Συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπ. Τουρισμού - Ενημέρωσε αναλυτικά και με σχετικό υπόμνημα τους Θεοχάρη – Κόνσολα για την σημερινή «μαραζωμένη» εικόνα του σπάνιου οικοσυστήματος - Πλήττεται η τοπική οικονομία, προκαλείται δυσφορία των πολιτών και απογοήτευση των επισκεπτών...
Την ανάγκη της άμεσης σύγκλησης της αρμόδιας Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών και Φυσικών Πόρων για την αδειοδότηση της λειτουργίας των Λουτρών του Καϊάφα επεσήμανε χθες προς την ηγεσία του Υπ. Τουρισμού ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος, επισκέφθηκε τόσο τον Υπουργό Χάρη Θεοχάρη όσο και τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα και ζήτησε την παρέμβασή τους, για λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας και πολύ περισσότερο ο επιχειρηματικός κόσμος της νότιας Ηλείας.
Όπως εξήγησε ο Hλείος κοινοβουλευτικός η καθυστέρηση στο άνοιγμα των Λουτρών έχει επιφέρει σημαντική οικονομική ζημιά στην τοπική οικονομία, κρατά κλειστό ένα από τα ωραιότερα και πιό σπάνια από πλευράς επισκεψιμότητας μέρος της χώρας, προκαλεί απογοήτευση σε πολλούς που θα ήθελαν να τύχουν των ευεργετημάτων των παγκοσμίως αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών και δημιουργεί δικαιολογημένη δυσφορία στους επαγγελματίες και ξενοδόχους της περιοχής...
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ
Ωστόσο ο κ. Νικολακόπουλος δεν στάθηκε μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά με την ευκαιρία της συγκεκριμένης συνάντησης, ενημέρωσε τον κ. Θεοχάρη και τον κ. Κόνσολα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το μοναδικής αξίας οικοσύστημα του Καϊάφα που περιλαμβάνει και τα Λουτρά, και το οποίο παρά το γεγονός του διεθνούς ενδιαφέροντος, παραμένει αναξιοποίητο, με τις εγκαταστάσεις πεπαλαιωμένες και το φυσικό τόπο, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 να εξακολουθεί να δείχνει «μαραζωμένο...».
Μεταξύ άλλων ο Ηλείος Βουλευτής σημειώνει χαρακτηριστικά:
Από το 2006 τροποποιήθηκε η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θεσπίστηκαν κριτήρια προκειμένου να γίνονται έλεγχοι στις ιαματικές πηγές αλλά και σε ποιες θεραπείες θεωρούνται κατάλληλες ανάλογα με τις επιστημονικές αναλύσεις .
Από το 2018 θεσπίστηκαν νέα δεδομένα και απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί η ετήσια αδειοδότηση.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ!
Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα (το υδροθεραπευτήριο) θα έπρεπε κανονικά να λειτουργεί από τις 15 Μάιου έως και τις15 Νοεμβρίου κάθε έτους με ωράριο λειτουργίας 8:30 με 15:00 ( 15 Μάιου έως 30 Ιουνίου) και 8:30 με 20:30 ( 1η Ιουλίου με 15 Οκτωβρίου) καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες.
Στο ξενοδοχείο του υδροθεραπευτηρίου το οποίο έχει δυναμική 18 δίκλινων δωματίων και με το θεραπευτήριο να δέχεται ανά συνεδρία στην πισίνα 30 άτομα συν 13 ατομικές μπανιέρες. Οι περισσότεροι προτιμούν την πισίνα καθώς μπορούν να κάνουν κινησιοθεραπεία μόνοι τους.
Να σημειώσουμε ότι με τη καθυστέρηση της αδειοδότησης πλήττεται σοβαρά η τοπική οικονομία καθώς στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία των Ιαματικών Πηγών Καϊάφα.
Επίσης πλήττεται ιδιαίτερα η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό καθώς τα λουτρά Καϊάφα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν τουριστικό προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας και επισκεψιμότητα .
Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας δυστυχώς οφείλεται στην δυσπραγία της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα στην αδυναμία σύγκλισης της 11μελούς Επιτροπής τα μέλη της οποίας είναι άμισθα και προέρχονται από διάφορους οργανισμούς (δημόσιους και μη).
Στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια τόσο από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από το σύνολο των πολιτών της περιοχής που το κύριο εισόδημα τους προέρχεται από τον τουρισμό.
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΑΚΤ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του νομού μας δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε να εξελιχθεί σε επιτυχημένο προορισμό πολλαπλών εναλλακτικών τουριστικών συνδυασμών που θα αναδείξουν όλες τις περιοχές της Ηλείας.
Αν αντιληφθούμε και κατανοήσουμε όλοι μας τον τουριστικό πλούτο του νομού μας και δράσουμε από κοινού μέσω δημόσιων αλλά και ιδιωτικών στρατηγικών και πρωτοβουλιών, είναι απολύτως σίγουρο ότι η Ηλεία σύντομα θα αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.