Το «πράσινο φως» για την πρώτη επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, δίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση στη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και προβλέπεται η δυνατότητα διαλειτουργικότητας του με άλλα μητρώα ή βάσεις δεδομένων που τηρούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί το Μητρώο να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο για τις startups που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές. «Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο ζήτημα της καινοτομίας», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.
«Δεν σας κρύβω ότι τον Ιούλιο του 2019, όταν αναλάβαμε, συζητούσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για το πώς μπορούμε να δώσουμε πραγματικά κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπου, είτε αυτό θα είχε να κάνει με φοροαπαλλαγές, είτε με εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, κάλυψη του μισθολογικού κόστους», είπε ο Χρίστος Δήμας και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ξέραμε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουμε στη χώρα, σε ποιον κλάδο ήτανε, πόσους εργαζόμενους είχανε, τι τζίρους είχαν. Δεν υπήρχε απολύτως κανένα στοιχείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Άρα, με την δημιουργία του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, κάνουμε μία πλήρη καταγραφή, μία αξιόπιστη χαρτογράφηση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας όλων των νεοφυών επιχειρήσεων, όπου θα αξιολογήσουν άνθρωποι εγνωσμένης αξίας από τον χώρο του οικοσυστήματος, με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει».
Όπως εξάλλου ανέφερε ο υφυπουργός, το μητρώο θα μετατραπεί «σε μία πύλη εισόδου όλου του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, το Elevate Greece, και πλέον, μέσα από το ίντερνετ, θα μπορεί κάποιος να έχει εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας, και έτσι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις που θέλουν να συνεργαστούν με τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας». Την ίδια στιγμή, εξήγησε ο κ. Δήμας, θα μετρώνται οι αποδόσεις βάσει συγκεκριμένων δεικτών ετησίως, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και θα υπάρχει έτσι δυνατότητα σχεδιασμού πολιτικών ανάλογων με τις ανάγκες του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.
Εκτός όμως από το Elevate Greece, για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία θεσμοθετεί ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα και για τους επενδυτικούς «αγγέλους».
«Αν θέλουμε, πράγματι, να στηρίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία και θέλουν και έχουν τη δυνατότητα, να επενδύσουν στις νέες ιδέες των νέων επιστημόνων και των νέων επιχειρηματιών μας, ώστε να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα σε ένα διαρκώς ανταγωνιστικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και συμπλήρωσε: «Με τη θεσμοθέτηση ουσιαστικών φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι δίνουμε το έναυσμα, δίνουμε τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να επενδύσουν στις καλές ιδέες που έχουν οι Έλληνες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