Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου - Πάνω από 20.000 μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα, θα λειτουργήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα - Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ - Να υπάρξουν κυρώσεις για ευρωπαϊκές χώρες που δεν μετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων - Η Τουρκία να κάνει το χρέος της στο μεταναστευτικό - Μακριά από εμάς τα ξενοφοβικά, αν ένα προσφυγόπουλο είναι καλός μαθητής να σηκώσει την ελληνική σημαία
Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου» καθώς και ότι «τα νησιά αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους» χωρίς καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.
Όπως είπε, ο τρόπος παροχής ασύλου αλλάζει. Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.
Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε:
1. Με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, νέο αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα αιτούντων χωρίς περιθώρια κατάχρησης και γρήγορες διαδικασίες. Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο που διέπει συνολικά τα ζητήματα διεθνούς προστασίας. Σε ένα ενιαίο κείμενο συμπεριλαμβάνονται οι οδηγίες για σύστημα ασύλου και διέπουν διαδικασία εξέτασης και αναγνώρισης αιτούντων. Συμπεριλαμβάνονται οι εθνικές πρωτοβουλίες που εξειδικεύουν το πλαίσιο. Η απόφαση για κωδικοποίηση, πέρα από προφανή αναγκαιότητα, έχει προφανή συμβολισμό: για πρώτη φορά ο νομοθέτης αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον κλάδο δικαίου και απάντησε σε όσους κόπτονται περί δικαιωμάτων αλλά δεν είχαν φροντίσει για εδραίωσή τους. Προβλέπουμε ότι αλλοδαποί κατά εισαγωγή δεν συμμορφώνονται σε μεταφορά τους σε άλλες δομές τεκμαίρεται ότι δεν δικαιούνται προστασίας. Δεν θα μπαίνουν στο σύστημα προστασίας όσοι δεν συμμορφώνονται με κανόνες.
Καμία έκπτωση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα αλλά καταργούμε έναν εκ των τεσσάρων βαθμών εξέτασης ασύλου. Οι επιτροπές προσφυγών συμφωνούν με αποφάσεις επιτροπών πρώτου βαθμού.
Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες παραμένουν σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται με αποφάσεις μεταφοράς, τότε εξετάζονται αιτήσεις σε λίγες ημέρες γιατί συνάγεται ότι εξετάζεται η αίτησή τους γνωρίζοντας ότι δεν είναι πρόσφυγες μόνο και μόνο για να καθυστερήσουν τη μεταφορά τους.
Ευάλωτοι είναι όσοι αναφέρονται στην οδηγία. Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως ευαλωτότητα.
Κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής σε συμφωνία με πρακτική που ακολουθούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτοπρόσωπη παράσταση αιτούντων σε όλα τα στάδια διαδικασίας.
Στο σύστημα παραμένουν μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν προστασία και δείχνουν δέουσα επιμέλεια.
2. Όλες οι δομές, δικαιοσύνη, Ε.Δ συνεργάζονται με σύστημα υγείας και παιδείας. Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Εντός 2020 εντάσσουμε 20.000 πρόσφυγες σε δομές διαμονής. Όσοι γονείς δεν στέλνουν παιδιά στα σχολεία θα υφίστανται κυρώσεις. Μεταβάλλουμε το καθεστώς λειτουργίας ΜΚΟ με πιστοποίηση έλεγχος και λογοδοσία για να ξεχωρίσει η "ήρα από στάρι".
3. Η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα με περισσότερα παρατηρητήρια εντατικοποίηση συνόρων Έβρου ενώ στα θαλάσσια σύνορα ενισχύουμε δυνάμεις Λιμενικού με πλωτά μέσα και ενίσχυση δυναμικού. Ήδη στο Ανατολικό Αιγαίο επιπλέον 23 περιπολίες ημερησίως. Πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου και ρύθμιση παλιών υποθέσεων ώστε να μειωθεί κατά 60% οι ροές και επαναπροωθήσεις προς Τουρκία να φθάσουν 10 χιλ μέσα στο 2020. Δίνουμε ξεχωριστό βάρος στην ανακούφιση νησιών Αν. Αιγαίου. Περισσότεροι από 20 χιλ αιτούνται άσυλο θα μεταφερθούν σε 10 περιφέρειες. Το Υπ. Εσωτερικών σε συνεργασία με Προστασίας Πολίτη εκπονούν σχέδιο και θα φροντίσουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής. Η προηγούμενη κυβέρνηση διαφωνούσε με χαρακτηρισμό Τουρκίας ως χώρας πρώτου ασύλου και εμπόδιζε την επιστροφή όσων έπρεπε να επιστρέψουν. Το νομοσχέδιο αλλάζει αυτό το γκρίζο καθεστώς και θα καταρτιστεί λίστα ασφαλών τρίτων χωρών και ασφαλούς χώρας καταγωγής.
4. Ανάδειξη μεταναστευτικού σε ζήτημα με διεθνή διάσταση. Το έκανα στην Σύνοδο ΟΗΕ θα το επαναλάβω στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα. Μεγάλος αριθμός προσφύγων μεταναστών προσέρχονται για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προέχει συνολική ευρωπαϊκό σχέδιο. Το άλλο σκέλος διεθνούς διάστασης αφορά την Τουρκία και την τήρηση της ανανεωμένης συμφωνίας. Ο κ. Κουμουτσάκος βρέθηκε στην Τουρκία και ασκούμε πίεση για να επικαιροποιηθεί η συμφωνία και να αναγνωρίσει επιστροφές και από την ενδοχώρα. Η Τουρκία, όπως ορίζει η κοινή δήλωση, οφείλει να αναλάβει ευθύνες και έχει δυνατότητα να ελέγξει ροές στο Αιγαίο δεν επιτρέπεται να δίνει εντύπωση τότε εκμεταλλεύεται το ζήτημα για άλλες επιδιώξεις.
Καλύτερη προστασία συνόρων, γρηγορότερο και αυστηρότερο πλαίσιο χορήγησης ασύλου, διάχυση και ενσωμάτωση μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια και ανάδειξη ζητήματος ως διεθνούς. Το ζήτημα δεν ήρθε για να φύγει. Η Ευρώπη θα αποτελεί μαγνήτη για Ασία - Αφρική. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί ενδεχομένως να ενταθεί γι αυτό απαιτείται από το κοινοβούλιο ενότητα και σοβαρότητα. Η Ελλάδα ανέκαθεν επηρεαζόταν από μεγάλα ευρωπαϊκά γεγονότα αλλά πέτυχε γιατί ήξερε να διαχειριστεί και να είναι με το μέρος νικητών έτσι θα τα καταφέρει και τώρα.
Δεν θα δεχόμαστε τους πάντες χωρίς κανόνες
Στη δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεταναστευτική κρίση είναι κρίση της Ευρώπης και τα προβλήματα προσθέτοντας ότι «αν αγκαλιάσουμε τα παιδία μεταναστών θα γίνουν οι καλύτεροι Έλληνες της επόμενης δεκαετίας».
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αιφνιδιασμένος από τη δευτερολογία του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 αποδίδοντας στον Γιάνη Βαρουφάκη έλειψη γνώσης του διεθνούς δικαίου.
«Η έννοια του ασύλου είναι εξατομικευμένη πράξη. Με την δική σας λογική δεν θα έπρεπε να υπάρξει συνοριακός έλεγχος και διαδικασία ασύλου γιατί πρόσφυγες και μετανάστες είναι το ένα και το αυτό. Προτείνετε να δεχόμαστε τους πάντες χωρίς κανόνες. Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αυτό. Ούτε φράχτες θέλουμε. Κανόνες θέλουμε και αυτό γίνεται με την φύλαξη των συνόρων. Όταν κάποιος μπαίνει παράνομα στην χώρα έχει κάποιο λόγο για να το κάνει. Όταν δοιαπιστωθεί ότι έχει ανάγκη θα υπάρχει πλαίσιο για να τον φιλεξοενήσουμε. Οι πραγματικά κατατρεγμένοι θα ξέρουν ότι θα βρουν ανταπόκρτιση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αν η Ευρώπη θέλει να κάνει πολιτική ενίσχυσης του δημογραφικού της προβλήματος έχει τρόπους να το κάνει αλλά θα το κάνει με κανόνες. Αναφερθήκατε στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όταν οι μετανάστες έβλεπαν το Αγαλμα γνώριζαν ταυτόχρονα ότι θα πάνε και στην νήσο Ελις και θα καταγραφούν και θα εξεταστούν. Μην συγκρίνετε μια χώρα με τεράστιες εκτάσεις που χτίζστηκε από μετανάστες με την Ελλάδα. Αναφερθήκατε στην Αυστραλία που είναι μια φιλελεύθερη χώρα και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φθάσει στις ακτές της Αυστραλίας. Τέλος, δεν θα φτάσετε και ξέρετε γιατί το λένε. Δεν είναι απάνθρωποι αλλά θέλουν να σπάσουν τα κυκλώματα διακινητών και ο μόνος τρόπος είναι να γνωρίζουν ότο όσοι καταβάλλουν τεράστια ποσά και δεν είναι πρόσφυγες θα γυρίσουν πίσω. Υπάρχουν περιοχές του Αφγανιστάν που δεν δικαιολογούν την μη επιστροφή αυτών των ανθρώπων. Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το απόστημα της διακίνησης ανθρώπων που δεν έχουν το προφίλ πρόσφυγα είναι να γνωρίζουν ότι τα χρήματα πηγαίνουν χαμένα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχει δείξει δείγματα αλλγηλεγγύης «γιατί πολλοί κρύβονται και λένε ασε το πρόβλημα να το διαχειριστεί η Ελλάδα ή Ιταλία και αναφέρομαι σε χώρες Βίζεγκραντ».
«Σε αυτούς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων λέω ξεκάθαρα ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θέσω ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για Ευρωπαϊκές χώρες που δεν μετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη από την Συνθήκη Σέγκεν και στο πρόβλημα να ρίχνεις το μπαλάκι ευθύνης στα κράτη που αποτελούν τα ευρωπαϊκά σύνροα. Μακάρι να σας βρούμε σύμμαχους γιατί το θέμα θα τεθεί όχι μόνο από εμάς και από άλλους σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μακριά από εμάς τα ξενοφοβικά»
Επιμένοτας στην κριτική του προς την Ευρώπη είπε ότι «δεν εξαντλείται μόνο σε κονδύλια προς χώρες που αποτελούν σύνορα αλλά και στην αποδοχή προσφύγων. Αυτό θα γίνει με κανόνες και διαδικασίες. Ετσι μπορούμε να συζητήσουμε πόσους μετανάστες μπορεί να απορροφήσει η χώρα μας και πού μπορούν να πάνε. Οι πρόσφυγες που θα επιλέξουν την χώρα μας ως δεύτερη πατρίδα πρέπει τα παιδιά τους να αισθάνονται Έλληνες και αν είναι καλοί μαθητές να σηκώσουν την ελληνική σημαία».
«Μακριά από εμάς τα ξενοφοβικά. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε πολυπολιτισμικές περιοχές γιατί η εθνική ακαιρεότητά μας δεν αμφισβητείται» είπε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.
Η Μόρια θα λειτουργήσει με αριθμούς που προβλέπονται
Ωστόσο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας όταν εισέρχονται 25χρονοι που δεν φαίνονται κατατρεγμένοι και με αρκετά χρήματα μας απασχολεί αυτό».
Ειδικά για την Μόρια που έχει 3.000-4.000 προβλεπόμενες θέσεις και φιλοξενεί περισσότερους ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα μειωθεί ο αριθμός στον προβλεπόμενο. Αν κλείσει η Μόρια θα πρέπει να δημιουργηθεί άλλο κέντρο. Θα λειτουργήσει η Μόρια με αριθμούς που προβλέπονται».
Η Τουρκία να κάνει το χρέος της
Επανερχόμενος στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αν υπάρχει πρόβλημα με την συμφωνία δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και την χώρα μας. Ρωτήστε τους πρώην συντρόφους σας γιατί δεν επαναπροωθούσε και τους κρατούσε εγκλωβισμένους εδώ μόνο και μόνο για να το παίζουν κάποιοι δικαιωματιστές. Η Συμφωνία υπάρχει, έχει προβλήματα, πρέπει να επικαιροποιηθεί. Όταν εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και όσοι δεν απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας να επιστρέφονται θα ζητήσουμε και από την Τουρκία να κάνει χρέος της».
«Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να εκβιάζει πατώντας πάνω σε αυτό το ζήτημα και αξιοποιώντας το δράμα ανθρώπων για να εκβιάσει την ΕΕ» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί με την Τουρκία για αμοιβαία λύση. Ο δικός σας κόσμος κ. Βαρουφάκη που η Ελλαδα είναι υποδοχέας κάθε κατατρεγμένου και παράδεισος που βρίσκουν καταφύγιο κάθε πονεμένος το αφήνω μόνο στην δική σας φαντασία. Η δική μας κυβέρνηση έχει άλλο σχέδιο».