Πολιτικά

Σε συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου κρίνεται το είδος διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σε συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου κρίνεται το είδος διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Επίκεινται συναντήσεις και των επιτελείων των δυο αρχηγών. Υπουργοί των ΑΝΕΛ θα παραμείνουν στην κυβέρνηση. Ερώτημα πότε θα αποχωρήσει ο Π. Καμένος από την κυβέρνηση. Από το είδος του διαζυγίου θα εξαρτηθεί η επόμενη ημέρα. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και της ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση. Ευρύτερος ανασχηματισμός μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοιχτά.

Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον δεδομένο και το ερώτημα είναι τι είδους διαζύγιο θα υπάρξει, εάν δηλαδή αυτό θα είναι “συναινετικό” ή εάν θα είναι ... “άγριο”.

Ο Π. Καμμένος, που συγκαλεί την Κοινοβουλευτική του Ομάδα την προσεχή Τετάρτη, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το πότε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, με το πιθανότερο σενάριο-αλλά όχι το μόνο- να είναι αυτή τη στιγμή το χρονικό διάστημα που θα υπερψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση από το Κοινοβούλιο της FYROM, κάτι που είναι πιθανόν να συμβεί και εντός του Σαββατοκύριακου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το News 24/7, πάντως, από την κυβέρνηση δεν θα αποχωρήσουν όλοι οι υπουργοί που ανήκουν στους ΑΝΕΛ, γεγονός που αποτελεί “αιτία πολέμου” από τον Πάνο Καμμένο προς τον Αλέξη Τσίπρα. Το αδιέξοδο, ωστόσο, για τον Π. Καμμένο είναι ότι εάν έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στην οποία έως τώρα ανήκει, ενδέχεται να έχει μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές και κομματικές απώλειες, ενώ άγνωστο είνα εάν θα έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα σε περίπτωση που θέσει κομματική πειθαρχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη ο Θαν. Παπαχριστόπουλος, που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων χθες Κυριακή γιατί επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα καταψηφίσει τυχόν πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που θα υποβάλει η ΝΔ, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και αμέσως μετά θα παραδώσει την έδρα του. Την έδρα, όμως, θα παραλάβει ως πρώτος αναπληρωματικός ο Τέρενς Κουίκ, για τον οποίο εκκρεμεί πρόταση διαγραφής από τους ΑΝΕΛ, καθώς θεωρείται ότι “ακολουθεί γραμμή ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών η Έλενα Κουντουρά (κάποιοι θεωρούν ότι θα παραμείνει και στην κυβέρνηση) και ο Κώστας Ζουράρις δηλώνει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αν και δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες και αναλόγως των εξελίξεων, ανοιχτό είναι τι θα πράξει ακόμα ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Η συνάντηση των δυο

Το είδος του “διαζυγίου” πάντως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κριθεί εν πολλοίς στη συνάντηση (τουλάχιστον μια) που θα έχουν εντός της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, ενώ αντίστοιχες συναντήσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες του news24/7 θα έχουν και τα επιτελεία των δυο αρχηγών. Οι δυο τους, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που όμως δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν, είχαν χθες ή προχθές και τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Π.Καμμένος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα:

  • Να αποφασίσει οριστικά για τον χρόνο εξόδου από την κυβέρνηση.

  • Να ξεκαθαρίσει εάν θα θέσει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν, σε μια τέτοια περίπτωση, ζητήσει από τους διαφωνούντες να παραδώσουν νωρίτερα την έδρα τους.

  • Να ξεδιαλύνει τι θα κάνει με τα στελέχη του που θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, μετά τη δική του αποχώρηση.

  • Και, κυρίως, να αποφασίσει οριστικά εάν θα καταψηφίσει (όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει έως τώρα) ή όχι τυχόν πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν την υπερψηφίσει θα πρέπει, επίσης, να καθορίσει το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένο ότι έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη η κριτική του θα οξυνθεί περισσότερο.

Ευρύτερος ανασχηματισμός

Μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου (και όποιων υπουργών τον ακολουθήσουν) από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, με ανοίγματα πρωτίστως προς το χώρο της κεντροαριστεράς, όπως προ καιρού είχε αποκαλύψει το news24/7.

Ως “φαβορί” για τη θέση του υπουργού Άμυνας αναδεικνύεται καθημερινά όλο και περισσότερο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το ποιος θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στη θέση αυτή έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σκέψεις και για ψήφο εμπιστοσύνης

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι -εφόσον ιδίως δεν αλλάξει στάση ο Σταύρος Θεοδωράκης- η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί τουλάχιστον από 151 βουλευτές, ενώ εμφανίζονται σίγουροι ότι τυχόν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ δεν έχει τύχη, ακόμα και στην -απίθανη- περίπτωση που υπερψηφιζόταν από τον Π. Καμμένο.

Παράλληλα, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν και το ενδεχόμενο, μετά πιθανότατα την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, να καταθέσουν πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε η κυβέρνηση να μην είναι κυβέρνηση ανοχής, ακόμα και αν μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί μια εκ των συνταγματικών προβλέψεων. Έως τώρα, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί οι 151 ψήφοι, αν και για την έγκριση πρότασης εμπιστοσύνης απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων.

Κρίσιμη Πολιτική Γραμματεία

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, σήμερα συνέρχεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Έντονο παρασκήνιο

Ήδη, πάντως, έχει ξεκινήσει οργιώδες παρασκήνιο σε όλους τους πολιτικούς χώρους, με όλα τα ενδεχόμενα για τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ανοιχτά...

Πηγή: News247.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα