Η ανησυχία και ο φόβος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής Δυτικής Ελλάδας μεγαλώνουν καθημερινά, μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ιδιαίτερα στην Πάτρα, αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις, σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη εποχική γρίπη.
Η ανησυχία δεν ενισχύεται μόνο από τα αυξανόμενα νούμερα των κρουσμάτων (47 την προηγούμενη βδομάδα στην Πάτρα), αλλά κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (725.000 κάτοικοι) υπάρχουν 44 κλίνες ΜΕΘ, απ’ τις οποίες οι 16 είναι για COVID.
Οι κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά εκτός COVID είναι πιασμένες, σπάνια υπάρχει κενή θέση. Στο μοναδικό νοσοκομείο παίδων στη Δυτική Ελλάδα, στο «Καραμανδάνειο» δεν έχει καθόλου ΜΕΘ για παιδιά και νεογνά.
Σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, δεν υπάρχει καμία ΜΕΘ για COVID.
Στο νοσοκομείο Αργοστολίου, υπάρχουν 5 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.
Στις ΜΕΘ για COVID στην Πάτρα στέλνονται και όλα τα βαριά περιστατικά της περιοχής και της υπόλοιπης Πελοποννήσου.
Οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον για συνθήκες πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και μέσα, είναι τεράστιες σ’ όλη την περιοχή.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Συνεπικουρούμενη από τ’ άλλα αστικά κόμματα δεν εφάρμοσε ούτε το στοιχειώδες μέτρο ελέγχου - με τα διαγνωστικά τεστ - όσων εισέρχονται στη χώρα, κάνοντας τα χατίρια στις μεγάλες εταιρείες του τουρισμού και των μεταφορών, αντί ν’ αξιοποιήσει τον κερδισμένο χρόνο, από τις θυσίες του λαού, για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, από ένα αναμενόμενο δεύτερο κύμα στις συνθήκες του χειμώνα και από τον κίνδυνο αδυναμίας κάλυψης οξυμένων αναγκών για άλλες σοβαρές ασθένειες.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της ΝΔ, αποκρύπτουν το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών και προσωπικού, μεταθέτοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους των νοσοκομείων αλλά και στην «ατομική ευθύνη», ελαχιστοποιώντας την κρατική ευθύνη.
Το δημόσιο σύστημα υγείας αποδείχτηκε απροετοίμαστο για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, γιατί και πριν δεν ήταν οργανωμένο να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.
Η ανεπάρκεια είναι διαχρονική, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, που θεωρεί τη λαϊκή υγεία ¨κόστος¨ και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης. Γι’ αυτό καταργήθηκαν 10.000 κρεβάτια πανελλαδικά, έκλεισαν νοσοκομεία όπως το ¨νοσημάτων θώρακος¨ στην Πάτρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιορίστηκε δραστικά ο αριθμός των υγειονομικών, ο εξοπλισμός εξακολούθησε να είναι μικρός και απαρχαιωμένος και οι κλίνες ΜΕΘ να καλύπτουν μόλις το 1/3 των αναγκών. Γι’ αυτό αντί να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα, αυξάνουν την πελατεία και τα κέρδη του.
Βαρύτατη ευθύνη, αντικειμενικά, φέρουν και οι ειδικοί, εκείνοι, επιστήμονες, της Περιοχής μας, οι οποίοι αρκούνται σε επιστημονικές επισημάνσεις, όμως δε λένε κουβέντα για την τραγική κατάσταση και τις κυβερνητικές ευθύνες.
Ο ΕΝΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
Η δικαιολογημένη ανησυχία του λαού πρέπει τώρα να μετατραπεί σε αγώνα και διεκδίκηση! Με οργάνωση της πάλης που θα διεκδικεί τώρα, άμεσα:
• Να προσληφθούν μαζικά υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών. Ν’ ανοίξουν νέα κρεβάτια στις δημόσιες ΜΕΘ.
Να λειτουργήσουν ΜΕΘ για covid σ’ όλους τους νομούς και να επανδρωθούν τα υπάρχοντα.
• Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην υγεία, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.ά).
• Ν’ ανοίξουν όλες οι μονάδες που έκλεισαν, με πλήρες και μόνιμο προσωπικό και ανάλογες υποδομές λειτουργίας. Να επαναλειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα, που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες, όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να είναι το νοσοκομείο Κέντρο Αναφοράς για όσο διαρκέσει το κύμα πανδημίας.
• Να γίνει το Καραμανδάνειο ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας, με κτιριακή αναβάθμιση, με αναπλήρωση προσωπικού, με σύγχρονη ΜΕΘ παίδων και νεογνών και παιδοψυχιατρική κλινική, με εξειδικευμένο προσωπικό.
• Δημιουργία σύγχρονου ογκολογικού νοσοκομείου στην Πάτρα (στο κτήριο του πρώην 409). Για μεγαλύτερη ασφάλεια και φροντίδα των ογκολογικών ασθενών (πχ κίνδυνος λοιμώξεων από άλλα νοσήματα), χωρίς αναμονή για την θεραπεία τους, χωρίς θεραπείες στους διαδρόμους.
• Να επιταχθούν εργαστήρια, κρεβάτια αλλά και ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα Υγείας και να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό.
• Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα.
• Δωρεάν χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και για τον πνευμονιόκοκκο.
• Κατεπείγουσες προσλήψεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ν’ αυξηθούν τα δρομολόγια. Μείωση στην πληρότητα πλοίων και αεροπλάνων με παράλληλη μείωση της τιμής του εισιτηρίου.
• Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Όχι πάνω από 15 μαθητές. Παρουσία νοσηλευτών σ’ όλα τα σχολεία και γιατρού σε ομάδες σχολείων και στα πολυπληθή. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και μόνιμων καθαριστριών για να είναι τα σχολεία καθαρά.
Η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα πιο οργανωμένα, πιο μαζικά, έχοντας την προοπτική του ¨αύριο¨.
Με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και στην υγεία.
Υπάρχει άλλος δρόμος που φωτίζεται απ’ αυτά που ζούμε.
Σ’ αυτό το δρόμο με τους κομμουνιστές σε κάθε μονάδα υγείας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, οργανωνόμαστε και διεκδικούμε.
(Δελτίο Τύπου)