Πολιτικά

Ελληνοτουρκικά: Οι προκλήσεις της Άγκυρας, οι κυρώσεις από την Ευρώπη και η στάση της Αθήνας

Ελληνοτουρκικά: Οι προκλήσεις της Άγκυρας, οι κυρώσεις από την Ευρώπη και η στάση της Αθήνας

Το ζήτημα του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, επανέφερε ο υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος - Ο παράγοντας Γαλλία και η κόντρα με τον Ερντογάν

Ζήτημα ωρών είναι η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες κοινοτικές πηγές. Οι ποινές θα αφορούν την έκνομη δράση που αναπτύσσει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επισημαίνεται ότι αρχικά οι κυρώσεις θα αφορούν δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη, στα οποία θα ισχύσει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως να διαθέτουν εντός ΕΕ και απαγόρευση εισόδου στα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνέστησε προς όλους «νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σοβαρότητα στις τοποθετήσεις τους». Κατά την κοπή της καθιερωμένης πίτας της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στην Καβάλα πόλης πρότεινε σε «όποιον θέλει να προσφέρει καλές υπηρεσίες στην πατρίδα, να μην δημιουργεί κλίμα πανικού και ανησυχίας στον κόσμο… Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κι αυτό είναι δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση θα ενεργήσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του επανέφερε το ζήτημα του αναφαίρετου δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου, επανέλαβε πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Στην Τουρκία αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Συγκεκριμένα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο διεκδικήσεις που παλιότερα ήταν ανενεργές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο τουρκικός Τύπος ασχολείται με την Ελλάδα και ειδικά με την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία, όπως γράφουν, θα «μετατρέψει σε φρούρια τα νησιά του Αιγαίου».

Τρεις επιλογές σε ότι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, εκτιμά ότι υπάρχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Τη μεσολάβηση τρίτης χώρας ως "χωροφύλακα" «για να αποτραπούν τα χειρότερα» παρουσιάζει ως την πρώτη. Το θερμό επεισόδιο για το οποίο λέει ότι «μπορούμε να κερδίσουμε», είναι το δεύτερο. Τρίτη επιλογή κατά τον κ. Χατζηδάκη είναι «η διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Εντωμεταξύ, φαίνεται μετά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι να κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο μίλησε για «γενοκτονία» των Αλγερινών από τους Γάλλους. Ισχυρίστηκε ότι σκότωσαν πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς μεταξύ 1830 και 1962.

Το Παρίσι, αν και ακόμα δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, απάντησε εμμέσως μέσω υψηλόβαθμου διπλωμάτη, ο οποίος ανωνύμως είπε πως οι δηλώσεις Ερντογάν είναι μία σαφής ένδειξη της ενόχλησής του για την στάση της Γαλλίας στη Μεσόγειο. Ακόμα και πριν το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μακρόν επικρατούσε ιδιαίτερη ένταση στις γαλλοτουρκικές σχέσεις. Οι πρόεδροι των δύο χωρών, μάλιστα, είχαν ανταλλάξει αιχμηρές δηλώσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Η Αθήνα παρακολουθεί πάντως με εξαιρετικό ενδιαφέρον την κατάσταση και στη Συρία, η οποία εξακολουθεί να είναι τεταμένη, παρά την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Μόσχα και η Άγκυρα τον Ιανουάριο. Άσαντ και Ερντογάν κινούνται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με στόχο ο πρώτος να ανακαταλάβει την περιοχή του Ιντλίμπ, η οποία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και στο οποίο υπάρχουν διάσπαρτα τουρκικά φυλάκια-παρατηρητήρια.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup