Ο Μάκης Μπαλαούρας στην Ολομέλεια για τη συμφωνία των Πρεσπών
Με τις φωτογραφίες των κουκουλοφόρων που προσήλθαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της περασμένης Κυριακής κρατώντας σημαίες με το εθνόσημο, αυτές τις ίδιες που έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Υπήρξαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είπαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τους αντιεξουσιαστές να διαλύσουν το συλλαλητήριο», είπε ο Μάκης Μπαλαούρας, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ. «Οιι φωτογραφίες όμως που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα σας, όχι εμείς, μιλούν από μόνες τους: οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ήταν εθνικιστές, όχι αντιεξουσιαστές. Γιατί οι εθνικιστές χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους το εθνόσημο».
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην σχεδόν 30χρονη διαμάχη για το λεγόμενο Μακεδονικό, ο Μάκης Μπαλαούρας τόνισε ότι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο βουλγαρικός εθνικισμός αλλά και η Σερβία ευνοούσαν τη διάλυση της ΠΓΔΜ, με τον ίδιο το Σέρβο ηγέτη Σλ. Μιλόσεβιτς να απευθύνει προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για διαμελισμό της ΠΓΔΜ, μεταξύ Σερβίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας. Τα χρόνια εκείνα, ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, κι ενώ η Ελλάδα είχε επιβάλλει εμπάργκο στους γείτονες, διαμορφώθηκε στη χώρα μας ένα εθνικιστικό μέτωπο που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»: ένα σύνθημα που στην πραγματικότητα διεκδικούσε αναθεώρηση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, από το 1913, με την οποία ο ιστορικός χώρος της Μακεδονίας χωρίστηκε σε τρεις «Μακεδονίες».
Από το εθνικιστικό μέτωπο σε συνεργασία
«Για πολλά χρόνια η επίλυση του Μακεδονικού παρέμενε μπλοκαρισμένη από την αδιαλλαξία του εθνικιστικού κόμματος VMRO των γειτόνων. Υπάρχουν όμως και ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, που φοβούμενες τον έρποντα εθνικισμό πέταγαν τη καυτή πατάτα στους επόμενους», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.
Παρουσιάζοντας τα στάδια διαμόρφωσης της λεγόμενης «εθνικής γραμμής» για το Μακεδονικό, ο Μάκης Μπαλαούρας εξήγησε: «Το 1995, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την πρώτη εθνικά συμφέρουσα στροφή με την Ενδιάμεση Συμφωνία, με την οποία αποδεχόταν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία αυτού του κράτους, με ονομασία κοινά αποδεκτή. Ακολούθησε το 2008, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με ΥΠΕΞ τη Ντόρα Μπακογιάννη που έκαναν νέα τομή διεκδικώντας σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο «Μακεδονία» και erga omnes, χωρίς όμως να ζητήσουν συνταγματικές τροποποιήσεις ή ό,τι άλλο – εμείς όμως ζητήσαμε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών τα πήραμε. Κατόπιν, το 2013 οι Δημ. Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος ως ΥΠΕΞ δήλωναν επίσης ότι αποδέχονταν τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, εφόσον την αποδεχόταν και η γείτονα χώρα μαζί με το erga omnes. Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς, πιθανόν νομίζοντας ότι μπορεί να κάνει μπλόφες, τότε έλεγε: Βεβαίως, θα είμαι υπέρ τέτοιας συμφωνίας, αλλά δεν θα τη δεχτούν ποτέ οι γείτονες».
Το 2017 η νέα προοδευτική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ επεδίωξε τη συνεννόηση με την Ελλάδα, συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διαπραγμάτευση, με πλήρη προσήλωση στην «εθνική γραμμή», υλοποιώντας τις δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Και τα κατάφερε. «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα κερδίζει και τα τρία σημεία αιχμής τα οποία αποτελούσαν την πάγια εθνική γραμμή των ελληνικών κυβερνήσεων: κερδίζει την εγκατάλειψη της παραχάραξης της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας, κερδίζει τη σύνθετη ονομασία, κερδίζει την άρση όλων των συνταγματικών άρθρων αλυτρωτισμού που υπήρχαν στο προηγούμενο σύνταγμα της γείτονος και της αναφοράς σε ύπαρξη «μειονοτήτων» εκτός των συνόρων τους. Και το σημαντικότερο: κερδίζει την απομάκρυνση της τουρκικής επιρροής από τα βόρεια σύνορά μας, και τη διαμόρφωση μιας ζώνης ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, με αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της χώρας μας», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.