Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 07:52

ΕΤΑΔ: Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Μπαλαούρα περί παύσης εργασιών στον Καϊάφα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤΑΔ) Α.Ε. ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/9/2020 & 30/9/2020 ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ «ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ Η ΕΤΑΔ» ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Γεράσιμου Μπαλαούρα με τίτλο «Σταμάτησαν τα έργα στα έργα – Δεν πληρώνει τον Εργολάβο η ΕΤΑΔ» που αναπαρήχθησαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε, θα ήθελε να προχωρήσει στις παρακάτω διευκρινίσεις για την ορθή και πλήρη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού των παραπάνω μέσων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας:

Η ΕΤΑΔ Α.Ε., ως διαχειρίστρια εταιρεία της Ιαματικής Πηγής Καϊάφα, αποτελεί τον δικαιούχο και κύριο φορέα της πράξης «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων Εγκαταστάσεων και Δικτύων Υποδομών της περιοχής της Λίμνης Καϊάφα», προϋπολογισμού 3.924.849,60€, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε. θα ήθελε να διευκρινίσει ότι η Επιτροπή Επίβλεψης του έργου έχει ήδη εγκρίνει το αίτημα πληρωμής του Αναδόχου του έργου και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εταιρείας έχουν ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής του.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει ενημερώσει τον εκπρόσωπο της Αναδόχου εταιρείας του έργου για την πορεία όλων των απαιτούμενων διαδικασιών και ελέγχων, καθώς και την επικείμενη πληρωμή που θα ολοκληρωθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι προτεραιότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε., ως διαχειρίστριας εταιρείας της Ιαματικής Πηγής Καϊάφα, είναι η άρτια υλοποίηση των παρεμβάσεων του έργου εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων με στόχο την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής της Λίμνης Καϊάφα και την ανάδειξη του φυσικού της κάλλους, άρρηκτα συνδεδεμένης με την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ηλείας.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 10:40

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΤΑΔ: Η άγνωστη δικογραφία για τη μαφία
    ΕΤΑΔ: Η άγνωστη δικογραφία για τη μαφία

    Τα κυκλώματα που τρομοκρατούσαν τους υπαλλήλους της ΕΤΑΔ, το εσωτερικό πόρισμα και η επιστολή για τις παράνομες μεθοδεύσεις

    Διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων (ΕΤΑΔ) επεδίωκαν να προσληφθούν παράλληλα ως υπεύθυνοι… δεξιώσεων σε εταιρείες εκδηλώσεων που υπενοικίαζαν ακίνητα του Δημοσίου προκειμένου να διευκολυνθούν μίζες και παράνομες μεθοδεύσεις.

    Τα ίδια διευθυντικά στελέχη συνεργάζονταν με ιδιώτες – μερικοί από τους οποίους είχαν συλληφθεί… 49 φορές στο παρελθόν για κλοπές, διαρρήξεις, σωματικές βλάβες, κατοχή ναρκωτικών κ.λπ. – προκειμένου να εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος κρατικά ακίνητα.

    Οι εν λόγω επίορκοι υπάλληλοι εκχωρούσαν δημόσια ακίνητα σε ημετέρους ή σε άτομα που τους έδιναν «ιδιωτικά» μεγάλα χρηματικά ποσά

    Οι ίδιοι και οι ιδιώτες συνεργοί τους, όταν συναντούσαν εμπόδια στις παράνομες μεθοδεύσεις τους από έντιμους συναδέλφους τους, προχωρούσαν σε ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς ΙΧ αλλά και σε αποστολές σφαιρών στα σπίτια τους με απειλητικές αναφορές. «Είναι η τελευταία φορά που γιορτάζεις το όνομά σου, χρόνια πολλά, περίμενε το δώρο μου από κοντά» έγραφαν τα μέλη του κυκλώματος σε ένα από αυτά τα μηνύματα.

    Παράνομες μεθοδεύσεις

    Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία περιέχονται στη δικογραφία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» για τη μαφία της ΕΤΑΔ που αναδείχθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής κατόπιν του ξυλοδαρμού, στις αρχές Ιουνίου, στην οδό Σωρού στο Μαρούσι, ενός 47χρονου υπευθύνου βραχυχρόνιων μισθώσεων της ΕΤΑΔ.

    Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι δράστης ήταν ένας 19χρονος που σχετίζεται με ιδιώτες που είχαν υπενοικιάσει χώρο πάρκινγκ από την ΕΤΑΔ σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις και είχαν επαφές με επίορκους υπαλλήλους της εν λόγω Εταιρείας.

    Εις βάρος του συλληφθέντος είχαν σχηματισθεί 33 δικογραφίες μέσα σε πέντε χρόνια για κλοπές, σωματικές βλάβες, απόπειρες αρπαγής ανηλίκου και για ενδοοικογενειακή βία. Το θύμα της επίθεσης – με σφυρί – στην κατάθεσή του ανέφερε ότι η επίθεση είναι πιθανό να σχετίζεται με την ενασχόλησή του με τρεις υποθέσεις μισθώσεων – σε ακίνητο της Ζακύνθου, σε πάρκινγκ του Παλαιού Φαλήρου και του Αμαρουσίου – για τις οποίες είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά με την απόδοσή τους μετά τη λήξη της μίσθωσής τους.

    Τα στελέχη της Δίωξης Εκβιαστών εισήλθαν στα άδυτα της ΕΤΑΔ και εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε επιστολή που άφησε άγνωστος στις 27 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε προηγηθέν πόρισμα διεθνούς εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε εξετάσει τα πεπραγμένα στο εσωτερικό της ΕΤΑΔ. Οπως μνημονεύεται σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «το Τμήμα Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι αρμόδιο για παραχωρήσεις ακινήτων του Δημοσίου για σύντομο χρονικό διάστημα (μικρότερο του ενός έτους) που αφορούν συνήθως ολιγοήμερες εκδηλώσεις. Ομως, λόγω των μικρών χρονικών περιθωρίων, η έγκριση της μίσθωσης γίνεται χωρίς διαγωνισμό αλλά με συμφωνία μισθωτή – ΕΤΑΔ, χωρίς αυστηρό πλαίσιο».

    Εσωτερική έρευνα

    Η εσωτερική έρευνα του διεθνούς ελεγκτικού οίκου, που ολοκληρώθηκε με πόρισμα που συντάχθηκε στις 22 Μαρτίου, ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών ιδιωτών για παράνομες ενέργειες δύο απομακρυνθέντων στελεχών της ΕΤΑΔ, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με διευθυντική θέση. Οι εν λόγω επίορκοι υπάλληλοι εκχωρούσαν δημόσια ακίνητα σε ημετέρους ή σε άτομα που τους έδιναν «ιδιωτικά» μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσλάμβαναν με αμοιβή στις εταιρείες τους.

    Στο πόρισμα σημειώνεται, επίσης, ότι «κατά τον έλεγχο για τα έτη 2022-2023 εντοπίστηκαν επτά εκδηλώσεις στο Διαδίκτυο που σημειώθηκαν σε ολυμπιακό ακίνητο στο Φάληρο για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί τιμολόγια και δεν έχουν εισπραχθεί έσοδα από την ΕΤΑΔ. Ακόμη, υπάρχει λίστα 16 εκδηλώσεων για τις οποίες έχουν βρεθεί εγκρίσεις, έχουν λάβει χώρα, αλλά δεν έχουν τιμολογηθεί, με συνολικό ύψος μη τιμολογηθέντος ποσού 248.000 ευρώ, ενώ 13 εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο δεν είχαν έγκριση με συνολικές απώλειες 445.000 ευρώ».

    Στην επιστολή που αφέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Ο Τομέας Βραχυχρόνιων Μισθώσεων λειτουργεί με αδιαφάνεια, εκμισθώνει χώρους και εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα για δραστηριότητες (φουσκωτά παιχνίδια, καφέ, λούνα παρκ, εκθέσεις, πάρκινγκ) χωρίς να δηλώνει πολλές από τις μισθώσεις ή με ιδιαίτερα χαμηλά μισθώματα. Η έλλειψη ελέγχου αποθράσυνε τους υπαλλήλους του Τομέα και έφεραν την ΕΤΑΔ στο ‘μάτι του κυκλώνα’. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει σε Μαξίμου και υπουργεία είναι γνωστές.

    »Η κατάσταση, όμως, εκτροχιάστηκε όταν αρκετοί υπάλληλοι της ΕΤΑΔ εκβιάστηκαν από τα κυκλώματα λόγω της επαγγελματικής ανάμειξής τους σε θέματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενα διευθυντικό στέλεχος που εξέφρασε αντιρρήσεις για χαμηλό μίσθωμα σε χώρο στο Φάληρο εκβιάστηκε με εμπρησμό ΙΧ. Ο επιστάτης του Φαλήρου που ενημέρωσε ότι η σύμβαση του πάρκινγκ (σ.σ.: με τους ‘φίλους’ των ύποπτων υπαλλήλων) έχει λήξει δέχθηκε εμπρησμό στη μηχανή του και κλοπή του ΙΧ του. Ο νέος προϊστάμενος των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων ήταν αυτός που χτυπήθηκε πρόσφατα στο Μαρούσι. Η πλειονότητα των υπαλλήλων έχει τρομοκρατηθεί από το σκοτεινό κύκλωμα που λειτουργεί εντός και εκτός ΕΤΑΔ».

    Εξάλλου, στον φάκελο που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες που προχωρούσαν στις σχετικές συνεννοήσεις. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, κατέθεσε ότι οι ύποπτοι του έστελναν παραποιημένα έγγραφα που προσομοίαζαν με αποφάσεις του ΕΤΑΔ για να του αποσπούν χρήματα, ενώ ένας άλλος σημείωσε ότι «τα μέλη του κυκλώματος τον πίεζαν για να τους δίνει χρήματα για να μην κάνουν ζημιά στο μαγαζί του».

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • ΕΤΑΔ: Ματαίωσε το διαγωνισμό για την παραχώρηση του θαλασσίου σκι, ... "λόγω νεότερων δεδομένων για την αξιοποίηση του"
    ΕΤΑΔ: Ματαίωσε το διαγωνισμό για την παραχώρηση του θαλασσίου σκι, ...

    Άλλαξαν τα δεδομένα της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων θαλασσίου σκι στη λίμνη Καϊάφα και ματαιώθηκε ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο.

    Όπως γίνεται αντιληπτό τα "παγωμένα" έργα από τη μια και η εξέλιξη αυτή στην τουριστική αξιοποίηση του Καϊάφα, μόνο ανάπτυξη δεν φέρνουν σε ένα φιλέτο που οπουδήποτε αλλού στον κόσμο θα είναι αξιοποιηθεί στο μέγιστο.

    Τέτοιες εγκαταστάσεις, με μια μεγάλη λίμνη με τεράστιες δυνατότητες δίπλα στην θάλασσα με ένα βουνό δίπλα και πνιγμένη στο πράσινο σπανίζουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως...

    Ευτυχώς δηλαδή που λειτουργεί και το υδροθεραπευτήριο των Ιαματικών Λουτρών...

    Η ανακοίνωση της ΕΤΑΔ

    Στην ανακοίνωση που υπογράφει η Διευθύνουσα Σύμβουλος Ηρώ Χατζηγεωργίου αναφέρονται τα εξής:

    "Η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. λόγω νεότερων δεδομένων σχεδιασμού και της βέλτιστης αξιοποίησης του ακινήτου στη Λίμνη Καϊάφα, αποφασίζει να ματαιώσει το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε με την υπ’ αριθμ. 6088/15.05.2024 Προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, για την εκμίσθωση ακινήτου στη Λίμνη Καϊάφα με δικαίωμα χρήσης του υδάτινου στοιχείου του διαύλου για τη διενέργεια μαθημάτων, προπονήσεων και αγώνων θαλάσσιου σκι".

  • Μπαλαούρας: Πανηγυρική αθώωση μου Και για τη Follie Follie
    Μπαλαούρας: Πανηγυρική αθώωση μου Και για τη Follie Follie
    • Ούτε με χρημάτισαν ούτε έγινε παρέμβαση μου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!
    • Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε ένα mail κάποιου ευφάνταστου χαμηλό-υπάλληλου που ήθελε να πείσει τους εργοδότες του ότι είναι ο μόνος έμπιστος για ανέλθει στην ιεραρχία, εμπλέκοντας εμένα και τη μισή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!
    • Καθάρισα και τη τελευταία λάσπη που μου έριξαν!

    Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με έκρινε ομόφωνα αθώο, ενώ και η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική.

    Ένας σαθρός έλεγχος

    Ο «έλεγχος» της ελληνικής «Price Water House», δυστυχώς υπήρξε πλημμελής και μη τεκμηριωμένος, με την παράθεση «φύρδην μίγδην» στοιχείων, χωρίς διερεύνηση της βασιμότητάς τους. Επίσης παρουσίασαν email με έμφαση στα ονόματα στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διοχετεύτηκαν άμεσα προς διαπόμπευση και πολιτική εκμετάλλευση στα αιμοδιψή φίλια ΜΜΕ, καθώς και από τη ΝΔ. Δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος και εξέταση κομβικών μαρτύρων, όπως του Ταμία της Follie!! Ο υπεύθυνος του ελέγχου Αντώνης Αντωνιάδης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί στο δικαστήριο τις δομικές ανεπάρκειες του ελέγχου, χωρίς όμως να ζητήσει συγνώμη!

    Ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι μου χλεύασαν το επερχόμενο κατηγορητήριο (Βουλή 14/4/2021):

    Κεγκέρογλου: «Βλέπω ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο μόνο ένα στήσιμο μιας ιστορίας από κάποιον για να οικονομήσει λεφτά από την διοίκηση εκμεταλλευόμενος και συκοφαντώντας άλλα άτομα»!

    Πλεύρης: «με email δεν το θεωρούμε ικανό να πούμε ότι αυτό από μόνο του είναι στοιχείο για να πάμε σε προκαταρκτική επιτροπή»!

    Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος

    Παρά ταύτα, και με μόνο στοιχείο τα emails ενός χαμηλόβαθμου υπαλλήλου και παρά την προηγηθείσα συζήτηση στη Βουλή, η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, ούτε καν με στοιχειώδη έλεγχο, με ευκολία έκρινε ότι «προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τελέσεως του πλημμελήματος της εμπορίας επιρροής»(!), με ανύπαρκτες ενδείξεις χωρίς στοιχεία και χωρίς περαιτέρω έρευνα.

    Βέβαια το σκηνικό το προετοίμασαν Αρχιερείς και Αρχιέρειες της μαυρο-κίτρινης δημοσιογραφίας έξαλλοι/ες, ως στρατοδίκες της Χούντας με φανατισμό ιεροεξεταστών, κραύγαζαν «Άρον Σταύρωσον αυτόν», διαπομπεύοντας με καθημερινά χωρίς καν να ζητήσουν την άποψη μου.

    Πολλά «ειδησεογραφικά» σάιτ, κυρίως όμως ο εκδότης «εφημερίδας» «ΜΠΑΜ» Πέτρος Κουσουλός, ένα mononews.gr και η Ιωάννα Μάνδρου στο ΣΚΑΪ και στη «σοβαρή» «Καθημερινή», ως θηλυκός βασιλικός επίτροπος, όπως ο περιβόητος χουντικός στρατοδίκης Λιαπής. Και από πίσω, ως αναπληρώτρια βασιλική επίτροπος η Σία Κοσιώνη, που αλλοίωναν τις απόψεις μου για να στηρίξουν την «ανηθικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω εμού. Χλεύασαν ακόμα και επιστολή μου διαμαρτυρίας που ζητούσα «την τήρηση της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με την ισότιμη παρουσίαση της δικής μου θέσης»!

    Στόχος η δολοφονία χαρακτήρα μου

    Παράλληλα, η πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης στο βωμό του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου υπήρξε εντυπωσιακή. Η ΝΔ συνεπικουρούμενη από τα γνωστά ΜΜΕ- έστησε ένα κακόγουστο παιχνίδι κανιβαλικών εντυπώσεων πάνω σε μια ανύπαρκτη υπόθεση με στόχο τη δολοφονία χαρακτήρα μου.

    Εδώ ταιριάζει η ρήση της Ελένης Βλάχου: «Στην Ελλάδα η ηθική είναι ποινικό αδίκημα»….

    Η απολύτως αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου και η δικαίωση για δεύτερη φορά, όπως και στην υπόθεση σπίλωσης μου από «ΤΑ ΝΕΑ» που με είχαν κατηγορήσει- ψευδώς και καταδικάστηκαν για δυσφήμηση, όμως οι ρετσινιές τους έμειναν.

    Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που με κράτησαν στη κοινωνία «άσπιλο και αμόλυντο» μου θύμισαν τη ρύση «Υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας»…

    Ευχαριστώ θερμά τους μάρτυρες υπεράσπισης μου: Αλέκο Φλαμπουράρη, Δημήτρη Παπαχρήστο, Σταύρο Αραχωβίτη, Αλέξη Χαρίτση, τους τότε διοικητές των Νοσοκομείων Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλο- Γιάννη Λέντζα και τον Κώστα Τζαβάρα, που δε δίστασε να υπερασπιστεί με ζέση έναν πολιτικό του αντίπαλο! Αυτή του η στάση πραγματικά προάγει τη δημοκρατία και το πολιτικό ήθος.

    Τέλος, τον δικηγόρο μου Βασίλη Παπαστεργίου που με στήριζε με τη νομική επιχειρηματολογία του και την αισιόδοξη λογική του!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μπαλαούρας: Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ - Νίκησε η πλανητική αλληλεγγύη
    Μπαλαούρας: Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ - Νίκησε η πλανητική αλληλεγγύη

    Του Μάκη Μπαλαούρα*

    Ευτυχές τέλος έλαβε η 12ετής «Οδύσσεια» του Ασάνζ. Επτά χρόνια έγκλειστος στη πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου αναγκάστηκε να καταφύγει επί προέδρου Ραφαέλ Κορέα. Ο διάδοχος πρόεδρος Μορένο διέταξε τον Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία και ο δημοσιογράφος συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία και κρατείτο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου, σε απαράδεκτες συνθήκες. Οι συνθήκες απομόνωσης αρκετών μηνών, από την οποία απελευθερώθηκε, αφού άλλοι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίησή του, τον οδήγησε σε κατάθλιψη, σύμφωνα με κορυφαίους ψυχίατρους, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας του Ασάνζ εάν μεταφερθεί στις ΗΠΑ είναι υψηλός.

    Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks κινήθηκαν από τον Τραμπ. Ο προκάτοχός του Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της πλευράς του Ασάνζ, με τη στήριξη της Αυστραλίας που οδήγησε στην απελευθέρωση του, έδειξε ότι η αμερικάνικη πλευρά, πέραν από το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης, εν όψη των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ο Μπάιντεν που είχε χαρακτηρίσει τον Ασάνζ «τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας», ήθελε να «γλυκάνει» την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του που είχε αποστασιοποιηθεί λόγω της θερμής στήριξης προς τον Νετανιάχου και τις σφαγές του!

    Θυμίζουμε ότι ο Ασάνζ, Αυστραλός δημοσιογράφος και εκδότης, αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου αμερικανικών - και άλλων κυβερνήσεων- στο Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, που ήρθαν στο φως το 2010 από τα Wikileaks, με τη δημοσιοποίηση 700.000 απόρρητων έγγραφων σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές παγκόσμιες δραστηριότητες των ΗΠΑ και των στενών συνεργατών τους, αποκαλύπτοντας ένα παγκόσμιο σύστημα κτηνωδίας, ασυδοσίας και διαφθοράς.

    Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν την έκδοση του, με 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους, συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία που επιφέρουν ποινή κάθειρξης 175 ετών.

    «Εξόντωση» της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας

    Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, είχε δηλώσει: «Ο κ. Ασάνζ έχει εκτεθεί σκόπιμα, για μια περίοδο αρκετών ετών, σε σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, που μπορούν να περιγραφούν ως ψυχολογικά βασανιστήρια. Στα 20 χρόνια ενασχόλησης μου με θύματα πολέμου, βίας και πολιτικής καταστολής δεν είδα ποτέ, μια ομάδα "δημοκρατικών" κρατών να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απομονώσουν, δαιμονολογήσουν και κακοποιήσουν ένα άτομο για μια μακροχρόνια περίοδο και με τόσο λίγο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το διεθνές δίκαιο. Η συλλογική καταδίωξη του Ασάνζ πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

    Ο στόχος των ΗΠΑ και των προθύμων, καθώς και διεθνών οργανώσεων και ΜΜΕ σε αργό ψυχολογικό και βιολογικό θάνατο του Ασάνζ, γίνεται παράδειγμα «εξόντωσης» της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Πολλές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξαν το αίτημα του για μη έκδοση στις ΗΠΑ.

    Τα Wikileaks αποκάλυψαν και τη καθοδήγηση της Αμερικάνικης πρεσβείας στο πολιτικό-οικονομικό και μιντιακό πλέγμα της Ελλάδας

    Εδώ και 14 χρόνια που ήλθαν στο φως και τα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αποκαλύφθηκε η άμεση σχέση της με συγκεκριμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Όπως μας υπενθύμισε και πρόσφατα ο Άρης Χατζηστεφάνου στην Εφημερίδα των Συντακτών, θα διαπιστώναμε ότι τα περισσότερα αιτήματα των Αμερικανών διπλωματών προς τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας έχουν γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ αυτών η κατάργηση του ασύλου και η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, αναγνώριση των (αμερικανικών) κολεγίων, αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των «Σωμάτων Ασφαλείας», με μοντέλο FBI, επιπλήξεις για τις αμυντικές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Η πρεσβεία επίσης εξήρε τις φιλοαμερικανικές παρουσιάσεις καναλιών, όπως του ΣΚΑΪ, τη διάχυση προς ΜΜΕ της γραμμής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε καίρια ζητήματα διεθνούς πολιτικής, ενώ διατηρούσε «συνδέσμους» σε σχολές δημοσιογραφίας και «τοποθετούσε πόρους» προκειμένου να κάμψει τον αντιαμερικανισμό στις επόμενες γενιές δημοσιογράφων. Δεκατέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα φαίνεται να έχει «πετύχει» όλους τους στόχους της αμερικανικής διπλωματίας…

    Διεθνής κινητοποίηση

    Σε όλο τον κόσμο μέχρι πρότινος είχαν δραστηριοποιηθεί εκατοντάδες κινήσεις πολιτών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και κοινωνικών επιστημόνων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του Ασάνζ.

    Επισημαίνονταν ταυτόχρονα, ότι κινδυνεύει και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, γιατί όπως ξέρουμε, τα περισσότερα συστημικά μέσα ενημέρωσης έχουν δομικούς λόγους να κρύβουν επιμελώς την αλήθεια από τους πολίτες ή να την παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη, καθώς έχουν στενούς δεσμούς με την εξουσία. Γι’ αυτό και δεν στηρίζουν ανθρώπους όπως ο Ασάνζ γιατί έχουν διαφορετική φιλοσοφία ως προς το πώς ασκείται η δημοσιογραφία. Για τον Ασάνζ, η δημοσιογραφία είναι ερευνητική και “βίαιη”, που σημαίνει εναντίον των θεσμών, αν χρειαστεί.

    Τέλος, θυμίζω ότι οι πάμπολλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα για την απελευθέρωση του Ασάνζ πραγματοποιήθηκαν από συλλογικότητες, ενώ από τα κόμματα υπήρξε εμφανή στήριξη από το ΜέΡΑ25.

    Να μη ξεχάσουμε ότι η εφημερίδα μας η «Εποχή» και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα οργάνωσαν μεγάλη εκδήλωση στις 24/1/2020, στο Θέατρο Καρέζη, με ομιλητές τους Χουάν Μπράνκο, δικηγόρο των Wikileaks-νομικό σύμβουλο του Ασάνζ, Mαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφο και Καρτιέρ Ζενεράλ ενεργό μέλος των Κίτρινων Γιλέκων.

    *Δημοσιεύτηκε στην εφ. «Η ΕΠΟΧΗ» 29/6/2024

  • Κάμπινγκ Κουρούτας: Η ΕΤΑΔ το άφησε ακαθάριστο - Άλλοι νόμοι για τους πολίτες, άλλοι για το δημόσιο
    Κάμπινγκ Κουρούτας: Η ΕΤΑΔ το άφησε ακαθάριστο - Άλλοι νόμοι για τους πολίτες, άλλοι για το δημόσιο

    Μια… ζούγκλα 25 στρεμμάτων στην καρδιά της Κουρούτας - Αγανάκτηση Δημάρχου Ήλιδας για την αδιαφορία της ΕΤΑΔ - Χριστοδουλόπουλος «Ακόμη περιμένουμε απάντηση για την παραχώρηση»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου - Φωτογραφίες: Κώστας Ανδρουτσόπουλος

    Τη στιγμή που ο Δήμος Ήλιδας μετρά τις πληγές του από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Παρασκευής και έχει ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, οι οδηγίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον καθαρισμό των οικοπέδων είναι σαφής με «τσουχτερά» πρόστιμα να περιμένουν τους αδιάφορους ιδιοκτήτες, στην «καρδιά» της Κουρούτας χτυπά η αδιαφορία της ΕΤΑΔ. Η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης του κάμπινγκ σε συνδυασμό με τον ακαθάριστο περιβάλλοντα χώρο δημιουργεί ένα τρομερό «κοκτέιλ» επικινδυνότητας μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου. Η Δημοτική Αρχή Ήλιδας έχει αιτηθεί να της παραχωρηθεί το κάμπινγκ της Κουρούτας για την αξιοποίησή του, αλλά η οριστική απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί, προκαλώντας την αγανάκτηση του Δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

    «Το Κάμπινγκ της Κουρούτας είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο και ένας από τους λόγους που θέλουμε να το πάρουμε είναι και για να το ευπρεπίσουμε. Να μην είναι πια αυτή η ζούγκλα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία αυτή τη στιγμή να μπούμε μέσα. Την ευθύνη για τον καθαρισμό του χώρου την έχει η ΕΤΑΔ. Ακόμη και τώρα πιέζουμε τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ για μια θετική απάντηση. Είχαν υποσχεθεί ότι θα μας το παραχωρήσουνε και ακόμη περιμένουμε», δηλώνει εμφανώς αγανακτισμένος για την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

    Η παραχώρηση του Κάμπινγκ στον Δήμο Ήλιδας ήταν μια διαδικασία που είχε κινήσει ο κ. Χριστοδουλόπουλος, απότ ην πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του. Ο χώρος ανήκει στην ΕΤΑΔ και παρά το γεγονός ότι έχει ήδη γίνει διαγωνισμός για παραχώρηση σε ιδιώτη και έχει αναδειχθεί πλειοδότης, ωστόσο μια σειρά προβλημάτων έχουν καθυστερήσει την υπογραφή της σύμβασης. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ήλιδας, ζητά εδώ και καιρό την προσωρινή παραχώρηση για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. «Αν μας το παραχωρήσουν άμεσα, μέχρι το τέλος του μήνα, στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε το κάμπινγκ. Αν όμως αργήσει η απόφαση, εκτιμώ ότι δεν θα έχει νόημα η λειτουργία του, παρά μόνο ο καθαρισμό και ευπρεπισμός του» συνεχίζει ο Δήμαρχος Ήλιδας.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας έχει απαιτήσει τον καθαρισμό του χώρου με έγγραφό του στην ΕΤΑΔ και έχει ενημερώσει τον Εισαγγελέα για την κατάσταση που επικρατεί. «Έχουμε στείλει έγγραφα στην ΕΤΑΔ να το καθαρίσουν και φυσικά είναι ενήμερος ο Εισαγγελέας. Αυτή η εικόνα βρίσκεται στο κέντρο της Κουρούτας. Δεν μιλάμε για ένα εγκαταλελειμμένο σημείο στην άκρη της περιοχής. Είναι σε κεντρικότατο σημείο, ο κόσμος κάνει μπάνιο ακριβώς από το κάτω, ενώ υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιο παιδί στην παιδική χαρά που υπάρχει μέσα.

    Τη στιγμή που το κράτος μιλάει για καθαρισμό οικοπέδων και επιβάλλει πρόστιμα, δεν καθαρίζει την δική του περιουσία…».

    Ακαθάριστος χώρος και από τον ΟΣΕ

    Ανάλογη εικόνα, μας λέει ο κ. Χριστοδουλόπουλος ότι υπάρχει και στην πόλη της Αμαλιάδας σε χώρο ιδιοκτησίας ΟΣΕ, τριών χιλιομέτρων, για την κατάσταση του οποίου επίσης έχει ενημερωθεί με έγγραφα ο εισαγγελέας. «Δεν μπορεί να μιλάει ο ΟΣΕ όταν έχει τρία χιλιόμετρα ακαθάριστα στην Αμαλιάδα, με πλάτος 20 μέτρων και το χορτάρι έχει ξεπεράσει τα τρία μέτρα και αν πιάσει μια φωτιά θα καεί ολόκληρη συνοικία. Δεν μπορεί να μιλάει η ΕΤΑΔ όταν έχει 25 στρέμματα ζούγκλα!»

    Kamping 2

    Kamping 3

    Kamping 4

    Kamping 5

    Kamping 6

    Kamping 7

    Kamping 8

    Kamping 9

    Kamping 10

    Kamping 11

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: «Πράσινο φως» για την παραχώρηση του Κουνουπελίου και των Αλυκών Λεχαινών από την ΕΤΑΔ
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: «Πράσινο φως» για την παραχώρηση του Κουνουπελίου και των Αλυκών Λεχαινών από την ΕΤΑΔ

    Η παραχώρηση του Κουνουπελίου και των Αλυκών Λεχαινών από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Δήμαρχος Γιάννης Λέντζας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Διονύσης Κεκάτος με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου.

    Παρόντες επίσης στην συνάντηση ήταν η Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΕΤΑΔ Χριστίνα Κυριακοπούλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ Κώστας Τριάντης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της «διαΝΕΟσις» Διονύσης Νικολάου.

    Η στήριξη τόσο του ΟΦΥΠΕΚΑ, όσο και της «διαΝΕΟσις», στο δίκαιο αίτημα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να λάβουν «πράσινο φως» τόσο η παραχώρηση, όσο και οι προτεινόμενες ήπιες παρεμβάσεις.

    Πλέον, όπως συμφωνήθηκε, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα συνεργαστούν εντατικά με τις υπηρεσίες της ΕΤΑΔ ώστε να επιλυθούν όποια τεχνικά ζητήματα και να οριστικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραχώρησης. Στη συνέχεια η ΕΤΑΔ θα παραχωρήσει με μακροχρόνια μίσθωση τις εκτάσεις προς τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα: Ξεκίνησε η λειτουργία τους - Ο Δήμαρχος Ζαχάρως υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες
    Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα: Ξεκίνησε η λειτουργία τους - Ο Δήμαρχος Ζαχάρως υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες

    Άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα, το προηγούμενο Σάββατο, εγκαινιάζοντας την φετινή ιαματική περίοδο, που ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου, με την ελπίδα και την εκτίμηση ότι θα είναι μια καλή και με αυξημένη επισκεψιμότητα σεζόν.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος, με τους συνεργάτες του και τον διευθυντή των εγκαταστάσεων Δημήτρη Κάνιστρα υποδέχτηκαν τους πρώτους επισκέπτες που έσπευσαν να ξεκινήσουν τα ιαματικά τους μπάνια.

    «Η λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα για το 2024 μόλις εκκίνησε. Με χαρά υποδεχτήκαμε τους πρώτους λουόμενους. Τα λουτρά ανοίγουν τις πόρτες τους σε κάθε επισκέπτη που επιθυμεί να απολαύσει τις θεραπευτικές κι ευεργετικές ιδιότητες του νερού της περιοχής μας, οι οποίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα» δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος στην πρώτη ημέρα έναρξης λειτουργίας των λουτρών, και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, αποτελώντας πόλο έλξης των επισκεπτών. Ως Δημοτική Αρχή Ζαχάρως, εκφράζουμε την ευχαρίστησή μας με το γεγονός αυτό, καθώς και με τη συνεργασία μας με την ΕΤΑΔ, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του Καϊάφα. Προσδοκούμε την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και τη μεγιστοποίηση του χρονικού διαστήματος λειτουργίας των λουτρών».

    Loutra Kaiaf 2

    Loutra Kaiaf 3

  • Μάκης Μπαλαούρας: Να γιατί στηρίζω τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
    Μάκης Μπαλαούρας: Να γιατί στηρίζω τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Είμαστε-είμαι υπερήφανοι που φτιάξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που κολύμπησε μέσα στα κινήματα, που πάλεψε και έγινε κυβέρνηση, που παρά τα λάθη, τις ανεπάρκειες, κράτησε ζεστή ματιά για τους φτωχούς, τους μη έχοντες φωνή, τους νέους, τη κοινωνία όρθια σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με κύρος στις διεθνείς σχέσεις. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν υπάρχει πιά. Έχει υποστεί βαθιά-συντηρητική- μετάλλαξη, σε όλα…

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πολιτικές της «κατρακυλά στου Κακού τη σκάλα». Η Ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της..

    Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προβάλει σαφή πολιτική πρόταση, αντιπαραθετική -επί της ουσίας- με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς, όχι πολιτική του life-style ή του –ψευδεπίγραφου- αμερικάνικου ονείρου, που αποπροσανατολίζει, ευνουχίζει και αποπολιτικοποιεί τον κόσμο!

    Για να κρατήσουμε την ελπίδα και να κάνουμε εφικτό το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας στηρίζω ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

    Μάκης Μπαλαούρας, πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο