Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί ο γραμματέας της Τ.Ε. ΚΚΕ Ηλείας Γιάννης Τεφάνης, σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών, τις επιπτώσεις των ελλείψεων κατά την αντιπυρική περίοδο και τα κονδύλια που πρέπει να δαπανηθούν για την προστασία πολιτών και ιδιοκτησιών.
Έχοντας στο μυαλό μας τις φωτιές που ξέσπασαν στο νομό την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών με ελιές, σταφίδα κ.α. δείχνουν την παντελή έλλειψη έργων πρόληψης των πυρκαγιών.
Πως να γίνουν αυτά, όταν η Δασική Υπηρεσία στο νομό, όπως και πανελλαδικά, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Η πολιτική και τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση έχουν υποβαθμιστεί, χωρίς να διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια. Στο νομό Ηλείας με εκατοντάδες χωριά, με χιλιάδες στρέμματα δασών κτλ διατέθηκαν 475.000 χιλιάδες από την κυβέρνηση και στους 7 δήμους. Έχουν ευθύνες οι δημοτικές αρχές και στους 7 δήμους του νομού που δεν διεκδίκησαν παραπάνω κονδύλια.
Αυτά τα κονδύλια είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν για την διάνοιξη δρόμων, για καθαρισμό πρανών και άλλων επικίνδυνων χώρων, για εξοπλισμό και αναγκαίες υποδομές, για διάνοιξη και συντήρηση αγροτικών και δασικών δρόμων ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν κοντά στην εστία της φωτιάς και να κάνουν την δουλειά τους με ασφάλεια ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα όπως αυτό στην Κλινδιά με τον τραυματισμό δυο πυροσβεστών, για να δημιουργηθούν ζώνες αντιπυρικής προστασίας κ.α.
Τα δάση βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αν μάλιστα στην ανύπαρκτη πρόληψη προστεθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν και η αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία που ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση ακόμα και σε περιοχές Natura, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για την «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί κάθε δασική περιοχή. Οι ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό, αλλά και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα των κινδύνων, των απειλών και τελικά της καταστροφής.
Το Πυροσβεστικό Σώμα που αποτελεί τον κεντρικό επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης. Οι πιστώσεις που ενέκρινε λοιπόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το Π.Σ., είναι μόλις κατά 272.000 ευρώ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι για όλες τις λειτουργικές του ανάγκες. Παράλληλα όμως οι δαπάνες που αφορούν τη συντήρηση, τις επισκευές και τα καύσιμα ενός στόλου περίπου 3.250 οχημάτων παντός τύπου, τη στιγμή που ήδη το 55% αυτών είναι πλέον της 20ετίας, είναι μειωμένες πάνω από 1.800.000 ευρώ. Οι μόνες αυξημένες πιστώσεις, αν εξαιρέσουμε τη μισθοδοτική και ασφαλιστική δαπάνη του προσωπικού και μάλιστα κατά 34% δηλαδή κατά 5.800.000 ευρώ, είναι αυτές που προορίζονται για επιχειρηματικούς ομίλους και αφορούν την ενοικίαση των εναέριων μέσων και ας επιμένουν οι ειδικοί ότι χρήζουν σημαντικής ενίσχυσης και οι επίγειες δυνάμεις που είναι και ο βασικός παράγοντας καταστολής των πυρκαγιών.
Παρά τις μεγάλες όμως ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και στον εξοπλισμό τους, η κυβέρνηση της Ν.Δ στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδιασμού για τη σταδιακή συρρίκνωση των κρατικών δομών και κατά συνέπεια και του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με προσλήψεις εποχικού προσωπικού χωρίς επαρκή εκπαίδευση μιας και οι πίνακες επιτυχόντων ανακοινώθηκαν μια μέρα πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδο.
Η μεγάλη κινητοποίηση εκατοντάδων πυροσβεστών και η επιστράτευση πολλών εναέριων μέσων όταν η φωτιά είχε πλέον ξεφύγει, η αυτοθυσία όσων έδωσαν τη μάχη μέρα και νύχτα για να την περιορίσουν και να τη σβήσουν, δεν αναιρούν το γεγονός ότι η περιοχή βρέθηκε απροετοίμαστη για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρκαγιάς, σε ένα δάσος που είχε ξανά καεί το 2007. Νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία έδωσαν μαζί με τους πυροσβέστες την άνιση μάχη της κατάσβεσης, ζώντας και στις έκτακτες συνθήκες της πυρκαγιάς τις συνέπειες της αντιλαϊκής «κανονικότητας», που τους παραδίδει κυριολεκτικά στο έλεος των φυσικών καταστροφών.
Για μια ακόμη χρονιά, η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα είναι επικίνδυνη.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.
Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να δυναμώσει ο προσανατολισμός, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα, σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:
-Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων
-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, που να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν.
-Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
-Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.
- Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που έπαθαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στις καλλιέργειές τους, τους στάβλους και τις αποθήκες τους.
(Δελτίο Τύπου)