Περιοχές Κάτω Παναγιά, Αετοράχη, Γλύφα, Λυγιά και Σαμαρέϊκα
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σε πολλές περιοχές του Ν. Ηλείας από τους δασικούς χάρτες πραγματοποίησε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μέσα από την διήμερη συνάντησή της με συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφεριάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τον Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, κ. Ιωάννη Λέντζα και κ. Διονύση Κεκάτο αντιστοίχως, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δάφνης -Αετοράχης, κ. Τάσο Αντωνακόπουλο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας της Κάτω Παναγιάς, κ. Καμίλη Δημήτρη, και τους κατοίκους της περιοχής των Σαμαρέϊκων που αντιμετωπίζουν ουσιώδη προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, αλλά και τις αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετέφερε το σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη συμπερίληψη των προσφυγικών περιουσιών στους δασικούς χάρτες σε περιοχές, όπως η Κάτω Παναγιά, αλλά και άλλες περιοχές σε όλη την χώρα. Τόνισε, δε, πως παρά το γεγονός ότι τα κτήματα είχαν δοθεί με παραχωρητήρια, πολλά εξ αυτών, απεικονίζονται ως δασικές εκτάσεις με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να έχουν χάσει κατά τα τελευταία χρόνια αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αγροτική παραγωγή, αλλά και να πρέπει να προβούν ιδίοις εξόδοις σε διορθώσεις των δασικών χαρτών, κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε. Ειδική αναφορά πραγματοποίησε, ακόμη, για την περιοχή της Αετοράχης, όπου αναγράφονται ως κατεχόμενα κτήματα πριν την υιοθέτηση του Συντάγματος του 1975 ενώ σήμερα παρουσιάζονται ως δασικά, καθώς και για την περιοχή των Σαμαρέϊκων σχετικά με την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους, ζήτημα το οποίο εκκρεμεί επί μακρόν και θα πρέπει να τακτοποιηθεί οριστικά.
Η κα Βουλευτής έθεσε το ζήτημα του αργού ρυθμού εξέτασης των ενστάσεων στο Ν. Ηλείας και την ανάγκη κατάλληλης στελέχωσης της υπηρεσίας για άμεση εκδίκαση των υποβληθέντων ενστάσεων. Ένα ζήτημα που είχε αναδείξει, ήδη από τον Νοέμβρη, καταθέτοντας σχετική αναφορά στη Βουλή.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε ότι θα υπάρξει απλοποίηση των δασικών χαρτών, επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, αλλά και αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, συνδέοντας παράλληλα την αμοιβή των υπαλλήλων με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν. Μάλιστα, όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων σε όλον τον Νομό. Αναμένουμε δε και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο θα κατατεθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δώσει διευρυμένο δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων στους πολίτες.