Πολιτικά

Ελληνοτουρκικά: Η Γαλλία στο «παιχνίδι» υπέρ της Ελλάδας

Ελληνοτουρκικά: Η Γαλλία στο «παιχνίδι» υπέρ της Ελλάδας

«Έχει τη σημασία της» η τετραμερής Γαλλίας-Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σημείωσε ο Νίκος Δένδιας - Θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ - Με απειλές για το μεταναστευτικό επιχειρεί να «απαντήσει» ο Ερντογάν

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους συναδέλφους του υπουργούς για τις δύο πυκνές εβδομάδες που προηγήθηκαν, για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν, ενώ εξήγησε τη σημασία της υπογραφής του αγωγού EastMed. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτει πλέον στη φαρέτρα της η ελληνική διπλωματία και το οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο, κατά τη διάρκεια του κομβικού τετ-α-τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 7 Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε, θα έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, τη δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου. Στη σημασία που έχει η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας πως δε στρέφεται κατά κάποιου. «Είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία της Γαλλίας στην τετραμερή - με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - που θα πραγματοποιηθεί στις 4 ή 5 Ιανουαρίου «το οποίο έχει και αυτό τη σημασία του», δύο ημέρες πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια εφησυχασμού. Το αντίθετο! Η Αθήνα αναμένει το επόμενο βήμα του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι η διενέργεια σεισμικών ερευνών στο τόξο Καστελλόριζο-Ρόδος-Κρήτη, έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Είναι η θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία επιχειρεί να ιδιοποιηθεί μέσω του συμφώνου που υπέγραψε με την κυβέρνηση Σαράτζ.

Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι κυριαρχεί κόκκινος συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Για του λόγου το αληθές, κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι δεν αποκλείεται το 2020 να μπει με τουρκικό «πονοκέφαλο», καθώς ο Ιανουάριος εμφανίζεται να είναι μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου ενδέχεται να ανεβεί ψηλά το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό σαν μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα (και την Ευρώπη). Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή κι όχι για συγκυριακή τακτική. «Η Ελλάδα θα αισθανθεί περισσότερο από όλες τις χώρες της Ευρώπης τις αρνητικές επιπτώσεις από ένα νέο κύμα μετανάστευσης αυτή τη φορά από το Ιντλίμπ», δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί, ειδικά μετά και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας, συγκεκριμένα μετά την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη και την συμφωνία για τον EastMed, η Άγκυρα κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης, επαναφέροντας το ζήτημα των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο. «Όσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο. Η ιδιοκτησία του Αιγαίου και της Μεσογείου ανήκει σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτές στις θάλασσες αυτές. Και εμείς ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο και μέσο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εν μέσω αυτών των απειλών, ιδιαίτερο βάρος πέφτει στις 30 Δεκεμβρίου και στο τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών που θα μεταβεί από την Αθήνα στη Ρώμη, με σκοπό να ρυθμίσουν με Ιταλούς συναδέλφους τους τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να οριοθετηθούν το ταχύτερο δυνατό οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών. Συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας υπάρχει από το 1977, αλλά πλέον μπαίνει καθαρά στο τραπέζι η οριοθέτηση ΑΟΖ, παρότι η Ελλάδα δεν την έχει επισήμως ανακηρύξει.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει προσεχώς συνάντηση με τον ομόλογό του Ντι Μάιο προκειμένου να μπουν και επίσημα οι υπογραφές, εάν όλα πάνε καλά, όπως αναμένεται. Η συνάντηση θα οριστεί το συντομότερο δυνατό, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό θα πραγματοποιηθεί μία κίνηση, η οποία θα έλθει σε αντίθεση με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ενώ πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη των μαχών εκεί. Η μετατροπή της κυβέρνησης Σαράτζ σε υποχείριο της Άγκυρας εξώθησε κατ’ αντιδιαστολή πολλές σημαντικές δυνάμεις να μετατοπιστούν προς την πλευρά του Χαλίφα Χάφταρ.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup