Θριαμβολογίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, «προσχωρείτε σε μια στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που είχατε πολεμήσει», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας
H Ελλάδα αποφάσισε σήμερα να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το δίκαιο της θάλασσας και η σύμβαση του Montego Bay, για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους.
To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», έλαβε 284 ψήφους "υπέρ", 16 ψήφους "παρών" και καμία ψήφο "κατά". Εξασφάλισε δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, που το Σύνταγμα επιτάσσει στην περίπτωση μεταβολής στα όρια της επικράτειας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε υπέρ της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο πέλαγος τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. "Παρών" ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το νομοσχέδιο και ιστορική την σημερινή ημέρα διότι η Βουλή αποφασίζει την αύξηση, με ειρηνικά μέσα, της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και γιατί, για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της. Εμφατικά εξάλλου επισημαίνει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι η βάση για τη διεύρυνση του κλίματος εθνικής ομοψυχίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ζητούν αυτό να είναι το πρώτο βήμα μιας συνολικότερης πορείας για την πλήρη άσκηση αυτού του δικαιώματος παντού στην ελληνική επικράτεια, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό δικαίωμα και οπουδήποτε. Όμως, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει, απάντησε η κυβέρνηση
Το άρθρο 4, υπερψηφίστηκε μεν αλλά δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία αντίστοιχη με την αρχή του νομοσχεδίου. Στην ψηφοφορία το άρθρο 4 έλαβε 180 ψήφους "υπέρ", 119 ψήφους "κατά" και 1 "παρών". Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στην απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει σε αλιευτικά σκάφη χωρών της ΕΕ να αλιεύουν μέσα στα χωρικά της ύδατα που πλέον γίνονται 12 ναυτικά μίλια. Το ζήτημα αυτό θα εξειδικευτεί στο εσωτερικό δίκαιο, με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν λοιπόν ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων και να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας.
«Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σκωπτικά, ξεκινώντας την παρέμβασή του, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προς δυσμάς, και σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πολεμήσατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση», παραθέτοντας και σχετικές δηλώσεις σημερινών υπουργών της ΝΔ.
«Η “προδοτική” Συμφωνία των Πρεσπών έγινε επωφελής και απαιτείτε την πλήρη τήρησή της από τη Β. Μακεδονία», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισήμανε ότι «οι σαρκασμοί και οι καταγγελίες για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο μετατράπηκαν τώρα σε υλοποίηση και θερμά χειροκροτήματα». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σοβαρότητα το να μη φέρνετε στη Βουλή την κύρωση των μνημονίων με τη Β. Μακεδονία;»
Χωρίς σαφή στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξορκίζει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Κατά την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων το σημαντικό είναι η προοπτική λήψης τους κι όχι η λήψη. Και την ίδια στιγμή, είπε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο ενώ πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο που αυτές ληφθούν, θα βλάψουν πρωτίστως τον τουρκικό λαό.
mitsot-20j21.png
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει για το γεγονός ότι αυτό ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, οι αναφορές του περιορίστηκαν στην κυβέρνηση του: “Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο", συνέχισε. «Έγινε εξαιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: : “Πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης” (διαβάστε αναλυτικά)
Άδειασε μεγαλοπρεπώς τα στελέχη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κόλπους της ΝΔ, προχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιχειρώντας να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, και στις επισημάνσεις του σχετικά με τα όσα έλεγαν τα στελέχη της ΝΔ όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε το νομοσχέδιο για την αιγιαλίτιδα ζώνη του Ιονίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως ο ίδιος δεν είχε υιοθετήσει τις συγκεκριμένες απόψεις!
"Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά", δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την απάντησή του στους πολιτικούς αρχηγούς, επιχείρησε να κάνει μια πλήρως ανιστόρητη σύγκριση, λέγοντας πως η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο προσομοιάζει με το κίνημα των πλατειών κι όχι με την απόπειρα εισβολής των “μακεδονομάχων”, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας. "Είχα πει ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε με τις Πρέσπες αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε και αυτό πράττουμε. Εμένα κ. Τσίπρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο μου θύμισαν το 2011 και όχι το 2018, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με διχασμό, με απειλές για κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος".
Δευτερολογία Αλέξη Τσίπρα: Μνημείο ανευθυνότητας το “άδειασμα” των στελεχών της ΝΔ από τον Κυρ. Μητσοτάκη
Τις αντιφάσεις του πρωθυπουργού προ και μετά των εκλογών στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη προμηνύει ότι δεν θα δυσκολευτεί να “αδειάσει” και τους υπουργούς του, προσθέτοντας πως αυτό δεν συνιστά υπεύθυνη στάση.
“Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα "εγώ δεν το είπα". Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει "εγώ δεν το είχα πει". Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά την προεργασία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: “Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος, προβλέπει ότι η διεύρυνση των ορίων της επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που πρέπει να ψηφιστεί με 151 βουλευτές. Επίσης ότι κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει από υπουργικό συμβούλιο και μετά να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να ετοιμάσει τον νόμο. Του ζήτησα μάλιστα να πάει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η απάντηση που έδωσε τότε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν "Μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο"”.
Συμπερασματικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε: Τέτοιες μείζονες πρωτοβουλίες προϋποθέτουν και ένα κλίμα εθνική συνεννόησης. Αυτό το κλίμα ως αντιπολίτευση εσείς δεν το δώσατε. Όταν εσείς έπρεπε να παράσχετε αυτή την συναίνεση, εσείς αντίθετα βγαίνατε με δηλώσεις "μην τολμήσετε να δεσμεύσετε την χώρα". Και επιπλέον υπήρχαν και άρθρα του κ. Βενιζέλου που δημιουργούσαν ένα κλίμα τοξικό. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε, και σήμερα μας λέτε ότι δεν το έκανα εγώ αλλά τα στελέχη μου... Εμείς είχαμε επιλέξει να το κάνουμε σε μία χρονικότητα έξω από το προεκλογικό κλίμα των ευρωεκλογών”.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο και τους συσχετισμούς με τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ: “Υπήρχε τότε οργανωμένο σχέδιο, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εισόδου στο Κοινοβούλιο για να κρεμάσουν τους προδότες που υπέγραφαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Το κοινό σημείο ανάμεσα σε αυτά που συνέβησαν έξω από την ελληνική Βουλή και σε αυτά που συνέβησαν στο Καπιτώλιο είναι ότι ακροδεξιοί ήταν και εκεί και εδώ... Όσο για το κοινό σημείο της πάνω πλατείας του 2011 (στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός) με τα επεισόδια του 2018 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, το κόμμα σας ήταν στις διαδηλώσεις. Το κόμμα σας με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά (και δεν αναφέρομαι στα Ζάππεια που ήταν πολιτική θέση), είχε την στάση της στήριξης εκείνων των συλλαλητηρίων. Εκτός αν για όλα ισχύει ότι "δεν τα είπα εγώ, τα είπαν τα στελέχη μου"”.
Πηγή: Left.gr