Παρέμβαση πραγματοποίησε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για τη κύρωση των δύο διεθνών συμβάσεων με τη Ρωσία και το Ισραήλ για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και της διεθνούς σύμβασης με τη Βουλγαρία αναφορικά με το συνοριακό έλεγχο. Η κα Βουλευτής εξήρε την ανάγκη εμβάθυνσης της αστυνομικής συνεργασίας επί των περιβαλλοντικών θεμάτων με το Ισραήλ και τη Ρωσία.
Παρατίθεται κάτωθι το κείμενο της παρέμβασής της:
«Σήμερα συζητάμε την κύρωση τριών διεθνών συμβάσεων, εκ των οποίων οι δύο με το Ισραήλ και τη Ρωσία αφορούν σε συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και η τρίτη, με τη Βουλγαρία, αφορά στο συνοριακό έλεγχο.
Είναι συμβάσεις πολύ σημαντικές και πραγματικά αφορούν όχι μόνο στον έλεγχο και στη μείωση σημαντικών διασυνοριακών αλλά και σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, όπως η κυβερνοασφάλεια που είναι πάρα πολύ επίκαιρο το θέμα, αλλά και εγκλήματα τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, έχουν ανθρωπιστική διάσταση - όπως το εμπόριο οργάνων - αλλά και ναρκωτικές ουσίες.
Αυτές οι συμβάσεις έχουν καθυστερήσει να κυρωθούν από την Ελλάδα. Πράγματι, το είπε και ο συνάδελφος εισηγητής από το ΚΙΝΑΛ, αλλά πρέπει να δούμε ποια κυβέρνηση ήταν όλα αυτά τα χρόνια στην εξουσία, διότι σαφώς έξι χρόνια έχουν καθυστερήσει από άλλες κυβερνήσεις.
Επίσης, θα ήθελα να διευκρινίσω, το ότι εάν υπογράφουμε μία σύμβαση συνεργασίας στο επίπεδο των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη με τις άλλες χώρες, δεν πρόκειται για κανένα αμυντικό σύμφωνο συνεργασίας που αποκλείει άλλες χώρες. Ίσα - ίσα είναι διμερή συνεργασίες - συμφωνίες οι οποίες μπορούν να μπαίνουν και συμπληρωματικά και με άλλες συμφωνίες, με άλλα κράτη.
Άρα, δεν πρόκειται για καμία επιλογή κρατών εδώ. Πρόκειται ειδικά για διμερείς συμφωνίες οι οποίες αφορούν σε συνεργασία στενότερη, βαθύτερη, με άλλες χώρες οι οποίες είναι γείτονες και είναι πάρα πολύ κρίσιμες για την περιοχή μας.
Ειδικά, δε, υπάρχει και μια άλλη διάσταση, ιδιαίτερα σημαντική, ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ρωσία, έχουν υψηλή τεχνογνωσία και καινοτομία και στα πανεπιστήμια τους και στις εταιρείες τους και αποτελούν ένα τρίγωνο υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και εδώ η συνεργασία μπορεί να αφορά επιτυχημένα τόσο στην ασφάλεια - στο θέμα της συνεργασίας - όσο όμως και στις εμπορικές συνεργασίες που μπορούν να ακολουθήσουν και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ασφαλείας.
Ισραήλ – Ελλάδα – Ρωσία είναι ένα τρίγωνο επιτυχούς συνεργασίας και θα έλεγα να εμβαθυνθούν και με αυτόν τον τρόπο και όχι μόνο διμερώς.
Η συμφωνία με το Ισραήλ, αναφέρεται και σε μία άλλη διάσταση πάρα πολύ σημαντική. Το εδάφιο 17 της παραγράφου 1 του άρθρου 2, αναφέρεται σε κρίσιμες υποδομές, ενώ τα εδάφια 12 και 16 αναφέρονται στην συνεργασία σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε ιδιαίτερη ευαλωτότητα στις φυσικές καταστροφές και έτσι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα πρέπει να συνεργαστούμε βαθύτερα και σε αυτό το θέμα.
Μάλιστα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για τη λειτουργία, εκ νέου, ενός περιφερειακού κέντρου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για τις χώρες της ανατολικής μεσογείου, καθώς όπως ξέρουμε οι περισσότερες βρίσκονται εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και θα πρέπει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας στις φυσικές καταστροφές.
Θα αναφέρω μόνο, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα στην διάβρωση των ακτών, αλλά και στις δασικές πυρκαγιές που είναι χαρακτηριστικές για τη Μεσόγειο.
Γι’ αυτό το λόγο θα πρότεινα να δούμε και το ζήτημα της συνεργασίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και με τη Ρωσία, όπου στην συμφωνία με τη Ρωσία δεν αναφέρεται ρητά αυτό το ζήτημα. Βέβαια, το ότι δεν αναφέρεται ρητά ένας τομέας συνεργασίας, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται. Γιατί αυτές οι αναφορές στα άρθρα 2 και των δύο συμβάσεων είναι ενδεικτικές και δεν είναι αποκλειστικές ως προς τους τομείς συνεργασίας. Στο τροποποιητικό πρωτόκολλο, όμως με τη Ρωσία, αναφέρεται στο εδάφιο 16 της παραγράφου 1 του άρθρου 2 τομείς συνεργασίας και τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση και την καταστολή των εγκλημάτων περιβάλλοντος και να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, και αυτό να το δούμε και σε συνεργασία με το Ισραήλ. Διότι, θα ήθελα να φέρω υπόψιν της Ελληνικής Βουλής ,ότι το Ισραήλ, όπως και άλλες χώρες, έχουν υιοθετήσει είναι λεγόμενη «Πράσινη Αστυνομία», η οποία είναι αποτελεσματική. Και θα καταθέσω στα Πρακτικά προς ενημέρωση σας, λεπτομέρειες σε σχέση με τη λειτουργία της «πράσινης» της περιβαλλοντικής, δηλαδή, Αστυνομίας του Ισραήλ, και θα πρότεινα να ανοίξουμε αυτή η συζήτηση, όχι για την ίδρυση- γιατί υπάρχει η περιβαλλοντική αστυνομία στη χώρα μας- αλλά για την αναδιάρθρωσή της και για την ενίσχυση της και εδώ για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Ευχαριστώ πολύ».
(Δελτίο Τύπου)