Τη σημασία της ενίσχυσης του ρυθμιστικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και το έργο-τομή του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτόν, ανέδειξε με παρέμβασή του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε ότι το πλαίσιο για τη καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αποδεικνύεται πολύ δυναμικό τα τελευταία χρόνια με τροποποιήσεις και βελτιώσεις που προωθούνται από την ΕΕ και τους διεθνείς φορείς που δραστηριοποιούνται για την πάταξη σχετικών εγκλημάτων.
Με καθοριστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η χώρα σταμάτησε να αντιμετωπίζεται ως χώρα υψηλού κινδύνου, κάτι που είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα και εντάχθηκε σε καθεστώς κανονικής παρακολούθησης.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποια από τα θεσμικά εργαλεία που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ και αποτελούν μέχρι και σήμερα πολύτιμη παρακαταθήκη: ειδικός ετήσιος φόρος 15% στην αξία των ακινήτων των offshore, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την υποβολή «πόθεν έσχες», θέσπιση του «Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος», άρση τραπεζικού απορρήτου, κ.α.
Ως προς την 5η ευρωπαική οδηγία που ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι είναι μεν σε θετική κατεύθυνση ιδίως ως προς την εποπτεία και την ενίσχυση της διαφάνειας που αποτελεί και τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όμως θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική ειδικά για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο «σκοτεινό διαδίκτυο» με ψηφιακά νομίσματα. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον Ηλείο βουλευτή ότι η Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν έχει στο ιστορικό της ούτε μια επιτυχή προσπάθεια εντοπισμού τρομοκρατών που χρησιμοποίησαν για τη δράση τους κρυπτονομίσματα ή προπληρωμένες κάρτες.
(Δελτίο Τύπου)