Πολιτικά

Ο δρόμος θα φέρει τουρισμό και επενδύσεις στην Ηλεία

Ο δρόμος θα φέρει τουρισμό και επενδύσεις στην Ηλεία

Ο τουρισμός χρειάζεται δρόμο για να φτάσει ανεμπόδιστα στην Ηλεία και όσο ο νομός δεν έχει σύγχρονη οδική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, θα παραμένει αποκομμένος. Αυτό ήταν εν ολίγοις ένα απο τα συμπεράσματα του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο περιθώριο της επίσκεψής του στην περιοχή του Καϊάφα το πρωί της Τετάρτης.

Ο υπουργός Τουρισμού συνοδευόμενος απο την βουλευτή Ηλείας κα Αυγερινοπούλου, τους αντιπεριφερειάρχες Ηλείας και Τουρισμού κ.κ. Γιαννόπουλο και Κοροβέση, από το δήμαρχο Ζαχάρως κ. Αλεξανδρόπουλο, συνεργάτες του και τοπικά στελέχη της ΝΔ, ξεναγήθηκε στο νησί της λίμνης Καϊάφα και τις εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου. Μίλησε με το κοινό και διαπίστωσε τον τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο και το φυσικό κάλλος που μένει αναξιοποίητο λόγω αγκυλώσεων που όπως σχολίασε “…διώχνουν τα παιδιά μας από τον τόπο αυτό”… “Είναι κρίμα και θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί συντονισμένα, γιατί δεν είναι μόνο δουλειά ενός υπουργείου, να ξαναβρεί αυτός ο τόπος την παλιά του αίγλη, την παλιά του ζωντάνια και μέσα από αυτή την διαδικασία να μπορέσει να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας αλλά και να ανοίξει αυτόν τον τόπο σε χιλιάδες ανθρώπους που θα μπορούσαν να περνούν από αυτό το μέρος, να βρίσκουν την υγειά τους ή να περνούν ευτυχισμένες στιγμές αυτοί με τις οικογένειες τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, φυσικά ο πλούτος αυτός να μένει τοπικά, να ξαναβρεί ο τόπος αυτός την παλιά του αίγλη”.

500 8494

Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε πως “… η περιοχή αυτή δεν είχε ποτέ της προτεραιότητα τον τουρισμό καλώς η κακώς. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αλλάξει και για να αλλάξει βέβαια θα πρέπει να το δούμε συνολικά και από πολλές πλευρές. Να πω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι οδικές υποδομές. Όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε μία περιοχή δεν μπορούμε να συζητάμε για τουριστική αξιοποίηση. Όμως υπάρχει ένας αμύθητος πλούτος και αυτός φυσικά είναι η Αρχαία Ολυμπία και αν θέλει κάποιος να σκεφτεί με απλά λόγια πόσο μεγάλος είναι αυτός ο πλούτος, η έννοια της Ολυμπίας, των ολυμπιακών αγώνων, του Ολύμπου είναι η έννοια που την ξέρει το 90% ανθρώπων που δεν έχουν έρθει ακόμα στην χώρα μας. Από αυτούς που έρχονται λοιπόν και έχουν στο μυαλό τους αυτή την έννοια μόνο κάτω από το 10% επισκέπτονται τον χώρο αυτό. Πάνε στην Ακρόπολη, πάνε σε άλλες περιοχές, που δεν έχουν τόσα γνωρίσματα να τα ξέρουν οι φιλοξενούμενοι και δεν αξιοποιούνται. Αυτό στην πραγματικότητα είναι το κρυμμένο δυναμικό της περιοχής που μπορεί να αξιοποιηθεί”.

500 8502

Ο κ. Θεοχάρης απάντησε και σε ερώτησή μας για το θέμα της κρουαζιέρας όπου σημείωσε πως “… η κρουαζιέρα είναι μία ιστορία επιτυχίας η οποία ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπήρχε κρουαζιέρα πριν από την άρση του καμποτάζ και τις θεσμικές αλλαγές οι οποίες υπάρχουν. Μετά από μία κρίση που έχει περάσει φαίνεται ότι πλέον η χώρα μας ξανά μπαίνει στο χάρτη της κρουαζιέρας και αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την χώρα μας έχει σχέση και με την ευρύτερη περιοχή καθώς τα πλοία αυτά επειδή είναι μεγάλα και κάνουν πολυήμερα ταξίδια πάνε σε πάνω από μία χώρες και συνεπώς οποιαδήποτε ανασφάλεια σε οποιαδήποτε χώρα επηρεάζει δυσμενώς και τις υπόλοιπες. Η Αίγυπτος, η Τουρκία, η χώρα μας, η Κύπρος, το Ισραήλ, όλα αυτά δηλαδή επηρεάζουν. Το τρίτο που κάποιος πρέπει να πει είναι ότι ξανά μπαίνουμε σε μία αυξητική τάση. Φέτος θα κλείσουμε μάλλον με γύρω στο 10% αύξηση, του χρόνου οι οιωνοί είναι ακόμα πιο ευοίωνοι για το πως θα προχωρήσουμε. Ήδη προχθές κάναμε μία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την διοίκηση της royal Caribbean που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και είναι η μόνη εταιρεία που έχει Έλληνες ναυτικούς, και αυτό που είδαμε είναι ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε να αναβαθμιστεί η χώρα μας στη διεθνή σκακιέρα της κρουαζιέρας”.

500 8532

Εστιάζοντας περισσότερο στο λιμάνι του Κατακόλου τόνισε πως “… είναι κεντρικό σε αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, διότι έχει πρώτον πολλές παθογένειες, πολλά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν και αυτό θα είναι ένα θέμα το οποίο θα ασχοληθούμε και δεύτερον μπορεί να είναι η πύλη εισόδου για αυτό το τεράστιο απόθεμα που λέγεται Αρχαία Ολυμπία. Όμως για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις χρειάζεται να δούμε και θεσμικά ζητήματα, η χώρα μας έχει οδηγηθεί σε ένα μοντέλο διαχείρισης λιμανιών και μαρίνων πλήρως κατακερματισμένο, δεν ακολουθούν όλες οι χώρες το ίδιο, είναι διαφορετικά στην Ισπανία, διαφορετικά στην Ιταλία και πρέπει να μελετήσουμε ακριβώς τα πλεονεκτήματα διότι φαίνεται οτι αυτός ο κατακερματισμός Δήμο Δήμο, περιοχή περιοχή, έχει οδηγήσει σε αδυναμία αξιοποίησης και βελτίωση των υποδομών όπως θα θέλαμε να είναι”. Σχολιάσε δε απαντώντας στην ερώτηση αν σχεδιάζεται κοινός φορέας για τη λειτουργία λιμένων πως “… αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει και για τα δύο υπουργεία και για το υπουργείο τουρισμού και για το υπουργείο ναυτιλίας χωρίς βελτιώσεις και σε αυτό το επίπεδο δεν θα δούμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις”.

500 8559

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στα θέματα των περιορισμών που θέτει η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. “Είναι φανερό ότι όπως έχει φτιαχτεί το πλέγμα των περιορισμών με την Νατούρα και τα δύο προεδρικά διατάγματα είναι πάρα πολύ δύσκολη η ουσιαστική αξιοποίηση με αξιώσεις σε αυτήν την περιοχή. Άρα πρέπει να ξαναδούμε αυτό το σχέδιο. Από την άλλη, αυτό που θα πρέπει να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι η στενή επαφή της με τη φύση και το περιβάλλον. Άρα όποια αξιοποίηση και να ακολουθήσουμε πρέπει να έχει πολύ υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρτς διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν θα την επιλέξουν όχι μόνο γιατί έχει καλές υπηρεσίες, για τις καλές υποδομές στα κτίρια αλλά επειδή ακριβώς έχουν την επαφή με τη φύση την οποία τόσο πια αποζητούν οι μοντέρνοι και σύγχρονοι τουρίστες, αυτοί που ξεκινούν από τη χώρα τους για να πάνε σε μία άλλη” είπε.

