οι αγορές αυτό το οποίο θέλουν είναι να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Είναι κερδοσκοπικός ο ρόλος τους και στην αγαθότερη έκφρασή τους θέλουν να μην έχουν ζημιές. Στην πιο συνηθισμένη θέλουν να έχουν και αισχροκέρδεια, αγνοώντας αν το κόστος, το κοινωνικό, το πολιτικό, το οικονομικό είναι πάρα πολύ μεγάλο Το ερώτημα το κρίσιμο, είναι ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής και όχι ποιος ο ρόλος των αγορών. Και πως θα δημιουργήσουμε θεσμικά αντίβαρα απέναντι στη λειτουργία των αγορών για να μην καταλύουν την ίδια τη δημοκρατία. Εγώ κατανοώ πλήρως ότι η πολιτική έχει αλλάξει εντελώς τα τελευταία 40 χρόνια. Αλλιώς ήταν την περίοδο του Φρανσουά Μιτεράν και αλλιώς χάραζε εθνικές πολιτικές η Γαλλία τότε κι αλλιώς χαράσσει σήμερα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

    Όμως προσέξτε, η ορθόδοξη οικονομική ανάλυση ότι οι αγορές λένε πάντα το σωστό δεν ισχύει. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ναι, πράγματι, στην περίπτωση της Λιζ Τρας στη Βρετανία λειτούργησαν σωστά, αλλά στην περίπτωση της συναλλαγματικής κρίσης το ‘93 στη Γαλλία, λειτούργησαν λάθος. Στην Ελλάδα λειτούργησαν λάθος, γιατί από το 2005 ως το 2009, ενώ βλέπανε τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, λέγανε ότι το ελληνικό χρέος είναι ταυτόσημο, το αξιολογούσαν ισότιμο με το γερμανικό.

    Και υπάρχουν και περιπτώσεις που οι αγορές σπεκουλάρουν. Κάνουν δηλαδή μια επιθετική πολιτική, διότι έχουν τζογάρει στη χρεοκοπία ορισμένων χωρών. Με δεδομένα λοιπόν αυτά, νομίζω ότι οι πολιτικοί, πρώτον, πρέπει να ορίσουμε θεσμικά αντίβαρα. Το οποίο είναι, για παράδειγμα η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι ένα αντίβαρο στη λειτουργία των αγορών. Δεύτερον, να γνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της αξιοπιστίας της πολιτικής μας. Οι πολιτικές μας να μη δημιουργούν προοπτική μεσοπρόθεσμης επιβάρυνσης των μακροοικονομικών δεδομένων. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η πολιτική μας να παράγει νέο πλούτο, να μεγαλώνει η πίτα. Και η δεύτερη προϋπόθεση να έχουμε δίκαιο μοίρασμα αυτού του νέου πλούτου, δηλαδή δίκαιη φορολογία.

    Κι αυτό απαιτεί βούληση για συγκρούσεις με τα μεγάλα, με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Να λοιπόν που δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες. Να η διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική πολιτική στη Δεξιά και στην Αριστερά, που δεν είναι τόσο ευδιάκριτη.

    Ότι η Αριστερά οφείλει να παράγει πλούτο και να τον μοιράζει δίκαια. Οφείλει να έχει ένα φορολογικό σύστημα φορολόγησης του πλούτου και άρα να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Και να και κάτι που όπου η ακροδεξιά αναλαμβάνει αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο παιδί του συστήματος. Κι έτσι συμβαίνει κι έχει συμβεί και στην ιστορία. Παντού όπου βρέθηκε μπροστά στις ευθύνες της εξουσίας.

    Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η Ευρώπη πέτυχε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ας μην το υποτιμούμε. Το να είμαστε για πάρα πολλές δεκαετίες, 70 χρόνια σχεδόν σε συνθήκες ευημερίας και ειρήνης. Αλλά βεβαίως βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, σε ένα σταυροδρόμι και αν δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό που πρέπει σίγουρα να αλλάξουμε είναι ότι πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στην πολιτική ενοποίηση, άρα πολιτική εμβάθυνση και δεύτερον, στρατηγική αυτονομία.

    Σ έναν πολυπολικό κόσμο, σύνθετο, δεν μπορεί να υπάρξεις αν δεν έχεις στρατηγική αυτονομία. Τα συμφέροντά μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πολλές φορές είναι κοινά, πολλές φορές όμως δεν ταυτίζονται.

    Και όταν δεν ταυτίζονται, οφείλουμε να υπηρετούμε τα δικά μας συμφέροντα, τα οποία βεβαίως πρέπει πάντοτε να ορίζονται από τις μεγάλες αξίες, τα λεγόμενα ευρωπαϊκά ιδεώδη, που δεν μπορεί να είναι άλλα από την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη. Άρα λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα οφείλουμε να ξανασκεφτούμε ποια ακριβώς είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας και ποιες πρέπει να είναι οι παρεμβάσεις της Ευρώπης για την ειρηνική επίλυση διεθνών διενέξεων.

    Και τέλος, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό. Η διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και εντός των κρατών μελών είναι αυτή ακριβώς που δίνει το έδαφος, που δίνει τροφή στην ακροδεξιά, η οποία σήμερα νομίζω ότι βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας, με ενδεχόμενο να οδηγήσει σε μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση και την Ευρώπη και την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Άρα εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υπαρξιακό κίνδυνο».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κασσελάκης: Χάσμα με τον Τσίπρα, ενώ δείχνει την έξοδο στους επικριτές του
    Κασσελάκης: Χάσμα με τον Τσίπρα, ενώ δείχνει την έξοδο στους επικριτές του

    Με σαφώς χαμηλότερους τόνους, αλλά με ακέραιες τις σκληρές θέσεις που εξέφρασε στις πρόσφατες εμπρηστικές αναρτήσεις του, εμφανίστηκε χτες ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την 15ήμερη απουσία του στις ΗΠΑ. Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σοβαρές αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την χρηματική συνεισφορά του και την διαχείριση του κόμματος, ενώ έδειξε την πόρτα της εξόδου στους «87».

    Κακή σχέση με τον Τσίπρα

    Με την φράση «η σχέση μου με τον κ. Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική αυτή τη στιγμή» ο Στέφανος Κασσελάκης επισημοποίησε το ρήγμα που έχει προκληθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς τίποτα δεν θύμιζε τις παλαιότερες θερμές δηλώσεις περί συχνής επικοινωνίας των δυο. Η κακή σχέση ανάμεσά τους υποδαυλίστηκε μάλιστα από νέες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του.

    Ερωτηθείς για την στοχευμένη «διαρροή» του στενού του περιβάλλοντος πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να βοηθήσει οικονομικά την κομματική εφημερίδα, είπε αρχικά, «εγώ ουδέποτε είπα ότι αρνήθηκε να προσφέρει χρηματοδότηση στην Αυγή». Αμέσως μετά όμως επιβεβαίωσε την ουσία της πληροφορίας, αφήνοντας σαφή αιχμή κατά του πρώην πρωθυπουργού. «Εντάξει, και εγώ στο εξωτερικό ήμουν, δυο λεπτά μου πήρε στο τηλέφωνό μου να κάνω την δωρεά στο κόμμα» είπε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν για το θέμα τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

    Μια ακόμα αιχμή αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα που παρέλαβε είχε «παθογένειες, προβλήματα και ανοικτές τρύπες». Σε άλλο σημείο παραδέχτηκε ότι στην επίμαχη ανάρτησή του αρχικά κατηγορούσε τον προκάτοχό του ότι τον υπονομεύει, λέγοντας παράλληλα ότι «είναι σημαντικό να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης, συμφωνιών έξω από το κόμμα μας». Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωσε ότι συγκαταλέγει τον Αλέξη Τσίπρα στους υποκινητές αυτών των σεναρίων.

    Το άγχος για μια υποψηφιότητα Τσίπρα

    Ο βασικός λόγος πίσω από την επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη να θέτει στο στόχαστρό του τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εντοπιστεί στην σεναριολογία για τον επικεφαλής μιας εν δυνάμει συμμαχίας των προοδευτικών κομμάτων. Επέμεινε πως ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία μιας τέτοιας συμμαχίας, ακόμα και αν είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι δυο τους θα μπορούσαν να έχουν έναν «ευγενικό διάλογο και παραγωγική άμιλλα».

    Ωστόσο ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως θέλει να εμποδίσει μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα τον θέσει στο περιθώριο. Είπε πως το κόμμα του δικαιούται «να είναι ηγέτιδα δύναμη στη συνεννόηση», ενώ σε άλλο σημείο είπε πως η όποια αντιπαραθετική υποψηφιότητα σε αυτόν «πρέπει να γίνει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Με αυτές τις φράσεις ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε την δική του επιθυμία για το πώς πρέπει να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις για συνεργασία της Κεντροαριστεράς, μια πορεία που θα τον κρατήσει σε θέση ισχύος. «Όλες οι φιλοδοξίες πρέπει να περνούν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας ουσιαστικά, εάν κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να τον αμφισβητήσει για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς, να το πράξει τώρα και μάλιστα εντός του κομματικού πλαισίου της Κουμουνδούρου. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ο ίδιος να είναι ο μοναδικός υποψήφιος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία ενός πιθανού συνεργατικού σχήματος.

    Έδειξε την έξοδο στους αμφισβητίες

    Σε ερώτηση εάν θα προχωρήσει σε προεδρικές εκλογές, εάν τα όργανα τον αμφισβητήσουν, απάντησε πως «τα όργανα αυτά θα αλλάξουν» και πως «η αλλαγή φέρνει τριβές», καταλογίζοντας ουσιαστικά στους «87» πως δεν επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν διαφωνούν, είπε, «τότε θα πρέπει να βρουν μια εναλλακτική για τους εαυτούς τους», θέτοντάς τους ουσιαστικά το δίλημμα πως είτε θα συμφωνήσουν με τις προτάσεις του είτε θα πρέπει να κατευθυνθούν στην έξοδο. «Όποιος διαφωνεί με θέση πολιτική, έχει απολύτως θέση στο κόμμα. Όποιος διαφωνεί με την ιδέα πως χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο, απλά δεν ταιριάζει με τη δική μου φιλοσοφία» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με τα «μαύρα», δηλαδή τους άδηλους οικονομικούς πόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο είπε πως οι αναφορές του αφορούν «επιλογές που μου πρότειναν πολύ πρόθυμα» και απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν του πρότειναν να πάρει «μαύρα». Ο ίδιος όμως αρνήθηκε πως οποιοσδήποτε του προσέφερε μια «σακούλα» με χρήματα.

    Εμφανίστηκε, τέλος, διατεθειμένος να αλλάξει επικοινωνιακή τακτική, μακριά από την έκθεσή του σε όλες τις εκπομπές και όλα τα μέσα. «Πάμε παρακάτω, αυτό θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά. Πέραν αυτού, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να παρουσιάσει τα σπίτια του σε τηλεοπτικές εκπομπές, λέγοντας συγκεκριμένα για την προβολή της νέας του πολυτελούς οικίας στο Κολωνάκι πως ήθελε να «κάψει» το θέμα.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς