Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 09:21

Θέμα: Σε 13,9% ανήλθε το ποσοστό των καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μικρό ποσοστό συμμετοχής στις καταλήψεις της Πέμπτης κατέγραψδε το υπουργείο Παιδείας με με στοιχεία που συγκέντρωσε πανελλαδικά από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού αναφέρονται τα εξής: "Με αφορμή τις σημερινές καταλήψεις που είχαν εξαγγελθεί, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, το ποσοστό των καταλήψεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια ανήλθε σε 13,9%".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 10:07

Σχετικά Άρθρα

  • Αυστηρή επιστολή κοσμήτορα Νομικής ΑΠΘ για τις καταλήψεις: «Το πτυχίο σας δεν θα έχει πλέον καμία αξία»
    Αυστηρή επιστολή κοσμήτορα Νομικής ΑΠΘ για τις καταλήψεις: «Το πτυχίο σας δεν θα έχει πλέον καμία αξία»

    Μπροστά στις ευθύνες τους, φέρνει τους φοιτητές, που επιμένουν σε κατάληψη η Νομική σχολή του ΑΠΘ και τους ζητά να δείξουν υπευθυνότητα, να διακόψουν την κατάληψη για να επιτρέψουν τη διενέργεια της εξεταστικής, διότι η ζημία που προξενούν στους συμφοιτητές τους είναι ανυπολόγιστη.

    Η Νομική σχολή έχει αποφασίσει την διενέργεια των εξετάσεων με φυσική παρουσία, θεωρώντας ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις των Νομικών μαθημάτων δεν εγγυώνται τον αδιάβλητο και ουσιαστικό έλεγχο των γνώσεων. Η κατάληψη της σχολής έχει προκαλέσει την αγωνία των φοιτητών που δεν συμφωνούν με τις καταλήψεις και οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν την εξεταστική και πιέζουν με τη σειρά τους το τμήμα να κάνει διαδικτυακές εξετάσεις, αίτημα όμως που δεν γίνεται αποδεκτό. Ο Κοσμήτορας της σχολής κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης σε επιστολή που έστειλε στους φοιτητές τους ξεκαθαρίζει ότι εάν κάθε φορά που γίνονται καταλήψεις οι εξετάσεις διεξάγονται διαδικτυακά «δεν θάχει κανένα νόημα να κουράζεστε να σπουδάσετε στη Σχολή μας, το πτυχίο σας δεν θάχει ΚΑΜΙΑ απολύτως αξία».

    Ο κ. Γκλαβίνης χωρίς να μασάει τα λόγια του δηλώνει στους φοιτητές ότι «πρώτιστο μέλημα και καθήκον μας είναι να περιφρουρήσουμε την αξία του πτυχίου σας. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να μη διενεργήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις»

    Η επιστολή του Κοσμήτορα προς τους φοιτητές

    Αγαπητές φοιτήτριες, Αγαπητοί φοιτητές, Γνωρίζουμε καλά και συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία σας για την τύχη της εξεταστικής, καθώς και την απόγνωση στην οποία βρίσκεστε πολλοί από εσάς (όπως και οι οικογένειές σας) εξ αιτίας της διαρκούς αβεβαιότητας που βιώνετε καιρό τώρα και της βλάβης που αναμφισβήτητα θα υποστείτε αν χαθεί η εξεταστική. Πρώτιστο μέλημα και καθήκον μας είναι να περιφρουρήσουμε την αξία του πτυχίου σας. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να μη διενεργήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις. Διαδικτυακές εξετάσεις αναγκαστήκαμε να κάνουμε τον καιρό της πανδημίας. Δεν πρόκειται να το επαναλάβουμε υπό κανονικές συνθήκες.

