Πολιτικά

Μπαλαούρας: Από τα άσχημα στα καλά μαντάτα για Καϊάφα

Μπαλαούρας: Από τα άσχημα στα καλά μαντάτα για Καϊάφα

Άρθρο του Μάκη Μπαλαούρα

Δυστυχώς, δε λειτούργησε, πλήρως, φέτος το υδροθεραπευτήριο των Ιαματικών Πηγών του Καϊάφα, που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί από Μάη έως Νοέμβρη. Η καθυστέρηση της αδειοδότησης έπληξε σοβαρά τη τοπική οικονομία, τα εισοδήματα των πολιτών της περιοχής από τον τουρισμό καθώς και ξενοδοχειακών μονάδων.

Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με νόμο του 2006, που τροποποιήθηκε 2018, θεσπίστηκαν κριτήρια αδειοδότησης ιαματικών πηγών, περιγράφοντας και τις θεραπείες που προσφέρουν, σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις .

Και εδώ έρχεται αδυσώπητη γραφειοκρατία: Η έγκριση της αναγνώρισης των Λουτρών Καϊάφα, που εκκρεμούσε από το 2014 (!), έπρεπε να δοθεί από την Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών και Φυσικών Πόρων (ΕΠΙΦΠ) του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία έχει 11, άμισθα, μέλη, προερχόμενα από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Άντε να τους βρεις και να τους συνεδριάσεις! Μου θυμίζει την (μη) αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Βάρδας, με το επιπλέον πρόβλημα, της άρνησης δύο μηχανικών να υπογράψουν!

Ευθύνες έχει και η ΕΤΑΔ, που δε πίεσε στο μέγιστο βαθμό για την έγκαιρη αναγνώριση.

Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, παρά το ξεσηκωμό των πολιτών και των ηλειακών φορέων, καθώς και τη σφοδρή επίθεση του Κ. Τζαβάρα, πρόσθεσε ακόμα δύο ολόκληρους μήνες να πάρει το πόρισμα…

Αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να αναλάβουμε και τις δικές μας πολιτικές ευθύνες ως κυβέρνηση, γιατί δε καταφέραμε να τιθασεύσουμε, όπως περίμενε ο ελληνικός λαός, το τέρας της γραφειοκρατίας, πράγμα δύσκολο, γιατί έχει δομηθεί δεκαετίες πριν από το πελατειακό κράτος...

Η πρόοδος των εργασιών

Μετά από δεκαετίες εγκληματικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου ο Καϊάφας αφέθηκε στη φθορά και την απαξίωση, ήρθε η ώρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ηλείας για αναβάθμιση των υποδομών του: τα έργα ξεκινούν χάρις στην επιμονή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και μετά από δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζω:

Το έργο θα προχωρήσει σε 3 φάσεις:

Η Ά φάση «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού για το Συγκρότημα Καϊάφα», με προϋπολογισμό 5 εκατ. για έργα εξυγίανσης των υδάτων, αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών του (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία).

Η Β’ φάση, με προϋπολογισμό 5 εκατ., περιλαμβάνει παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού χώρου, προστασία από κατολισθήσεις, αναβάθμιση της πηγής, καθαρισμός του πυθμένα της λιμνοθάλασσας και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Γ’ φάση, με 7 εκατ. για αποκατάσταση και αναπαλαίωση κτιρίων, έχει στόχο να δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Ά φάση ήδη ολοκληρώθηκε, από την ΕΤΑΔ, ως διαδικασία. Αν λάβουμε υπόψη την εγκατάλειψη και τη πολυπλοκότητα του έργου, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, αρχαιολογικός χώρος, ιαματικά νερά και δημόσιες υποδομές, δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να φτάσουμε από την πρωθυπουργική δέσμευση στο πρώτο βήμα υλοποίησης!

Σημειώνω, επίσης, ότι από την ΕΤΑΔ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη Β’ και τη Γ’ φάση του έργου, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους, που ελπίζω να μη τους κόψει η κυβέρνηση της ΝΔ, διοχετεύοντας τους αλλού…

Μέχρι τον Νοέμβριο αρχίζουν τα έργα ανάπλασης

Μετά από παρακολούθηση της εξέλιξης, ενημερώνω ότι ο διαγωνισμός ανακήρυξε ανάδοχο κατασκευής του έργου την εταιρία «ΑΕΤΕΘ Α.Ε.».

Ήδη ο σχετικός φάκελος εστάλη στο Υπ. Περιβάλλοντος που θα πρέπει να εγκρίνει εντός του Σεπτέμβρη. Αμέσως μετά θα αναλάβει, επειδή το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, η Διαχειριστική Αρχή, που σε κάθε περίπτωση, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη. Επομένως, στη χειρότερη, το πολύ τον Νοέμβρη να γίνει η έναρξη εργασιών.

Εύχομαι να το παρακολουθήσουν οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του Νομού...

Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης θα αναδειχθεί ο πλούτος της Ιαματικής Πηγής δίνοντας τη δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεών.

Αξιοποιείται η περιοχή με τη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ αναμένεται να προκύψουν και άμεσα οφέλη για την Ηλειακή κοινωνία και οικονομία.

Με το πέρας των παρεμβάσεων αυτών, ο Καϊάφας θα γίνει πόλος έλξης επενδύσεων ήπιου οικοτουριστικού χαρακτήρα, ξεχωριστός προορισμός περιβαλλοντικής επιμόρφωσης και αναψυχής σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς θαλάσσιο, οικολογικό και ιαματικό πάρκο. Τα οικονομικά οφέλη από την επαναφορά του Καϊάφα στη ζωή, θα είναι εξαιρετικά σημαντικά για όλη για την Ηλεία, με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα