Πολιτικά

Αυγερινοπούλου: Συμμετοχή της στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Αυγερινοπούλου: Συμμετοχή της στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής παρευρίσκεται με την Εθνική Αντιπροσωπεία στην 25η Διάσκεψη των Κρατών της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP25) που διεξάγεται στη Μαδρίτη από 2 έως 13 Δεκεμβρίου 2019.

Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα απευθύνει ομιλία στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στέλνοντας για ακόμη μια φορά ισχυρό μήνυμα δέσμευσης στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, ενώ μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας είναι ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης. Ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ θα απευθύνει ομιλία για τα Εθνικά σχέδια για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων το 2020 στο πεδίο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, όπου αναμένεται να τονίσει την πρόταση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια και να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028, ζητήματα που είχε θέσει και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Το επίσημο πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη δεξίωση που θα παραθέσει ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε. Στη Διεθνή Διάσκεψη εκπροσωπούνται παράλληλα και τα Κοινοβούλια, ενώ 10 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα η συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Η Παγκόσμια Διάσκεψη της Μαδρίτης συνιστά ένα ακόμα ορόσημο στη διεθνή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την Ελλάδα να αντιπροσωπεύεται στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο, σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Μήνυμα της 25ης Διάσκεψης είναι ότι «η ανθρωπότητα πρέπει να θέσει τέρμα στον «πόλεμο που διεξάγει εναντίον της φύσης» και η επιστήμη μας λέει ότι μπορούμε να το κάνουμε», όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, την παραμονή της έναρξης της Διάσκεψης.

Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς αντικείμενο της Διάσκεψης είναι η διασφάλιση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων που συνομολογήθηκε το 2015 με κεντρική στόχευση τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2°C, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και την προσπάθεια για περιορισμό στον 1,5°C, αλλά και η αποσαφήνιση ορισμένων σημείων, όπως τα θέματα των αγορών άνθρακα και τη θέσπιση ενός μηχανισμού μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είναι, μάλιστα, η τελευταία Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Κλιματική Αλλαγή προτού φθάσουμε στο καθοριστικό έτος του 2020, όπου πολλά κράτη θα πρέπει να υποβάλουν νέα σχέδια δράσης για το κλίμα, αλλά και να διαλευκανθεί περαιτέρω το ζήτημα της χρηματοδότησης των δράσεων για τη κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

#COP25 #TimeForAction

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup