Πολιτικά

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η προμήθεια των Rafale

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η προμήθεια των Rafale

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από τη Γαλλία.

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο αφορά σε 3 σχέδια συμβάσεων για την απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale, την υποστήριξη τους και το νέο οπλισμό τους

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Εμβληματικό το εγχείρημα του επανεξοπλισμού

«Το πρώτο Rafale σε μικρό διάστημα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα και αυτά τα αεροσκάφη που ονομάζονται ως "οι ριπές ανέμου", με ελληνικά διακριτικά στα φτερά της, Έλληνες πιλότους στο χειριστήριο τους, θα είναι στη χώρα μας και θα σκεπάσουν ακόμα πληρέστερα, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τα φτερά και τα όπλα τους» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ως «εμβληματικό» αυτό το εγχείρημα επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρείται με αυτή την προμήθεια, καθώς είναι το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα μετά από πολλά χρόνια που ενισχύει καταλυτικά την αποτρεπτική μας δύναμη, και σημειώνοντας πως «η ισχύς μιας χώρας, δεν είναι άλλη από την ισχύ των όπλων της και η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού των στελεχών της».

Κάλεσε δε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να συμβάλλουν με τη θετική τους στάση στην υπερψήφιση του σχεδίου «εκπέμποντας ένα ισχυρό σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πιο ισχυρές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Απαντώντας σε επιφυλάξεις που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ανέφερε πως είναι στην εκδοχή που αποκτούνται πολύ πρόσφατα κάτι που τα καθιστά σαν καινούρια. «Τα αεροσκάφη αυτά με τα ειδικά τους χαρακτηριστικά και τα όπλα που φέρουν δημιουργούν συνθήκες υπεροχής τόσο στο πεδίο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο συνολικό ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδος- Τουρκίας».

Για την επιλογή των μεταχειρισμένων αεροσκαφών ο υπουργός είπε πως η γαλλική πλευρά προχώρησε σε προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από εμάς. Εξήγησε πως για λόγους ταχύτητας δεν υπήρξε δημόσια πρόσκληση για αυτή την προμήθεια λόγω της ανάγκης από την κρίση που προκάλεσε στην περιοχή η Τουρκία. Όμως, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό θα ελεγχθεί προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να διασφαλιστεί μέσω μιας δικαστικής Αρχής το τεκμήριο της νομιμότητας και της Διαφάνειας σημείωσε.

Τέλος, συμφώνησε με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., κυρίως για την 6μηνη ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πορεία υλοποίησης της σύμβασης.

Κατρούγκαλος: Μην εκλάβετε τη στάση μας ως λευκή επιταγή

«Υπερψηφίζουμε, για λόγους πατριωτικής ευθύνης, τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου. Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις ευθύνες σας για το διπλό κενό στρατηγικής στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Και θα συνεχίσουμε να σας καλούμε να καλύψετε το κενό αυτό και να διαμορφώσετε, επιτέλους, εθνική στρατηγική και εθνικό μέτωπο, ξεκινώντας από την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος: «Υφίσταται μία αδιάσπαστη ενότητα των στρατηγικών και τακτικών επιλογών στην Εθνική Άμυνα στην Εξωτερική Πολιτική. Και το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης της ΝΔ έχει ήδη συνέπειες και στα δύο πεδία. Η αποτυχία του Κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει ισχυρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συμπληρώνει την αδυναμία του, την δική του προσωπική πολιτική ανικανότητα, όχι των ενόπλων δυνάμεων μας, να αποτρέψει την πρωτοφανή παραβίαση επί μήνες των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας μας».

«Το κενό στρατηγικής χαρακτηρίζει, δυστυχώς, και τον προγραμματισμό στην άμυνα. Φανερώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο με το πρωτοφανές κομφούζιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το οποίο καταγγέλθηκε κατά την διαδικασία στις επιτροπές, όχι μόνον από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αλλά και την κυρία Μπακογιάννη, ως προς τη σώρευση των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων που κληθήκαμε να ψηφίσουμε σε πέντε ημέρες», παρατήρησε.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι η πολιτική της χαρακτηρίζεται «από αντεστραμμένη προτεραιοποίηση, αντιφάσεις στον προγραμματισμό, εξασθένιση και των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με αδικαιολόγητες παλινωδίες, όπως στην περίπτωση της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών».

«Αναιρείτε συνεχώς ακόμη και τις δικές σας εξαγγελίες και αναγγέλλετε αδικαιολόγητα υπέρογκες δαπάνες, όπως η σκανδαλώδης συμφωνία ύψους 1,2 δις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα την οποία εμείς διαπραγματευόμαστε με τα μισά χρήματα» είπε και εξήγησε: «Για το λόγο αυτό μας αναγκάσατε να ψηφίσουμε παρών στις σχετικές δαπάνες τους προϋπολογισμού».

Τέλος, αιτιολογώντας τη στάση του κόμματος εξήγησε: «Τα Ραφάλ είναι χρήσιμα για την ελληνική άμυνα. Συμβάλλουν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου, μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες κενού προμηθειών. Δεν αποτελούν υπερθεματισμό σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς, αλλά μεταξύ της 4ης και της 5ης, πολύ οικονομικότερα από τα F-35. Θυμίζω ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 100 παρόμοια αεροσκάφη, συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής τους και αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αμερικανικές κυρώσεις θα είχε ήδη παραλάβει την πρώτη μοίρα από οκτώ από αυτά. Δεν επιδιώκουμε συνεπώς την υπεροπλία αλλά την ισορροπία δυνάμεων με την προμήθεια αυτή».

Κουτσούμπας: Εξοπλισμοί πρωτίστως για το ΝΑΤΟ και όχι για την υπεράσπιση των συνόρων

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο και την έντονη ανησυχία σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Είπε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα υψηλών προσδοκιών γύρω από την προμήθεια «Rafale» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να αποκτήσει Rafale, αλλά δεν μπόρεσε, σε ένα χρόνο πανδημίας, να αποκτήσει περισσότερα μέσα μεταφοράς, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και άλλα πολλά, που τόσο τα έχει ανάγκη ο λαός μας για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του».

Είπε ότι κατά τη γνώμη του ΚΚΕ «η συζήτηση δεν είναι εξοπλισμός ή όχι. Η συζήτηση για εμάς είναι τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και για ποιες ανάγκες. Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε για τα εξοπλιστικά και με αυτό το κριτήριο καταψηφίζουμε».

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για εξοπλιστικά αν δεν ληφθούν υπόψη οι νέοι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ - στο οποίο ανήκουν η Ελλάδα και η Τουρκία - για επέκταση της δράσης του σε όλη την υδρόγειο, καθώς και το ενδιαφέρον του για εξοπλισμό «σαν αστακό» της νοτιοανατολικής πτέρυγάς του.

Ακόμα είπε ότι η πείρα αποδεικνύει πως αυτοί οι εξοπλισμοί «συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι ο λογαριασμός για την τεράστια στρατιωτική ισχύ του ΝΑΤΟ «στέλνεται στους λαούς και στον ελληνικό λαό».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό στοιχείο που εναγωνίως και με κάθε θυσία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρύψει απ' το λαό. Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα ενταχθούν και τα φρεσκοαγορασμένα Rafale» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση απέτυχε στη «διπλωματία των εξοπλισμών

«Από το 2005 όλα τα κόμματα -και η ΝΔ- δεν κάνατε τίποτα για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να υπάρχει αδυναμία των πτητικών μέσων. Σας το λέγαμε από το 2009 και ο τότε υπουργός της ΝΔ έλεγε ότι όλα πάνε καλά. Και το 2010 πάλι το ίδιο μας λέγατε», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ελάχιστα ο ΣΥΡΙΖΑ χρεωκοπήσατε την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ. Και τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να τις ιδιωτικοποιήσει αυτές τις εταιρείες. Αλλά είναι δυνατόν να γίνει ιδιωτικοποίηση μιας εταιρείας με προπαραγγελίες οχημάτων; Ενώ πωλείτε την ΕΛΒΟ ετοιμάζεστε να κάνετε μια παραγγελία 15.000 οχημάτων στον αγοραστή. Γιατί; Δεν μπορεί αυτό να το αναλάβει το κράτος;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας των Rafale σημείωσε πως ήταν πρόταση της Ελληνικής Λύσης.

«Στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα πρέπει να υπάρχει η διπλωματία των εξοπλισμών. Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση απέτυχε», είπε.

Τασούλας: Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πολύ πιο ήσυχες και δικαιωμένες», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που τόνισε ότι η αύξηση των πόρων για την εθνική άμυνα και οι πιο γρήγορες διαδικασίες για τις αναγκαίες προμήθειες, είναι τομή που ενισχύει την εθνική κυριαρχία, δείχνει στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι η Πολιτεία, το Κοινοβούλιο, στο μέγιστο σύνολο του, αντιλαμβάνεται εμπράκτως τη φροντίδας προς αυτές.

«Ζούμε, κατά τη γνώμη μου, μοναδικές στιγμές, τολμώ να πω ιστορικές στιγμές, ως προς την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, άρα ως προς την ενίσχυση της ησυχίας, της δυνατότητας προόδου, της δυνατότητας προκοπής, της δυνατότητας ειρήνης, χάρη στις γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες που ακολουθήσατε, και χάρη στη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία αγκαλιάζει αυτή την πρωτοβουλία το ελληνικό κοινοβούλιο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τα κόμματα τους βουλευτές.

«Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία. Γιατί μια χώρα η οποία διαφυλάσσει την κυριαρχία της, μπορεί να ασχοληθεί με την προκοπή, την υγεία, τη μόρφωση, με τις συντάξεις της, μπορεί να ασχοληθεί με όλα εκείνα τα ειρηνικά έργα στα οποία κάθε κοινωνία, ονειρεύεται να σημειώνει πρόοδο», είπε ο κ. Τασούλας.

Πηγή: Εfsyn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/ΕPA/PHILIPPE LOPEZ / POOL MAXPPP OUΤ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup