Πολιτικά

Στο ΝΑΤΟ η τουρκική επιθετικότητα με το Oruc Reis

Στο ΝΑΤΟ η τουρκική επιθετικότητα με το Oruc Reis

Αύριο Τετάρτη, έπειτα από ελληνικό αίτημα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας - Για την Πέμπτη ή αργότερα μετατίθεται η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο επί των προτάσεων Στόλτενμπεργκ

Μετά τη συνειδητοποίηση των ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ ότι μια πιθανή ελληνοτουρκική σύρραξη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το οικοδόμημα της Ατλαντικής Συμμαχίας, έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση να συζητηθεί στην αυριανή τακτική συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας, μετά την έξοδο του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ (Nato Council - NAC) όπου συμμετέχουν οι 30 πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες μέλη και ο γγ της Συμμαχίας.

«Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας» είπε στο protothema.gr κυβερνητική πηγή.
Η ελληνική πλευρά αναμένει στη συζήτηση αυτή να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες, την περιπλάνηση του τουρκικού στόλου επί 30 συνεχείς ημέρες, την απάντηση της Αθήνας με την ανάπτυξη του ελληνικού στόλου και τις καθημερινές πολεμικές απειλές του Ερντογάν.

Επί της ουσίας δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι από την αυριανή συζήτηση στο NAC. Κι αυτό διότι σε επίπεδο Μονίμων Αντιπτοσώπων, όπως και σε όλα τα όργανα της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Άρα, ακόμη και στην περίπτωση που οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 29 χωρών-μελών αποφάσιζαν να καταγγείλουν την τουρκική επιθετικότητα και τις πολεμικές ιαχές του Ερντογάν, είναι προφανές ότι η λήψη της απόφασης μπορεί να μπλοκαριστεί με βέτο από τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της πιθανής συζήτησης για αποκλιμάκωση της έντασης που μπορεί να γίνει σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν στο protothema.gr ότι εις ό,τι αφορά το έγγραφο με τις προτάσεις της γραμματείας του ΝΑΤΟ στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις η ελληνική πλευρά θα υποβάλλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.

Τι μετέδιδαν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης

Νωρίτερα, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά μέσα, «εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά είχε αναφερθεί από τουρκικής πλευράς ότι θα γινόταν στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες διαψεύσθηκαν από την Αθήνα».

#BREAKING Tuesday's meeting between Turkish, Greek military delegations at NATO headquarters delayed until Sept 10: Turkish Defense Ministry sources

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) September 8, 2020

Κι αν ο Στόλτενμπεργκ είχε μιλήσει αρχικά για συμφωνία Ελλάδος - Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, στη συνέχεια, μετά και την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, σημειώνοντας ότι δεν επρόκειτο για διάλογο αλλά για τεχνικές συζητήσεις με στόχο να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/ TOLGA BOZOGLU

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup