Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 20:56

Αυγερινοπούλου: Εμβάθυνση αστυνομικής συνεργασίας για περιβαλλοντικά θέματα με Ισραήλ και Ρωσία

Γράφτηκε από
Ad Slot

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για τη κύρωση των δύο διεθνών συμβάσεων με τη Ρωσία και το Ισραήλ για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και της διεθνούς σύμβασης με τη Βουλγαρία αναφορικά με το συνοριακό έλεγχο. Η κα Βουλευτής εξήρε την ανάγκη εμβάθυνσης της αστυνομικής συνεργασίας επί των περιβαλλοντικών θεμάτων με το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Παρατίθεται κάτωθι το κείμενο της παρέμβασής της:

«Σήμερα συζητάμε την κύρωση τριών διεθνών συμβάσεων, εκ των οποίων οι δύο με το Ισραήλ και τη Ρωσία αφορούν σε συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και η τρίτη, με τη Βουλγαρία, αφορά στο συνοριακό έλεγχο.

Είναι συμβάσεις πολύ σημαντικές και πραγματικά αφορούν όχι μόνο στον έλεγχο και στη μείωση σημαντικών διασυνοριακών αλλά και σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, όπως η κυβερνοασφάλεια που είναι πάρα πολύ επίκαιρο το θέμα, αλλά και εγκλήματα τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, έχουν ανθρωπιστική διάσταση - όπως το εμπόριο οργάνων - αλλά και ναρκωτικές ουσίες.

Αυτές οι συμβάσεις έχουν καθυστερήσει να κυρωθούν από την Ελλάδα. Πράγματι, το είπε και ο συνάδελφος εισηγητής από το ΚΙΝΑΛ, αλλά πρέπει να δούμε ποια κυβέρνηση ήταν όλα αυτά τα χρόνια στην εξουσία, διότι σαφώς έξι χρόνια έχουν καθυστερήσει από άλλες κυβερνήσεις.

Επίσης, θα ήθελα να διευκρινίσω, το ότι εάν υπογράφουμε μία σύμβαση συνεργασίας στο επίπεδο των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη με τις άλλες χώρες, δεν πρόκειται για κανένα αμυντικό σύμφωνο συνεργασίας που αποκλείει άλλες χώρες. Ίσα - ίσα είναι διμερή συνεργασίες - συμφωνίες οι οποίες μπορούν να μπαίνουν και συμπληρωματικά και με άλλες συμφωνίες, με άλλα κράτη.

Άρα, δεν πρόκειται για καμία επιλογή κρατών εδώ. Πρόκειται ειδικά για διμερείς συμφωνίες οι οποίες αφορούν σε συνεργασία στενότερη, βαθύτερη, με άλλες χώρες οι οποίες είναι γείτονες και είναι πάρα πολύ κρίσιμες για την περιοχή μας.

Ειδικά, δε, υπάρχει και μια άλλη διάσταση, ιδιαίτερα σημαντική, ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ρωσία, έχουν υψηλή τεχνογνωσία και καινοτομία και στα πανεπιστήμια τους και στις εταιρείες τους και αποτελούν ένα τρίγωνο υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και εδώ η συνεργασία μπορεί να αφορά επιτυχημένα τόσο στην ασφάλεια - στο θέμα της συνεργασίας - όσο όμως και στις εμπορικές συνεργασίες που μπορούν να ακολουθήσουν και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ασφαλείας.

Ισραήλ – Ελλάδα – Ρωσία είναι ένα τρίγωνο επιτυχούς συνεργασίας και θα έλεγα να εμβαθυνθούν και με αυτόν τον τρόπο και όχι μόνο διμερώς.

Η συμφωνία με το Ισραήλ, αναφέρεται και σε μία άλλη διάσταση πάρα πολύ σημαντική. Το εδάφιο 17 της παραγράφου 1 του άρθρου 2, αναφέρεται σε κρίσιμες υποδομές, ενώ τα εδάφια 12 και 16 αναφέρονται στην συνεργασία σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε ιδιαίτερη ευαλωτότητα στις φυσικές καταστροφές και έτσι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα πρέπει να συνεργαστούμε βαθύτερα και σε αυτό το θέμα.

