«Υπάρχουν θετικά σημεία αλλά και πολλά που χρήζουν διευκρινήσεων», είναι η πρώτη τοποθέτηση από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν.
Υπάρχουν θετικά σημεία αλλά και πολλά που χρήζουν διευκρινήσεων, είναι η πρώτη τοποθέτηση από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι. Επίσης υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένων και των αντιδράσεων που διατυπώνονται».
«Θεωρώ σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, οφείλω να σημειώσω ότι η πρόταση της Κομισιόν για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο απέχει σημαντικά από τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μας χωρίζουν περίπου 200 δισ. ευρώ», σχολιάσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου (BUDG) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, και στη συζήτηση με τίτλο «Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αναθεωρημένη πρόταση για το ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης.
Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρώπης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς προβλέπει ότι η μείωση του ΑΕΠ της φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όσο των χωρών της ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος. Συγκεκριμένα, το ποσό των 43,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5,8% των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ΕΕ ανέρχεται σε 1,3%. Το καθαρό ποσό των 33,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ μόνο η Κροατία και η Βουλγαρία προτείνεται να έχουν μεγαλύτερο καθαρό όφελος ως ποσοστό του ΑΕΠ τους (22,4% και 19,3%, αντίστοιχα), αλλά με μικρότερα απόλυτα ποσά (12,1 και 11,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνεται να λάβουν δύο άλλες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (20,4%) και η Ισπανία (19,9%).
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το 93,5% του συνολικού ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων αλλά και με ένα σημαντικό ποσό δανείων προς τις χώρες – μέλη. Το υπόλοιπο 6.5% προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων από το EFSI και το InvestEU. Αυτές οι εγγυήσεις θα επιτρέψουν την κινητοποίηση ενός σημαντικά μεγαλύτερου όγκου χρηματοδότησης.
Χθές ο Μητσοτάκης σχεδόν πανηγύρισε την πρόταση γράφοντας «Χαιρετίζουμε τη φιλόδοξη πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο 750 δισ. δολαρίων, κυρίως υπό τη μορφή επιχορηγήσεων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω κοινής έκδοσης χρέους» και προσθέτοντας «ο πήχης έχει τεθεί ψηλά. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανταποκριθεί».
Πηγή: Left.gr