Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 19:15

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Γράφτηκε από την

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σίας Αναγνωστοπούλου με θέμα: «Οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης από την κυβέρνηση».

Πρωτολογία

Κυρία Αναγνωστοπούλου, άκουσα προσεκτικά την τοποθέτησή σας, όπως κάνω πάντα άλλωστε. Μόλις την περασμένη Πέμπτη διεξήχθη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και το θέμα συζητήθηκε εκτενώς. Εντούτοις, σήμερα είμαι εδώ, στο πλαίσιο της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας διεξοδικά και με ευθύτητα.

Η κριτική σας, κ. Αναγνωστοπούλου, εστιάζεται σε δύο κυρίως σημεία: πρώτον, στη διαδικασία επιλογής του Δημήτρη Λιγνάδη και δεύτερον, στα όσα συνέβησαν μέχρι την απομάκρυνσή του από την εμπλοκή της δικαιοσύνης στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ξεκινάω με τη διαδικασία του διορισμού.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης διορίστηκε με την ίδια ακριβώς διαδικασία που είχε διοριστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός. Δηλαδή, με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον ν. 2273/94 που είναι και ο ιδρυτικός νόμος του Εθνικού Θεάτρου. Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση. Άλλαξε τον νόμο για τον διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή; Όχι.

Με αυτόν τον νόμο, οι υπουργοί Μπαλτάς και Ξυδάκης διορίζουν τον Στάθη Λιβαθινό. Με μια απλή τους απόφαση. Αυτό που σήμερα αποκαλείτε απευθείας ανάθεση.

Το 2016 ψηφίζεται ο νόμος 4369 από τη δική σας κυβέρνηση. Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει του νόμου αυτού; Εκδίδει προκήρυξη; Όχι. Ανανεώνει τη θητεία του Στάθη Λιβαθινού πάλι χωρίς προκήρυξη, πάλι με απευθείας ανάθεση, όπως λέτε.

Πότε εξεδόθη η προκήρυξη ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου από την υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά; Τρία χρόνια μετά, 29 Μαϊου του 2019.

Θέλω εδώ να σας θυμίσω ότι στις 26 Μαϊου, τρεις μέρες δηλαδή πριν την προκήρυξη, είχαν διεξαχθεί οι Ευρωεκλογές. Και το ίδιο βράδυ, λόγω του αποτελέσματος, ο τ. πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε εκλογές. Προκηρύχθηκε λοιπόν η θέση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, κάτι που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν τότε καταγγείλει. Δεν βρίσκετε μια κάποια υποκρισία σ΄ αυτό;

Πέραν όμως αυτού, η ίδια η προκήρυξη θα έπασχε από ακυρότητα και εξηγώ γιατί: Η προκήρυξη εκδόθηκε δυνάμει της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του νόμου 4369/16. Στο μεταξύ όμως, με τον νόμο 4622/19 τα άρθρα 1 έως 13 του νόμου 4369/16 καταργήθηκαν. Συνεπώς, η διάταξη βάσει της οποίας εξεδόθη η προκήρυξη για τον καλλιτεχνικό διευθυντή, θα έπασχε από ακυρότητα. Και αυτό, πέραν των άλλων τυπικών σφαλμάτων, που διέτρεχαν την προκήρυξη, ως απόδειξη της βιασύνης, με την οποία εξεδόθη. Ήταν συνεπώς βέβαιο, ότι θα υπήρχαν ενστάσεις από τους υποψηφίους. Και εν τέλει, η προκήρυξη θα ακυρωνόταν στα διοικητικά δικαστήρια.

Η αλλαγή νομοθεσίας, αμέσως μετά τις εκλογές, και η επαναπροκήρυξη της θέσης, θα καθυστερούσε τον διορισμό τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες. Αποτέλεσμα, το Εθνικό Θέατρο θα έμενε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή. Αυτό σήμαινε ότι όλος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Εθνικού, για τη σεζόν 2019-20, θα βρισκόταν στον αέρα, με ευθύνη του Υπουργείου.

Τότε σας θυμίζω ότι δεν υπήρχε ο κορονοϊός. Το θέατρο έπρεπε να λειτουργήσει. Το αυτονόητο λοιπόν ήταν να γίνει χρήση του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού θεάτρου, όπως άλλωστε είχε γίνει με το διορισμό όλων των προηγουμένων καλλιτεχνικών διευθυντών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διορίσατε εσείς. Όπως ορίστηκε ο Στάθης Λιβαθινός. Όπως αντίστοιχα ορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2018 ο Γιάννης Αναστασάκης. Και σας θυμίζω, ότι παράλληλα με το διορισμό Λιγνάδη, δήλωσα ρητά, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του και αφού γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, θα δημοσιευτεί εγκαίρως προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης. Αυτό που θα έπρεπε να είχατε κάνει εσείς και δεν κάνατε. Λέτε κ. Αναγνωστοπούλου πως ήταν σκάνδαλο ο διορισμός του Λιβαθηνού και του Αναστασάκη; Υποθέτω πως όχι. Άρα συμφωνείτε πως δεν ήταν ούτε ο διορισμός Λιγνάδη, γιατί έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Πάμε τώρα στο πρόσωπο. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου. Ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Στάθης Λιβαθινός, που εσείς διορίσατε, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ανέφερε ότι θεωρεί “εξαιρετική στιγμή να τον διαδέχεται και τον χαρακτήρισε ταλαντούχο άνθρωπο». Ο Λιβαθινός τα είπε αυτά. Κι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη δική σας διοίκηση ο Λιγνάδης κάθε χρόνο ή πρωταγωνιστούσε ή σκηνοθετούσε ή έκανε και τα δύο σε παραστάσεις στο Εθνικό.

Το 2018 ο Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε εκδήλωση της Βουλή,ς για τον Νέλσον Μαντέλα. Το κόμμα σας, η ομάδα Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του, το Δεκέμβρη του 2019, τον προσκάλεσε να μιλήσει σε εκδήλωσή του για τον Πολιτισμό. Η δική σας Υπουργός Πολιτισμού, η Λυδία Κονιόρδου, ήταν πρωταγωνίστριά του και το 2020. Αντιστρέφω λοιπόν τους ρόλους και σας ρωτώ: Tι θα απαντούσατε σε κάποιον που σας λέει ότι και επί των ημερών σας ο Λιγνάδης ανέβαζε παραστάσεις στο Εθνικό, ότι το κόμμα σας τον καλούσε σε εκδηλώσεις του και ότι η Υπουργός Πολιτισμού της δικής σας κυβέρνησης πρωταγωνιστούσε στα έργα του; Τι απαντάτε; Ότι δεν γνωρίζατε , δεν θα απαντούσατε; Και θα είχατε δίκιο. Φυσικά και δεν γνωρίζατε . Αυτό όμως ισχύει και για μένα. Ούτε εγώ γνώριζα. Και όταν υπήρξαν καταγγελίες έπραξα αμέσως αυτό που έπρεπε.

Τα πράγματα είναι απλά κ. Αναγνωστοπούλου. Στις 6 Φεβρουαρίου, ώρα 13.42 δημοσιεύεται η σοκαριστική συνέντευξη του Ν.Σ. που φωτογραφίζει το Λιγνάδη, χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Πέντε ώρες μετά έχει φύγει από τη θέση του. Για κάποιους επικοινωνιακούς χειρισμούς εγώ πρώτη έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αλλά η ουσία είναι αυτή που σας είπα. 13.42 δημοσιεύτηκε η συνέντευξη, πέντε ώρες μετά ο Λιγνάδης είχε φύγει από τη θέση του. Και αμέσως μετά η υπόθεση πέρασε στα χέρια της δικαιοσύνης. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η Κυβέρνηση αυτή κ. Αναγνωστοπούλου δεν συγκαλύπτει. Το έδειξε στην περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, την οποία ενθαρρύναμε και στηρίξαμε στις αποκαλύψεις της, που αποτέλεσαν την θρυαλλίδα των εξελίξεων. Το έδειξαν οι διοικήσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, αλλά και της ΕΡΤ που διέκοψαν τη συνεργασία με καλλιτέχνες που καταγγέλθηκαν για πράξεις μέχρι αυτές να διαλευκανθούν από τη δικαιοσύνη. Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για το θέμα. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά της αντίληψής μας να πέσει άπλετο φως.

Μη μιλάτε λοιπόν για συγκάλυψη γιατί είναι βαριά λέξη. Διότι δεν μας καταλογίζει κάποια αστοχία ή κάποιο κακό χειρισμό αλλά πρόθεση. Και το να λες ανεύθυνα ότι ο πολιτικός σου αντίπαλος συγκαλύπτει εσκεμμένα μια υπόθεση για την οποία τόσο φρικτά πράγματα έχουν ακουστεί, δεν προάγει το δημόσιο βίο. Αντιθέτως, δίνει ώθηση και νομιμοποιεί ακραίες συμπεριφορές και χυδαιότητες, όπως αυτές που είδαμε τις προηγούμενες μέρες. Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Δεν είναι ζήτημα πολιτικού καθωσπρεπισμού, είναι ζήτημα ποιότητας Δημοκρατίας. Η χυδαιότητα, οι θεωρίες συνωμοσίας, η φανατική τύφλωση δεν οδηγούν πουθενά.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει σε εποχές ανεξέλεγκτης τοξικότητας . Θα ήταν κακό για την κοινωνία συνολικά. Αλλά θα ήταν άδικο και για τα ίδια τα θύματα των κακοποιητικών συμπεριφορών. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται στην υπόθεση των αποκαλύψεων στον καλλιτεχνικό χώρο είναι μια άνευ ορίων πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα. Κάτι τέτοιο θα αποπροσανατόλιζε την ουσία του θέματος αλλά κυρίως θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την πραγματική κάθαρση του χώρου. Να βρουν τα θύματα το θάρρος να μιλήσουν θέλουν ενθάρρυνση, να νιώσουν τη σιγουριά ότι θα βρουν απέναντί τους ένα πολιτικό σύστημα έτοιμο να τους στηρίξει. Να νοιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Τότε, ναι, θα μιλήσουν ευκολότερα.

Αν αντιθέτως θεωρήσουν ό,τι όσα πουν θα γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και ότι τα ίδια θα μπουν στη δίνη μιας ανελέητης πολιτικής σύγκρουσης μπορεί και να μη μιλήσουν. Τα θύματα θα μπορούσαν και να μην μιλήσουν γιατί δεν θα ήθελαν να δουν το δικό τους βίωμα να γίνεται αφορμή για να εξυπηρετηθούν άλλου είδους σκοπιμότητες. Θέλω να πιστεύω ότι κανένας σ’ αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και θα παρακαλούσα να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες σ’ αυτό το πεδίο. Στο ζήτημα πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού να συγκρουστούμε όσο θέλετε. Είναι θεμιτό, αλλά όχι πολιτικάντικα παιχνίδια πάνω στα τραύματα ανθρώπινων ψυχών.

Θα χαρώ ειλικρινά αν οι θεσμικές ρυθμίσεις για την προστασία από τις κακοποιητικές συμπεριφορές τις οποίες παρουσίασε από αυτό το βήμα ο Πρωθυπουργός έχουν την ευρύτερη δυνατή στήριξη. Αυτό θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά και μια πραγματική απόδειξη ότι όλο το πολιτικό σύστημα έχει αποφασίσει να ορθώσει ένα τοίχος απέναντι σ’ αυτές τις εγκληματικές συμπεριφορές.

Δευτερολογία

Κυρία Αναγνωστοπούλου, η δευτερολογία σας στην ουσία δεν προσέθεσε τίποτα περισσότερο από αυτά που έχουν χιλιοειπωθεί. Θα αναφερθώ όμως σε τρία σημεία που έχουν τύχει της γενικότερης κριτικής του κόμματος σας.

Μιλάτε για τους ανθρώπους του πολιτισμού και αναφέρεστε - έως ειρωνικά - στις 56 προσωπικότητες από τον χώρο λέγοντας ότι οι περισσότεροι έχουν κρατικές θέσεις. Κρατικές θέσεις έχουν ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Διονύσης Γραμμένος, ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Χάρης Καμπουρίδης, η Ρούλα Πατεράκη ή η Σώτη Τριανταφύλλου; Λοιπόν, κυρία Αναγνωστοπούλου, στο δικό μας πολιτικό χώρο ανήκουν η Αιμιλία Υψηλάντη, η Άννα Φόνσου, ο Λευτέρης Πλασκοβίτης;

Απαξιώνετε ανθρώπους με προσφορά στον πολιτισμό επικαλούμενη το όνομα των ανθρώπων του πολιτισμού, επειδή διαφοροποιούνται από την οργανωμένη προπαγάνδα που έχετε στήσει σε βάρος μου. Αντιθέτως, κυρία Αναγνωστοπούλου, διορισμένο από σας είναι το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο η κυβέρνηση σας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διόρισε και το οποίο έβγαλε ανακοίνωση εναντίον μου. Αντίστοιχη θέση έλαβαν και άλλοι που έχουν πολιτική σχέση μαζί σας. Τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά δεν προσδίνουν αξιοπιστία στην κριτική σας και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν σας τιμούν.

Επικαλείστε τη συνέντευξη τύπου στην οποία είχα μια ατυχή διατύπωση, υπάρχει όμως μια αντίφαση εδώ. Δεν τη βλέπετε; Από τη μια με κατηγορείτε για δήθεν συγκάλυψη και από την άλλη, ότι εξέδωσα δικαστική απόφαση χαρακτηρίζοντας τον Λιγνάδη «επικίνδυνο». Και τα δύο δεν γίνονται. Ή προσπάθησα να τον συγκαλύψω ή προσπάθησα να τον καταδικάσω, ως μη όφειλα. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο. Αποφασίστε για ποιο από τα δύο με κατηγορείτε κυρία Αναγνωστοπούλου. Εγώ το λάθος μου το αναγνωρίζω, αναγνωρίστε κι εσείς το άδικο της κριτικής σας.

Και κλείνω με μία ακόμα αντίφαση. Άκουσα πολλούς να λένε «εμείς γνωρίζαμε». Άκουσα μέχρι και βουλευτή να λέει «γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια». Με συγχωρείτε, αλλά όποιος γνώριζε κακώς δεν μίλησε. Και ειδικά όταν είναι βουλευτής. Ενάμιση χρόνο γιατί δεν έγινε κάποια ερώτηση στη βουλή για το θέμα; Γιατί δεν με πήρε κάποιος έστω ένα τηλέφωνο να μου πει «ξέρεις, ακούγεται αυτό κι αυτό, δεν το ξαναβλέπεις;» Για να προστατεύσουν όχι εμένα κυρία Αναγνωστοπούλου, αλλά το Εθνικό Θέατρο που μπήκε σε μια περιπέτεια και το κυριότερο τους ίδιους τους ανθρώπους του χώρου. Εγώ με χαρά επικοινωνώ με τους βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος γιατί είναι υποχρέωση μου. Γιατί δεν με ενημέρωσαν έστω και ανεπίσημα εφόσον λένε ότι ήξερα; Δεν είναι λοιπόν κάπως οξύμωρο αυτοί που λένε ότι γνώριζαν πολλά χρόνια και μίλαγαν να εγκαλούν εμένα που δεν γνώριζα;

Κλείνω όπως και στην πρωτολογία μου. Η πολιτική κριτική είναι δεκτή και θεμιτή. Αν θέλετε να μιλήσουμε για το έργο και τις αποφάσεις μου, εδώ είμαι να συζητήσουμε όσο θέλετε. Κι αυτό το έχω αποδείξει. Για το Ελληνικό και τις επενδύσεις, για το μετρό της Θεσσαλονίκης και τα μεγάλα δημόσια έργα, για το Τατόι, για την μετατροπή των πέντε Αρχαιολογικών Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για την ανάπλαση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για τις χορηγίες. Για ό,τι θέλετε να συζητήσουμε πολιτικά. Εδώ είμαι. Μην μετατρέψουμε όμως ένα σοβαρό θέμα σε μία τοξική λασπομαχία. Η ιστορία αυτή είναι μία ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά, να βάλουμε τέλος σε εγκληματικές συμπεριφορές, να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών φορέων που είναι πεπαλαιωμένο και ξεπερασμένο. Κυρίως, τα θέματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Να θέσουμε πλαίσιο και να βάλουμε όρια σε όσους έχουν δύναμη και εξουσιαστική ισχύ. Να δούμε την προστασία των πιο αδύναμων, να θεσμοθετήσουμε κανόνες και μέτρα για όλα τα θέματα που πρότεινε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα είναι ευχής έργον τα μέτρα αυτά να προωθηθούν σε κλίμα πολιτικής σύμπνοιας και όχι πια, έλεος, εν μέσω νοσηρών αντεγκλήσεων.

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 13:39

Σχετικά Άρθρα

  • Συνάντηση του Δημάρχου Ζαχάρως, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
    Συνάντηση του Δημάρχου Ζαχάρως, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

    Οι δυνατότητες ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας απετέλεσαν το θέμα της συνάντησης εργασίας του Δημάρχου Ζαχάρως, κου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, και της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη. Στη συνάντηση περευρέθη και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, κα Ολυμπία Βικάτου.

    Η προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των νεότερων μνημείων της περιοχής, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, η ανάδειξη των χώρων αυτών τόσο με τοπικές εργασίες σήμανσης και προστασίας όσο και με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, η πορεία των εργασιών ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Πλατιάνας (Αίπυ), καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων κυριάρχησαν στην συζήτηση.

    Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος δήλωσε πως, η ανάδειξη του πλούτου της περιοχής τού Δήμου μας, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξή του, αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα της διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται όλες οι προοπτικές και δυνατότητες, μέρος των οποίων αποτελεί και η συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες και η υποστήριξη με κάθε τρόπο για την καλύτερη και πληρέστερη υλοποίηση του έργου τους. Ιδιαιτέρως θετική ήταν η συμφωνία με την κα Υπουργό, αφενός για τη συνεργασία με την Τοπική Εφορεία και τη Γενική Δ/ντρια του Υπουργείου, αποσκοπώντας στην επίτευξη των κοινών μας στόχων με την ύπαρξη ενός κοινού πλαισίου δράσης και προτάσεων υλοποίησής του, και αφετέρου για τη συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης και ανάπτυξης των Λουτρών Καϊάφα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μέγας Αλέξανδρος: Αυτές είναι οι σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες της σειράς του Netflix
    Μέγας Αλέξανδρος: Αυτές είναι οι σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες της σειράς του Netflix

    Κατατέθηκαν στα πρακτικά της Βουλής από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Το πολυσυζητημένο ερωτικό φιλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον παιδικό του φίλο Ηφαιστίωνα δεν είναι η μοναδική ιστορική ανακρίβεια που περιέχει η δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Μέγας Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός Θεού». Υπάρχουν αρκετές ακόμη σκηνές που παρουσιάζονται ως ιστορικά γεγονότα τα οποία όμως διαψεύδονται από τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές αλλά και πολλές ουσιαστικές παραλείψεις εξαιτίας των οποίων προκύπτουν λανθασμένα συμπεράσματα για την προσωπικότητα, τη ζωή και τη διαδρομή του σπουδαίου Μακεδόνα στρατηλάτη.

    alex 2

    Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού και Πατριωτικού Κινήματος-ΝΙΚΗ, Δ. Νατσιός, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πέρα από την απάντησή της, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, ορισμένα από τα ιστορικά ανακριβή γεγονότα που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ το οποίο η ίδια χαρακτήρισε ως «μια εξαιρετικά κακής ποιότητας μυθοπλασία, ευτελούς περιεχομένου, που απέχει παρασάγγας από τα ιστορικά γεγονότα, έτσι όπως καταγράφονται στις αρχαίες γραπτές πηγές και τεκμηριώνονται από την αρχαιολογική έρευνα» και «επιδιώκει τον εύκολο εντυπωσιασμό για να κερδίσει θεατές χρησιμοποιώντας τον κακόβουλο σχολιασμό, ως δήθεν γεγονότα».

    alex 3

    Όσον αφορά στη σεξουαλικότητα του Αλέξανδρου και τη σχέση του με τον Ηφαιστίωνα επισημαίνεται πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στις πηγές που να ξεφεύγει από τα όρια της φιλίας, όπως την ορίζει ο μεγάλος του δάσκαλος, ο Αριστοτέλης. Ο Αλέξανδρος διδάχτηκε από τον Αριστοτέλη ρητορική, ηθική και πολιτική. Οι αριστοτελικές αξίες βασίζονται στην άσκηση του ορθολογισμού, δηλαδή στην αναζήτηση της αιτίας των πραγμάτων, την ακαταπόνητη επιδίωξη στόχων, την άσκηση στις ηθικές αρετές της εγκράτειας, της σωφροσύνης και του μέτρου. Θεμελιώδες στοιχείο στην σκέψη του Αριστοτέλη είναι η φιλία που βασίζεται στην αρετή και το αγαθό. Όταν ασκείς εξουσία είσαι κυρίαρχος του κόσμου, είσαι ηγέτης, στηρίζεσαι στους φίλους, με την αριστοτελική έννοια, δηλαδή σε έναν κύκλο ανθρώπων απόλυτα πιστών και αφοσιωμένων έως θανάτου που περιβάλλουν τον ηγέτη, τον στηρίζουν, τον συμβουλεύουν. Όλο αυτό το σημαντικό φιλοσοφικό πλαίσιο δεν παρουσιάζεται στη σειρά.

    alex 4

    Μια ακόμη τρανταχτή ανακρίβεια της σειράς σχετίζεται τον τρόπο με τον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος αντιμετώπιζε τις γυναίκες των αντιπάλων του. Ενώ στη σειρά αναφέρεται ότι παντρεύτηκε και απέκτησε παιδί με την γυναίκα του Δαρείου, Στάτειρα Β’ κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις ιστορικές πηγές. Η γυναίκα που γέννησε το παιδί του ήταν η κόρη του Δαρείου, Στάτειρα Γ’, την οποία ο Αλέξανδρος νυμφεύθηκε στο πλαίσιο των πολιτικών γάμων, που τέλεσε με σκοπό την νομιμοποίηση των κατακτήσεων στα μάτια των γηγενών πληθυσμών.

    Επιπλέον, όταν ο Αλέξανδρος εμφανίζεται στη βασιλική σκηνή μαζί με τον Ηφαιστίωνα, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, είναι η μητέρα του Δαρείου, η οποία πέφτει στα πόδια του, και όχι η γυναίκα του, όπως εσφαλμένα παρουσιάζεται στη σκηνή της σειράς. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος αρνείται να συναντήσει ξανά την γυναίκα του Δαρείου για να μην τον προσβάλει τον αντίπαλό του. Ο ίδιος, εξάλλου, επιδείκνυε, διαχρονικά, τεράστιο σεβασμό προς τις γυναίκες των αντιπάλων του τις οποίες φρόντιζε να προστατεύει και την ίδια στάση απαιτούσε απ’ όλα τα μέλη του στρατεύματός του. Κάποιοι μάλιστα που παράκουσαν τις εντολές και βίασαν γυναίκες αντιπάλων τιμωρήθηκαν παραδειγματικά με θανατική ποινή.

    alex 5

    Στο μεταξύ, στη σειρά υποβαθμίζεται η ιδιοφυής πολιτική κίνηση της λύσης από τον Αλέξανδρο του περίφημου Γόρδιου δεσμού, για τον οποίο η παράδοση έλεγε πως όποιος καταφέρει να τον λύσει θα κυριαρχούσε σε ολόκληρη την Ασία. Ο Αλέξανδρος ταξίδεψε χιλιόμετρα, ώστε να φτάσει στο λιμάνι του Γόρδιου και μπροστά σε πλήθος κόσμου να κόψει τον Γόρδιο δεσμό εδραιώνοντας τη φήμη και την ισχύ του σε εχθρούς και φίλους.

    Πηγή: protothema.gr

  • Μόνο 20.000 επισκέπτες θα δέχεται καθημερινά ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης
    Μόνο 20.000 επισκέπτες θα δέχεται καθημερινά ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης

    Πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα (4/9) για το νέο πρόγραμμα επισκεψιμότητας της Ακρόπολης που βάζει πλαφόν στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά τον Ιερό Βράχο.

    Από εδώ και πέρα ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας.

    Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τονίζοντας ότι αποσκοπεί στην προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

    Η υπουργός τόνισε ότι βασικό μέλημα του υπουργείου είναι η προστασία του μνημείου, αναφέρθηκε στη μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων(ΟΔΑΠ), από την οποία προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας.

    Παράλληλα, η υπουργός τόνισε ότι η μελέτη έχει λάβει υπόψη της τον χρόνο παραμονής και εξόδου των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση.

    Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου, κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του.

    «Στο υπουργείο Πολιτισμού, επειδή ο κύριος σκοπός του είναι ακριβώς η προστασία του ίδιου του μνημείου, αποφασίσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό (σ.σ. των επισκεπτών ανά ημέρα) στους 20.000. Από εκεί και πέρα, το ωράριο από 08:00 έως 20:00, που ισχύει σήμερα έχει χωριστεί σε 12 ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας. Η κάθε ζώνη έχει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών. Για παράδειγμα, η ζώνη 08:00-09:00 πμ έχει 3.000 άτομα. Δεν μπορούν να μπουν 3.000+1 επισκέπτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για σωστή περιήγηση και απόλαυση του μείζονος αυτού μνημείου», τόνισε η υπουργός, που αναφέρθηκε και στη χρήση του προγράμματος ζωνών επισκεψιμότητας από επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι διαχειρίζονται συνήθως μεγάλο αριθμό επισκεπτών (γκρουπς).

    Η υπουργός τόνισε ότι από τον Ιούλιο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει συστηματικές συναντήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού με στελέχη του ΟΔΑΠ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στη νέα διαδικασία.

    «Το πρόγραμμα είναι on line. Επομένως, μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να μπεις και να δεις τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τη συσσώρευση η οποία συνέβαινε μέχρι χθες, με το 50% των επισκεπτών να θέλουν να ανέβουν στην Ακρόπολη το διάστημα 08:00-11:00 πμ. Αυτό ήταν προβληματικό για το μνημείο, αλλά και για τους ίδιους, διότι, εκ των πραγμάτων, στον χώρο των Προπυλαίων δημιουργείται ένας "λαιμός μπουκαλιού".

    Επομένως, με το να υπάρχουν οι ζώνες και να είναι αυστηρά καθορισμένος αριθμός ο οποίος έχει μελετηθεί και δίνει μια συνεχή ροή, όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στα Προπύλαια, αυτομάτως καθιστά την εμπειρία του επισκέπτη πολύ πιο θετική», σημείωσε.

    Τι είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το σκάνδαλο με την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο

    Η υπουργός ρωτήθηκε και για το σοβαρό ζήτημα της κλοπής αρχαίων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

    Η ίδια τόνισε ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για πράξη που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των συλλογών. Παράλληλα, σημείωσε, για ακόμη μια φορά, ότι το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ταυτίζεται χρονολογικά με την έναρξη του νέου ελληνικού κράτους. Παραμένει διαρκές εδώ και 200 χρόνια.

    «Στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, παύει να είναι στρατηγική. Δεν μπορεί κανείς να παρουσιάζει αυτά τα οποία σκέφτεται να κάνει. Επαναλαμβάνω όμως κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακολουθεί απολύτως τις κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν τεθεί για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, μη μπορώντας, σε καμία περίπτωση, να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται εκεί ως προϊόν κλοπής», επισήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εγκαίνια του έργου αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
    Εγκαίνια του έργου αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» σας προσκαλούν στην τελετή εγκαινίων του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας» που θα τελεστούν το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 και ώρα 19:30 στο αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας, από την Υπουργό Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη. Την τελετή θα πλαισιώνει παρουσίαση του έργου και μουσική εκδήλωση με τη Φωτεινή Δάρρα «Με ένα κομμάτι φεγγαριού στα χέρια».

    Η αρχαία Πλευρώνα με το εντυπωσιακό τείχος της αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις. Σε ξεχωριστή θέση και σε επαφή με το τείχος βρίσκεται το μικρό θέατρο, το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως βουλευτήριο. Η πανοραμική θέα προς τη λιμνοθάλασσα, τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και τις εκβολές του Αχελώου, είναι μοναδική. Το σκηνικό οικοδόμημα σε επαφή με το τείχος και τον αμυντικό πύργο, που χρησιμοποιούνταν και ως αποδυτήρια των ηθοποιών, προσδίδει μία επιπλέον σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα.

    mendoni theatro peurona 2

    Το συγχρηματοδοτούμενο έργο, προϋπολογισμού 900.000,00 €, υλοποιείται απολογιστικά και δι’ αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2020 στο Ε.Π. «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, επιστημονικά υπεύθυνος της οποίας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Καραδέδος, έγινε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με τις προτεινόμενες εργασίες αντιμετωπίζονται αφενός προβλήματα φθοράς του δομικού υλικού του μνημείου, αφετέρου επιδιώκεται η αποκατάσταση, σε επιτρεπτά όρια, της μορφής του για λόγους αισθητικούς, διδακτικούς και πρακτικούς, χωρίς να αλλοιώνεται η αυθεντικότητά του.

    Εκτός από τη συμπλήρωση των εδωλίων του κοίλου με νέα από χυτό υλικό, οι πιο εκτεταμένες και απαιτητικές αναστηλωτικές εργασίες έγιναν στο σκηνικό οικοδόμημα, με τη συμπλήρωση της εσωτερικής παρειάς του τείχους, στην οποία στηρίχθηκαν τα αρχιτεκτονικά μέλη του ορόφου του, φτάνοντας σε συνολικό ύψος 2,50 μ. Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν το μεγαλύτερο τμήμα της πυλίδας του πύργου του θεάτρου, η νότια κτιστή κλίμακα που οδηγεί στον όροφο της σκηνής, η αναστήλωση του βόρειου παρασκηνίου και τμήματος του προσκηνίου και του τόξου της βόρειας παρόδου του θεάτρου, το ύψος του οποίου φτάνει τα 3,70 μ.

    Η υλοποίηση του έργου αποτελεί το επιστέγασμα των μακροχρόνιων και εκτεταμένων εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Πλευρώνας, από το 2002 μέχρι σήμερα, μέσω διαδοχικών συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Γ΄ Κ.Π.Σ. και Ε.Σ.Π.Α.), που έχουν καταστήσει την αρχαία πόλη έναν από τους πλέον οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας.

    mendoni theatro peurona 3

    Χρήσιμες Πληροφορίες:

    Για τη μεταφορά των πολιτών η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος θα διαθέσει λεωφορεία

    • από την Πάτρα, ώρα 18.30 από την ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 28 (στάση λεωφορείου)
    • από το Μεσολόγγι, ώρα 19.00 μπροστά από την είσοδο του Κήπου των Ηρώων

    Η επιστροφή θα γίνει μετά το πέρας της συναυλίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μουσεία: Τελικά τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Μενδώνη - Οι υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό και οι σφοδρές αντιδράσεις
    Μουσεία: Τελικά τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Μενδώνη - Οι υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό και οι σφοδρές αντιδράσεις