    Με την τυφλή δε ριζοσπαστικοποίηση που βιώνουμε στα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια και την εγκατάλειψη που υφιστάμεθα από την Πολιτεία, η οποία αδιαφορεί κάθε φορά που μερικές δεκάδες συναδέλφων σας κλειδώνουν έξω από ένα δημόσιο κτήριο ίσαμε 6.000 ενεργούς φοιτητές τριών Τμημάτων, τίποτα δεν εμποδίζει μια επόμενη, το ίδιο δυναμική, κινητοποίηση (με οποιαδήποτε αφορμή) να μας υποχρεώσει εκ νέου σε διαδικτυακή εξέταση τον Ιούνιο. Ή και τον επόμενο Σεπτέμβριο ή τον ερχόμενο Γενάρη. Και πάει λέγοντας... Πιστέψτε μας, δεν θάχει κανένα νόημα τότε να κουράζεστε να σπουδάσετε στη Σχολή μας, το πτυχίο σας δεν θάχει ΚΑΜΙΑ απολύτως αξία. Το επιχείρημα ότι άλλες Σχολές το κάνουν δεν είναι πειστικό, ιδίως σε καιρούς τόσο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, που ξέρει να εκτιμά πώς πήρε κανείς το πτυχίο του. Απομένει τώρα να περιορίσουμε τη ζημία που έχετε υποστεί πολλοί από εσάς.

    Στο σημείο που βρισκόμαστε, υπάρχει ακόμη χρόνος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, να μην χαθεί η εξεταστική για όλους, αν αξιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου για να διενεργήσουμε τις εξετάσεις που χάσαμε. Έχουμε διερευνήσει τη διαθεσιμότητα των αιθουσών στο κτήριό μας και κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Από 'κει και πέρα, και τα τρία Τμήματα που συγκατοικούμε στο κτήριο της ΝΟΠΕ (ήτοι της Νομικής, των Οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών), έχουμε ορίσει ως απώτερο σημείο έναρξης του εαρινού εξαμήνου την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ώστε, μετά από 13 εβδομάδες διδασκαλίας, να συμπληρώσουμε το εξάμηνο στις 7 Ιουνίου και ακολούθως να διενεργήσουμε τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου τις επόμενες τρεις (3) εβδομάδες, ήτοι από τις 10 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2024.

    Συνεπώς, κάνουμε έκκληση να αρθεί η κατάληψη, μέχρι αύριο το αργότερο, ώστε να διασώσουμε την εξεταστική.
    Γνωρίζουμε ότι εις μάτην πολλοί από εσάς κινητοποιηθήκατε εκ νέου την περασμένη Τρίτη για να σηκώσετε την κατάληψη, λειτουργώντας μέσα σε δυσάρεστες συνθήκες. Απευθυνόμαστε, συνεπώς, στους καταληψίες φοιτητές και τους ζητούμε να δείξουν υπευθυνότητα και να διακόψουν την κατάληψη για να επιτρέψουν τη διενέργεια της εξεταστικής, διότι η ζημία που προξενούν είναι ανυπολόγιστη και δυσανάλογη. Και το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν. Εάν μάλιστα υπήρχε ένας λόγος για να μη γίνει κατάληψη, προκειμένου να μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας, ήταν ακριβώς η ίδρυση μη κρατικών, ανταγωνιστικών Πανεπιστημίων. Μη ρίχνουμε νερό στον μύλο των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, είτε αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε θα ιδρυθούν στην Ελλάδα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ιδιωτικά ΑΕΙ: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο - Εικόνα διάλυσης στα πανεπιστήμια με καταλήψεις, εξεταστική και παραιτήσεις
    Ιδιωτικά ΑΕΙ: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο - Εικόνα διάλυσης στα πανεπιστήμια με καταλήψεις, εξεταστική και παραιτήσεις

    Την ερχόμενη εβδομάδα -κατά πάσα πιθανότητα- θα κατατεθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας.

    Το νομοσχέδιο θα μείνει έως και ένα δεκαήμερο για διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Τώρα παραμένει το ερώτημα εάν θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ περί συνταγματικότητας του νόμου και εάν θα κληθεί το Ανώτατο Δικαστήριο να πάρει θέση. Στο μεταξύ όμως στα πανεπιστήμια επικρατεί τεράστια ένταση λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών και των καταλήψεων οι οποίες εντάθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει στα ιδρύματα τις διαδικτυακές εξετάσεις. Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια τελικά αποδέχτηκαν να κάνουν τις εξετάσεις διαδικτυακά, υπήρχαν ενστάσεις και φόβοι από όλες τις πρυτανικές αρχές καθώς έχουν την εμπειρία των εξ΄ αποστάσεως εξετάσεων από την περίοδο της πανδημίας. Πάρα πολλοί πανεπιστημιακοί πιστεύουν ότι η διαδικτυακή εξέταση όπως και να διεξαχθεί είναι διαβλητή με σοβαρή συνέπεια την υποβάθμιση των πτυχίων. Τις επόμενες μέρες πάντως -και εφόσον δοθεί στη δημοσιότητα και το νομοσχέδιο- η κατάσταση στα πανεπιστήμια θα «αγριέψει».

    Ήδη οι φοιτητές αποφάσισαν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις. Το πανεπιστήμιο της Πάτρας αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει διαδικτυακές εξετάσεις, στο πανεπιστήμιο της Κρήτης καθηγητές παραιτήθηκαν και σε πάρα πολλές σχολές το διδακτικό προσωπικό αρνείται να «συμμορφωθεί με τις υποδείξεις» της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο των φοιτητών τώρα βρίσκονται και πρυτάνεις των ιδρυμάτων. Μέλη της ομάδας του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έγραψαν συνθήματα και ανάρτησαν πανό στο σπίτι του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Ιωάννη Χατζηγεωργίου, στην Παλλήνη, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτέλειου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν κάλεσε ποτέ την αστυνομία στο ίδρυμα. Στο πανεπιστήμιο της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του, την παραίτησή τους υπέβαλαν ο πρόεδρος, Ηλίας Κολοβός, και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μποσνάκης. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας αναφέρονται τα εξής:«Η Γραμματεία του Τμήματος ενημερώνει τους/τις φοιτητές/τριες ότι, κατόπιν της υποβολής των παραιτήσεων του προέδρου και του αντιπροέδρου του Τμήματος, δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προγραμματιστεί η εξέταση των μαθημάτων.»

    Οι εξετάσεις στο ΕΚΠΑ

    Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων του ΕΚΠΑ, οι εξετάσεις του Χειμερινού εξαμήνου 2023 – 2024 του ΕΚΠΑ θα διενεργηθούν με εξ’ αποστάσεως μεθόδους και με χρήση ηλεκτρονικών μέσω που διαθέτει το ΕΚΠΑ, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διενέργεια εξετάσεων. Ο χρόνος διενέργειάς τους, καθορίζεται από το εκάστοτε Τμήμα και γνωστοποιείται με ανακοίνωση. Για κάθε μάθημα, θα ανακοινωθεί η ημέρα, η ώρα, καθώς επίσης η μέθοδος εξέτασης και ο χρόνος διάρκειας αυτής.

    Μεθοδολογία

    Oι εξ’ αποστάσεως εξετάσεις θα διενεργηθούν μέσω της πλατφόρμας e-class και της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex. Η δε διάρκειά τους καθορίζεται από την/τον υπεύθυνη/ο του κάθε μαθήματος. Ενδεικτικός (και όχι εξαντλητικός) κατάλογος μεθόδων εξέτασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια των εξ αποστάσεως εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα από τις/τους διδάσκουσες/οντες και υπεύθυνες/ους των μαθημάτων δίνεται παρακάτω:

    Μέθοδοι εξ Αποστάσεως Εξέτασης με χρήση ηλεκτρονικών μέσων

    Κατηγορία 1. Γραπτή Εξέταση

    Οι ενδεικτικοί τρόποι γραπτών εξετάσεων εξ αποστάσεως που προτείνονται είναι:

    • 1.1. Εξέταση με θέματα πολλαπλής επιλογής (με κλειστά ή ανοικτά βιβλία)
    • 1.2. Συνδυασμός Ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και θεμάτων ανάπτυξης
    • 1.3. Γραπτή Εξέταση ανάπτυξης με ανοικτά βιβλία
    • 1.4. Γραπτή Εξέταση ανάπτυξης με κλειστά βιβλία

    Η υποβολή του γραπτού μπορεί να γίνει είτε με ηλεκτρονικό αρχείο, είτε με χειρόγραφα που ψηφιοποιούνται από τους φοιτητές και υποβάλλονται μέσω του e-class, είτε με απευθείας σύνταξη γραπτού κειμένου στον υπολογιστή σε ειδικό χώρο τον οποίο προβλέπει η πλατφόρμα eclass.

    Κατηγορία 2. Προφορική Εξέταση

    H/o διδάσκουσα/ διδάσκων εξετάζει προφορικά μέσω της πλατφόρμας Webex κάθε φοιτήτρια/φοιτητή για χρονικό διάστημα (σταθερό) που έχει ανακοινώσει από πριν.

    Κατηγορία 3. Συνδυασμός γραπτής και προφορικής εξέτασης

    Οι ενδεικτικοί τρόποι που προτείνονται είναι οι εξής παρακάτω:

    • 3.1. Εξέταση με θέματα πολλαπλής επιλογής και προφορική εξέταση επί των θεμάτων εξέτασης την ίδια μέρα.
    • 3.2. Συνδυασμός Ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και θεμάτων ανάπτυξης και Δυνητική Προφορική Υποστήριξη γραπτού
    • 3.3. Γραπτή Εξέταση ανάπτυξης με ανοικτά βιβλία και Δυνητική Προφορική Υποστήριξη γραπτού
    • 3.4. Γραπτή Εξέταση ανάπτυξης με κλειστά βιβλία και Δυνητική Προφορική Υποστήριξη γραπτού

    Κατηγορία 4. Τελική Εργασία – Project

    Κατάθεση εργασίας μέσω του e-class σε προκαθορισμένη προθεσμία με ή χωρίς παρουσίαση της εργασίας, με έλεγχο λογοκλοπής (Turnitin).

    Γ. Ταυτοποίηση και Επιτήρηση:

    Για τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας και τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας των εξετάσεων συστήνεται να υπάρχει: α) διαδικασία ταυτοποίησης των φοιτητών με την επίδειξη της φοιτητικής ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης και β) επιτήρηση μέσω επαρκούς αριθμού εποπτών σε τμήματα μικρότερα των 40 ατόμων.

    Δ. Ισότιμη πρόσβαση:

    Οι εξ’ αποστάσεως εξετάσεις για τους φοιτητές ΑμεΑ και τους φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες, θα διενεργηθούν κατόπιν ειδικής συνεννόησης με την/τον εκάστοτε διδασκουσα/οντα.

    Ε. Ευθύνη διεξαγωγής:

    Υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των εξ’ αποστάσεως εξετάσεων του ΕΚΠΑ του χειμερινού εξαμήνου 2023 – 24 είναι ο υπεύθυνος καθηγητής του κάθε μαθήματος. Η Επιτροπή Υποστήριξης Εξ’ αποστάσεως Εξετάσεων θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στις/στους διδάσκουσες/ διδάσκοντες να υλοποιήσουν τις εξετάσεις των τμημάτων τους.Οι τηλεδιασκέψεις των εξετάσεων συστήνεται να γίνουν μέσω της πλατφόρμας Webex για να διασφαλισθεί η μη πρόσβαση εξωγενών παραγόντων στο ηλεκτρονικό δωμάτιο της εξέτασης.Οι ανακοινώσεις που θα αφορούν στις εξ αποστάσεως εξετάσεις θα αναρτώνται στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ την οποία παρακαλούμε να παρακολουθείτε καθημερινά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Πόλεμος» κυβέρνησης - σχολών για τις εξετάσεις: Η κόντρα με το πανεπιστήμιο Πάτρας - «Συμμορφωθείτε με τον νόμο»
    «Πόλεμος» κυβέρνησης - σχολών για τις εξετάσεις: Η κόντρα με το πανεπιστήμιο Πάτρας - «Συμμορφωθείτε με τον νόμο»

    Να συμμορφωθούν με το νόμο καλεί η κυβέρνηση, τους πανεπιστημιακούς, που δεν θέλουν να κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά τόσο το πανεπιστήμιο της Πάτρας όσο και πολλά τμήματα αντιδρούν και επιμένουν να κάνουν τις εξετάσεις όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός των ιδρυμάτων εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

    Η πίεση που ασκείται στα πανεπιστήμια έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των φοιτητών οι οποίοι θα προχωρήσουν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα προκειμένου, όπως οι ίδιοι λένε, να αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, πολυήμερες καταλήψεις και δράσεις.

    Ταυτόχρονα αποφάσισαν Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια και όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν «συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων στο σημείο του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη. Δε θα αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα. Καλούμε όλο το λαό και τα σωματεία να συμμετέχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας, να λάβουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού».

    Η κόντρα με το πανεπιστήμιο Πάτρας

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενους σε όσους αντιδρούν στις διαδικτυακές εξετάσεις τους κάλεσε να συμμορφωθούν με το νόμο και ξεκαθάρισε ότι δε θα κάνει πίσω στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων . «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο και να υπηρετήσουμε πιστεύω αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση να μην χαθεί η εξεταστική».

    Απαντώντας ο πρύτανης του πανεπιστήμιου Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας δήλωσε έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες αν υπάρχει κάποια παράβαση στο Σύνταγμα λέγοντας χαρακτηριστικά «σέβομαι απόλυτα το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και είμαι έτοιμος, εάν τους έχω παραβεί, να υποστώ τις συνέπειες». Μάλιστα η Σύγκλητος του ιδρύματος ανακοίνωσε ότι: Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.

    Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων.

    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

    Η Σύγκλητος του ιδρύματος έδωσε τη δυνατότητα στα τμήματα του Πανεπιστημίου, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, προκειμένου να ολοκληρώσουν το διδακτικό και εξεταστικό έργο τους, του χειμερινού εξαμήνου το αργότερο έως την 1η Μαρτίου.

    Οι καθηγητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοίνωσαν : Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας του Τμήματος, δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να διεξάγουν με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως.

    Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω δύο λόγους:

    • Οι παρούσες συνθήκες εξ αποστάσεως εξετάσεων μέσω διαδικτύου δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων. Η αδυναμία διασφάλισης του αδιάβλητου έχει τεκμηριωθεί και με βάση συγκριτική στατιστική μελέτη ιστογραμμάτων βαθμολογιών του Ακαδημαϊκού Έτους 2020-21 (όλες οι εξετάσεις είχαν διεξαχθεί από απόσταση λόγω COVID-19) και του Ακαδημαϊκού Έτους 2021-22 (όλες οι εξετάσεις διεξήχθησαν δια ζώσης), η οποία παρουσιάστηκε από την Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών τον Οκτώβριο του 2023 και είναι δημόσια διαθέσιμη.
    • Οι εξ αποστάσεως εξετάσεις μέσω διαδικτύου, όπως αυτές διενεργούνται σήμερα, δεν διασφαλίζουν την ίση αντιμετώπιση όλων των φοιτητών/τριών - ανεξάρτητα από τον οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό περίγυρό τους καθώς και ενδεχόμενα άνιση πρόσβαση σε τεχνικά μέσα (ταχύτητα και σταθερότητα σύνδεσης internet, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως το ChatGPT, κλπ). Κινδυνεύει να χαθεί το Χειμερινό εξάμηνο.

    Ανακοίνωση Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Δεδομένου ότι τα μαθήματα που διδάσκονταν κάθε Πέμπτη δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό εβδομάδων που ορίζονται από το νόμο ώστε ένα μάθημα να θεωρείται διδαχθέν (13 εβδομάδες), η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου δεν θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

    Σημειώνεται ότι αν δεν πραγματοποιηθούν οι αναπληρώσεις στα συγκεκριμένα μαθήματα της Πέμπτης, αυτά, ως μη διδαχθέντα, δεν θα είναι δυνατό να εξεταστούν σε καμία εξεταστική περίοδο εντός του 2024 και θα πρέπει οι φοιτητές/τριες να τα παρακολουθήσουν εξαρχής το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

    Έτσι, η επόμενη εβδομάδα θα χρησιμοποιηθεί για τις αναγκαίες αναπληρώσεις ούτως ώστε να ολοκληρωθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο και χωρίς κίνδυνο το χειμερινό εξάμηνο. Η εξεταστική θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα της δεύτερης εβδομάδας της εξεταστικής. Τα μαθήματα της εβδομάδας από 5 έως και 9 Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν στο διάστημα 26 Φεβρουαρίου έως και 1 Μαρτίου, που θα αποτελέσει την Τρίτη εβδομάδα της εξεταστικής.

    Αντιδράσεις και στο πανεπιστήμιο Κρήτης

    Αποχή από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα, αποφάσισε ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι Διδάσκοντες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καταστρατήγηση από την κυβέρνηση του άρθρου 16, καταγγέλλουν την απόφαση της Συγκλήτου για διεξαγωγή εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα και αντιτίθεται στην υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών/φοιτητριών και των κινητοποιήσεών τους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σήμερα η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων για τις καταλήψεις - Στόχος να μη χαθεί η εξεταστική
    Σήμερα η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων για τις καταλήψεις - Στόχος να μη χαθεί η εξεταστική

    Σήμερα Δευτέρα (29/1) συνεδριάζει η Σύνοδος Πρυτάνεων,με αντικείμενο τις εξεταστικές στα πανεπιστήμια, που κινδυνεύουν να χαθούν, λόγω των καταλήψεων. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εξ αποστάσεως,πρόταση που έχει κάνει του υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, ενώ για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, εκτιμάται πως θα διασφαλίσουν τη διαδικασία.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας.

    Ο νόμος προβλέπει ωστόσο ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.

    Υπενθυμίζεται ότι, δεκάδες είναι οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να αναφέρουν πως το υπουργείο λαμβάνει αποφάσεις «για αυτούς, χωρίς αυτούς» και να εκφράζουν την ανησυχία τους πως με το επικείμενο νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν «πτυχία δύο ταχυτήτων» και πως «βάλλονται οι αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έπειτα στην αγορά εργασίας».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πανεπιστήμια: Φόβοι για μαζικές αντιγραφές στη διαδικτυακή εξεταστική - Αντιδράσεις για τις πιέσεις κατά των πρυτάνεων
    Πανεπιστήμια: Φόβοι για μαζικές αντιγραφές στη διαδικτυακή εξεταστική - Αντιδράσεις για τις πιέσεις κατά των πρυτάνεων

    Το νομοσχέδιο, που προαναγγέλθηκε και ακόμη δεν παρουσιάστηκε και η παράκαμψη του άρθρου 16 έχουν προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις

    Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η προτροπή για διαδικτυακές εξετάσεις και η εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις έχουν προκαλέσει πραγματικό «έμφραγμα» στα δημόσια ΑΕΙ για ακόμη μια φορά.

    Το νομοσχέδιο, που προαναγγέλθηκε και ακόμη δεν παρουσιάστηκε και η παράκαμψη του άρθρου 16 έχουν προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια και όχι μόνο από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη αλλά και από ένα πλήθος πανεπιστημιακών οι οποίοι διαμηνύουν την αντίθεσή τους και επιμένουν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

    Κρίσιμη εβδομάδα για τις καταλήψεις

    Η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη καθώς οι φοιτητές δεκάδων τμημάτων θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι τις καταλήψεις. Ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια ή μεμονωμένα τμήματα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα κάνουν τις εξετάσεις διαδικτυακά καθώς πλέον είναι βέβαιο ότι η τρέχουσα εξεταστική περίοδος θα χαθεί για χιλιάδες φοιτητές. Πανεπιστημιακοί καθηγητές υποστηρίζουν ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις ενέχουν κινδύνους καθώς και λόγω της χρήσης Chatgpt (τεχνητή νοημοσύνη) δεν εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης των φοιτητών.

    Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το 2021 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε αρνηθεί στα ΑΕΙ να κάνουν εξετάσεις εξ αποστάσεως καθώς όπως είχε επικαλεστεί υπάρχουν φόβοι μαζικής αντιγραφής.

    Η εισαγγελική παρέμβαση

    Από αύριο κατά πάσα πιθανότητα η Εισαγγελία της Αθήνας θα καλεί εκπροσώπους των πανεπιστημίων (πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις) προκειμένου να απαντήσουν σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν για την αποφυγή τω καταλήψεων, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των πανεπιστημίων. Στην πραγματικότητα η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία της Αθήνας, που ζητά να διερευνηθούν τυχών αξιόποινες πράξεις όπως παράβαση καθήκοντος ή βίαιες πράξεις στα ΑΕΙ λόγω των καταλήψεων, έριξε λάδι στη φωτιά και επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

    Πάντως οι φοιτητές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σταματήσουν τις καταλήψεις και ήδη έχουν προγραμματίσει νέο συλλαλητήριο για την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια. Αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα συζητήσει με τους πρυτάνεις για όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου πρυτάνεων που ο ίδιος τους ζήτησε να συγκαλέσουν. Στη Σύνοδο οι πρυτάνεις θα εκφράσουν τις θέσεις τους για την ψηφιακή διενέργεια της εξεταστικής στα ΑΕΙ , για την εισαγγελική παρέμβαση και για καταλήψεις σε μια προσπάθεια να μη χαθεί η τρέχουσα εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ψηφιακής διεξαγωγής των εξετάσεων θα είναι το βασικότερο θέμα στο «τραπέζι των συζητήσεων» καθώς είναι αυτονόητο ότι τα πανεπιστήμια δεν θέλουν να τιναχτεί στον αέρα η εξεταστική και να χαθεί το εξάμηνο . Συνεπώς εφόσον υπάρχουν «εγγυήσεις» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας κάποια τμήματα ή και πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε εξ΄ αποστάσεως εξετάσεις τις επόμενες ημέρες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανεπιστήμια: Κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου από τις καταλήψεις - Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
    Πανεπιστήμια: Κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου από τις καταλήψεις - Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

    Ανησυχία ότι μπορεί ακόμη και να χαθεί το εξάμηνο επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας καθώς πολλές σχολές τελούν υπό κατάληψη για τη ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Τη Δευτέρα (29/1) συγκαλείται εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, την ώρα που με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ανοίγει ο δρόμος η εξεταστική να γίνει ψηφιακά.

    Ήδη η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφράσει την ανησυχία της αναφέροντας πως «οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο».

    Παράλληλα τόνισε ότι «ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο».

    Οι μισές σχεδόν σχολές της χώρας να τελούν υπό κατάληψη εν μέσω εξεταστικής. Στις υπό κατάληψη σχολές η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική, ωστόσο άλλα ιδρύματα είναι απολύτως κλειστά και σε άλλα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες.

    Κάποιες σχολές ήδη ανακοίνωσαν προς τους φοιτητές ότι θα χάσουν την εξεταστική τους ή την έχασαν, εάν δεν σταματήσουν οι καταλήψεις και ότι θα πάνε στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου τα μαθήματά τους.

    Την Πέμπτη (25/1) πραγματοποιήθηκαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη έως τέλος Φεβρουαρίου να είναι νόμος του κράτους» η μεταρρύθμιση για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλουν να προχωρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

    Πως θα γίνονται οι εξετάσεις εξ αποστάσεως

    Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι εξετάσεις ψηφιακά για να μην χαθεί το εξάμηνο. Ωστόσο, πολλές σχολές θεωρούν ότι πρόκειται για μια διαδικασία, που χρειάζεται χρόνο και χρήμα για να διοργανωθεί, διότι θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά τεχνικά και άλλα ζητήματα.

    Η εγκύκλιος επικαλείται το παρόν νομικό πλαίσιο αναφέρει: «Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας ή … , υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγηση».

    Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι μπορούν αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοί να εφαρμοστούν «σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του…»

    Πηγή: Cnn.gr

  • Mε τηλεκπαίδευση απαντά το υπουργείο Παιδείας στις καταλήψεις: Θα μετράνε οι απουσίες για κάθε διδακτική ώρα
    Mε τηλεκπαίδευση απαντά το υπουργείο Παιδείας στις καταλήψεις: Θα μετράνε οι απουσίες για κάθε διδακτική ώρα

    Με αφορμή τις καταλήψεις σε διάφορα σχολεία αλλά και για όλες τις απρόβλεπτες περιπτώσεις, που ένα σχολείο ή ένα τμήμα δεν κάνει μάθημα, το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία προκειμένου να υπενθυμίζει τα οριζόμενα από το νόμο.

    Η εγκύκλιος

    Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι εφόσον δεν γίνουν μαθήματα σε ένα τμήμα ή και σε περισσότερα ή και σε ολόκληρο το σχολείο λόγω απρόβλεπτων γεγονότων ή λόγω παρεμπόδισης από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, τότε είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση, ενώ θα μετράνε κανονικά και οι απουσίες. Η εγκύκλιος αφορά στη εύρυθμη και παιδαγωγικά αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου και προβλέπει τα εξής:

    1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες. Όσον αφορά στις απουσίες των μαθητών/τριών για κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ισχύει το άρθρο 3 της σχετικής Κ.Υ.Α. Η απουσία μαθητή/τριας από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει ο/η μαθητής/τρια κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του/της.

    2. Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων, β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών. Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία του, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί ανά εβδομάδα, τουλάχιστον, το Σχολικό Συμβούλιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μόλις εξομαλυνθεί η λειτουργία του σχολείου, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί αμέσως το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών τον τρόπο αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών και ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης και ο Σύλλογος αποφασίζει σχετικά. Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών υποβάλλεται στον/στη Διευθυντή/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ενημέρωση.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κατάληψη σε 12 Γυμνάσια και Λύκεια της Ηλείας
    Κατάληψη σε 12 Γυμνάσια και Λύκεια της Ηλείας

    Αντιδρούν οι μαθητές στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων

    Κλειστά λόγω κατάληψης έμειναν συνολικά 12 Γυμνάσια και Λύκεια της Ηλείας την Πέμπτη 18/1/2024 , με τους μαθητές να αντιδρούν μαζικά στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων.

    Συγκεκριμένα, κατάληψη πραγματοποιήθηκαν στο 1ο, 3ο και 4ο Γυμνάσιο Πύργου, στα Γυμνάσια Γουμέρου και Πελοπίου, στο 1ο και 4ο ΓΕΛ Πύργου, στα ΓΕΛ Καράτουλα, Λάλα και Πελοπίου και στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Πύργου.

    Τα αιτήματα των μαθητών

    Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών θέτει τα αιτήματά της , τα οποία είναι:

    1. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

    2. Ούτε σκέψη για πανελλαδικές εξετάσεις σε όλο το Λύκειο

    3. Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολικά κτήρια και τις υποδομές

    4. Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων

    5. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές. Περισσότεροι καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα με λιγότερους μαθητές/τμήμα

    6. Δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια

    7. Δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις

    8. Κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές, να μην τη χάσει κανείς μαθητής

    9. Θέρμανση σε όλα τα σχολεία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς