Πολιτικά

Στην αποκατάσταση της Ηλείας από τις πυρκαγιές του 2007 αναφέρθηκε η Δρ. Αυγερινοπούλου σε ομιλία της στην Ολομέλεια

Στην αποκατάσταση της Ηλείας από τις πυρκαγιές του 2007 αναφέρθηκε η Δρ. Αυγερινοπούλου σε ομιλία της στην Ολομέλεια

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πραγματοποίησε παρέμβαση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας για το Μάτι, εξαίροντας τη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να συστήσει την εταιρεία «Μάτι Ξανά» που θα επιμελείται έργα για την ασφάλεια των κατοίκων και τη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της χώρας για απομάκρυνση της καύσιμης ύλης στο Μάτι. Κυρίως, όμως, άδραξε την ευκαιρία να θέσει το θέμα των λιμναζόντων κεφαλαίων στον Ειδικό Λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας για την αποκατάσταση της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Ηλείας από τις πυρκαγιές του 2007. Η κα Αυγερινοπούλου ζήτησε:

-τη συγκρότηση μιας ολιγομελούς επιτροπής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και των περιοχών που επλήγησαν το 2007

-την αξιοποίηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των εναπομεινάντων κονδυλίων στον Ειδικό Λογαριασμό

-την κατάρτιση ειδικού σχεδίου προσαρμογής της περιοχής στην κλιματική αλλαγή και

-την κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου με στόχο την προστασία και αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 23 Ιουλίου 2018 βιώσαμε στη χώρα μας μια μεγάλη τραγωδία, καθώς παρακολουθούσαμε από τις οθόνες μας συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους λίγα χιλιόμετρα μακριά μας χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τους βοηθήσουμε. Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι ήταν από τις πιο πολύνεκρες περιπτώσεις πυρκαγιών κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Αποτελούν μια εθνική τραγωδία.

Ακόμα πιο θλιβερό γίνεται το γεγονός ότι η τραγωδία εντάθηκε, λόγω των πολλαπλών ανθρώπινων λαθών. Γίναμε μάρτυρες ενός κράτους ανοργάνωτου, ανίκανου και ενίοτε ανάλγητου. Δεν υπήρξε ούτε συντονισμός ούτε έγκαιρη ειδοποίηση. Δεν τηρήθηκαν καν οι διαδικασίες ασφαλείας και κατά περίπτωση δεν γνώριζαν κυβερνητικοί παράγοντες ούτε τις διαδικασίες εκκένωσης, αλλά ούτε και της διάσωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του τότε Υπουργού Άμυνας, ο οποίος ανέμενε «άδεια από το ΝΑΤΟ» για να στείλει πλοία προς διάσωση, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών. Ούτε όμως και τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες τα σωστά μέτρα δεν ελήφθησαν.

Συνεπώς, για κανένα από τα αναγνωρισμένα τρία στάδια διαχείρισης των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών – της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης –δεν υπήρξε μέριμνα. Κυρίως, σήμερα ακόμα δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από τα τραύματα, τα σωματικά και τα ψυχικά, εκείνης της ημέρας. Οι τραυματίες ακόμα και σήμερα δεν λαμβάνουν ανεμπόδιστα τα φάρμακά τους. Μέχρι πρότινος, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την πλήρη απορρύπανση του χώρου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, με φροντίδα του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας απομακρύνθηκε η καύσιμη ύλη από οικόπεδο στο Μάτι. Για αυτό και αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση κύρωση της από 24.7.2019 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την «Λήψη Μέτρων για την Αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018». Η δε σύσταση και λειτουργία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Μάτι Ξανά», η οποία θα σχεδιάζει, θα εισηγείται και θα επιμελείται έργα για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιοχών και την ανασυγκρότηση, αποκατάσταση και ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και εν γένει θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα συντονίζει την αποκατάσταση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, είναι απαραίτητη. Είναι δε σημαντική η υιοθέτηση του ειδικού χωρικού πλαισίου, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανασχεδιαστεί οικιστικά η περιοχή, να ληφθεί μέριμνα αποφυγής νέων τέτοιων περιστατικών και να λυθούν και χρόνια οικιστικά ζητήματα.

Από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει ως χώρα μετά από άλλες περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών μια τέτοια, κεντρική επιτροπή πρωτοβουλίας, συντονισμού και υλοποίησης είναι απαραίτητη. Αρκεί να αναφέρω ότι, εν ελλείψει αντίστοιχου φορέα για την αποκατάσταση της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Ηλείας από τις πυρκαγιές του 2007 λιμνάζουν ακόμα και σήμερα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ποτέ δεν υιοθετήθηκε μια τέτοια κεντρική πρωτοβουλία, όπως αυτή που υιοθετούμε σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες υποδείξεις και της Επιτροπήε Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία Επιτροπή να σχεδιάσει, να συντονίσει και να υλοποιήσει την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Τον πρώτο καιρό μετά τις φονικές πυρκαγιές υλοποιήθηκαν σημαντικά μέτρα και υπήρξε και κυβερνητικός συντονισμός το 2007 και 2008. Αντιθέτως όμως μεσοπρόθεσμα, η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από όλα τα μέρη του κόσμου έγινε αντικείμενο διαχείρισης από μεμονωμένους ΟΤΑ Ά Βαθμού ή τις Περιφέρειες, φορείς οι οποίοι αφ’ ενός δεν είχαν την σχετική εμπειρία, αφετέρου δεν είχαν την εντολή υλοποίησης ενός συγκεκριμένου σχεδίου με δράσεις αποκατάστασης. Δεν συνετάχθη ποτέ μεσοπρόθεσμο σχέδιο παρακολούθησης ούτε συστήθηκε κάποιος αρμόδιος φορέας συνεστήθη για την παρακολούθηση της αποκατάστασης των περιοχών. Ως αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Πελοποννήσου και δη της Ηλείας δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί, παρατηρείται άνοδος της μέσης θερμοκρασίας τοπικά, η τοπική οικονομία δεν έχει αποκατασταθεί και μέριμνα επαρκής δεν έχει ληφθεί για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

Με αφορμή, συνεπώς, την παρούσα συζήτηση, και με μεγάλο σεβασμό στα θύματα τόσο στη περίπτωση του Ματιού όσο όμως και στη περίπτωση της Ηλείας, θα ήθελα να θέσω στο τραπέζι έστω και τώρα, έστω και αργά την ανάγκη συγκρότησης μιας ολιγομελούς επιτροπής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και των περιοχών που επλήγησαν το 2007, την αξιοποίηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των εναπομεινάντων κονδυλίων στον Ειδικό Λογαριασμό, την κατάρτιση ειδικού σχεδίου προσαρμογής της περιοχής στην κλιματική αλλαγή και την κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου στο Ν. Ηλείας με στόχο την προστασία και αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος για την βιώσιμη ανάπτυξη. Για αυτόν τον τελευταίο στόχο πραγματοποιήσαμε ήδη χθες μια συνάντηση με τους δημάρχους της Ηλείας και τον Υφυπουργό κ. Οικονόμου, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαιτέρως για αυτό.

Εν γένει, προτρέπω την Κυβέρνηση να λάβει αντίστοιχη μέριμνα όπως η σημερινή και για άλλες περιπτώσεις πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές τραγωδίες στη χώρα μας. Θα πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα τα δάση μας και να ενισχύσουμε περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και τις δασικές υπηρεσίες. Θα πρέπει άμεσα και έγκαιρα και πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις να υλοποιηθούν δράσεις για την περιοχή της Μάνδρας και για άλλες περιοχές επικινδύνων ποταμών και ρεμάτων, ενώ το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας των κτηρίων μας, προεχόντων των σχολικών κτηρίων, είναι σημαντικό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ότι θα παραμείνει ζωντανή η μνήμη των θυμάτων ανάμεσά μας. Ως Επιτροπή θα παρακολουθήσουμε και την εξέλιξη των εργασιών της Επιτροπής «Μάτι Ξανά». Κλείνω την εισήγησή μου, ευχόμενη να μην αντιμετωπίσουμε παρόμοια τραγωδία στη χώρα μας ποτέ στο μέλλον!

Ευχαριστώ πολύ!»

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup