Στην εκδήλωση «Η Ψηφιακή Δίδυμη Γη: Ένα εργαλείο δεδομένων, αποδείξεων και προβλέψεων» ομιλήτρια η Δρ. Αυγερινόπουλου
Στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι θεσμοί, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών από την ανάπτυξη μιας «Ψηφιακής Δίδυμης Γης» (Digital Twin Earth) αναφέρθηκε η Δρ. Διονύσια - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη διαδικτυακή εκδήλωση «Η Ψηφιακή Δίδυμη Γη: Ένα εργαλείο δεδομένων, αποδείξεων και προβλέψεων» (“A digital twin earth: Data, evidence and foresight tool”) που μετείχε με την ιδιότητά της ως μια από τους «Νέους Ευρωπαίους Ηγέτες».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους «Φίλους της Ευρώπης» (Friends of Europe) για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει μια «Ψηφιακή Δίδυμη Γη», βασιζόμενη στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ, το Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης, τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το «Ορίζοντας Ευρώπη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή υψηλού επιπέδου θεσμικών εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων, ο κ. Josef Aschbacher, Διευθυντής Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και ο κ. Laurent Bontoux, Μέλος του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič.
Κατά τη διάρκεια της ζωντανής και διαδραστικής συζήτησης, η Δρ. Αυγερινόπουλου τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω κατανόηση των φυσικών διεργασιών του πλανήτη μας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών δορυφορικών δεδομένων με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η βαθύτερη αυτή κατανόηση θα μπορούσε να συμβάλει στην απανθρακοποίηση, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την προστασία των ωκεανών μέσω λήψης ορθότερων και πληρέστερων πολιτικών αποφάσεων. Το «Digital Twin Earth» θα μπορούσε, δηλαδή, να χρησιμεύσει ως ζωτικό εργαλείο παροχής λύσεων σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, όπως την επισιτιστική ασφάλεια, την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια και επάρκεια των υδάτινων πόρων, αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων (smart cities). Ομοίως, η ανάπτυξη του εργαλείου αυτού δύναται να ωφελήσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω των ποιοτικότερων πηγών πληροφοριών και κατά συνέπεια την καλύτερη διαχείριση των επιχειρήσεων τους και δη των εταιρειών τεχνολογίας για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Όσον αφορά την κοινωνία των πολιτών, η επιστήμη θα εξελιχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ασύγκριτες πληροφορίες που θα παράγονται (metadata) και αντιστοίχως θα βελτιωθεί και το εκπαιδευτικό υλικό. Επί της ουσίας, όλοι συνολικά θα επωφεληθούν.
Ερωτηθείσα για το αν υπάρχουν μελέτες πρόβλεψης (foresight reports) που να υποστηρίζουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις και τη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στο Τμήμα Μελετών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο εκπονεί μελέτες, διαχειριζόμενο την γνώση και αξιοποιώντας την επιστήμη ως εργαλείο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στη δημιουργία δικαίου (knowledge management tools). Η διάρθρωση αυτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου απέσπασε τα συγχαρητήρια του συντονιστή της εκδήλωσης, καθώς βρίσκεται στην πρωτοπορία. Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, σημείωσε δε ότι κύρια δράση του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία γέφυρας διαλόγου μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των νομικών εμπειρογνωμόνων, των κυβερνήσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας.
H Δρ. Αυγερινοπούλου κατέληξε ότι: «Η «Ψηφιακή Δίδυμη Γη »είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της εποχής μας. Αξίζει την συνεργασία και την υποστήριξη όλων των κοινωνικών τμημάτων».
Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.friendsofeurope.org/events/a-digital-twin-earth-data-evidence-and-foresight-tool/
(Δελτίο Τύπου)