Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019 20:19

Παυλόπουλος από Καρύταινα: Χρέος μου να προστατεύω την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - Μας εμπνέει το έργο του Δημητρακόπουλου

Γράφτηκε από τον

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον νομοθέτη Νικόλαο Δημητρακόπουλο στην Καρύταινα

«Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος επισήμανε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, το οποίο και σήμερα δεν έχει πλήρως αντιμετωπισθεί και ταλανίζει ακόμη την λειτουργία της. Πρόκειται για το πρόβλημα της μεγάλης βραδύτητας κατά την απονομή της Δικαιοσύνης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην Καρύταινα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον σπουδαίο νομοθέτη Νικόλαο Δημητρακόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε απευθυνόμενος στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί ότι πρέπει να νιώθουν περήφανοι «για το Eυγενές Tέκνο της Καρύταινας» και επιχείρησε να συμπυκνώσει την προσωπικότητα του Νικόλαου Δημητρακόπουλου. Mε μια εξαιρετική ομιλία, έστειλε μηνύματα για τη νομοθετική προστασία των εργαζομένων αλλά και την ανεξαρτησία των δικαστών.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα τη χρηματοδότηση των εργασιών για την αναστήλωση της εισόδου του κάστρου, που κινδυνεύει με κατάρρευση.

paulopoulos3
Υπογράμμισε δε ότι «έχω αυτονόητο χρέος, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να σταθώ, για μιαν ακόμη φορά, στις θεσμικές και πολιτικές παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος ως προς την ανάγκη σεβασμού της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Το έργο του Νικολάου Δημητρακοπούλου πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί και σήμερα».

Η εκδήλωση οργανώνεται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Δήμο Μεγαλόπολης, τον Σύλλογο Καρυτινών Αθήνας και του Πειραιά «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κοινόν Καρυτινών» στην πλατεία του χωριού δίπλα στον ανδριάντα του Νικολάου Δημητρακόπουλου.

Νοµικός και βουλευτής, κοσμοπολίτης και πολυμαθής, από τους πιο επιφανείς άνδρες που γνώρισε η Ελλάδα, γεννήθηκε το 1864 στην Καρύταινα της Γορτυνίας, το ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1821. Θεωρείται ο πλέον σπουδαίος νομοθέτης μετά τον Μάουερ, ο αναμορφωτής της Eλληνικής Δικαιοσύνης και ένας γνήσιος οραματιστής που έγινε αποδεκτός από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος είχε διακριθεί στη Βουλή ως δεινός ρήτωρ, κάτι που έκανε τον Ελευθέριο Βενιζέλο να του αναθέσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο διέπρεψε επιτυγχάνοντας την αναβάθμιση του δικαστικού σώματος και εξασφαλίζοντας την αποκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης σε εποχές απόλυτης ανομίας.

Σημεία από την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου
Με ειλικρινή αισθήματα σεβασμού, και λόγω της θεσμικής μου ιδιότητας, αλλά και λόγω της ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας, αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση να μετάσχω σε αυτή την εκδήλωση τιμής στην μνήμη του Νικολάου Δημητρακοπούλου, εδώ στην ιδιαίτερη Πατρίδα του, την Καρύταινα Αρκαδίας. Και σπεύδω, ευθύς εξ αρχής, να σας διαβεβαιώσω ότι εσείς, οι συμπολίτες του, πρέπει να αισθάνεσθε υπερήφανοι για το Eυγενές Tέκνο της Καρύταινας, του οποίου την προσωπικότητα θα επιχειρήσω να συμπυκνώσω και να συνοψίσω -ελπίζω δίχως αυθαίρετα κενά- ως ακολούθως:
Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος διακρίθηκε αφενός ως Ευπατρίδης Πολιτικός, ο οποίος έχει δικαίως κατακτήσει την θέση που του αναλογεί στην Ιστορία του Nεώτερου Ελληνικού Κράτους, ιδίως για το σπάνιο πολιτικό του ήθος και την εμβληματική του θεσμική προσφορά. Αφετέρου δε -και, ειδικότερα, στο πεδίο της, lato sensu, Πολιτικής- ως εμπνευσμένος Νομομαθής και Νομοθέτης, ο οποίος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ήτοι σε λιγότερο από δύο χρόνια, ως Υπουργός της πρώτης Κυβέρνησης Βενιζέλου, κατάφερε να παραγάγει νομοθετικό έργο που δικαίως συγκρίνεται μ’ εκείνο του Γεωργίου – Λουδοβίκου φον Μάουρερ. Σε αυτήν, ακριβώς, την πτυχή της προσωπικότητας του Νικολάου Δημητρακοπούλου επιτρέψατέ μου να επικεντρώσω, κατά βάση, το υπόλοιπο της σύντομης, κατ’ ανάγκην, ομιλίας μου.

I. Ευρυμαθής και πολυτάλαντος, ήδη από την πρώτη του νεότητα ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος εκδήλωσε την, σχεδόν έμφυτη, κλίση του προς την Νομική Επιστήμη.
Α. Φοίτησε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας κατέστη πτυχιούχος το 1888. Κατά την ομολογία των τότε καθηγητών του και συμφοιτητών του, οι σπουδές του υπήρξαν λαμπρές, γεγονός το οποίο αποδεικνύουν και οι υψηλού επιπέδου επιδόσεις του.

paulopoulos4
Β. Μετά την αποφοίτησή του από την Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ακολούθησε, αμέσως, την δικηγορία.

1. Πρέπει δε να σημειωθεί μ’ έμφαση ότι κατά την δικηγορική του σταδιοδρομία άσκησε τα καθήκοντά του με πλήρη συναίσθηση του ότι ο Δικηγόρος, πάντοτε υπερασπιζόμενος ευσυνειδήτως τα νόμιμα συμφέροντα του εντολέα του, οφείλει ν’ ασκεί τα καθήκοντά του πρωτίστως και κατ’ ουσίαν ως Συλλειτουργός της Δικαιοσύνης.

2. Ως Δικηγόρος, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος διακρίθηκε, κατ’ εξοχήν στο πεδίο του Ιδιωτικού Δικαίου, τόσο για τον επί Δικαστηρίω χειρισμό των υποθέσεων -παρέχοντας έξοχο παράδειγμα δικανικού ρήτορα- όσο και σε γνωμοδοτικό επίπεδο. Άλλωστε, οι γνωμοδοτήσεις του αυτές και οι λοιπές μελέτες του μας έχουν μείνει ως πολύτιμη -ακόμη και για τα σημερινά νομικά επιστημονικά δεδομένα- νομική παρακαταθήκη, μέσα από τους τέσσερις τόμους των «Νομικών Ενασχολήσεων», οι οποίες εκδόθηκαν το 1912.

II. Η δικηγορία, υπό τις κατά τ’ ανωτέρω προϋποθέσεις, υπήρξε το πιο πρόσφορο «διαβατήριο» του Νικολάου Δημητρακοπούλου για την μετέπειτα πολιτική του σταδιοδρομία, η οποία ξεκίνησε πολύ ενωρίς.

Α. Η νομική του φήμη και η εξ αυτής ευρεία κοινωνική του καταξίωση, συγκέντρωσαν, ενωρίς όπως τόνισα, το ενδιαφέρον κορυφαίων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της εποχής στο πρόσωπο του Νικολάου Δημητρακοπούλου.

1. Είναι δε άκρως χαρακτηριστικό του υποδειγματικού ήθους του Νικολάου Δημητρακοπούλου το γεγονός ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει ως μέλος των τότε Κυβερνήσεων, πριν εκλεγεί Βουλευτής. Και τούτο διότι, ως συνεπής Κοινοβουλευτικός Πολιτικός, θεωρούσε ότι το λειτούργημα του μέλους της Κυβέρνησης, άρα του Υπουργού, είχε, θεσμικώς και πολιτικώς, ως προϋπόθεση την ιδιότητα του μέλους του Κοινοβουλίου, μέσω της ευθείας εκλογής από τον Λαό.

2. Πραγματικά, μόνο μετά την εκλογή του ως Βουλευτή, κατά τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910, δέχθηκε να μετάσχει, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, στην πρώτη Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, από τις 6 Οκτωβρίου 1910. Όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, η συμβολή του Νικολάου Δημητρακοπούλου, ως Υπουργού Δικαιοσύνης, στο νομοθετικό έργο της πρώτης Κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου υπήρξε μοναδική και καθοριστική. Τούτο το ενισχύει κατά πολύ και το γεγονός ότι, όπως ήδη προεξέθεσα, το νομοθετικό έργο του Νικολάου Δημητρακοπούλου ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Β. Εφεξής, θα περιορισθώ -όσο τούτο είναι δυνατό στον μικρό χρόνο που διαθέτω και για ένα τόσο μεγάλο και ευρύ θεσμικό εγχείρημα- να περιγράψω, φυσικά σε γενικές γραμμές, τους μεγάλους σταθμούς του νομοθετικού έργου του Νικολάου Δημητρακοπούλου.

1. Προηγουμένως, όμως, οφείλω να υπενθυμίσω -προκειμένου να καταδειχθεί επαρκώς το μέγεθος της ολοκληρωμένης νομικής του προσωπικότητας- ότι, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος είχε απευθύνει εγκύκλιο προς όλα τα Κρατικά όργανα, ιδίως δε τα Δικαστικά, μέσω της οποίας προσδιόριζε τους στόχους του νομοθετικού του έργου, περιγράφοντας, ταυτοχρόνως, με μελανά χρώματα τα μεγάλα προβλήματα του Ελληνικού Κράτους τότε: Γραφειοκρατία, διαφθορά, έλλειψη ισονομίας κατά την άσκηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, κυρίως, κραυγαλέα έλλειψη σεβασμού της Ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, τόσο της προσωπικής όσο και της λειτουργικής.

2. Αξίζει τον κόπο να επιμείνω εδώ στο γεγονός ότι στην εγκύκλιό του αυτή ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος επισήμανε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, το οποίο και σήμερα δεν έχει πλήρως αντιμετωπισθεί και ταλανίζει ακόμη την λειτουργία της. Πρόκειται για το πρόβλημα της μεγάλης βραδύτητας κατά την απονομή της Δικαιοσύνης, γεγονός το οποίο, κατά τον Νικόλαο Δημητρακόπουλο, οδηγούσε, σε μεγάλη μάλιστα κλίμακα, στην ολοένα και πιο έντονη εμφάνιση περιπτώσεων αποκρουστικής και άκρως διαβρωτικής, για το κύρος της Δικαιοσύνης, αρνησιδικίας.

α) Επισημαίνει, συναφώς, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος, στην σημαντική μελέτη του «Η Δικαιοσύνη εν Ελλάδι» (1915): «[…] Εκείνο, το οποίον είναι καθολικό νόσημα παρ’ ημιν, και το οποίον αποτελεί αυτόχρημα άρνησιν πάσης δικαιοσύνης είναι η βραδύτης, με την οποίαν απονέμεται αύτη. […] Έτη ολόκληρα και δεκαετηρίδες πολλάκις απαιτούνται, ίνα αποπερατωθώσιν αι αστικαί δίκαι. Δαπάναι κολοσσιαίαι υπερβαίνουσαι ουχί σπανίως και το αντικείμενον της δίκης. Παρέλκυσις και παράτασις του δικαστικού αγώνος, υπό όρους ενίοτε επίσης οδυνηρούς και δια τον νικητήν και δια τον ηττηθέντα. Τοιουτοτρόπως ο δικαστικών αγών και ανεξαρτήτως της εκβάσεώς του αποβάλλει παρ’ ημιν τον προορισμόν του εκ των όρων, υπό τους οποίους διεξάγεται».

β) Αξίζει, επίσης, ν’ αναφερθεί, προκειμένου ν’ αναδειχθεί πλήρως η διορατικότητα και το βάθος της πολιτικής σκέψης του Νικολάου Δημητρακοπούλου, ότι ήταν, ίσως, ο πρώτος που διέγνωσε την αιτιώδη σχέση μεταξύ της ποιοτικής και έγκαιρης απονομής της Δικαιοσύνης και της Οικονομικής Ανάπτυξης. Επισημαίνει, συναφώς, για την «Οικονομική σημασία της δικαστικής ανορθώσεως» (1915) τα εξής: «Αλλά ίσως δεν κατανοήθη παρ’ ημίν επαρκώς, ότι … βάσις και θεμέλιον της οικονομικής ανορθώσεως είναι η δικαστική ανόρθωσις. Και ότι άνευ δικαστικής ανορθώσεως χίμαιρα πρέπει να θεωρηθεί η επιδιωκομένη οικονομική ανόρθωσις.

Όσοι εμελέτησαν εκ του σύνεγγυς την επήρειαν, την οποίαν ασκεί επί των συναλλαγών, τα καίρια πλήγματα, τα οποία υφίστανται αι συναλλαγαί εκ της βραδείας και ενίοτε ατελούς απονομής της αστικής δικαιοσύνης˙ όσοι ηρεύνησαν τα αποτελέσματα, τα οποία η τοιαύτη της ποινικής δικαιοσύνης απονομήν ήσκησεν επί της δημοσίας ασφαλείας˙ όσοι εσπούδασαν τους όρους, τας προϋποθέσεις, τας αιτίας και τα αποτελέσματα της μεταναστεύσεως˙ όσοι συνέκριναν τους προϋπολογισμούς και τους απολογισμούς του κράτους και διείδον τα αγεφύρωτα χάσματα, τα οποία διαχωρίζουσι πολλάκις τα προϋπολογισθέντα έσοδα από τα βεβαιωθέντα, και ταύτα από τα εισπαραχθέντα, ούτοι δεν αμφιβάλλουσιν ότι η βελτίωσις των οικονομικών του κράτους, των δημοσίων οικονομικών […] αδύνατος αποβαίνει άνευ της δικαστικής ανορθώσεως».

III. Το νομοθετικό έργο του Νικολάου Δημητρακοπούλου κινήθηκε πάνω σε δύο, κατά βάση, άξονες, δίχως να έχω, κατ’ ουδένα τρόπο, το δικαίωμα να υποβαθμίσω και να υποτιμήσω πολλά από τα λοιπά, συνολικά 50 τον αριθμό, νομοθετήματά του: Πρώτον, εκείνον της υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού ιστού, μέσω της θεσμοθέτησης των αντηρίδων ενός πρωτοποριακού για τα δεδομένα της εποχής Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, κυρίως δια της οδού της θέσπισης επαρκών εγγυήσεων άσκησης καίριας σημασίας Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Και, δεύτερον, εκείνου της οργάνωσης μιας σύγχρονης Δικαστικής Εξουσίας, μέσω της θέσπισης επαρκών εγγυήσεων σεβασμού της προσωπικής και λειτουργικής Ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών. Στο σημείο δε αυτό, και για την πληρότητα της ανάλυσης, πρέπει να επισημάνω πως μεγάλο μέρος της επιτυχίας του νομοθετικού αυτού έργου του Νικολάου Δημητρακοπούλου οφείλεται στο ότι ο ίδιος είχε, προηγουμένως, ετοιμάσει το έδαφος, σε συνταγματικό μάλιστα επίπεδο, συγκεκριμένα δε στο Σύνταγμα του 1911. Πραγματικά, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την Αναθεώρηση, η οποία οδήγησε στην τελική διαμόρφωση του Συντάγματος του 1911, περιλαμβάνοντας μέσα σε αυτό σχετικές διατάξεις – γενικές αρχές τόσο για το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου όσο και για την Δικαστική Εξουσία, άρα την Δικαιοσύνη. Επιπλέον, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος στάθηκε, κυριολεκτικώς, στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου, ώστε η Βουλή του 1910 να καταστεί Αναθεωρητική, και όχι Συντακτική, όπως πολλοί τότε απαιτούσαν.

Α. Όσον αφορά το νομοθετικό έργο του Νικολάου Δημητρακόπουλου το οποίο, όπως ήδη εκτέθηκε, σχετίζεται με την κοινωνική συνοχή και τον κοινωνικό ιστό, επομένως με το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, άξιοι ιδιαίτερης μνείας είναι οι εξής νόμοι:

1. Ο νόμος του 1911, «περί συμβατικού τόκου και τοκογλυφίας», μέσω του οποίου οργανώθηκαν, για πρώτη φορά, στέρεες βάσεις με στόχο την πάταξη, και δη αναδρομικώς, της κάθε μορφής αισχροκέρδειας κατά τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, ιδίως δε της μάστιγας της εποχής, της τοκογλυφίας.

2. Τρεις νόμοι, με πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής θετικό φιλεργατικό πρόσημο, οι οποίοι θέσπιζαν μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας διατάξεις για τις συνθήκες εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα. Ειδικότερα:

α) Το 1911, ψηφίσθηκε ο νόμος «περί υγιεινής και ασφαλείας εργατών», μέσω του οποίου προσδιορίσθηκαν επακριβώς οι εργοδοτικές υποχρεώσεις ως προς τις εγγυήσεις που πρέπει να σέβεται κάθε εργοδότης, για οιασδήποτε μορφής εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να μην τίθεται εν κινδύνω η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο εργασίας τους.

β) Και το 1912 ψηφίσθηκαν, διαδοχικώς:

β1) Ο νόμος «περί διαφορών εργαζομένων και εργοδοτών». Ένας νόμος, μέσω του οποίου καθορίσθηκαν τα δικονομικά δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων κατά την επίλυση των μεταξύ τους εργατικών διαφορών, μ’ έμφαση από την μια πλευρά στα δικαιώματα των εργαζομένων, λόγω της μειονεκτικής οικονομικής θέσης που βρίσκονται έναντι των εργοδοτών. Και, από την άλλη πλευρά, στην επιτάχυνση της επίλυσης των εργατικών διαφορών, έτσι ώστε ν’ αποτρέπεται η βραδεία απονομή της Δικαιοσύνης και, a fortiori, η αρνησιδικία, οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, λειτουργούν, κατ’ αποτέλεσμα, υπέρ των εργοδοτών και εις βάρος των εργαζομένων.

β2) Και ο νόμος «περί εργασίας γυναικών και ανηλίκων». Ένας νόμος ο οποίος θέσπισε πρωτόγνωρες, από πλευράς κοινωνικής ευαισθησίας, για την εποχή εγγυήσεις προς δύο κατευθύνσεις: Αφενός προς την κατεύθυνση της προστασίας των γυναικών κατά την παροχή, εκ μέρους τους, εξαρτημένης εργασίας, έτσι ώστε να προστατευθεί η γυναίκα ως εργαζόμενη αλλά και ως θεμέλιο της Οικογένειας, κατάσταση την οποία διασφάλιζε, μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη, για πρώτη φορά, των αδειών τοκετού και λοχείας. Και, αφετέρου, προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανηλίκων στο πεδίο εργασίας, μέσω της θέσπισης, κλιμακωτά κατά ηλικία, είτε της πλήρους απαγόρευσης συγκεκριμένων μορφών εργασίας, επικίνδυνων για ανηλίκους, είτε του σεβασμού συγκεκριμένων κανόνων εργασίας, οι οποίοι συνάδουν με την εκ μέρους του ανηλίκου παροχή εργασίας υπό κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

71862905_2384234598514329_2485724060705619968_n
Β. Όσον αφορά το νομοθετικό έργο του Νικολάου Δημητρακοπούλου το οποίο, όπως επίσης ήδη εκτέθηκε, σχετίζεται με την οργάνωση και την λειτουργία της Δικαιοσύνης, άξιοι ιδιαίτερης μνείας είναι οι εξής έξη νόμοι, οι οποίοι ψηφίσθηκαν σ’ ένα, μόλις, χρόνο, το 1911.

1. Πριν απ’ όλους, ο νόμος περί σεβασμού, εκ μέρους πάντων, της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και, ιδίως, της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών. Στο πλαίσιο του νόμου αυτού ιδιαίτερη θέση κατέχει η θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, του οποίου η δικαιοδοσία και αρμοδιότητα επικεντρώνονταν στην προστασία των Δικαστικών Λειτουργών από έξωθεν παρεμβάσεις κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, κυρίως δε στην αξιοκρατική αντιμετώπισή τους κατά την διαδρομή του cursus honorum, που καθορίζει την πορεία της σταδιοδρομίας τους ως την κορυφή της Δικαιοσύνης.

2 Δεύτερον, οι τέσσερις νόμοι, οι οποίοι, κατ’ ουσίαν, έθεσαν το νέο δικονομικό πλαίσιο επίλυσης των ιδιωτικού δικαίου διαφορών. Πρόκειται για νόμους οι οποίοι, κατ’ αποτέλεσμα, οδήγησαν στην θέσπιση ενός ολοκληρωμένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που εκσυγχρόνισε την σχετική νομοθεσία του Γεωργίου-Λουδοβίκου φον Μάουρερ. Και μόνον αυτή η, πολυπρισματική, νομοθετική πρωτοβουλία του Νικολάου Δημητρακοπούλου αρκεί για να τεκμηριώσει την βασιμότητα της σύγκρισης, για την οποία έγινε λόγος προηγουμένως, που τον βάζει, από πλευράς θεσμικής προσφοράς, σχεδόν στην ίδια βαθμίδα με τον Γεώργιο-Λουδοβίκο φον Μάουρερ.

3. Τρίτον, ο νόμος «περί Δικηγόρων». Πρόκειται για τον πρώτο, ουσιαστικώς, «Κώδικα Δικηγόρων», μέσω του οποίου τέθηκαν τα θεμέλια άσκησης του Δικηγορικού Λειτουργήματος υπό όρους, κατά τους οποίους ο Δικηγόρος, δίχως βεβαίως να παραγνωρίζει τα έννομα συμφέροντα του εντολέα του, οφείλει να συμπεριφέρεται ως Συλλειτουργός της Δικαιοσύνης. Κυρίως δε να σέβεται την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των Δικαστικών Λειτουργών, προσωπική και λειτουργική.

Κλείνω αυτή την σύντομη αναφορά στην μεγάλη προσωπικότητα του Νικολάου Δημητρακοπούλου αποτίοντας, εκ νέου, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Ευπατρίδη Πολιτικό και στον εμπνευσμένο Νομοθέτη. Και έχω αυτονόητο χρέος, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να σταθώ, για μιαν ακόμη φορά, στις θεσμικές και πολιτικές παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος ως προς την ανάγκη σεβασμού της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Το έργο του Νικολάου Δημητρακοπούλου πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί και σήμερα. Αν πρέπει να επιλέξω μεταξύ των κατά τ’ ανωτέρω παρακαταθηκών του Νικολάου Δημητρακόπουλου εκείνες, οι οποίες εμφανίζονται πιο επιτακτικές, χωρίς δισταγμό ξεχωρίζω: Πρώτον, την παρακαταθήκη του πλήρους σεβασμού της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών.

Και, δεύτερον, την παρακαταθήκη της έγκαιρης και αποτελεσματικής απονομής της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της, λόγω βραδύτητας, αρνησιδικίας. Φαινόμενο, το οποίο δυναμιτίζει, διαβρωτικώς, την εμπιστοσύνη του διαδίκου στην αποστολή των Δικαστικών Λειτουργών, άρα την εμπιστοσύνη του προς το Κράτος Δικαίου και την Αρχή της Νομιμότητας.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Δίκαιη Δίκη, κατοχυρωμένη πολλαπλώς από το Εθνικό, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί κορωνίδα του όλου Νομικού μας Πολιτισμού.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019 21:00

Σχετικά Άρθρα

  • «Φουντώνει» η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στο Μαξίμου
    «Φουντώνει» η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στο Μαξίμου

    Δεν λέει να κοπάσει η σεναριολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά το ό,τι η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει την σχετική συζήτηση για το τέλος του χρόνου. Από το Μαξίμου κρατάνε κλειστά τα χαρτιά για το πρόσωπο που θα προταθεί, ωστόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η σχετική ονοματολογία έχει πάρει φωτιά και δεν λείπουν οι βουλευτές που έχουν δημοσίως τοποθετηθεί επί του θέματος. Να σημειωθεί εδώ πως η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου και επομένως έρχεται όλο και πιο κοντά η ώρα των αποφάσεων.

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα, λέγοντας πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προσέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

    Υπενθυμίζεται πως σε συνεντεύξεις που είχε δώσει πριν από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην καλή σχέση που έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια για μία δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ωστόσο μετά το αποτέλεσμα της κάλπης – όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει – βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άνοιξαν και δημόσια τη συζήτηση για έναν κεντροδεξιό υποψήφιο.

    Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έστειλαν … μήνυμα πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους. Ενδιαφέρον έχει και μία πρόσφατη αναφορά του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος επεσήμαινε πως δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας και υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στο Μαξίμου δεν θέλουν να υπάρξει μία ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών, που θα καταψηφίσει την πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως καλούνται να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση, καθώς αναζητείται πρόσωπο που να μιλά στο κομματικό ακροατήριο αλλά παράλληλα να έχει χαρακτηριστικά που να το καθιστούν ευρύτερα αποδεκτό.

    Δεδομένο πάντως είναι πως από το κυβερνών κόμμα θέλουν να συνεχίσουν να … μιλάνε στους κεντρώους ψηφοφόρους που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλαν στην εκλογική νίκη του 2023. Και αυτό φαίνεται πως θα ληφθεί υπόψη όταν έρθει η ώρα της τελικής απόφασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Τα σενάρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί

    Στα πηγαδάκια της Βουλής τα σενάρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί έχουν πάρει … φωτιά, ωστόσο από την κυβέρνηση επιμένουν να μην ανοίγουν την σχετική συζήτηση. Ένα όνομα που παίζει είναι του Προέδρου της Βουλής Κωσταντίνου Τασούλα και σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία από την « γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει σενάρια πως μπορεί να προταθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε ο κύριος Δένδιας σε συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή της Κυριακής» δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

    Στο Μαξίμου υπάρχουν φωνές που λένε εμφατικά πως το πρόσωπο που θα προταθεί θα ήταν θετικό να υπερψηφιστεί και από άλλα κόμματα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ευρυτέρων συναινέσεων. Επομένως παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια υποψηφιότητα που να μπορεί να «μιλήσει» και εκτός του κομματικού πυρήνα και που ενδεχομένως να διαθέτει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

    Στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο πρώην υπηρεσιακών πρωθυπουργών : του Παναγιώτη Πικραμμένου και του Ιωάννη Σαρμά. Επίσης ένα όνομα που έχει ακουστεί είναι και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    Πάντως σε αυτή τη χρονική συγκυρία φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί στο κυβερνών κόμμα. Και δεν αποκλείεται - εφόσον δεν υπάρξει δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου - το επόμενο διάστημα να ακουστεί πρόσωπο έκπληξη.

    Πόσες ψήφοι απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Όμως ακόμα και αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός πλέον η Βουλή δεν διαλύεται αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία. Βέβαια σε καμία περίπτωση στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν σε ένα τέτοιο σενάριο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Παππάς: Περιμένουμε από τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Αριστερά
    Παππάς: Περιμένουμε από τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Αριστερά

    Κάλεσμα προς τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλεχος που προέρχεται από την Αριστερά και τον Προοδευτικό χώρο απηύθυνε ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή.

    «Επειδή κοντοζυγώνει η συζήτηση και επειδή στους θεσμούς δεν υπάρχουν άβατα, καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να εξετάσουμε τη στήριξη ενός προσώπου από την αριστερά - προοδευτικό χώρο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι «όπως εμείς κάναμε την υπέρβαση και προτείναμε ένα δικό σας στέλεχος, της δικής σας παράταξη -κι αν ω μη γένετο ακόμα κυβερνάτε εσείς - περιμένουμε να ακούσουμε τη δική σας πρόταση γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν άβατα», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι παρών. Για να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός. Για να ηγηθούμε ως κόμμα, όπως οι συλλογικές μας αποφάσεις προστάζουν, μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «την προοδευτική πορεία δεν πρόκειται να την ανακόψει καμία προσπάθεια της Ν.Δ. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης, καμία επιχείρηση κατατεμαχισμού της προοδευτικής παράταξης δεν πρόκειται να επικρατήσει. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης της ιστορικής μνήμης δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει».

    Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση λέγοντας ότι «με τη δική σας πολιτική, η Ελλάδα ήταν 21η στην Ευρώπη στην ανάπτυξη κατά την τετραετία 2019-2023, σύμφωνα με τη Eurostat. Με σωρευτική ανάπτυξη 5,8% ή 1,4% κατ’ έτος. Παρόλο που είχατε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη δυνατότητα δημοσίων δαπανών. Παρόλο που άνοιξαν οι γραμμές χρηματοδότησης και δημόσιο χρήμα ήταν διαθέσιμο. Με τη δική σας πολιτική είμαστε 23οι στην Ε.Ε. στον μέσο μισθό».

    «Καλλιεργήσατε υπερκέρδη και θερίζετε υπερπλεονάσματα»

    «Καλλιεργήσατε υπερκέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και υπερέσοδα για το δημόσιο και θερίζετε υπερπλεονάσματα -στα 4,2 δις ευρώ το πρώτο οκτάμηνο- χρήματα που λείπουν από την κοινωνία και την αγορά. Εργαλειοποιείτε την ακρίβεια, συμπιέζετε τη μεσαία τάξη και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω στα απόνερα της οικονομικής κρίσης, που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, η πολιτική σας δεν ακυρώνει, αλλά μάλλον ενισχύει τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε τη ΝΔνα ψηφίσει την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευση, ώστε «να ψηφίσουμε μαζί την τροπολογία μας ώστε: 1. Να κάνουμε υποχρεωτικό και για τον δανειστή το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού, που αφορά τους ευάλωτους. 2. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης. 3. Να δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση. Και από αύριο να συζητήσουμε τη διεύρυνση του ορισμού του ευάλωτου».

    Καλωσόρισε, τέλος, τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό σταθμό, που δήλωσε ότι είναι υπέρ κάθε συνεργασίας που πλήττει τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας. «Και καλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές των προοδευτικών κομμάτων να στηρίξουν την πρότασή μας. Όπως και τους διαμαρτυρόμενους συντηρητικούς».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Πιλοτικά lockers στα σχολεία για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
    «Πιλοτικά lockers στα σχολεία για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει συζητήσει ήδη το θέμα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη και έχει δώσει εντολή να προχωρήσει το project, μετά από αιτήματα των συλλόγων γονέων των σχολείων.

    Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι μαθητής σε σχολείο της Πάτρας τιμωρήθηκε με ολοήμερη αποβολή επειδή έκανε χρήση του κινητού τηλεφώνου εντός του σχολείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, αρχικά σε πιλοτική φάση, την προμήθεια lockers στα σχολεία, προκειμένου να αποθηκεύουν οι μαθητές τα κινητά τους τηλέφωνα για το διάστημα που βρίσκονται εκεί.

    «Έχω συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας και είναι πολύ θετικός αν υπάρχουν τέτοια αιτήματα από συλλόγους γονέων να προμηθεύσουμε έναν σε πρώτη φάση πεπερασμένο αριθμό σχολείων με locker ώστε τα παιδιά να μπορούν να κλειδώνουν τα κινητά τους όταν πηγαίνουν στο σχολείο και να τα παίρνουν όταν φεύγουν», είπε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Αναλυτικά:

    «Ήθελα με την ευκαιρία αυτή καταρχάς να σας ενημερώσω εν τάχει για ένα υποσύνολο των εξαγγελιών που έκανα στην ΔΕΘ που θεωρώ ότι έχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι δε ιδιαιτέρως σημαντικές διότι αξιοποιούν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για μία σειρά από δράσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινωνικής μας πολιτικής.

    Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" όπου καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 1 δισ. πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το 1 δισ. που θα χορηγήσουν και οι τράπεζες. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων το οποίο στοχεύει στο να αποκτήσουν περί τους 20.000 συμπολίτες μας το σπίτι τους με ένα κόστος στεγαστικού δανείου το οποίο θα είναι χαμηλότερο από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν ένα αντίστοιχο σπίτι.

    Το πρόγραμμα "Σπίτι μου 1" όπως γνωρίζετε, είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τους δικαιούχους διευρύνοντας σημαντικά και τα κριτήρια. Και ταυτόχρονα να διαθέσουμε και 400 εκατομμύρια για επισκευές σπιτιού μέσω ενός άτοκου δανείου, ουσιαστικά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, είτε σε σπίτια τα οποία διαθέτουν, είτε σε διαμερίσματα τα οποία ενδεχομένως είναι κλειστά και τα οποία μπορούν με αυτόν τον τρόπο να τα αξιοποιήσουν για να αυξήσουμε την προσφορά των διαμερισμάτων.

    Η δεύτερη δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία είναι τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης απογευματινά χειρουργεία. Γνωρίζετε ότι ο θεσμός έχει ήδη ξεκινήσει αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να δίνουμε την δυνατότητα σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική άνεση, ειδικά αυτοί οι οποίοι περιμένουν αρκετό καιρό για μια προγραμματισμένη εγχείρηση, να την κάνουν και το κόστος του απογευματινού χειρουργείου, όφελος για τους γιατρούς οι οποίοι χειρουργούν το απόγευμα, να εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση αισιοδοξούμε ότι το Νοέμβριο θα έχουμε και την τελική επιβεβαίωση αυτής της απόφασης ώστε να μπορέσουμε άμεσα να ξεκινήσουμε και τα απογευματινά χειρουργεία. Και το τρίτο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία έχει να κάνει με τις γενικότερες δράσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Ήδη οι διαδραστικοί πίνακες έχουν μπει σχεδόν σε 30.000 σχολεία. Και αυτοί χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χθες ήμουν στο υπουργείο Παιδείας για να παρουσιάσω το πρώτο ψηφιακό φροντιστήριο για παιδιά της Γ' Λυκείου δωρεάν, με πολύ έμπειρους καθηγητές, μια πρόσθετη βοήθεια για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, για παιδιά οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για να έχουν πρόσθετη φροντιστηριακή υποστήριξη.

    Θεωρώ ότι είναι όλες δράσεις με ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα που αποδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης, τόσο σημαντικοί για τη χώρα, δεν κατευθύνονται μόνο σε σημαντικά έργα υποδομής αλλά πηγαίνουν και σε δράσεις οι οποίες βοηθούν να μειώσουμε τις ανισότητες. Και αυτό προφανώς έχει μια ξεχωριστή σημασία καθώς ξεκινάει τώρα ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος.

    Όπως γνωρίζετε χθες ανακοινώθηκαν τα χαρτοφυλάκια της νέας Επιτροπής. Η Ελλάδα πήρε το χαρτοφυλάκιο που έχει να κάνει με τις βιώσιμες μεταφορές, την ναυτιλία και τον τουρισμό για ευνόητους λόγους. Ένα χαρτοφυλάκιο πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας η οποία φιλοδοξεί να παίξει έναν ρόλο ως πύλη εισόδου για όλη την κεντρική και την Ανατολική Μεσόγειο, πολύ σημαντικό για την ναυτιλία μας, πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά υπάρχει η επίσημη αναγνώριση της ευρωπαϊκής διάστασης του τουρισμού και το χαρτοφυλάκιο αυτό θα πάει σε Έλληνα επίτροπο. Οπότε αυτό σε συνδυασμό και με τις πολλές δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε την επόμενη πενταετία στα πλαίσια και της έκθεσης την οποία έγραψε ο κύριος Ντράγκι, μια έκθεση την οποία στηρίζω απόλυτα, μια έκθεση πολύ φιλόδοξη η οποία θέτει την Ευρώπη με ευθύτητα μπρος στις αδυναμίες της, νομίζω ότι υπάρχει πια ένας καμβάς θα έλεγα όπου τα συμφέροντα της Ελλάδος τέμνονται με σημαντικές προτεραιότητες που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία».

    Σακελλαροπούλου: Αναγκαία συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων για την καταπολέμηση του bullying

    Παίρνοντας τον λόγο η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Κύριε πρόεδρε οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να χαράσσονται με άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη και είναι σημαντικό όλο αυτό που αναφέρατε. Η στέγαση, η πρόσβαση στην υγεία, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ισότιμη πρόσβαση σε όλα αυτά τα αγαθά είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίζονται και έτσι όσα μέτρα λαμβάνονται είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τα νέα ζευγάρια, ο καθένας να μπορεί να έχει την υγεία που χρειάζεται, τις υπηρεσίες υγείας που απαιτούνται και φυσικά πρέπει να εξασφαλίζουμε τις αναγκαίες υποδομές για όλα αυτά. Μακάρι λοιπόν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Στο θέμα της εκπαίδευσης, η ψηφιακή τεχνολογία φυσικά είναι κάτι το οποίο θέλουμε δεν θέλουμε θα περάσουμε, έχουμε ήδη περάσει, και εκεί πρέπει κανείς να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και να παίρνει μέτρα κατά των κινδύνων, είναι πολύ σημαντικό. Ένα άλλο ζήτημα που θα με ενδιέφερε να τονιστεί αυτόν τον καιρό και το έχετε δει και η κυβέρνηση ξέρω, και το υπουργείο παιδείας είναι το θέμα του bullying στα σχολεία και εκεί ίσως είναι καλό να τονίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει η αναγκαία συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων.

    Γιατί η εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα διαμόρφωσης μιας κοινωνίας άρα η συνεργασία και των γονέων είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορούν να προλαμβάνονται αυτά τα φαινόμενα που πλήττουν κααι τον ψυχισμό των παιδιών αλλά και την διαδικασία της εκπαίδευσης.

    Τώρα η Ευρώπη όπως βλέπουμε είναι σε περίοδο γεμάτη προκλήσεις, ας ευχηθούμε το καλύτερο στην επόμενη θητεία του συμβουλίου και φυσικά στον Έλληνα επίτροπο. Είναι σημαντικό όπως αναφέρατε κι εσείς και χαίρομαι για την ενδυνάμωση της χώρας με το χαρτοφυλάκιο που ανατίθεται, ας ευχηθούμε το καλύτερο πραγματικά γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη αλλά θα έλεγα για τον για όλο τον κόσμο».

    Έρχονται lockers για τα κινητά στα σχολεία

    Ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου το λόγο και σημείωσε: «Αν μου επιτρέπετε μία σύντομη παρατήρηση στο ζήτημα του bullying. Όπως θυμάστε πέρσι παρουσιάσαμε την πλατφόρμα stop bullying η οποία ήδη είχε πολύ σημαντική ανταπόκριση και με διακριτικότητα έχουμε χειριστεί πολλά περιστατικά στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος, όπως πάντα αυτές οι περιστάσεις απαιτούν. Θεωρώ όμως πάρα πολύ σημαντική και την δέσμευση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την χρήση των κινητών κατά τη διάρκεια του σχολείου. Από τη στιγμή που το παιδί θα πάει στο σχολείο μέχρι να φύγει το εννοούμε όταν λέμε το κινητό στην τσάντα, δεν είναι απλά μία προσδοκία. Και φυσικά το ζήτημα δεν είναι τιμωρητικό, αν θα μπει, είδα ότι σήμερα μπήκε η πρώτη αποβολή, αυτό δεν είναι το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γονείς πρώτοι και πάνω απ' όλα και τα ίδια τα παιδιά ότι αυτό τελικά βοηθάει την ίδια την μαθητική διαδικασία. Γι' αυτό και θέλουμε τους συλλόγους γονέων συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια και γιατί όχι να πάμε και κάποια βήματα παραπέρα, έχω συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας και είναι πολύ θετικός αν υπάρχουν τέτοια αιτήματα από συλλόγους γονέων να προμηθεύσουμε έναν σε πρώτη φάση πεπερασμένο αριθμό σχολίων με locker ώστε τα παιδιά να μπορούν να κλειδώνουν τα κινητά τους όταν πηγαίνουν στο σχολείο και να τα παίρνουν όταν φεύγουν. Είναι σημαντικό αυτές οι δράσεις να μην επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω αλλά να έχουν την ίδια την ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας και επειδή το μέτρο αυτό είδα ότι έχει πολύ μεγάλη αποδοχή είναι στοίχημα όλων μας να το κερδίσουμε και να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη όχι τιμωρητικά αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας».

    «Η αυτοδέσμευση είναι πολύ σημαντικότερη από την κύρωση είναι αλήθεια. Και μακάρι όλοι να το κατανοήσουν ότι είναι για το καλό της εκπαίδευσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και τελικά και των ίδιων των παιδιών», πρόσθεσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Υποκλοπές: Τηλεφώνημα Χαρίτση σε Σακελλαροπούλου για την κρίση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη
    Υποκλοπές: Τηλεφώνημα Χαρίτση σε Σακελλαροπούλου για την κρίση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη

    Την ανησυχία του να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών εξέφρασε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Χαρίτσης.

    Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους θεσμούς της δικαιοσύνης, καθώς και για το ενδεχόμενο να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τόνισε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτή η κρίση εμπιστοσύνης προς της Δημοκρατία θρέφει την ακροδεξιά. Υπογράμμισε δε ότι είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών και παραγόντων να βάλουν φρένο σε αυτά τα φαινόμενα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Χαρίτσης με χθεσινή του δήλωση κάλεσε τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ και ζήτησε συνάντηση με την ίδια.

    Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου ωστόσο βρίσκεται εκτός Αθηνών και για αυτό τον λόγο υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μητσοτάκης για Αυγενάκη: Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές
    Μητσοτάκης για Αυγενάκη: Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

    Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων είχε το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στο επίκεντρο τέθηκαν τα ζητήματα καθημερινότητας και στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των τιμών που σημειώθηκε τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί.

    «Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο που όλη μας η προσοχή επικεντρώνεται και πάλι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη. Ξεκινάμε από το ζήτημα αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στα σουπερμάρκετ. Είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος που έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά του».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στόλου των αστικών λεωφορείων αλλά και στους 10.000 μόνιμους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

    Μητσοτάκης: Οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις ως προς τη συμπεριφορά των πολιτικών

    Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για το επεισόδιο με τον Λευτέρη Αυγενάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις και ως προς τις συμπεριφορές. «Οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις ως προς τη συμπεριφορά των πολιτικών. Νομίζω ότι τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών που μπορούν να φέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν ένας πολίτης. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές γιατί τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές
    H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές

    H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την έναρξη των εργασιών της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές, που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία ως τις 21 Ιουνίου.

    Το βασικό θέμα της Συνόδου είναι: «Ο αθλητής στην κοινωνία» και το ειδικό Θέμα: «Ο αθλητής στη σύγχρονη κοινωνία: εμπνέοντας και προάγοντας την ενότητα».

    Τους νέους Πρεσβευτές από όλο τον κόσμο, καλωσόρισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Ισίδωρος Κούβελος, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης: «Σε λίγες ημέρες η Ολυμπιακή φλόγα θα λάμψει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Παρισιού, στον Σηκουάνα και στον Πύργο του Άιφελ, μεταφέροντας ιδέες και Αξίες από την Αρχαία Ολυμπία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και μέσω αυτής σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 έχουν χαρακτηριστεί, και δικαίως, ως οι πιο δύσκολοι Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπισμού! Είναι η πρώτη φορά που οργανώνονται Αγώνες κάτω από τους ήχους των όπλων και τις κραυγές θανάτου πολλών άμαχων πολιτών. Δύο μεγάλες ένοπλες συγκρούσεις σε δύο ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη…

    Το Ολυμπιακό Κίνημα δοκιμάζεται για άλλη μία φορά! Πολύ πιο έντονα όμως αυτή τη φορά και πολύ πιο δραματικά! Στο Βερολίνο του 1936, στο Μόναχο του 1972, στη Μόσχα του 1980, στο Λος Άντζελες του 1984, το Κίνημα κλήθηκε να δώσει τη μάχη των ιδεών και των Αξιών του απέναντι σε εκείνους που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τους Αγώνες για την προώθηση των πολιτικών και ιδεολογικών τους θέσεων…

    Τότε, ο Ολυμπισμός νίκησε! Είναι σε θέση και τώρα, για άλλη μια φορά, η Φλόγα του Ολυμπισμού να σταματήσει, έστω και για λίγο, τις πολεμικές επιχειρήσεις; Έχει τη δύναμη ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες να επιβάλουν ένα διάλειμμα, αν όχι κατάπαυση, των πολεμικών επιχειρήσεων;

    Απόλυτα επίκαιρη σήμερα παρά ποτέ άλλοτε, είναι η «Ωδή στον Αθλητισμό» του Pierre de Coubertin, που του χάρισε το Χρυσό μετάλλιο στη λογοτεχνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη.»

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ιάκωβος Φιλιππούσης μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δρ. Τόμας Μπαχ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. «Οι αθλητές θα μας δείξουν τη μεγαλοσύνη των ανθρωπίνων επιτευγμάτων, με την υπεροχή, την αποφασιστικότητα και την ανθεκτικότητά τους. Αυτή η δύναμη του αθλητισμού θα αναδείξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 ως σύμβολο αριστείας και ενότητας όλης της ανθρωπότητας με σεβασμό της διαφορετικότητας. Αυτές τις προσδοκίες συμμερίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να κατακλύζονται καθημερινά από μίσος, επιθετικότητα και αρνητικές ειδήσεις. Στις καρδιές τους, στο βάθος της καρδιάς όλων μας, προσβλέπουμε σε κάτι που να μας ενώνει. Λαχταρούμε κάτι που μας δίνει ελπίδα.

    Στο Παρίσι, οι αθλητές θα μας εμπνεύσουν με τα επιτεύγματά τους – θα εμπνεύσουν τον κόσμο βιώνοντας το Ολυμπιακό μας σύνθημα: Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί. Γι' αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, υπό την εξαιρετική ηγεσία του Προέδρου της Ισίδωρου Κούβελου, επειδή σε αυτή τη Διεθνή Σύνοδο έθεσε ως επίκεντρο τον ρόλο του αθλητή στην κοινωνία. Οι αθλητές δεν είναι μόνον η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων – οι αθλητές είναι και η καρδιά του Ολυμπιακού Κινήματος. Δεν θα μπορούσατε να επιλέξετε καταλληλότερο θέμα γι’ αυτό το Ολυμπιακό Έτος.

    Οι αθλητές δεν εμπνέουν τον κόσμο μόνο με τα επιτεύγματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί αθλητές πηγαίνουν στους Αγώνες για να γίνουν πρότυπα και να προσφέρουν κάτι στις κοινωνίες τους μετά από αυτή την εποικοδομητική εμπειρία τους. Με το αυστηρά επιμελημένο πρόγραμμα που ο Πρόεδρος Κούβελος και η ομάδα του έχουν αναμφίβολα προετοιμάσει για εσάς, είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσετε, στη διάρκεια αυτής της Διεθνούς Συνόδου, πολλά παραδείγματα για το πώς και πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές κάνουν τη διαφορά στις κοινότητές τους σε όλο τον κόσμο.»

    Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης: «Eδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ετήσια Διεθνής Σύνοδος για τους Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές, αποτελεί θεσμό όχι μόνο για τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, αλλά για ολόκληρο τον Ολυμπισμό, καθώς στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία, προετοιμάζονται οι αυριανοί πρεσβευτές του Ολυμπιακού Κινήματος.

    Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, αφού για δύο εβδομάδες νέοι και νέες από όλο τον κόσμο θα ανταλλάξουν ιδέες για την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διδαχθούν την ιστορία τους και θα εμπνευσθούν από τις αρχές και τις αξίες που τους διέπουν.

    Πέρα από την εκπαίδευση των νέων, η Σύνοδος για τους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της διαχρονικής συμβολής και συνεισφοράς του Ολυμπισμού στον σύγχρονο πολιτισμό και την κοινωνία και αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία ως πρωτοπόρος στη διάδοση της Ολυμπιακής παιδείας, συνιστώντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό ίδρυμα κι ένα μοναδικό πεδίο διαλόγου και ανάπτυξης ιδεών.

    Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο αλλά και τους συνεργάτες του στη ΔΟΑ για το υψηλού επιπέδου έργο που επιτελούν αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, την εκπαίδευση πάνω στις Ολυμπιακές αξίες.»

    sakel olump presv 2

    Στην τελετή, ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος απένειμε την τιμητική διάκριση «Ολυμπία», στην κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη συνεισφορά της στην εξαιρετική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». «Προσωπικά είναι υπερήφανη που ήμουν μέρος αυτής της υπέροχης περιπέτειας. Και παραλαμβάνω αυτό το βραβείο με αίσθηση τιμής και ευγνωμοσύνης. Δεν το αποδέχομαι για λογαριασμό του εαυτού μου, αλλά εκ μέρους και στο όνομα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάστηκαν ή ήταν εθελοντές στους Αγώνες της Αθήνας. Στο όνομα των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων που έκαναν την επιτυχία των Αγώνων προσωπικό τους στοίχημα και χωρίς τους οποίους δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία. Και κράτησαν στην καρδιά τους την ανάμνηση των Αγώνων ως μία λαμπρή κορυφή στην οποία ανεβήκαμε όλοι μαζί», είπε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Επίσης, έγινε η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία του Μπαχρέιν, με το βραβείο να παραλαμβάνει ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μπαχρέιν Khalid bin Hamad Al Khalifa.

    Στην Τελετή Εναρξης που συντόνισε ο Διευθυντής της ΔΟΑ κ. Μάκης Ασημακόπουλος, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, η Βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο ΓΓ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η κα Μαριάννα Λάτση, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Εμμανουήλ Κατσιαδάκης και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Σαουδικής Αραβίας, Prince Fahd bin Jalawi bin Abdulaziz bin Musaed.

    Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ήταν η Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Γεώργιου Αραβίδη και τραγούδησε ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής Γιώργος Περρής, ενώ συμμετείχε και η Χορωδία των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ερμήνευσε τον Ολυμπιακό και Εθνικό ύμνο.

    Στη Σύνοδο, παίρνουν μέρος 140 νέοι από 80 χώρες, ενώ θα υπάρχουν

    20 συντονιστες και 11 ομιλητές.

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπιση της Δημοκρατίας» τονίζει η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.
    «Χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπιση της Δημοκρατίας» τονίζει η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

    «Η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι το ανεκτίμητο αγαθό της δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητο. Η δημοκρατία διεκδικείται, κατακτάται και διαφυλάσσεται κάθε μέρα» τονίζει η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλλου, με αφορμή την συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και υπογραμμίζει ότι «χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπισή της».

    Ειδικότερα στη δήλωσή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:
    «Η 21η Απριλίου 1967 υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές ημέρες στη νεότερη ιστορία μας. Διέκοψε βίαια τη δημοκρατική πορεία της χώρας, καταλύοντας βάναυσα ελευθερίες και δικαιώματα. Αστυνόμευσε τα φρονήματα, προβαίνοντας σε απαγορεύσεις και διώξεις. Απομόνωσε την Ελλάδα από το διεθνές περιβάλλον και προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου, ένα ανεπούλωτο τραύμα για τον ελληνισμό.

    Η επάνοδος στη δημοκρατική ομαλότητα, πριν από πενήντα χρόνια, αποτέλεσε την αφετηρία της μακρότερης περιόδου ειρήνης και ευημερίας που γνώρισε ο τόπος. Κατοχυρώθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και παγιώθηκε το κράτος δικαίου. Αποκαταστάθηκε η δημοκρατική συνείδηση και η πολιτειακή παράδοση του λαού μας. Η Ελλάδα έγινε μέλος και εδραίωσε την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στους εταίρους και συμμάχους της και αποτελώντας εγγυητή ασφάλειας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

    Παρά τις κατακτήσεις όμως αυτές, η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι το ανεκτίμητο αγαθό της δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητο. Η δημοκρατία διεκδικείται, κατακτάται και διαφυλάσσεται κάθε μέρα. Στην σημερινή συγκυρία, όπου οι πόλεμοι και οι πολυδιάστατες κρίσεις δοκιμάζουν τις αντοχές του πολίτη, η απαίτηση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπισή της».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Στις 16/4 η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας
    Στις 16/4 η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί και πάλι στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας στις 16 Απριλίου 2024, για να ξεκινήσει το ταξίδι της προς τη γαλλική πρωτεύουσα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

    Η Τελετή Αφής θα αρχίσει στις 11.30, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι. Τις ενδυμασίες των συντελεστών του Χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

    Ο Ολυμπιακός Ύμνος θα ερμηνευτεί από την κορυφαία Mezzo - Soprano Joyce DiDonato και Master of Ceremonies θα είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

    Την Ολυμπιακή Φλόγα θα παραλάβει από τα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος για να ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους που θα διαρκέσει 11 ημέρες, έως τις 26 Απριλίου.

    Στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Tony Estanguet , η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Amélie Oudéa-Castéra, η Ελληνικής καταγωγής Yφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo τους οποίους θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.

    Υπεύθυνος για τις Τελετής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και Τελετάρχης ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

    Το πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης:

    11:00

    Πέρας προσέλευσης επισήμων

    Είσοδος Προεδρικής Φρουράς

    Άφιξη της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

    11:30

    Έναρξη Τελετής

    Σχηματισμός Ολυμπιακών κύκλων από μαθητές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

    Ολυμπιακός Ύμνος - Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας

    (O Ολυμπιακός Ύμνος ερμηνεύεται από την Mezzo - Soprano Joyce DiDonato)

    Εθνικός Ύμνος Γαλλίας - Έπαρση Σημαίας Γαλλίας

    Εθνικός Ύμνος Ελλάδας - Έπαρση Σημαίας Ελλάδας

    (Οι Εθνικοί ύμνοι ερμηνεύονται από την παιδική χορωδία των σχολείων Saint-Paul & Παιδαγωγική - Birds)

    Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου

    Χαιρετισμός Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», κ. Tony Estanguet

    Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Thomas Bach

    Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Προέδρου Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών

    Επιτροπών και Μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρου Καπράλου

    Είσοδος επισήμων στον Ναό της Ήρας

    Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στον Ναό της Ήρας

    Χορογραφία Ιερειών και Κούρων (Η ηχογράφηση της μουσικής του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, Ερμηνεία: Υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη)

    Είσοδος Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο

    Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Χρυσό

    Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο

    Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου για το Μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν

    12:30

    Έναρξη Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

    Αποχώρηση της Α.Ε. Πρόεδρου Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

    Πέρας εκδήλωσης

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