500 8571

Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πρέπει να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες πρακτικες ανεξαρτήτως πότε φτιάχτηκε ένα προεδρικό διάταγμα. Ζούμε σε μία εποχή όπου η ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία δεν είναι αντίθετες έννοιες είναι συμπληρωματικές. Αυτή τη στιγμή από τις σκανδιναβικές χώρες χάνουμε μερίδιο και θα χάνουμε μερίδιο αν δεν έχουμε πράσινη πιστοποίηση σε όλους τους προορισμούς που δέχονται σκανδιναβούς τουρίστες. Είναι το πρώτο τους κριτήριο και υπάρχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πιστοποιούνται για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου. Αυτό είναι το μέλλον, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Όταν πνίγεις τον τοπικό πληθυσμό του δίνεις δύο επιλογές. Την μετανάστευση και την παρανομία. Αυτό δεν είναι λύση. Έχουμε μιλήσει σε μία πρώτη επαφή με τον υπουργό υποδομών έτσι κι αλλιώς όμως και το δικό του πλάνο ήταν να προχωρήσει άμεσα τις ενέργειες εκείνες που θα φέρουν τον αυτοκινητόδρομο πιο γρήγορα. Το μέλημα της κυβέρνησης αυτής είναι να ξεμπλοκάρει και να ξεκολλήσει διάφορες επενδυτικές πρωτοβουλίες, είτε είναι δημόσιες επενδύσεις είτε είναι ιδιωτικές. Τώρα πια με πιο άμεση επαφή στην περιοχή, θα μεταφέρω και την εικόνα που έχω εδώ και είμαι σίγουρος ότι κι αυτά τα πλάνα που έχει θα τα επιταχύνει ακόμα περισσότερο”…

500 8616

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτ. Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης, δήλωσε ότι δεν ήταν μόνο εθιμοτυπική η επίσκεψη του υπουργού. “Είχε ουσία, συζητήσαμε για το πραγματικό πρόβλημα της περιοχής των ιαματικών λουτρών της λίμνης Καϊάφα αλλά και της ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Ολυμπίας και της Ζαχάρως. Νομίζω ότι οι απόψεις μας έγιναν κατανοητές, το επόμενο διάστημα ο υπουργός θα έχει απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα, το θέμα το έχει δει, θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια γιατί με την δική του προσωπική παρέμβαση άνοιξαν οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα και σήμερα ο κόσμος που είδαμε και ήταν αρκετός έρχεται με χαρά εδώ και απολαμβάνει τα Λουτρά. Η συνεργασία θα συνεχιστεί, γι’ αυτό είμαστε σίγουροι, εποικοδομητικά, πάντα με ειλικρινή διάλογο και νομίζω ότι θα βάλουμε τις βάσεις για μία νέα αναπτυξιακή προοπτική του τουρισμού όχι μόνο στη Ζαχάρω, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα” τόνισε.

500 8625

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος απο την πλευρά του σημείωσε ότι υποδέχθηκε τον υπουργό Τουρισμού τον οποίο και ευχαρίστησε “… για την προθυμία και την αμεσότητα την οποία επέδειξε προκειμένου να επιλυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα και να επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, πέρα όμως από αυτό του τόνισα και εξέφρασα την ελπίδα μου, ούτως ώστε αυτή η επίσκεψη του σήμερα και αυτό το ενδιαφέρον του να αποδώσει σε κάτι πιο ουσιαστικό. Το πιο ουσιαστικό για εμάς ως νέα περιφερειακή αρχή είναι η πλήρης αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών, των εγκαταστάσεων και συνακόλουθα και της λίμνης. Πρόκειται για μία περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, πρόκειται για μία περιοχή όπου ο συνδυασμός λίμνης, θάλασσας, δάσους, στους πρόποδες του όρους Λαπίθα συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Το ίδιο διαπίστωσε και ο υπουργός σήμερα. Πραγματικά έμεινε άφωνος μπροστά σε αυτή την ομορφιά! Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μία σύντομη περιήγηση και στην λίμνη, δεν πίστευε στα μάτια του και δεσμεύτηκε προκειμένου να συμβάλει από την πλευρά της κυβέρνησης έτσι ώστε αυτός ο τόπος να ξεφύγει από το τέλμα και από τον μαρασμό. Από την πλευρά μας του τονίσαμε ότι πέρα από την αξιοποίηση αυτής της περιοχής πρωτεύον ζήτημα για μας είναι η ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρα-Πύργος, το οποίο θα δώσει πνοή στον τόπο αυτό και θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη, τουριστική και οικονομική” δήλωσε.