Μάλιστα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για τη λειτουργία, εκ νέου, ενός περιφερειακού κέντρου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για τις χώρες της ανατολικής μεσογείου, καθώς όπως ξέρουμε οι περισσότερες βρίσκονται εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και θα πρέπει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας στις φυσικές καταστροφές.

Θα αναφέρω μόνο, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα στην διάβρωση των ακτών, αλλά και στις δασικές πυρκαγιές που είναι χαρακτηριστικές για τη Μεσόγειο.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρότεινα να δούμε και το ζήτημα της συνεργασίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και με τη Ρωσία, όπου στην συμφωνία με τη Ρωσία δεν αναφέρεται ρητά αυτό το ζήτημα. Βέβαια, το ότι δεν αναφέρεται ρητά ένας τομέας συνεργασίας, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται. Γιατί αυτές οι αναφορές στα άρθρα 2 και των δύο συμβάσεων είναι ενδεικτικές και δεν είναι αποκλειστικές ως προς τους τομείς συνεργασίας. Στο τροποποιητικό πρωτόκολλο, όμως με τη Ρωσία, αναφέρεται στο εδάφιο 16 της παραγράφου 1 του άρθρου 2 τομείς συνεργασίας και τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση και την καταστολή των εγκλημάτων περιβάλλοντος και να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, και αυτό να το δούμε και σε συνεργασία με το Ισραήλ. Διότι, θα ήθελα να φέρω υπόψιν της Ελληνικής Βουλής ,ότι το Ισραήλ, όπως και άλλες χώρες, έχουν υιοθετήσει είναι λεγόμενη «Πράσινη Αστυνομία», η οποία είναι αποτελεσματική. Και θα καταθέσω στα Πρακτικά προς ενημέρωση σας, λεπτομέρειες σε σχέση με τη λειτουργία της «πράσινης» της περιβαλλοντικής, δηλαδή, Αστυνομίας του Ισραήλ, και θα πρότεινα να ανοίξουμε αυτή η συζήτηση, όχι για την ίδρυση- γιατί υπάρχει η περιβαλλοντική αστυνομία στη χώρα μας- αλλά για την αναδιάρθρωσή της και για την ενίσχυση της και εδώ για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Ευχαριστώ πολύ».

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 19:48

Σχετικά Άρθρα

  • Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία
    Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία

    Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να υπάρξει άμεση στήριξη στους παραγωγούς.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τους συνεχείς και ασυνήθιστους καύσωνες, έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι ελαιοπαραγωγοί, παρά τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όπως αφυδάτωση καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία, βλέποντας τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Το πλήγμα στη φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλο, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η απώλεια εισοδήματος γίνεται απειλή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

    Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ελιά, που καλλιεργείται σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής γεωργίας και ένα από τα βασικά προϊόντα εξαγωγής, με το ελαιόλαδο να αποφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και τις βρώσιμες ελιές περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία ΚΕΠΕ, 2023). Ωστόσο, παρόλο που η συμβολή της ελαιοκαλλιέργειας στην ελληνική οικονομία είναι ανεκτίμητη, οι ελαιοπαραγωγοί δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια παραμένει εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων, με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να ανέρχονται μόλις στο 25% των εισφορών που καταβάλλουν οι ίδιοι.

    Παρά την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ανομβρία, οι κανόνες του ΕΛΓΑ παραμένουν αναχρονιστικοί και ανεπαρκείς για την προστασία των ελαιοπαραγωγών από τέτοιες ζημιές, κάτι που επιτείνει το αίσθημα εγκατάλειψης και αβεβαιότητας στον κλάδο, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις και σύγχρονες πολιτικές στήριξης, τονίζοντας ότι το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρατική μέριμνα και την κοινοτική πολιτική.

    Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή, καθώς και την κατασκευή νέων αρδευτικών έργων για την άμεση ανακούφιση των καλλιεργητών και την προστασία της παραγωγής. Παράλληλα, ζητούν να εκπονηθεί και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος που να αποδεικνύει τις επιπτώσεις της ανομβρίας στην παραγωγή ελιάς, με στόχο να διεκδικηθούν επιπλέον πόροι για την ελληνική ελαιοπαραγωγή.

    Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές επικεντρώνονται και στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και η ασταθής απόδοση των ελαιόδεντρων καθιστούν επιτακτική τη λήψη ειδικών μέτρων για να προστατευθούν οι παραγωγοί και να διασφαλιστεί η συνέχεια της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.

    Η οικονομική και ιστορική σημασία της ελιάς για τη χώρα μας, καταλήγουν οι βουλευτές, απαιτεί επείγουσα και στοχευμένη δράση, καθώς η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Παραλαβή του λευκώματος “Μακεδονικός Αγώνας 120 χρόνια μετά”
    Αυγερινοπούλου: Παραλαβή του λευκώματος “Μακεδονικός Αγώνας 120 χρόνια μετά”

    Το λεύκωμα “Μακεδονικός Αγώνας 120 χρόνια μετά” του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το οποίο εκδόθηκε με τη συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου, παρέλαβε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Η Βουλευτής Ηλείας ευχαρίστησε τον Αρχηγό του ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, καθώς και τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου, Αντιπτέραρχο Κωνσταντίνο Καραμεσίνη, για την προσφορά του εν λόγω πονήματος, το οποίο περιλαμβάνει εικόνες από ιστορικά γεγονότα, συνοδευόμενες από επεξηγήσεις που φωτίζουν κρίσιμες στιγμές και προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας.

    avgerin paral leukoma

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Στήριξη στους παραγωγούς για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία
    Καλαματιανός: Στήριξη στους παραγωγούς για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία

    Σε μια ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα ζητήματα των παραγωγών της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Ο Ηλείος Βουλευτής κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, στην οποία επισημαίνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με την ανομβρία, στην καλλιέργεια της ελιάς στον νομό μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση καθώς η νέα παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά μειωμένη, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου της Ηλείας και στο εισόδημά του.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός επισημαίνει:

    «Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα των παραγωγών της Ηλείας, πιέζοντας για λύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο του νομού μας, απαντώντας στα μεγάλα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με την αδιαφορία και την ανεπάρκειά της: το υψηλό κόστος παραγωγής, τις προβληματικές και καθυστερημένες αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων λόγω της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τον κίνδυνο κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξαιτίας του νέου πτωχευτικού κώδικα που η ίδια ψήφισε. Την καλούμε, επίσης, να προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Δίχως αμφιβολία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφορούν το σύνολο των καλλιεργειών, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή, επηρεάζοντας αρνητικά το αγροτικό εισόδημα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της ελαιοκαλλιέργειας, όπου σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η νέα σοδειά αναμένεται πολύ μειωμένη λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Προφανώς, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο στην απόγνωση μεγάλο αριθμό παραγωγών της Ηλείας, ειδικά αυτών που το εισόδημά τους στηρίζεται αποκλειστικά στην ελιά ως μονοκαλλιέργεια. Οφείλει, λοιπόν, η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των πληττόμενων παραγωγών μας, αποζημιώνοντάς τους με δίκαιο τρόπο για το χαμένο εισόδημα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Δυστυχώς, όμως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου καθώς η ίδια επιμένει να μην ασχολείται ουσιαστικά, αντιθέτως, να αναλώνεται σε επικοινωνιακές φιέστες και παχιά λόγια που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ηλεία, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, τόνισε την ανάγκη διερεύνησης όλων των πιθανών δυνατοτήτων οικονομικής βοήθειας μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την όσο το δυνατόν κάλυψη μέρους του ποσοστού της απώλειας εισοδήματος καθώς και άμεσης κατάρτισης σχεδίου διαχείρισης παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αυτών για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, η παραγωγή του ελαιόλαδου διαδραματίζει καίρια παράμετρο στην οικονομική ζωή του τόπου καθώς η Ηλεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, με το παραγόμενο ελαιόλαδο να βρίσκεται στην πλειοψηφία του στην κατηγορία του έξτρα παρθένου. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2021 η περιοχή επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά και καταστράφηκε μεγάλο ποσοστό παραγωγικών ελαιόδεντρων ενώ την ελαιοκομική περίοδο 2023-24 η παραγωγή, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ήταν αρκετά μειωμένη.

    Παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, επηρέασαν την απόδοση του καρπού και επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής, ιδιαίτερα σε ξερικά χωράφια, λόγω του θερμικού στρες και της υδατικής καταπόνησης.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για την απόδοσης του δέντρου της ελιάς, την υποβάθμιση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιόλαδου καθώς και την παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Αναγνωρίζοντας την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη, κ. Τσιάρα, για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η Βουλευτής Ηλείας ζήτησε, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ και των δυνατοτήτων του Υπουργείου, να προχωρήσουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος, σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα
    Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα

    Το θέμα της μείωσης του ελάχιστου πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την νέα παρέμβαση της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής Ηλείας είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο, ζητώντας την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν για τη σταφίδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και της ξηρασίας και οι παραγωγοί να μην χάσουν, λόγω μειωμένων αποδόσεων, τις ειδικές ενισχύσεις.

    Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ελάχιστων ορίων ως άμεση και επιτακτική καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί το πλαφόν και πλέον το Υπουργείο εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει για τη στήριξη των παραγωγών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Προστατεύοντας τις θάλασσες, προστατεύουμε τη ζωή
    Αυγερινοπούλου: Προστατεύοντας τις θάλασσες, προστατεύουμε τη ζωή

    Συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στην δράση θαλάσσιου καθαρισμού στο λιμάνι Κατακόλου

    Στην περιβαλλοντική δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμάνι του Κατακόλου «Γιάννης Λάτσης» και της παρακείμενης παραλίας, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, την Antipollution, μέλος του Ομίλου V Group και εξειδικευμένους δύτες της Tech divers-underwater marine services, συμμετείχε το πρωί της Τρίτης η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στο πλαίσιο της δράσης, μαθητές του 3ου και 4ου Γυμνασίου Πύργου είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, πάνω στις αρχές και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Απευθυνόμενη στους μαθητές, η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νεολαίας σε θέματα προστασίας και βιωσιμότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος, μέσα από την βιωματική συμμετοχή τους σε ανάλογες δράσεις και την ενημέρωση για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική και γαλάζια οικονομία.

    Όπως ανέφερε η κα. Αυγερινοπούλου, «η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Η θάλασσα και οι ακτές μας είναι πολύτιμοι φυσικοί πόροι που πρέπει να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, δείχνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τη φυσική ομορφιά της περιοχής και να προάγουμε τη βιωσιμότητα. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων των θαλασσών και των ωκεανών. Πρέπει όλοι μαζί, με την καθοριστικής σημασίας συμβολή της νέας γενιάς, να εργαστούμε για την μείωση των αποβλήτων και των πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσες κα να διατηρήσουμε τα σημαντικά μας οικοσυστήματα. Οι υγιείς θάλασσες συνδέονται άμεσα με την υγεία του πλανήτη. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις θάλασσες παίρνουμε το 90% του νερού που αποτελεί πηγή ζωής, παράγουν το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε αλλά και το γεγονός ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί απορροφούν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σε ποσοστό 30%. Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης».

    Η Βουλευτής Ηλείας συνεχάρη τους διοργανωτές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές καλώντας τους να εργαστούν συστηματικά για να δημιουργήσουμε ένα καθαρότερο και πιο υγιές περιβάλλον για όλους.

    avgerin kath katakolo 2

    avgerin kath katakolo 3

    avgerin kath katakolo 4

    avgerin kath katakolo 5

    avgerin kath katakolo 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Αναγκαία η πραγματική αύξηση των μισθών και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
    Καλαματιανός: Αναγκαία η πραγματική αύξηση των μισθών και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

    Η κοινωνική πλειοψηφία υποφέρει καθημερινά, σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της. Οι ακραίες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα καύσιμα, η αισχροκέρδεια και το αυξημένο κόστος στέγασης, ισοπεδώνουν τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, οδηγώντας πολλούς σε απόγνωση.

    Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση και έχει αφήσει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία στις ορέξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

    Παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια καλπάζει, οι μισθοί των εργαζομένων εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, δυσανάλογα με το κόστος διαβίωσης που έχει εκτοξευτεί. Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο αρνείται να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες και πραγματικά μέτρα ανακούφισης του κόσμου της εργασίας, αλλά κωλυσιεργεί ακόμα και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων που μπορούν να δώσουν λύσεις. Ειδικότερα, υπάρχει η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2022/2041 που προβλέπει τη δυνατότητα για θέσπιση μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, δηλαδή αύξηση ανάλογη του κόστους ζωής και της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού. Για την ώρα, όμως, η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί την Οδηγία, που αν ίσχυε σήμερα, ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να ήταν αυξημένος τουλάχιστον κατά 5%. Επιπλέον, αρνείται να επαναφέρει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό.

    Με βάση τα παραπάνω, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέσαμε ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας απαντήσεις στα εξής:

    • Για ποιους λόγους καθυστερεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041, και τι μέτρα θα λάβει για την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και την ουσιαστική εφαρμογή της Οδηγίας 2022/2041;
    • Τι μέτρα θα λάβει για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας (ΟΜΕΔ);
    • Τι μέτρα θα λάβει για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος ζωής με βάση τις αυξήσεις στα καύσιμα, τη θέρμανση, τη στέγαση και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης;
    • Τι μέτρα θα λάβει για την επίτευξη ουσιαστικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και την αναβάθμιση του ρόλου τους στον καθορισμό των εργασιακών πολιτικών;

    Η κυβέρνηση οφείλει επιτελούς να αντιληφθεί τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται διαρκώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνολικά 8% από το 2019. Προφανώς, οι μηδαμινές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο στην αντιμετώπιση της παρατεταμένης ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που μαστίζουν την κοινωνία. Αποτελεί, λοιπόν, κοινωνική αναγκαιότητα η πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041, που ορίζει τα ζητήματα του κατώτατου μισθού -ενισχύοντας παράλληλα το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων- και που η κυβέρνηση σκοπίμως αποφεύγει να την ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο της χώρας. Την καλούμε άμεσα να το πράξει και να επαναλειτουργήσει, επιτέλους, ο μηχανισμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για να αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατρίνης: Ερωτήματα για την υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων που ζητούν απαντήσεις
    Κατρίνης: Ερωτήματα για την υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων που ζητούν απαντήσεις

    Ανησυχίες για το σχέδιο που περιλαμβάνει κλείσιμο στρατοπέδων και μείωση προσωπικού στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», εκφράζει ο Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής, αλλά και διαβούλευσης με τα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καυτηριάζει το γεγονός ότι οι εξαγγελίες αυτές έγιναν στον Ροταριανό Όμιλο, σε χώρο άσχετο με τις Ένοπλες Δυνάμεις και χωρίς την παρουσία στρατιωτικών ή των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων και αναφέρει ότι εγείρονται ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των αλλαγών και το κατά πόσο αυτές εξυπηρετούν πραγματικά τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας.

    Επιπλέον, τονίζει ότι η χρονική συγκυρία των εξαγγελιών, πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, εγείρει επίσης προβληματισμούς, τη στιγμή μάλιστα που ο ξένος παράγοντας έχει εκφράσει «ευχή» και παραίνεση για «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» και για προσφυγή σε «διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα».

    Επομένως, για τον ίδιο το ερώτημα είναι κατά πόσο οι μειώσεις προσωπικού και η αναδιάρθρωση εξυπηρετούν πραγματικά τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας και την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και όχι μιας ‘’μειωμένης’’ εθνικής κυριαρχίας.

    Στην ερώτησή του, ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά, μεταξύ άλλων, να διευκρινιστεί ποιο είναι το σχέδιο για μικρότερο στρατό, ποιο το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών, ποιες μονάδες θα κλείσουν και ιδιαίτερα για ποια στρατόπεδα ή υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου σχεδιάζεται αναστολή λειτουργίας ή συγχώνευσής τους.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς