Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 21:59

Πιπιλή: Επιστολή στην Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς

Γράφτηκε από

«Επιστολή στην Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, από την τουρκική αυθαιρεσία»

Επίσημη Έκκληση προς την Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταδικάσει την, πολιτικά και ηθικά, απαράδεκτη απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί απηύθυνε η βουλευτής Α΄ Αθηνών, ΝΔ, κ. Φωτεινή Πιπιλή.

Η κ. Πιπιλή, τακτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Olivier Becht, ζητώντας από την Επιτροπή να παρέμβει άμεσα και δραστικά για να προστατέψει ένα μνημείο σύμβολο, χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η βουλευτής συντάσσεται και ενισχύει με τον τρόπο αυτό την πρωτοβουλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη που, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, έχει ήδη καταθέσει, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) κ. Rik Daems, επίσημο αίτημα να γνωμοδοτήσει πάραυτα το αρμόδιο νομικό όργανο του ΣτΕ, η Επιτροπή της Βενετίας[i], σχετικά με τη νομιμότητα της τουρκικής πρωτοβουλίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Από τη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού, η κ. Πιπιλή υπογραμμίζει με την επιστολή της αυτή το βασικό ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης εν συνόλω, και ειδικότερα της Επιτροπής Πολιτισμού, όχι μόνο για την προστασία του Διεθνούς Δικαίου και των δημοκρατικών αξιών, αλλά και την επιτακτική ανάγκη διπλωματικής παρέμβασης για την υπεράσπιση ενός πολιτιστικού συμβόλου παγκόσμιας αναγνώρισης και σημασίας.

[i] . Η Επιτροπή της Βενετίας αποτελείται από εγκεκριμένους διεθνώς Συνταγματολόγους, εντεταλμένους να προασπίζουν την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και να παρεμβαίνουν για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων κάθε χώρας - μέλους του ΣτΕ.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 20:35

Σχετικά Άρθρα

  • Φωτεινή Πιπιλή: Σύγκλιση της Επιτροπής Πολιτισμού της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ολυμπία 20 - 22/02
    Φωτεινή Πιπιλή: Σύγκλιση της Επιτροπής Πολιτισμού της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ολυμπία 20 - 22/02

    Σημαντική ελληνική επιτυχία που οφείλεται στη βουλευτή της Α’ Αθηνών, ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή με την ιδιότητα της ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία με τη πρόταση της στο Στρασβούργο στις 13 Οκτωβρίου του 2022, πέτυχε την οργάνωση συνεδρίασης της Επιτροπής – ειδικότερα της Υποεπιτροπής για τον Πολιτισμό, την Πολυμορφία και την Κληρονομιά - στην Ελλάδα με θέμα «η Πολιτισμική Κληρονομιά του Νερού».

    Ως πρωτοπόρος και άξια συγχαρητηρίων , χαρακτηρίστηκε η ελληνική πρόταση από το Προεδρείο της Επιτροπής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην τεκμηρίωσή της από τη βουλευτή.

    «Το νερό, πρώτο στοιχείο της ζωής στον πλανήτη συνδέθηκε με την έννοια της ίδιας της ζωής από τη γέννηση της ανθρωπότητας έως σήμερα. Από την αρχική δαιμονοποίησή του από τους ανθρώπους και τη μετέπειτα θεοποίηση του, κυριάρχησε στη προσπάθεια ελέγχου του. Το νερό συνέβαλλε στην εξέλιξη των τότε τεχνικών έργων (υδραγωγεία, γέφυρες, Νυμφαία, κρήνες κλπ.) και ταυτίστηκε με κορυφαία έργα τέχνης. Η επίδραση του νερού συνολικότερα στην τέχνη, άφησε σπουδαία κληροδοτήματα στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την μουσική κ.α. Επιπροσθέτως, από την εποχή της μυθολογίας έως και σήμερα, το νερό συμβάλλει στο θρησκευτικό τελετουργικό των Χριστιανών, των Εβραίων, των Μουσουλμάνων κ.α.»

    Η Επιτροπή θα φιλοξενηθεί στις υπερσύγχρονες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας με τη συμβολή εξαιρετικών επιστημόνων, που επελέγησαν από τη βουλευτή όπως: ο Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αθανάσιος Δήμας, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά ομότιμη καθηγήτρια σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διευθύντρια του Τελλόγλειου ιδρύματος τεχνών Θεσσαλονίκης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλίες από τη πλευρά των Ελλήνων ομιλητών θα γίνουν αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα, λόγω της ιδιαιτερότητας και του συμβολισμού του χώρου της Ολυμπίας.

    34 Βουλευτές από χώρες μέλη του ΣτΕ, θα βρεθούν στην Ολυμπία, στις 20 έως 22 Φεβρουαρίου και αξίζει να σημειωθεί , η πολύ έντονη ελληνική γυναικεία παρουσία, με την άφιξη της Γενικής Γραμματέως της Κ.Σ του ΣτΕ, Δέσποινας Χατζηβασιλείου και της Προέδρου της Υποεπιτροπής, Νίνας Κασιμάτη, Βουλευτή Β’ Πειραιώς, ΣΥΡΙΖΑ.

    Με αφορμή την σύγκλιση της Επιτροπής και την τριήμερη διάρκεια της, η Φωτεινή Πιπιλή, λόγω της άριστης γνώσης της περιοχής, πρότεινε και επιτόπιες επισκέψεις της πολυπληθούς αντιπροσωπείας με κεντρικό θέμα το Νερό. Ειδικότερα, κατά τη διαδρομή από την Αθήνα στην Αρχαία Ολυμπία, θα παρατεθεί δείπνο με θέα την αντιπροσωπευτική για τη σύγχρονη Ελλάδα, Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, «Χαρίλαος Τρικούπης» - που θα φωταγωγηθεί ειδικά εκείνο το βράδυ - ενώ έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη φορτισμένη από τη μυθολογία λίμνη του Καϊάφα καθώς και τον μυθικό ποταμό Αλφειό, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας. Οικοδεσπότης της αποστολής είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων , κ. Κώστας Τασούλας, με την υποστήριξη της Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και την εκτέλεση έχουν οι διευθύνσεις Διεθνών Σχέσεων και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής.

    (Δελτίο Τύπου)

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  • Σε καθεστώς προστασίας το Φαράγγι της Νέδας - Η απάντηση Αμυρά σε Φ. Πιπιλή
    Σε καθεστώς προστασίας το Φαράγγι της Νέδας - Η απάντηση Αμυρά σε Φ. Πιπιλή

    Ως προσωπική της επιτυχία, μετά από διαρκή και επίμονο, για τουλάχιστον 10 χρόνια αγώνα, θεωρεί η Βουλευτής της Α’ Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή, την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να θέσει σε καθεστώς πλήρους προστασίας το παγκοσμίως γνωστό Φαράγγι της Νέδας στα σύνορα των νομών Ηλείας – Μεσσηνίας.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την έκβαση, η Βουλευτής, ευχαρίστησε στη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησής της για το θέμα αυτό, τον απαντώντα Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, αλλά και τον αποτελεσματικό για την προστασία του περιβάλλοντος ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής). Άλλωστε, το ερώτημα της Βουλευτή ήταν, εάν θα εντάξει στον έλεγχό του το -υπό κίνδυνο- φαράγγι, λόγω της εγκατάλειψης και του βανδαλισμού του από ανεξέλεγκτες ροές επισκεπτών, με υποχρεωτική την θέσπιση κανονισμού λειτουργίας με ενδεικτικό αντίτιμο εισόδου – όπως ήδη συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία στο Φαράγγι της Σαμαριάς, - ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη φύλαξη και προστασία, με μόνιμο τοπικό προσωπικό, αυτού του μοναδικού, μυθολογικού, περιβαλλοντικού «κοσμήματος» του υδάτινου πλούτου και της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας.

    Η Φωτεινή Πιπιλή εξιστόρησε στη Βουλή, δείχνοντας και σχετικές φωτογραφίες, την προσβλητική για το τοπόσημο αδιαφορία που έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια οι τοπικές αρχές και ιδιαίτερα οι 2 αρμόδιες Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου. Μια «χωματερή» με φανερά τα ίχνη της μαζικής τουριστικής «εισβολής», επικίνδυνης και για το περιβάλλον αλλά και για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.

    Δεν έκρυψε δε τη δυσφορία της για την ακινησία των 2 Περιφερειών με δεδομένο ότι η ίδια στις 22/6/2020 με Επίκαιρη Ερώτησή της, προς τον τότε Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, είχε ενημερωθεί, ότι για την κήρυξη τοπίου σε προστασία, απαιτείται και η γνωμοδότηση από τις Περιφέρειες και ενώ η ίδια ενημέρωσε επισήμως και με αλληλογραφία αλλά και με προσωπικές επαφές τους αρμόδιους, ακριβώς δυόμισι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση αλλά με επίσκεψή της στις 5/2/2022 αγανάκτησε με την άθλια κατάσταση που βρήκε εκεί (επισυνάπτονται φωτογραφίες μέσω LINK)!

    Πλήρως αιτιολογημένη λοιπόν η ικανοποίησή της από την υπαγωγή του Φαραγγιού της Νέδας στην αποκλειστική προστασία και έλεγχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πιπιλή: Σώστε την Μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας
    Πιπιλή: Σώστε την Μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας

    Τη θλίψη της αλλά και την οργή της για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιστορική, μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας, στην Αρκαδία, εξέφρασε με Επίκαιρη Ερώτηση - συζητήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή- προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

    Η Βουλευτής κατέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση που είδε η ίδια σε πολύ πρόσφατη επίσκεψή της στο σημείο ενώ κατέθεσε και φωτογραφίες που αποτυπώνουν όχι μόνο την πλήρη εγκατάλειψη, αλλά και την επικινδυνότητα για τους επισκέπτες από το χωματόδρομο παράλληλα με τον αφρισμένο Αλφειό έως και πάνω στη σαπισμένη ξύλινη διέλευση της γέφυρας. Στην απάντησή της η Υπουργός ανακοίνωσε, ότι ήδη το Υπουργείο μέσω της τοπικής Εφορείας έχει προχωρήσει στην μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση της γέφυρας, σύνθετη μελέτη που πρόκειται να δημοπρατηθεί εντός του τρέχοντος μηνός, διευκρίνισε όμως ότι ήδη από το 2014 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης, η οποία όμως στην περίοδο 2015 – 2019 μπήκε στα συρτάρια του Υπουργείου.

    gefura karutaina 2

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σκληρή τοποθέτηση της Βουλευτού αναφορικά με την απαράδεκτη αδιαφορία και αδράνεια των τοπικών αρχών, των τοπικών πολιτιστικών φορέων, αλλά και της περιφέρειας Πελοποννήσου που ως γνωστόν διαθέτει Τμήμα Πολιτισμού και Τμήμα Τουρισμού και μεγάλη οικονομική ευχέρεια, μέσω ΕΣΠΑ και λοιπών που επέτρεψε την πολύχρονη καταστροφή του γεφυριού παρά την μεγάλη σημασία του από την εποχή της Φραγκοκρατίας, την ιστορική σημασία του στην επανάσταση του ‘21 και την αποτύπωση του μεγαλείου της στο χαρτονόμισμα των πέντε χιλιάδων δραχμών.

    Καταλήγοντας η Βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε από την Υπουργό να ξηλωθεί άμεσα μία προσβλητική για το Μνημείο εγκατάσταση μηχανήματος και μιας επεξηγηματικής μαρμάρινης πλάκας βιδωμένης πάνω στη γέφυρα: «Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις 2019, χρηματοδότηση, Πράσινο Ταμείο» !!! Η Υπουργός απέκλεισε να έχει γίνει αυτή η εγκατάσταση με άδεια από την αρμόδια Εφορεία και είπε ότι θα κινητοποιηθεί και επ’ αυτού.

    gefura karutaina 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πιπιλή: Να πηγαίνουν οι μητέρες των χούλιγκαν στα γήπεδα - «Ο Ελληνας φοβάται τη μάνα του»
    Πιπιλή: Να πηγαίνουν οι μητέρες των χούλιγκαν στα γήπεδα - «Ο Ελληνας φοβάται τη μάνα του»

    «Ακόμα και ο χειρότερος χουλιγκάνος τη μάνα του τη σέβεται», ανέφερε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή

    Πρόταση να πηγαίνουν οι μητέρες των χούλιγκαν στα γήπεδα έκανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, αναφέρθηκε σε μία τακτική μίας ομάδας στην Βραζιλία. Η συγκεκριμένη ομάδα προσλαμβάνει τις μητέρες των χούλιγκαν με πληρωμή για να προσέχουν του γιους τους.

    Σε επίκαιρη ερώτησή της στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενη συνομιλία της στα social media, αναφέρθηκε σε ένα μέτρο που υιοθετείται στη Βραζιλία και θέλει τις ομάδες να φέρνουν μητέρες οπαδών στο γήπεδο πριν τις αναμετρήσεις.

    Η πρόταση της κυρίας Πιπιλή ήταν να εξεταστεί ένα τέτοιο μέτρο, στοχεύοντας προφανώς στο συναισθηματικό κομμάτι, με τον υφυπουργό να απαντά πως δεν είχε περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό του. Συγκεκριμένα, η Φωτεινή Πιπιλή είπε τα εξής: «Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι που μου έστειλε ένας μια επίσημη ανάρτηση από τη Βραζιλία, όπου μια ομάδα προσλαμβάνει μητέρες οπαδών και τις τοποθετεί με χρήμα πριν την έναρξη του γηπέδου, γιατί λέει το καταπληκτικό, ότι ακόμα και ο χειρότερος χουλιγκάνος τη μάνα του τη σέβεται. Αν πούμε για Ελληνίδα, θα πούμε ότι τη φοβάται κιόλας. Θέλω να πω ότι αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο».

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

  • Θετικός ο Υπουργός Περιβάλλοντος στην πρόταση της Φ. Πιπιλή
 για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας
    Θετικός ο Υπουργός Περιβάλλοντος στην πρόταση της Φ. Πιπιλή
για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας

    Απολύτως θετικός ήταν στην απάντησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Α’ Αθηνών κ. Φωτεινής Πιπιλή, με αίτημα την ένταξη σε καθεστώς προστασίας του φημισμένου φαραγγιού της Νέδας. Η βουλευτής έκανε έκκληση για τη διάσωση του σημαντικότατου οικολογικού και μυθολογικού τοπόσημου στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και η παντελής απουσία κανονισμών και μέτρων, θέτει σε πλήρη κίνδυνο το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά του.

    Ο κ. Χατζηδάκης υπήρξε σαφής, διευκρινίζοντας ότι: για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε να ενταχθεί το φαράγγι ή άλλο τοπίο σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Νόμο (4685/2020), απαιτείται η γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου «αντικειμένου», θα καθορίζει τις προτεραιότητες διατήρησης και θα προτείνει όρους και περιορισμούς.

    Σημείωσε επίσης πως με αφορμή την Ερώτηση της κ. Πιπιλή, ήδη απάντησαν θετικά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναμένει λοιπόν τη συνεργασία των δύο αρμοδίων Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ώστε το Υπουργείο να καταλήξει στην αναβάθμιση της προστασίας της Νέδας. Κάλεσε δε τη βουλευτή να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

    Η βουλευτής δεν έκρυψε την ικανοποίησή της που εισακούστηκε, αλλά και για την ανακοίνωση από τον Υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέγραψε στις 16 Ιουνίου Προγραμματική Σύμβαση με το ΕΚΠΑ για τη διενέργεια έρευνας για τη μείωση των γεωπεριβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας, ώστε να επιλεχθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες παρεμβάσεις – δράσεις για τον περιορισμό του κινδύνου για την τοποθεσία αλλά και για τους επισκέπτες αυτής.

    Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη
    Θέμα: «Ένταξη του φαραγγιού της Νέδας και άλλων θησαυρών υδάτινου πλούτου της χώρας σε καθεστώς προστασίας»

    Κύριε υπουργέ,

    Με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο για την αδήριτη ανάγκη προστασίας διαφόρων περιβαλλοντικών θησαυρών από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, πχ Ανταρτική και Οία Σαντορίνης, και με δεδομένη την «πράσινη» δραστηριότητα του Υπουργείου σας, καταθέτω Επίκαιρη Ερώτηση.
    Φέρνω ως κορυφαίο παράδειγμα του υδάτινου πλούτου της Ελλάδας το φαράγγι της Νέδας, ένα οικολογικό αλλά και μυθολογικό τοπόσημο, το φυσικό όριο Ηλείας - Μεσσηνίας. Μάλιστα, από την πλευρά της Ηλείας αναβλύζουν αιωνίως δύο καταρράκτες, εκ των οποίων ο Μεγάλος καταλήγει σε έναν μοναδικό θόλο μικρής λίμνης που στεγάζεται κάτω από τη ντόπια πυκνή χλωρίδα.
    Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια που το φαράγγι της Νέδας έχει γίνει πανευρωπαϊκά γνωστό, ουδείς από τους ντόπιους ή κρατικούς παράγοντες δεν έχει πάρει μέτρα για την αποτροπή της «εισβολής» εκατοντάδων ημερησίως επισκεπτών, που δεν επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στη σημασία του χώρου και στην ευαίσθητη βιοποικιλότητα του. Οι τοπικοί Δήμοι – μικροί Δήμοι – εκ των πραγμάτων αδυνατούν μόνοι τους να επιβάλλουν τάξη και σειρά.

    Ερωτάται ο Υπουργός:
    Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε μέτρα για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας, με υποχρεωτική τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας για την επισκεψιμότητα, όπως πχ στο φαράγγι της Σαμαριάς, και με τουλάχιστον ενδεικτικό αντίτιμο εισόδου, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η οικονομική δυνατότητα των Παρακείμενων Δήμων για την απαραίτητη εντόπια φύλαξη;

    Θα προχωρήσει γενικότερα το Υπουργείο με το ίδιο σκεπτικό προστασίας και για άλλες περιοχές που απαρτίζουν τον υδάτινο πλούτο της χώρας, όπως πχ το περίφημο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, και όπου αλλού απαιτείται η προστασία από την τουριστική επέλαση χωρίς κανόνες;

    Η ερωτώσα βουλευτής,

    Φωτεινή Πιπιλή

  • Ερώτηση Πιπιλή σε Μενδώνη για τη διάσωση του μονότοξου παραδοσιακού γεφυριού της Νέδα
    Ερώτηση Πιπιλή σε Μενδώνη για τη διάσωση του μονότοξου παραδοσιακού γεφυριού της Νέδα

    Ερώτηση κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η βουλευτής Α’ Αθηνών, ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή απευθύνοντας έκκληση για τη διάσωση του παραδοσιακού πέτρινου μονότοξου γεφυριού, κατασκευής του 19ου αιώνα, που στέκει ακόμα πάνω από το περίφημο φαράγγι της Νέδας.

    Η Νέδα, ο μόνος ποταμός στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, ορίζει από την αρχαιότητα τα σύνορα της Ηλείας – Μεσσηνίας. Πηγάζει από το Λυκαίο όρος και εκβάλει, μετά από πορεία 32 χιλιομέτρων, στον Κυπαρισσιακό κόλπο, παίρνοντας το όνομά της από τη νύμφη του νερού στην οποία εμπιστεύτηκε η Ρέα την ανατροφή του Δία για να τον γλιτώσει από τη δολοφονική μανία του Κρόνου. Το μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, στο σημείο που το φαράγγι φανερώνει δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες - ο Μεγάλος ξεπερνάει σε ύψος τα 50 μέτρα - στολίζει ένα μικρό, πέτρινο γεφύρι που συνδέει τη σπουδαιότητα ενός μυθικού τόπου με ένα περιβαλλοντικό θησαυρό, σημείο που προσεγγίζεται είτε από τη Νέα Φιγαλεία (Ηλεία) είτε από τα Πλατάνια (Μεσσηνία).

    Όπως χαρακτηριστικά γράφει η βουλευτής: «Το να αναφέρεις σε αρχαιολόγο τη σπουδαιότητα της μυθικής παρουσίας της Νέδας ίσως είναι υπερβολή από την πλευρά μου, αλλά καταδεικνύει την αγωνία μου και την προσπάθειά μου για να παρέμβει άμεσα, με την αυστηρότητα που απαιτείται, το Υπουργείο Πολιτισμού, όχι μόνον για να το συντηρήσει μέσω της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, αλλά και για να απαλλάξει το πέτρινο γεφύρι από τους επιπόλαιους και ανάγωγους "τζιπάτους" τουρίστες ή ντόπιους αγρότες, που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως οδική πάροδο! Λόγω της διαχρονικής δημοσιογραφικής και συγγραφικής μου δραστηριότητας για τον υδάτινο πλούτο της χώρας έχω δημοσίως πολλαπλώς επισημάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού, εξαιτίας της χρήσης του από μηχανοκίνητα. Κάνω ύστατη έκκληση σε σας.»

    Είναι γνωστή η ευαισθησία της Υπουργού κ. Μενδώνη για οτιδήποτε συμβολίζει την έννοια του Πολιτισμού στη χώρα μας, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό πέτρινο γεφύρι. Γι’ αυτό και η βουλευτής είναι σίγουρη για την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου για την πλήρη απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων από το γεφύρι και τις σωτήριες για τη λιθοδομή και τη στατικότητα του γεφυριού επεμβάσεις.

    Η ερώτηση

    Κυρία Υπουργέ,

    Είναι γνωστή η ευαισθησία του Υπουργείου σας για οτιδήποτε συμβολίζει την έννοια του Πολιτισμού στη χώρα μας, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό, πέτρινο γεφύρι που συνδέει τη σπουδαιότητα ενός μυθικού τόπου με ένα περιβαλλοντικό θησαυρό. Απευθύνω έκκληση σε σας για τη διάσωση του παραδοσιακού πέτρινου μονότοξου γεφυριού, κατασκευής του 19ου αιώνα, που στέκει ακόμα παρά την κακοποίησή του, πάνω από το περίφημο φαράγγι της Νέδας.

    Το να αναφέρεις σε αρχαιολόγο τη σπουδαιότητα της μυθικής παρουσίας της Νέδας ίσως είναι υπερβολή από την πλευρά μου, αλλά καταδεικνύει την αγωνία μου και την προσπάθειά μου για να παρέμβει άμεσα, με την αυστηρότητα που απαιτείται, το Υπουργείο Πολιτισμού. Όχι μόνο για να το συντηρήσει, αλλά κυρίως για να το απαλλάξει από τις δεκάδες επιπόλαιους και ανάγωγους, «τζιπάτους» τουρίστες ή ντόπιους αγρότες, που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως οδική πάροδο - είτε για την περιήγησή τους στο φαράγγι, οι κατά τ’ αλλά οικολόγοι, είτε κάποιοι ντόπιοι με αγροτικά, για να συντομεύσουν τη διαδρομή από το νομό Ηλείας στο νομό Μεσσηνίας, ή το ανάποδο, καθώς το φαράγγι της Νέδας είναι το φυσικό όριο μεταξύ των δύο νομών.

    Κάνω ύστατη έκκληση σε σας. Με δεδομένη την καταγωγή μου από την οικογένεια του πατέρα μου από την ιστορική Ζούρτσα - σήμερα Νέα Φιγαλεία - και λόγω της διαχρονικής δημοσιογραφικής και συγγραφικής μου δραστηριότητας για τον υδάτινο πλούτο της χώρας, εδώ και περίπου 20 χρόνια έχω πολλές φορές δημοσίως, από τις εκπομπές μου σε ραδιόφωνο και τηλεόραση αλλά και με άρθρα μου, επισημάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού, εξαιτίας της χρήσης του από μηχανοκίνητα. Ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το εν γένει ανθρώπινο αποτύπωμα στη μοναδικής σημασίας περιοχή του φαραγγιού της Νέδας είναι απελπιστικό.

    Ερωτάται η Υπουργός:

    Θα προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο στην πλήρη απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων από το γεφύρι;

    Θα κινητοποιήσει το Υπουργείο τις αρμόδιες Εφορείες ώστε να γίνουν επεμβάσεις σωτήριες για τη λιθοδομή και τη στατικότητα του γεφυριού;

    Με εκτίμηση,

    Φωτεινή Πιπιλή

    Βουλευτής Α’ Αθηνών, ΝΔ

  • Φωτεινή Πιπιλή: Ήμουν ένα βήμα πριν το θάνατο
     Φωτεινή Πιπιλή: Ήμουν ένα βήμα πριν το θάνατο

    «Ήμουν τυχερή και στη συγκυρία, το ότι πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο με τάξη και σειρά. Ό,τι μου είπαν οι γιατροί να προσέξω ήταν κανόνας», είπε η δημοσιογράφος

    Για την πολύ σοβαρή περιπέτεια που είχε με την υγεία της πριν από τέσσερα χρόνια μίλησε στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη η Φωτεινή Πιπιλή.

    «Το 2015 είχα μια περιπέτεια υγείας που δεν είχα πάρει χαμπάρι. Χαμπάρι πήρα ότι είμαι ένα βήμα πριν το… άντε γεια, όταν πήγα προληπτικά για εξετάσεις, επειδή είχα κάποιες ενοχλήσεις. Πήγα προληπτικά και βρέθηκα στο χειρουργείο. Κράτησε αυτή η περιπέτεια τρεις μέρες. Είχα μια ενόχληση, με ψάξανε και στο τέλος καταλάβαμε ότι είχε βουλώσει τελείως η αριστερή καρωτίδα, όταν λέμε τελείως, τελείως. Εγώ ήμουν τυχερή και στη συγκυρία, το ότι πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο με τάξη και σειρά. Ό,τι μου είπαν οι γιατροί να προσέξω ήταν κανόνας», είπε η Φωτεινή Πιπιλή.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