850 7696

Τέλος ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος είπε πως “…ο υπουργός άκουσε με προσοχή και την περιγραφή της περιοχής, την οποία βέβαια διαπίστωσε την ομορφιά και το ιδιαίτερό της κάλλος και ο ίδιος αλλά και την περιγραφή των προβλημάτων. Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση και μας έδωσε ελπίδες το γεγονός ότι ενημερώθηκε διαθέτοντας αρκετό χρόνο και με ενδιαφέρον. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, τον ευχαριστήσαμε για την πρωτοβουλία του επιτέλους να αναγνωριστεί ως ιαματικός τόπος τα ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, κάτι το οποίο όπως του επεσήμανα έχει γίνει ιστορικά γνωστό από το 1500 π.Χ, ότι ο πρώτος ιαματικός τόπος του κόσμου, είναι τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα. Διαπίστωσε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ανάπτυξη της περιοχής και επίσης του επισημάναμε και αντιλήφθηκε, ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με το μεγάλο θησαυρό, τον πολιτισμικό που διαθέτει θα αναπνεύσει όπως ανέφερε και ο δήμαρχος, όταν θα επικοινωνήσει η Αρχαία Ολυμπία με τον δυτικό άξονα, με την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου στον οποίο βρισκόμαστε τώρα. Είναι ανάγκη μεγάλη προκειμένω ο τουρισμός, ο αρχαιολογικός τουρισμός με τον παραθεριστικό τουρισμό να μπορέσουν να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης της περιοχής μας. Η ανάπτυξη της περιοχής μας δεν είναι από τον πρωτογενή τομέα, πρώτης κατηγορίας και επιλογής αναπτυξιακός άξονας είναι πλέον ο τουρισμός. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει όλοι. Και ευτυχώς το έχουν διαπιστώσει και όλοι οι δήμαρχοι των δήμων του νομού Ηλείας και φαίνεται ότι πλέον κάτι αλλάζει έτσι ώστε να πάψει ο νομός Ηλείας να είναι ουραγός την ανάπτυξη και να ανέβει στις πρώτες θέσεις των νόμων της πατρίδας μας” είπε.

Στάθηκε δε και στο προεδρικό διάταγμα που το χαρακτήρισε ως ταφόπλακα για την περιοχή. “Ήρθε πλέον ως ταφόπλακα να επισφραγίσει τις μεγάλες δυσκολίες που είχε φέρει η Νατούρα και το προεδρικό διάταγμα του Κυπαρισσιακού που κάποτε όταν την δεκαετία του ´90 ανακοινώθηκε στην νομαρχία της Ηλείας θεωρήθηκε σαν ένα τεράστιο εργαλείο ανάπτυξης εξωραϊσμό του νόμου. Υποσχέθηκε πως θα κατευθυνθεί σε συνεργασία και με τα αρμόδια υπουργεία σε ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το νομό Ηλείας. Όπως είπα και πριν ο στόχος μας είναι να καταλάβουν όλοι καταρχήν η πολιτική ηγεσία αλλά και οι δημότες ότι ο νόμος μας είναι ένας μικρός νόμος που μόνο με συνεργασία θα αναπτυχθεί όπως πρέπει” κατέληξε ο δήμαρχος.

500 8646

500 8688

850 7803

850 7832

850 7836

850 7855

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup