Πολιτικά

Live από τη Βουλή: Κορυφώνεται η σύγκρουση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Live από τη Βουλή: Κορυφώνεται η σύγκρουση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Κορυφώνεται η κοινοβουλευτική σύγκρουση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Ψηφίζεται απόψε με ονομαστική στην Ολομέλεια εν μέσω δυναμικών διαδηλώσεων.

Το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει και σήμερα «κόκκινο» στην πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη, το οποίο έχει προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων ανάμεσα σε φορείς, θεσμούς, ακόμη και στη Δικαιοσύνη.

Λίγο μετά τις 12:30 στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του των άλλων πολιτικών αρχηγών. Γ.Βαρουφάκης και Κ. Βελόπουλος τοποθετήθηκαν χθες.

Δείτε live τη συνεδρίαση

Τροπολογία από ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Την κατάργηση της διάταξης για αστική ευθύνη του οργανωτή συνάθροισης προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία που κατέθεσαν οι 22 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η καθιέρωση γενικής αστικής ευθύνης του οργανωτή μίας συνάθροισης, δίχως να απαιτείται να επικαλεσθεί ο ενάγων συγκεκριμένη παράβαση η οποία να τελεί σε αιτιώδη συνάφεια µε τη βλάβη που προκλήθηκε, «εισάγει μία οιονεί εγγυητική ευθύνη του οργανωτή για όλες τις πράξεις που ενδεχομένως τελεσθούν στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο μίας συνάθροισης και στρέφονται εις βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κάποιου, ανεξαρτήτως του ποιος τις τέλεσε».

Κατ' αυτόν τον τρόπο, προσθέτουν, «ο οργανωτής μίας συνάθροισης βαρύνεται με υπέρμετρο μερίδιο ευθύνης και δη γενικής και αντικειμενικής, χωρίς τον αναγκαίο κατά τον δίκαιο αιτιώδη σύνδεσμο ανάμεσα σε μία πράξη και τον υπαίτιο αυτής».

Επικαλούμενοι την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ ότι «οι οργανωτές και οι εκπρόσωποι της συνάθροισης δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να υποχρεούνται να πληρώνουν για ζημιές που προκλήθηκαν από άλλους συμμετέχοντες σε µία συνάθροιση» αλλά και σχετικές διατυπώσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ζητούν την «πλήρη απαλειφή τής ως άνω προβληματικής ρύθμισης και την επαναφορά των γενικών διατάξεων του αστικού δικαίου, που προβλέπουν την ατομική ευθύνη αποζημίωσης εις βάρος του προσώπου που αποδεδειγμένα προκάλεσε τη ζημία».

Επίσης (άρθρο 2), ζητούν να τροποποιηθεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προέδρου Πρωτοδικών ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την απαγόρευση μίας συνάθροισης, στο σημείο που «προβλέπεται ότι αν η ως άνω σύμφωνη γνώμη του δικαστή δεν παρέχεται εντός 24 ωρών από της υποβολής του σχετικού αιτήματος, τότε η αναγκαία σύμφωνη γνώμη θα τεκμαίρεται σιωπηρά». Συγκεκριμένα, προτείνουν: «Η σύμφωνη γνώμη της δικαστικής αρχής πρέπει να διατυπώνεται γραπτώς και με σαφήνεια και να μην τεκμαίρεται σιωπηρώς».

Με το 3ο άρθρο της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν τη «ρητή εξαίρεση των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου».

Με το 4ο άρθρο προτείνεται η «ρητή και καθολική απαγόρευση χημικών, όχι μόνο κατά την εξέλιξη μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που τρέπεται σε βίαιη και τίθεται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματική βλάβη, αλλά και κατά τον περιορισμό και την απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων».

Τέλος, με το άρθρο 5 τονίζεται ότι «η απαγόρευση της "αντισυγκέντρωσης" δεν μπορεί να δικαιολογείται μόνο από τον χαρακτήρα αυτής ως συνάθροισης αντίθετης προς μία ήδη προγραμματισθείσα, αλλά περαιτέρω απαιτείται να επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή».

Πηγή: Efsyn.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα