Σε εξέλιξη η ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα - «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο των μνημονίων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του
«Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία στην εξελίξει συζήτηση στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε οκτώ κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις οποίες επιχειρείται η αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)
Η διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης γίνεται κατόπιν αιτήματος του Κυρ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον Αλέξη Τσίπρα Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με πρωτολογίες, δευτερολογίες, και τριτολογία του πρωθυπουργού. Η συζήτηση των αρχηγών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 2.00 το μεσημέρι.
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο των μνημονίων
Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε οκτώ κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις οποίες επιχειρείται η αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τα εξής:
Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.
Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί εκείνο το μαύρο απόγευμα του Αυγούστου, που για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας καταφέρατε με το θράσος και τη δειλία σας να οδηγήσετε σε αποχώρηση από αυτή την αίθουσα το σύνολο της αντιπολίτευσης. Μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.
Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει.
Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.
Χτύπημα 6ο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε και την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες εβδομάδες, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.
Χτύπημα 7ο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.
Χτύπημα 8ο: Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.
«Επιστροφή στην "κανονικότητα" των Μνημονίων»: Η επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα
Επίκαιρη Ερώτηση έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα: "Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ των Μνημονίων". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σταχυολογεί τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά «που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών»
Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνει ερώτημα για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες και ρωτάει τον Κυρ. Μητστάκη αν θα προχωρήσει «στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχεδεσμευτεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6% » ή αν «θα υιοθετήσει τη δήλωση Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση του Φεβρουαρίου του 2019, ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία»
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ερωτάται «αν σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain, ώστε να συνεχίσουν οι 5.500 νέοι επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου ή αν θα οδηγήσει χιλιάδες εξ αυτών στη μετανάστευση».
Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού
Θυμίζουμε αναλυτικά ότι, την Τετάρτη 5/2, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσε πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και επισατροφή στο καθεστώς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας επισημαίνοντας:
«Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καταθέτουμε πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από1.1.2022. Προβλέπει επίσης την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου. Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού.
Μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς. Η στάση της ΝΔ, με την υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μία ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για «πολλές και καλές δουλειές» .Από την πλευρά μας καταθέτουμε μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση με μέριμνα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και καλούμε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της».
Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: Στα 700 ο κατώτατος μισθός - Ακόμα 280.000 εργαζόμενοι θα δουν εκ νέου έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων
Τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:
Τον Φεβρουάριο του 2019 με την αύξηση 11% που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 600.000 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται στα 650 ευρώ το μήνα, ενώ ακόμα 280.000 είδαν έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού. Επίσης, 65.000 νέοι εργαζόμενοι είδαν μηνιαίες αυξήσεις ως και 27% εξαιτίας της κατάργησης του υποκατώτατου.
Σήμερα, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα αύξηση 7,5% το 2020, 800.000 εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν στα 698 ευρώ (48 ευρώ αύξηση), ενώ ακόμα 280.000 εργαζόμενοι θα δουν εκ νέου έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων.
Αντίστοιχα, με την πρόταση νόμου για επιπλέον αύξηση 7,5% το 2021, 800.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις 53 ευρώ με τον μηνιαίο μισθό τους να διαμορφώνεται στα 751 ευρώ, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις θα δουν και 280.000 εργαζόμενοι λόγω της περαιτέρω αύξησης των επιδομάτων.
Πηγή: Left.gr