Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 08:15

Συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με την ΥΠ.ΠΟ. Μ. Ζορμπά για τα μεγάλα θέματα πολιτισμού της Ηλείας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ενόψει του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού που θα μπει στη διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα για την Περιφερειακή Πολιτισμική Πολιτική για το Σύγχρονο Πολιτισμό οι βουλευτές Δυτικής Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν χθες Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου εποικοδομητική συζήτηση με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά για θέματα πολιτιστικής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορούν τον Νομό μας και μας έχουν απασχολήσει είτε μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είτε σε συσκέψεις για να εξετάσουμε την πορεία έργων που έχουν εξαγγελθεί ή που έχουμε ζητήσει να υλοποιηθούν.

Ενδεικτικά εξετάστηκαν θέματα που αφορούν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες και άλλα μνημεία της περιοχής, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης», την επαναλειτουργία του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, την εξωστρέφεια εικαστικών πρωτοβουλιών μέσα από την κινητικότητα των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών εκθέσεων Μουσείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης προς την Περιφέρεια.

Η Υπουργός εξέφρασε την πολιτική της βούληση για αμέριστη συμπαράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου θα σταθούν αρωγοί για οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Γεράσιμος Μπαλαούρας, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου και οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης και Κωνσταντίνος Σπαρτινός.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 11:24

Σχετικά Άρθρα

  • ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας
    ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας

    Μια ακόμα φάση του μακρόπνοου και σύνθετου έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Επικούριου Απόλλωνα Βασσών Φιγάλειας, ενός από τα σπουδαιότερα δείγματα της αρχαίας οικοδομικής, ολοκληρώθηκε επιτυχώς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είναι γνωστό, ο χαρακτήρας του έργου είναι κυρίως στερεωτικός και αποσκοπεί στην άρση των γεωμετρικών παραμορφώσεων του αρχαίου κτηρίου και στην ενίσχυση των μηχανισμών άμυνάς του έναντι των φυσικών δράσεων.

    Οι προσφάτως εκτελεσθείσες εργασίες στο μνημείο υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο Υποέργου με τίτλο «Αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών» της Πράξης «Αποκατάσταση - Ανάδειξη ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών - Γ΄ φάση» ενταγμένης στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

    Το εν λόγω Υποέργο που πραγματοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, διήρκησε από τον Φεβρουάριο 2019 έως και τον Νοέμβριο 2023 και η δαπάνη υλοποίησής του ανήλθε στο ποσό των 1.276.443,84 €. Οι δύο κύριοι στόχοι του αφορούσαν:

    (α) τη στερέωση δύο τμημάτων του μνημείου, ένα στην ανατολική πλευρά του που περιλαμβάνει δύο κίονες (τους 3ο και 4ο από Β.) και ένα στη δυτική πλευρά του μνημείου που περιλαμβάνει ένα κίονα (τον 3ο από Β.), και

    (β) την αποκατάσταση και αναστήλωση στη βόρεια όψη του μνημείου τριών εκ των έξι ελλειπόντων λίθων του επιστυλίου, για τους οποίους σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη είναι γνωστό ότι ο ένας εξ αυτών είχε καταρρεύσει περί τον 13ο ή τον 14ο μ.Χ. αιώνα, πιθανώς ως συνέπεια ενός ισχυρού σεισμού από κοινού με ολίγους άλλους, ενώ οι άλλοι δύο λίθοι ανετράπησαν το καλοκαίρι του 1812, από τους τότε ανασκαφείς του αρχαίου ναού, για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να καταπέσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

    Προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, στις περιοχές επέμβασης στο μνημείο, μεταξύ άλλων: (i) έλαβαν χώρα εργασίες καταβίβασης λίθων επιστυλίων, απομακρύνσεις από το μνημείο κιόνων ολόσωμων (Εικ. 1), και αποσυναρμολογήσεις λίθων κρηπίδας και ευθυντηρίας, (ii) πραγματοποιήθηκαν εργασίες ενίσχυσης της θεμελίωσης, με την κατασκευή τοιχαρίων υποστήριξης και αντιστήριξης στο δυτικό θεμέλιο, και τη διαμόρφωση στρώσης από σταθεροποιημένη άργιλο μεταξύ του βραχώδους υποβάθρου και των λίθων ευθυντηρίας, (iii) αποκαταστάθηκε η ακεραιότητα των αποσυναρμολογημένων λίθων (με συγκολλήσεις των θραυσμάτων τους καθώς και συμπληρωματικών τεμαχίων τους, Εικ. 2), (iv) αναστηλώθηκαν οι τρεις λίθοι του βόρειου επιστυλίου (Εικ. 3, 4), ανατάχθηκαν οι αποκαταστημένοι λίθοι στις μακρές πλευρές και επανήλθαν στο μνημείο οι τρεις κίονες (Εικ. 5, 6), και τέλος (v) πραγματοποιήθηκε η επανασύνδεση, με νέα στοιχεία από τιτάνιο, όσων λίθων είχαν εκ της κατασκευής τους μεταξύ των συνδέσεις.

    Με τις πρόσφατες εργασίες, οι οποίες συνιστούν τη φυσική συνέχεια του εκτελεσμένου από το 2001 έως το 2015 έργου αποκατάστασης του βόρειου πτερού του μνημείου των Βασσών, που είχε εκτελεστεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Συντήρησης Ναού Επικούριου Απόλλωνα, αφενός υλοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση αποκατάστασης των μακρών πλευρών του μνημείου, θέτοντας «στέρεες βάσεις» για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου και στα μακρά πτερά του, και αφετέρου επανατοποθετήθηκαν στη πρόσοψη του αρχαίου ναού τρία σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη του (μετά περίπου επτά αιώνες το ένα και περίπου δύο αιώνες τα άλλα δύο) αποκαθιστώντας τη συνέχεια του βόρειου επιστυλίου του για πρώτη φορά μετά το 1812.

    Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το εν λόγω πολύπλευρο έργο όχι μόνο στοχεύει στη συντήρηση και την επαρκή ενίσχυση ενός αρχαίου κτηρίου, αλλά έχει ως απώτερο σκοπό τη διατήρηση για τις μελλοντικές γενιές ενός μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας (όπως είναι γνωστό, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα περιλαμβάνεται από το 1986 στο Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Τέλος, το έργο συνεισφέρει και στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Βασσών, ο οποίος βρίσκεται σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, που είναι όμως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και διάσπαρτη με πολλούς άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαίας Φιγάλειας, Ιερού Λυκαίου Δία, Αρχαίας Αλίφειρας κ.α.)

    Epikour 2

    Epikour 3

    Epikour 4

    Epikour 5

  • Συνάντηση του Δημάρχου Ζαχάρως, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
    Συνάντηση του Δημάρχου Ζαχάρως, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

    Οι δυνατότητες ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας απετέλεσαν το θέμα της συνάντησης εργασίας του Δημάρχου Ζαχάρως, κου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, και της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη. Στη συνάντηση περευρέθη και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, κα Ολυμπία Βικάτου.

    Η προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των νεότερων μνημείων της περιοχής, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, η ανάδειξη των χώρων αυτών τόσο με τοπικές εργασίες σήμανσης και προστασίας όσο και με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, η πορεία των εργασιών ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Πλατιάνας (Αίπυ), καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων κυριάρχησαν στην συζήτηση.

    Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος δήλωσε πως, η ανάδειξη του πλούτου της περιοχής τού Δήμου μας, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξή του, αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα της διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται όλες οι προοπτικές και δυνατότητες, μέρος των οποίων αποτελεί και η συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες και η υποστήριξη με κάθε τρόπο για την καλύτερη και πληρέστερη υλοποίηση του έργου τους. Ιδιαιτέρως θετική ήταν η συμφωνία με την κα Υπουργό, αφενός για τη συνεργασία με την Τοπική Εφορεία και τη Γενική Δ/ντρια του Υπουργείου, αποσκοπώντας στην επίτευξη των κοινών μας στόχων με την ύπαρξη ενός κοινού πλαισίου δράσης και προτάσεων υλοποίησής του, και αφετέρου για τη συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης και ανάπτυξης των Λουτρών Καϊάφα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο “άνθρωπος με το γαρύφαλλο” προβλήθηκε στο μουσείο Νίκος Μπελογιάννη της Αμαλιάδας
    Ο “άνθρωπος με το γαρύφαλλο” προβλήθηκε στο μουσείο Νίκος Μπελογιάννη της Αμαλιάδας
    Το σκίτσο του Πάμπλο Πικάσσο «ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο», το οποίο φιλοτεχνήθηκε στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη λίγες ώρες μετά την εκτέλεσή του στις 30 Μαρτίου 1952, παρουσιάστηκε συμβολικά από το Δήμο Ήλιδας το βράδυ του Σαββάτου στον τοίχο του ιστορικού κτιρίου της Αμαλιάδας, που από το 2017 έχει μετατραπεί στη Μόνιμη Έκθεση «Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης».

    Μάλιστα ο Δήμος Ήλιδας ανάρτησε στα social media τις εικόνες από τον εξωτερικό τοίχο του μουσείου, γράφοντας χαρακτηριστικά τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη:

    «Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.

    Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή.

    Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση.

    Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...»
    mpelog anthr gar 2
    mpelog anthr gar 3
    (Δελτίο Τύπου)
  • Ο “άνθρωπος με το γαρύφαλλο” του Πικάσσο στο μουσείο Νίκου Μπελογιάννη της Αμαλιάδας
    Ο “άνθρωπος με το γαρύφαλλο” του Πικάσσο στο μουσείο Νίκου Μπελογιάννη της Αμαλιάδας

    Το σκίτσο του Πάμπλο Πικάσσο «ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο», το οποίο φιλοτεχνήθηκε στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη λίγες ώρες μετά την εκτέλεσή του στις 30 Μαρτίου 1952, θα παρουσιαστεί συμβολικά από το Δήμο Ήλιδας το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου, στο ιστορικό κτίριο της Αμαλιάδας, όπου από το 2017 έχει μετατραπεί στη Μόνιμη Έκθεση «Μουσείο Μπελογιάννη».

    mpelog toix 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι Σύλλογοι Νέων της Επαρχίας Ολυμπίας ζητούν από την ΕΟΕ να συμπεριληφθεί ο Επικούριος Απόλλωνας στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας
    Οι Σύλλογοι Νέων της Επαρχίας Ολυμπίας ζητούν από την ΕΟΕ να συμπεριληφθεί ο Επικούριος Απόλλωνας στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας
    Κοινή επιστολή των Συλλόγων Νέων της Επαρχίας Ολυμπίας εστάλη πριν λίγες μέρες στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας να επανεξετάσει τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ηλεία και να εντάξει σε αυτή το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα το πρώτο αναγνωρισμένο ελληνικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας που ανεγράφη στο κατάλογο της UNESCO. Την επιστολή υπογράφουν:
    • Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέων Καλλιθέας ''Ο ΖΑΧΑΣ''
    • Σύλλογος Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας ''ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ''
    • Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας ''ΟΙ ΠΑΡΑΣΣΙΟΙ''
    Η Επιστολή αναφέρει:
    Αξιότιμα μέλη της ΕΟΕ, Σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή προκειμένου να σας εκφράσουμε το αίτημά μας ώστε να συμπεριληφθεί ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας του 2024. Το αίτημά μας στηρίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα μνημείο με οικουμενική απήχηση, μιας και είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986, έναν χρόνο πριν την Ακρόπολη των Αθηνών.
    Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα βοηθούσε στην μεγαλύτερη προβολή και των δύο αυτών οικουμενικών συμβόλων, αφού η Ολυμπιακή Φλόγα θα μπορέσει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο από την αίγλη ενός μνημείου που συνδέεται με την λατρεία του θεού Απόλλωνα, τον οποίο επικαλείται η πρωθιέρεια κατά την αφή της Φλόγας, και συνάμα ο ναός να λάμψει από το φως του οικουμενικού αυτού συμβόλου.
    Μάλιστα, ενδεχόμενοι ενδοιασμοί της Επιτροπής θα μπορούσαν να παραμεριστούν, αφού η επιτυχημένη πρώτη διανυκτέρευση της Φλόγας στην Ανδρίτσαινα το 2004 σε συνδυασμό με την εμπειρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
    Ως εκ τούτου, με κάθε σεβασμό σας προτρέπουμε να αναδιαμορφώσετε τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, αλλά και να μεριμνήσετε ώστε να συμπεριληφθεί ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα σε κάθε Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Μόνο 20.000 επισκέπτες θα δέχεται καθημερινά ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης
    Μόνο 20.000 επισκέπτες θα δέχεται καθημερινά ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης

    Πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα (4/9) για το νέο πρόγραμμα επισκεψιμότητας της Ακρόπολης που βάζει πλαφόν στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά τον Ιερό Βράχο.

    Από εδώ και πέρα ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας.

    Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τονίζοντας ότι αποσκοπεί στην προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

    Η υπουργός τόνισε ότι βασικό μέλημα του υπουργείου είναι η προστασία του μνημείου, αναφέρθηκε στη μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων(ΟΔΑΠ), από την οποία προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας.

    Παράλληλα, η υπουργός τόνισε ότι η μελέτη έχει λάβει υπόψη της τον χρόνο παραμονής και εξόδου των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση.

    Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου, κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του.

    «Στο υπουργείο Πολιτισμού, επειδή ο κύριος σκοπός του είναι ακριβώς η προστασία του ίδιου του μνημείου, αποφασίσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό (σ.σ. των επισκεπτών ανά ημέρα) στους 20.000. Από εκεί και πέρα, το ωράριο από 08:00 έως 20:00, που ισχύει σήμερα έχει χωριστεί σε 12 ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας. Η κάθε ζώνη έχει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών. Για παράδειγμα, η ζώνη 08:00-09:00 πμ έχει 3.000 άτομα. Δεν μπορούν να μπουν 3.000+1 επισκέπτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για σωστή περιήγηση και απόλαυση του μείζονος αυτού μνημείου», τόνισε η υπουργός, που αναφέρθηκε και στη χρήση του προγράμματος ζωνών επισκεψιμότητας από επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι διαχειρίζονται συνήθως μεγάλο αριθμό επισκεπτών (γκρουπς).

    Η υπουργός τόνισε ότι από τον Ιούλιο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει συστηματικές συναντήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού με στελέχη του ΟΔΑΠ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στη νέα διαδικασία.

    «Το πρόγραμμα είναι on line. Επομένως, μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να μπεις και να δεις τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τη συσσώρευση η οποία συνέβαινε μέχρι χθες, με το 50% των επισκεπτών να θέλουν να ανέβουν στην Ακρόπολη το διάστημα 08:00-11:00 πμ. Αυτό ήταν προβληματικό για το μνημείο, αλλά και για τους ίδιους, διότι, εκ των πραγμάτων, στον χώρο των Προπυλαίων δημιουργείται ένας "λαιμός μπουκαλιού".

    Επομένως, με το να υπάρχουν οι ζώνες και να είναι αυστηρά καθορισμένος αριθμός ο οποίος έχει μελετηθεί και δίνει μια συνεχή ροή, όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στα Προπύλαια, αυτομάτως καθιστά την εμπειρία του επισκέπτη πολύ πιο θετική», σημείωσε.

    Τι είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το σκάνδαλο με την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο

    Η υπουργός ρωτήθηκε και για το σοβαρό ζήτημα της κλοπής αρχαίων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

    Η ίδια τόνισε ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για πράξη που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των συλλογών. Παράλληλα, σημείωσε, για ακόμη μια φορά, ότι το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ταυτίζεται χρονολογικά με την έναρξη του νέου ελληνικού κράτους. Παραμένει διαρκές εδώ και 200 χρόνια.

    «Στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, παύει να είναι στρατηγική. Δεν μπορεί κανείς να παρουσιάζει αυτά τα οποία σκέφτεται να κάνει. Επαναλαμβάνω όμως κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακολουθεί απολύτως τις κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν τεθεί για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, μη μπορώντας, σε καμία περίπτωση, να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται εκεί ως προϊόν κλοπής», επισήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εγκαίνια του έργου αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
    Εγκαίνια του έργου αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» σας προσκαλούν στην τελετή εγκαινίων του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας» που θα τελεστούν το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 και ώρα 19:30 στο αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας, από την Υπουργό Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη. Την τελετή θα πλαισιώνει παρουσίαση του έργου και μουσική εκδήλωση με τη Φωτεινή Δάρρα «Με ένα κομμάτι φεγγαριού στα χέρια».

    Η αρχαία Πλευρώνα με το εντυπωσιακό τείχος της αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις. Σε ξεχωριστή θέση και σε επαφή με το τείχος βρίσκεται το μικρό θέατρο, το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως βουλευτήριο. Η πανοραμική θέα προς τη λιμνοθάλασσα, τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και τις εκβολές του Αχελώου, είναι μοναδική. Το σκηνικό οικοδόμημα σε επαφή με το τείχος και τον αμυντικό πύργο, που χρησιμοποιούνταν και ως αποδυτήρια των ηθοποιών, προσδίδει μία επιπλέον σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα.

    mendoni theatro peurona 2

    Το συγχρηματοδοτούμενο έργο, προϋπολογισμού 900.000,00 €, υλοποιείται απολογιστικά και δι’ αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2020 στο Ε.Π. «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, επιστημονικά υπεύθυνος της οποίας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Καραδέδος, έγινε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με τις προτεινόμενες εργασίες αντιμετωπίζονται αφενός προβλήματα φθοράς του δομικού υλικού του μνημείου, αφετέρου επιδιώκεται η αποκατάσταση, σε επιτρεπτά όρια, της μορφής του για λόγους αισθητικούς, διδακτικούς και πρακτικούς, χωρίς να αλλοιώνεται η αυθεντικότητά του.

    Εκτός από τη συμπλήρωση των εδωλίων του κοίλου με νέα από χυτό υλικό, οι πιο εκτεταμένες και απαιτητικές αναστηλωτικές εργασίες έγιναν στο σκηνικό οικοδόμημα, με τη συμπλήρωση της εσωτερικής παρειάς του τείχους, στην οποία στηρίχθηκαν τα αρχιτεκτονικά μέλη του ορόφου του, φτάνοντας σε συνολικό ύψος 2,50 μ. Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν το μεγαλύτερο τμήμα της πυλίδας του πύργου του θεάτρου, η νότια κτιστή κλίμακα που οδηγεί στον όροφο της σκηνής, η αναστήλωση του βόρειου παρασκηνίου και τμήματος του προσκηνίου και του τόξου της βόρειας παρόδου του θεάτρου, το ύψος του οποίου φτάνει τα 3,70 μ.

    Η υλοποίηση του έργου αποτελεί το επιστέγασμα των μακροχρόνιων και εκτεταμένων εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Πλευρώνας, από το 2002 μέχρι σήμερα, μέσω διαδοχικών συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Γ΄ Κ.Π.Σ. και Ε.Σ.Π.Α.), που έχουν καταστήσει την αρχαία πόλη έναν από τους πλέον οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας.

    mendoni theatro peurona 3

    Χρήσιμες Πληροφορίες:

    Για τη μεταφορά των πολιτών η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος θα διαθέσει λεωφορεία

    • από την Πάτρα, ώρα 18.30 από την ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 28 (στάση λεωφορείου)
    • από το Μεσολόγγι, ώρα 19.00 μπροστά από την είσοδο του Κήπου των Ηρώων

    Η επιστροφή θα γίνει μετά το πέρας της συναυλίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Λύθηκε το πρόβλημα για το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχ. Ολυμπίας
    Λύθηκε το πρόβλημα για το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχ. Ολυμπίας

    -Με πρωτοβουλία Γεωργιόπουλου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για τη μουσειολογική μελέτη από την ΑΜΚΕ «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού»

    Έφεραν αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου για την πολυπόθητη εκπόνηση της μουσειακής μελέτης και επαναλειτουργία του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίας Ολυμπίας.

    Ειδικότερα, η Πρόεδρος της αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» κα Ζωζώ Λιδωρίκη, έπειτα από επαφές που είχε μαζί της ο κ. Γεωργιόπουλος, δωρίζει το ποσό των 120.300 ευρώ για την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίας Ολυμπίας. Τη σχετική σύμβαση υπέγραψαν η κα Λιδωρίκη και ο κ. Γεωργιόπουλος, παρουσία και του πρώην Αντιδημάρχου κ. Χάρη Σπηλιόπουλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως υπεύθυνος για τα Ολυμπιακά θέματα, είχε επιμεληθεί το θέμα της επαναλειτουργίας του Μουσείου. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου που με τόση λαχτάρα περιμένουν οι πολίτες της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν, περιλαμβάνουν τα εξής:

    -Συντήρηση αντικειμένων έκθεσης

    -Συγγραφή, μετάφραση και μουσειολογική επιμέλεια κειμένων

    -Μουσειογραφική επίβλεψη και σχεδιασμό αναρτήσεων εκθεμάτων

    -Γραφιστικό σχεδιασμό

    -Παραγωγή – επεξεργασία βίντεο έκθεσης

    -Προμήθεια και κατασκευή ανοξείδωτων και ακρυλικών κατασκευών στήριξης εκθεμάτων

    -Μεταφορά και τοποθέτηση αντικειμένων.

    olimpia mouseio ol agonon 2

    Προς εγκαινίαση και λειτουργία τον Απρίλιο του 2024

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε: «Έπειτα από εξαντλητικές προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τη μη ύπαρξη μουσειολογικής μελέτης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έχουμε τη μεγάλη χαρά να ανακοινώνουμε σήμερα το τέλος αυτής της περιπέτειας. Ευχαριστούμε θερμά την δωρήτρια κα Ζωζώ Λιδωρίκη και τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, όπως επίσης και τον καλό φίλο της Ολυμπίας κ. Γιάννο Γραμματίδη που βοήθησε σημαντικά σ’ αυτή τη θετική εξέλιξη.

    Όπως είναι γνωστό, όταν εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε το έργο από το ΕΣΠΑ, δεν είχε προβλεφθεί κατάλληλο ποσό για την ολοκληρωμένη μουσειολογική μελέτη ενώ δεν υπήρξε πρόβλεψη επίσης και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Εμείς διεκδικήσαμε και πετύχαμε πρόσθετη χρηματοδότηση για τον περιβάλλοντα χώρο και πλέον έχουμε λύση και για τη χρηματοδότηση της συντήρησης και αποκατάστασης (μουσειολογική μελέτη) της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.

    Είμαστε αισιόδοξοι ότι το Μουσείο, το πρώτο μουσείο παγκοσμίως με έκθεση ολυμπιακών ενθυμημάτων, θα είναι έτοιμο για την τελετή Αφής τον προσεχή Απρίλιο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Η επαναλειτουργία του, με σύγχρονη πλέον και ελκυστικότερη μορφή, θα επιδράσει θετικά στην προσέγγιση επισκεπτών από τον αθλητικό και όχι μόνο χώρο, καθιστώντας το Ολυμπιακό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας λειτουργικό και βιώσιμο».

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς