Πολιτικά

Πελώνη: Η Ελλάδα είναι αστική Δημοκρατία, δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία, ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία

Πελώνη: Η Ελλάδα είναι αστική Δημοκρατία, δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία, ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία

«Πέρασε ένας χρόνος από τότε που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Υποστήκαμε στο διάστημα αυτό όπως ολόκληρος ο κόσμος, μεγάλη ταλαιπωρία», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Περιορίσαμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητά μας. Προσαρμόσαμε την καθημερινότητά μας και αναγκαστήκαμε πολλές φορές να είμαστε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και τις δουλειές μας. Θρηνούμε την απώλεια συμπολιτών μας. Τα καταφέραμε όμως όπως καταγράφεται στους ευρωπαϊκούς χάρτες και αναγνωρίζεται διεθνώς καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε.

Όπως συμπλήρωσε η κ. Πελώνη «από την πρώτη στιγμή προτάξαμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας γιατί νοιαζόμαστε για τον άνθρωπο δίπλα μας και γιατί χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε παραγωγή ούτε κατανάλωση ούτε υπηρεσίες».

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων που φτάνουν τα 30 δισ.

Και η κυβερνητική εκπρόσωπος, συνεχίζοντας την ενημέρωση, υπογράμμισε πως: «θέσαμε ξεκάθαρους υγειονομικούς άξονες για την αντιμετώπιση του «αόρατου εχθρού» και ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

-Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

-Αναβαθμίσαμε το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

-Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 565 σε 1.360.

-Ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος προσλαμβάνοντας κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα μονιμοποιηθούν».

Πρόσθεσε επίσης ότι «στο ίδιο αυτό διάστημα, η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που ήδη φτάνουν συνολικά τα 30 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 5,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021). Αφορούν ανάμεσα στα άλλα:

-Την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

-Την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

-Την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

-Τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

-Την κάλυψη του ενοικίου (ενός μέρους αρχικά και του συνόλου τώρα) των πληττόμενων επιχειρήσεων.

-Την κάλυψη μέρους του ενοικίου πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, καθώς και της φοιτητικής κατοικίας των παιδιών τους.

-Την παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας».

Ακόμη, όπως είπε: «Στο ίδιο αυτό το διάστημα, η κυβερνητική πολιτική πέτυχε άλματα στην ψηφιακή ανάπτυξη, την τηλε-εργασία και την τηλε-εκπαίδευση. Κατάφερε -όπως τονίζει ο πρωθυπουργός- να μετατρέψει την κρίση σε επιταχυντή προόδου: Στην ψηφιοποίηση του κράτους υπέρ του πολίτη. Στον προσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας στα ζητούμενα της συγκυρίας. Στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας. Στη γόνιμη συστράτευση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Ενισχύσαμε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας γεγονός που απεικονίζεται τόσο στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο, όσο και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση και την πορεία των εμβολιασμών η Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε: «Ένα χρόνο από τότε, ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καταγράφει νέα έξαρση εξαιτίας του καιρού και των μεταλλάξεων που έφτασαν στη χώρα μας. Την περασμένη εβδομάδα, η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Τα νέα κρούσματα κυμάνθηκαν στα 1.500 ανά ημέρα και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη, πίεση ιδίως στην Αττική, όπου ανοίγουν νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.

Έτσι ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων παραμένουν έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν έως τώρα, ενώ προστίθενται και νέες. Έως την ίδια μέρα παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν στο επίπεδο αυτό».

Όπως τόνισε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου με ασφάλεια και να βγούμε από την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα.

Προχωρούμε για το σκοπό αυτό με αυξανόμενους ρυθμούς -ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας- στους εμβολιασμούς και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων μόλις 0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η κ. Πελώνη στην πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που όπως είπε «βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών» και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, Στην ίδια κατεύθυνση η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι».

Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία, δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία, ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Είπε: «Είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει».

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη, «ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Και κλείνοντας η κ. Πελώνη τόνισε: «Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία».

Εντός της εβδομάδας θα σπάσουμε το φράγμα του 1 εκατ. εμβολιασμών

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μετά από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία αξιολογούνται βήμα βήμα, κάθε εβδομάδα, από την επιτροπή που κάνει τις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι επιβαρυμένη, ειδικά στην Αττική, και πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου είναι προτεραιότητα. «Όσο πιο πιστά εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο παράτασης το lockdown είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, σημειώνοντας πως όσο πιο γρήγορα έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πως χωρίς αυτά τα μέτρα θα είχαμε περισσότερους θανάτους και κρούσματα. «Αναζητούνται έξυπνες λύσεις όταν και εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο», συνέχισε και σε ερώτηση αν θα ανοίξουν πρώτα τα εμπορικά καταστήματα ή τα σχολεία, απάντησε πως «ελπίζουμε πως θα μπορέσουν να γίνουν και τα δύο».

Για την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νόμου είπε ότι θα εξαρτηθεί από όλους μας σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στον τελευταίο δύσκολο μήνα.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς δήλωσε πως εντός της εβδομάδας θα «σπάσουμε» το φράγμα του 1 εκ εμβολιασμών και πως ενώ σταδιακά θα προχωρά ο εμβολιασμός των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα αλλάζει και η εικόνα της πανδημίας και από το Πάσχα και μετά θα μιλάμε από άλλη βάση και για τα περιοριστικά μέτρα. «Ελπίζουμε ότι θα έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας μέχρι τότε ανάλογα και με τις παραδόσεις των εμβολίων στο β' τρίμηνο του έτους που αναμένουμε ότι θα είναι πολύ περισσότερες», συμπλήρωσε.

Ειδικά για το εμβόλιο της J&J είπε ότι αναμένεται έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εφόσον εγκριθεί αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα, ει δυνατόν τον Απρίλιο ενώ για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού διευκρίνισε ότι εμείς δεν θέλουμε πολίτες δύο ταχυτήτων αλλά μια κατηγορία ταξιδιωτών ταχείας κυκλοφορίας οι οποίοι εφόσον θα έχουν εμβολιαστεί δεν θα περνούν από τεστ και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ανέφερε πως όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της πρότασης που έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός και συζητούνται τεχνικά χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει είναι υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προσωπικά δεδομένα στο πιστοποιητικό που θα γίνει ενιαίο κάποια στιγμή», συνέχισε και σημείωσε πως το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού υπάρχει και διατίθεται σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Πρόσθεσε πως γίνονται τεχνικές συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ ώστε να υπάρξει μία φόρμα για όλους.

Για τη θέση της αντιπολίτευσης αν επιταχθούν κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα, η κα Πελώνη σημείωσε ότι οι ΜΕΘ στην Αττική έχουν αυξηθεί και πως κρεβάτια ανοίγουν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. «Η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το ζήτημα είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα η κα Πελώνη δήλωσε πως η απεργία πείνας «είναι μέσο που ο ίδιος ο πολυϊσοβίτης έχει επιλέξει για να πείσει την Πολιτεία». Πρόσθεσε πως ο Δ. Κουφοντίνας ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη παρότι η έννομη τάξη του δίνει τη δυνατότητα. «Θα μπορούσε να σταματήσει την απεργία πείνας και να ασκήσει τα ένδικα μέσα που βρίσκονται στη διάθεσή του», συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε ότι με βάση το νέο νόμο ο Κορυδάλλος είναι κατάστημα τύπου κράτησης Α για υπόδικους και καταδικασθέντες για ελαφριά εγκλήματα και όχι τύπου Γ. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο των φυλακών και της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής νωρίτερα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. «Αυτή τη στιγμή το κατάστημα αποσυμφορείται. Έχουν μεταφερθεί εκτός περισσότεροι από 1.000 βαρυποινίτες και δεν έχει μετακινηθεί κανένας εκεί», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν όσοι νομικοί διαφωνούν με την κυβέρνηση ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ , η κα Πελώνη δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει σε σχόλια ιδιωτών. «Θα διερωτηθώ αν όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία πρέπει να υποκύψει, υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να συναλλάσσεται και με άλλους καταδίκους στο μέλλον», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι ο Δ. Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός της έννομης τάξης. «Η Πολιτεία δεν συναλλάσσεται με καταδίκους και δεν απεμπολεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει πάντα τη δυνατότητα να σταματήσει την απεργία πείνας και να ασκήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του», ανέφερε ενώ παρέπεμψε για το θέμα της μεταγωγής και σε απαντήσεις που έχουν δοθεί και προς τον συνήγορο του πολίτη και δεν ζητήθηκαν διευκρινήσεις.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία η κα Πελώνη δήλωσε πως δεν έχουν «παγώσει» και πως δεν είναι τύπου σπριντ αυτού του τύπου οι συνομιλίες. «Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνίες. Δηλώσεις και κινήσεις προκλητικές δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ώστε να υπάρχει συνδρομή στο διάλογο. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει πάντα σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και δεν θα πέσει στην παγίδα υπονόμευσης του διαλόγου. Υπάρχει και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αποχής από προκλητικές ενέργειες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η συμπεριφορά αυτή κρίνεται και αξιολογείται», τόνισε ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει η έκθεση Μπορέλ.

Για τις συναντήσεις στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες δήλωσε πως είναι σε τεχνικό επίπεδο για τη λειτουργία απευθείας γραμμής σε στρατιωτικό επίπεδο και τίποτα παραπάνω ενώ σχετικά με απόφαση του Καϊρου για έρευνες σε οικόπεδο της Ανατολικής Μεσογείου ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, είπε πως η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Αίγυπτο στο πλαίσιο ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου.

Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε και την επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο. «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ στον Έβρο κατόπιν διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία και τα συναρμόδια υπουργεία», απάντησε.

Τέλος σε ερώτηση αν η ίδια ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε «για να είμαι εδώ, προφανώς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΠΕ/ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup