«Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη», δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την θερμή υποδοχή που βρήκαν στις επαφές με επενδυτές και επιχειρηματίες - Η Αθήνα περιμένει απτά αποτελέσματα από την Άγκυρα στο Κυπριακό και στο Μεταναστευτικό, έπειτα από το «πολύ θετικό κλίμα» της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο
Ταυτόχρονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση για το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από αμερικανικές εταιρίες, με εκπροσώπους των οποίων είχαν επαφές ο πρωθυπουργός, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναμένουμε απτά αποτελέσματα σε Κύπρο και Μεταναστευτικό
«Το κλίμα ήταν πιο θετικό από αυτό που περιμέναμε», δήλωναν έγκυρες πηγές μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. «Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα με ένα πλαίσιο ειλικρίνειας» και στο πνεύμα ότι η στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών συμβάλει στο να «αίρονται προκαταλήψεις ή προβλήματα», έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε, ωστόσο. ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει το αμέσως προσεχές διάστημα «απτά αποτελέσματα» σε δύο κρίσιμους τομείς των σχέσεων που είναι: Πρώτον, η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις επισκέψεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Και, δεύτερον, με την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί στο Μεταναστευτικό και τον περιορισμό των αυξημένων ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.
Η ελληνική πλευρά ανέφερε ξεκάθαρα ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να γίνει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών στην τουρκική ενδοχώρα, στις ακτές της γείτονος, αλλά και στην θάλασσα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για τον έλεγχο των δικών της συνόρων, αναπτύσσοντας περισσότερα σκάφη του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού στην περιοχή και αυξάνοντας τις επιστροφές με βάση τη συμφωνία Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης υπογραμμίστηκε η βούληση της Αθήνας να συνδράμει στο να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στην Άγκυρα για την περίθαλψη των μεταναστών.
Εκτός από το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών. «Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιδιώκουν για να δώσουν ώθηση και στη δική τους οικονομία», σχολίαζε Έλληνας αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες. Τέθηκε, μάλιστα, ως στόχος να επιτευχθεί υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά έθεσε τα γνωστά ζητήματα αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς ( στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη) που η Άγκυρα θέλει να λειτουργήσουν ως τεμένη.
«Κρατήστε το θετικό κλίμα, ότι έγινε ειλικρινής διάλογος για το που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είναι η φράση με την οποία κυβερνητικός αξιωματούχος συνόψιζε τα της συνάντησης. «Εάν έχουμε κάτι χειροπιαστό θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι αναπτύσσεται», συμπλήρωνε.
«Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη»
Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη επικρατούσε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ανταπόκριση που υποστηρίζουν ότι βρήκαν από Αμερικανούς επενδυτές, τους οποίους ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του κάλεσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση της Goldman Sachs, στην οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, παραβρέθηκαν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.
Μεταξύ αυτών ήταν εκπρόσωποι της Pimco, της Blackstone, του Bain Capital, του Cerberus, του Avenue Capital, του York Capital, της Invesco Oppenheimer και άλλοι.
Όλοι αυτού άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους υπογραμμίζει ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μειωμένη φορολόγηση, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μεγάλες αλλαγές που θα χτυπήσουν τη γραφειοκρατία.
Ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και γνωστός μεγαλοεπενδύτής και επιχειρηματία. Συμμετείχε επίσης στο Global Business Forum του Bloomberg μαζί με άλλους σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματίες και παραχώρησε συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV για να στείλει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη».
Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είναι και πάλι πολύ βαρύ. Θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τον Πρόεδρο της Ινδίας Μόντι, τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον αρχιείσκοπο Αμερικής. Θα ξεκινήσει τη μέρα του με πρόγευμα που θα έχει στο Council of Foreign Relations, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους Εβραϊκών οργανώσεων.