Τη μείωση του ενοικίου για τη φοιτητική κατοικία προκειμένου να ανακουφιστούν οι γονείς, εργαζόμενοι και επαγγελματίες, που πλήττονται από την κρίση, ζητά ο Μιχάλης Κατρίνης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, που συνυπογράφουν τρεις ακόμη βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Κεφαλίδου και Β. Κεγκέρογλου).
Οι βουλευτές καλούν τους ερωτώμενους υπουργούς να απαντήσουν:
- Εάν η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη μείωση του ενοικίου κατά ένα ποσοστό και το ενοίκιο για φοιτητική κατοικία που πληρώνουν εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας φορολογικές διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πληγούν
- Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που διαφαίνεται στον ορίζοντα σε σχέση με το κόστος της φοιτητικής κατοικίας για επαγγελματίες, εργαζόμενους ή ανέργους γονείς φοιτητών που θα πληγούν από την κρίση.
- Εάν εξετάζει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης, όπως για παράδειγμα με την επέκταση των παροχών φοιτητικής μέριμνας σε περισσότερους δικαιούχους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε επιχείρηση που κλείνει λόγω της πανδημίας και πληρώνει ενοίκιο για σπίτι πρώτης κατοικίας, θα λάβει εκτός από τα 800 ευρώ και μια μείωση στο ενοίκιό του ίση με 40%. Η ίδια μείωση εφαρμόζεται και στην περίπτωση μίσθωσης για επαγγελματική στέγη, εφ’ όσον ο επαγγελματίας περιλαμβάνεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ή επαγγελματίας έχει και παιδί/παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνει ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας.
Επιπλέον, σε πολλές οικογένειες έχει προκληθεί αναστάτωση, αφού μετά την απόφαση για εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων από τα πανεπιστήμια, αρκετοί φοιτητές επέστρεψαν προσωρινά στους γονείς τους, χωρίς να διακόψουν τη μίσθωση της φοιτητικής τους κατοικίας, αφού δεν γνώριζαν πόσο θα διαρκέσει η περίοδος που θα παρέμεναν κλειστά τα πανεπιστήμια.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς θα χρειαστεί να καταβάλλουν τα φοιτητικά ενοίκια για άγνωστο χρονικό διάστημα, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά τους να διαμένουν στην πόλη φοίτησής τους και χωρίς να μπορούν να διακόψουν τη μίσθωση και να μετακομίσουν, λόγω των απαγορευτικών μέτρων. Επιπλέον, πολλοί γονείς φοιτητών θα βρεθούν σε δυσχερή θέση το επόμενο διάστημα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ως προς το φοιτητικό ενοίκιο.