Πολιτικά

Kρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας: Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ

Kρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας: Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρουν στο Anadolu ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής

Το κερασάκι στην τούρτα της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και την αμυντική συνεργασία. Στον απόηχο της ανησυχητικής αυτής ενέργειας, πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, στο πρακτορείο Anadolu, ότι στα ελληνικά νησιά όπως και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Υποστηρίζει ακόμη ότι με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διατείνεται ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν στο Anadolu ότι η Κύπρος προχώρησε σε συμφωνίες για οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο ηπειρωτικό έδαφος. Μάλιστα η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η αρχή της ίσης κατανομής.

«Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρουν στο Anadolu ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Σύμφωνα με το Αnadolu, με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης μπορεί να μην λύνονται εντελώς όλες οι διαμάχες αλλά η Τουρκία έχει ένα σημαντικό κέρδος από την άποψη της στήριξης των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις