Έντονα επικριτικός απέναντι στην ατολμία που χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ήταν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.
Τόνισε ότι ‘’ η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για τους πολλούς όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. Αγνοεί τους πολλούς και νομοθετεί για τους λίγους’’ ενώ επισήμανε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν περιέχει ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις για 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν τα 5,6 από τα συνολικά 8,3 δις του φόρου εισοδήματος.
Ανέφερε ότι η υπερφορολόγηση και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι δεν απομειώνονται αφού είναι η αναγκαία συνθήκη για να δημιουργούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα των 7 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
΄΄Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά για επαναδιαπραγμάτευση έχει αποδεχθεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5 % και αυτό το είδαμε και στον προϋπολογισμό αλλά το βλέπουμε και από το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που είναι άτολμο. Η κυβέρνηση μάλιστα μιλάει για μείωση των φόρων , γεγονός όμως που δεν συνάδει με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε και προβλέπουν αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264εκ. ευρώ. ‘’ ανέφερε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ουσιαστική και πραγματική ώθηση στην οικονομία αλλά και να ανακουφίσουν τους πολίτες, όπως:
-Η τμηματική μείωση του ΦΠΑ κατά 2%.
-Η φορολογική απαλλαγή των νέων που ανοίγουν την δική τους επιχείρηση.
- Η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ανέφερε ότι για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, όπως η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η μείωση της προμήθειας των παρόχων για τη χρήση POS και βέβαια οι ορθολογικές χρεώσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές ή χρήση internet banking, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.
Χαρακτήρισε φιάσκο τη διάταξη για την έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, αφού το όριο δαπανών συρρικνώνεται στις 16.000€, ενώ εξαιρούνται και δεν μπορούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης αυτοί που έχουν ενταχθεί στο "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’
Ο κ.Κατρίνης τόνισε ιδιαίτερα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα συμπαρασύρει σε αύξηση τους 18 συνολικά φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
‘’ Η χώρα χρειάζεται μείωση των φόρων και παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της.
Με κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με φοροελάφρυνση κατά 50% της σχετικής μισθολογικής δαπάνης
Με πραγματικά κίνητρα για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στα κέρδη των επιχειρήσεων
Με έκπτωση κατά 30% από το φόρο εισοδήματος για τους αγρότες που δίνουν τα προϊόντα τους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, επιστροφή στο 13% φορολογία για τα εισοδήματά τους και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια’’ τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κατρίνης.