Το εύρος και την ένταση της τουρκικής αντίδρασης προσπαθεί να «διαβάσει» η Αθήνα πίσω από τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν
Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφει η κυβέρνηση, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Αθήνας με το Κάιρο για κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του OPEN TV, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να απειλεί εκ νέου με άμεση έναρξη γεωτρήσεων στην συγκεκριμένη περιοχή.
Μάλιστα για να γίνει πιστευτός στέλνει αντιτορπιλικά και φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση να παρακολουθεί με προσοχή και δηλώνει αποφασισμένη να αντιδράσει αποφασιστικά στις τουρκικές απειλές.
Στο μεταξύ το εύρος και την ένταση της τουρκικής αντίδρασης προσπαθεί να «διαβάσει» η Αθήνα πίσω από τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν μετά την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για τις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων 15 χρόνων. Διαβουλεύσεων και στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο με επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων εμπειρογνωμόνων Ελλήνων και Αιγυπτίων, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Ετσι συμφωνήθηκε να γίνει μερική οριοθέτηση από την Ρόδο και νοτιοανατολικά. Η ελληνική πλευρά ήθελε στην πράξη να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και το πέτυχε, αφού η συμφωνία που είναι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου «κόβει» το τουρκολυβικό μνημόνιο. Επίσης κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών, άρα και την Κρήτη, την επήρεια της οποίας αμφισβητούσε η Τουρκία. Εν ολίγοις, η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία, που αφήνει όμως εκκρεμότητες για το μέλλον, για μεταγενέστερη, πλήρη οριοθέτηση.
Πηγή: Ethnos.gr