    Στις 14 Ιανουαρίου, την ημέρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Τατόι και στις «πυρετώδεις» προετοιμασίες που ήταν σε εξέλιξη για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και την υποδοχή των υψηλών καλεσμένων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, μία άλλη σημαντικότερη είδηση περνούσε εκείνη τη στιγμή στα ψιλά…

    Στις 15:45 η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη έθετε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου το οποίο επρόκειτο να αλλάξει το νομικό καθεστώς πέντε εκ των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα άλλαζε το νομικό καθεστώς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα μουσεία αυτά μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

    Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου με μόλις πέντε θετικά σχόλια από τα συνολικά 318 που καταχωρήθηκαν και το νομοσχέδιο έφτασε τελικά στη Βουλή όπου υπερψηφίστηκε στις 13 Φεβρουαρίου από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Mόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ.

    Εκσυγχρονισμό υπόσχεται η κυβέρνηση

    Για το τι πραγματικά συνεπάγεται η αλλαγή στο νομικό καθεστώς των μουσείων οι απόψεις διίστανται. Από την μία πλευρά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νέο καθεστώς τα μουσεία αυτά εκσυγχρονίζονται και αποκτούν ευελιξία ώστε να μπορούν να παρακάμπτουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προχωρούν σε συνεργασίες με μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ από την άλλη αρχαιολογικοί φορείς μιλούν για καταστροφικό νομοσχέδιο που αποκόπτει πέντε από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και πρακτικά συνθλίβει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο να γίνουν τα μουσεία κυβερνητικά «υποχείρια».

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μουσεία τελικά θα αυξήσουν με τον τρόπο αυτόν τα έσοδά τους, τα οποία σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών τους».

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα πέντε μουσεία θα μπορούν να συνεργάζονται πλέον με αντίστοιχα πολιτιστικά ιδρύματα του εξωτερικού και θα τους παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύουν παραρτήματα ξένων μουσείων στους χώρους τους. Την ίδια στιγμή, όπως συμβαίνει και με το μουσείο Ακρόπολης το οποίο βρίσκεται σε παρόμοιο καθεστώς από την ίδρυσή του, θα μπορούν και να λαμβάνουν χορηγίες από ιδιώτες. Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη έχει από την πλευρά της δίνει διαβεβαιώσεις πως δεν τίθεται θέμα κλεισίματος οποιουδήποτε μουσείου ακόμα και αν βρεθεί μπροστά σε προβλήματα οικονομικής φύσεως.

    Με το νέο νομοσχέδιο όργανα διοίκησης των νέων μουσείων θα είναι ένας Γενικός Διευθυντής που θα ορίζεται μετά από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενώ θα υπάρχει και ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Γενικός Διευθυντής με ρόλο manager θα διορίζεται από το υπουργείο μετά από απόφαση επταμελούς Επιτροπής για τριετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται ακόμα δύο φορές.

    Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σχήμα κατά τους αρχαιολόγους είναι πως δεν ορίζεται σε κανένα σημείο πως στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχουν επιστήμονες - αρχαιολόγοι.

    Οι έντονες αντιδράσεις των αρχαιολόγων

    Οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει στα μουσεία είναι πολλές και έντονες, με τους αρχαιολόγους και τους εργαζόμενους των μουσείων να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο τις τελευταίες εβδομάδες.

    «Αν όντως η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε σκοπό να λάβει υπόψη της τη διαβούλευση, θα απέσυρε το σχέδιο νόμου», σχολίαζε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πριν ακόμα το νομοσχέδιο εγκρίνει την μετατροπή των Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

    Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος έκανε την θέση του απολύτως ξεκάθαρη απέναντι στην αλλαγή του καθεστώτος των μουσείων: «Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διαλύσει τα δημόσια Μουσεία… Τα μετατρέπει σε κυβερνητικά υποχείρια, με διορισμένα ΔΣ που θα αποφασίζουν για τη διαχείριση των σπουδαίων θησαυρών των μουσείων μας, τα αποκόπτει από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διαλύοντας την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνιζε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και υπογράμμιζε: «Στόχος είναι τα δημόσια Μουσεία να γίνουν μουσεία της ελίτ, να ιδιωτικοποιηθούν οι λειτουργίες τους και να βάζει το χέρι στην τσέπη ο εργαζόμενος λαός για να τα επισκεφτεί».

    Σύλλογος Αρχαιολόγων: Η υπουργός αποκρύπτει την αλήθεια

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ξεκαθαρίσει την θέση του επανειλημμένα απέναντι στην εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς θεωρεί ότι είναι «υποκριτικά» τα όσα αναφέρονται από το υπουργείο περί «εκσυγχρονισμού». Οι αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν ότι τα ελληνικά μουσεία πρωτοπορούν και βραβεύονται για το έργο τους και οι δράσεις που αναγνωρίζεται από πολίτες και επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με τον σύλλογο, 487 εξέχουσες προσωπικότητες από 26 χώρες του κόσμου καθώς και όλοι οι αρχαιολόγοι των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου έστειλαν επιστολές στον Πρωθυπουργό για να μην περάσει το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι «θα είχε τα πλέον ανεπιθύμητα επακόλουθα για το μέλλον των μουσείων και την αρχαιολογική δραστηριότητα στην Ελλάδα».

    «Τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία δεν χρειάζονται «ημέτερους» που θα τα απομυζούν. Χρειάζονται τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα, πραγματική ενίσχυσή τους με οικονομικούς πόρους και μόνιμο προσωπικό, για να επεκτείνουν το έργο τους», τόνιζαν οι αρχαιολόγοι.

    Το κρίσιμο ζήτημα δανεισμού των αρχαιοτήτων

    Ένα από τα σημεία του νομοσχεδίου που προκάλεσε τις σημαντικότερες αντιδράσεις έχει να κάνει με την εξαγωγή ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο σημείο του νομοσχεδίου είναι σκόπιμα ασαφές και για αυτό κρίνεται «ιδιαίτερα επικίνδυνο».

    Η διάταξη προβλέπει την δυνατότητα ίδρυσης «παραρτημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό» μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του εκάστοτε Μουσείου στον Υπουργό Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον ΣΕΑ με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δικαιολογηθεί η μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για απροσδιόριστο χρόνο με τον «μανδύα του παραρτήματος».

    Κατά τους αρχαιολόγους το νέο νομοσχέδιο παρακάμπτεται η ελληνική Βουλή και εκείνοι που θα αποφασίζουν για το ζήτημα του «δανεισμού» των αρχαιοτήτων θα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και οι υπουργοί. Παράλληλα, πλέον η εξαγωγή μπορεί να αφορά και τα εκθέματα των ελληνικών Μουσείων τα οποία ως τώρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία θεωρούσε «αμετακίνητα».

    Το ίδιο καθεστώς ισχύει στο Μουσείο της Ακρόπολης όμως και εκεί και οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται

    Εργαζόμενοι του Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς στάθηκαν και εκείνοι απέναντι στις αλλαγές που έφερε το νομοσχέδιο «Μενδώνη», με τον Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΕΜΑ), να υπογραμμίζει πως η οικονομική αυτοτέλεια του Μουσείου Ακρόπολης αφενός δεν ισχύει πάντα και αφετέρου οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και όχι στο γεγονός ότι ανήκει στο καθεστώς των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

    «Η 13χρονη εμπειρία μας ως εργαζομένων σε ένα μουσείο που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ μας έχει δείξει καθετί αρνητικό που αφορά τη λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού», ανέφεραν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας πως υπονομεύεται ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων που γίνονται «υποχείρια» της εκάστοτε κυβέρνησης και παράλληλα δημιουργούνται προϋποθέσεις για ιδιωτικοποίηση των μουσείων.

    Τι απάντησε η Λίνα Μενδώνη στις κατηγορίες

    Μιλώντας στην Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και των αρχαιολόγων υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα το εν λόγω νομοσχέδιο δεν φέρνει καμία διαφοροποίηση στην διαχείριση των αρχαιοτήτων που φιλοξενούνται στα πέντε συγκεκριμένα μουσεία και για τους αρχαιολογικούς τους θησαυρούς θα ισχύει ότι ακριβώς και στα υπόλοιπα μουσεία της χώρας. Παράλληλα ανέφερε ότι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεθεί υπέρ την μετατροπής μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο παρελθόν.

    Αναφορικά με την κατηγορία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθεί τον «δανεισμό» των αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, η υπουργός σημείωσε ότι η προσωρινή εξαγωγή μνημείων -βραχύχρονη ή μακρόχρονη- πράγματι επιτρέπεται, όχι όμως από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά από τον αρχαιολογικό νόμο του 2002. «Μπορεί να επιτραπεί η προσωρινή εξαγωγή μνημείων με σκοπό την έκθεσή τους σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις … και αφού σταθμιστεί η σημασία της έκθεσης για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», σημείωσε η υπουργός, αναφερόμενη στον αρχαιολογικό νόμο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η μόνιμη εξαγωγή των μνημείων απαγορεύεται και πως ο χρόνος δανεισμού προσδιορίζεται από το ίδιο το υπουργείο.

    Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες τόσο των αρχαιολόγων όσο και των σωματείων εργαζομένων των μουσείων, η υπουργός προσπάθησε να τις υποβαθμίσει, σημειώνοντας πως μόλις το 15% του ΥΠΠΟΑ συμμετέχει σε αυτές, ενώ παράλληλα άφησε σαφή υπονοούμενα πως είναι υποκινούμενες διότι ξεκίνησαν πριν γίνει γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Νικολακόπουλος: Τα μνημεία της Ηλείας στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού!
    Νικολακόπουλος: Τα μνημεία της Ηλείας στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού!

    Τι συζήτησαν στην συνάντηση τους ο Ανδρέας Νικολακόπουλος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη - Στην ατζέντα τα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και οι νέες παρεμβάσεις που δρομολογούνται μέσω της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ

    Παρεμβάσεις και έργα ανάδειξης σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ηλείας, που είτε είναι σε εξέλιξη είτε δρομολογούνται, περιλαμβάνει το πλάνο του Υπουργείου Πολιτισμού και επί αυτών των ζητημάτων είχαν εκτενή συζήτηση ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντηση που πραγματοποίησαν εντός Ηλείας με αφορμή την παρουσία της Υπουργού στο νομό μας.

    Οι παρεμβάσεις που αφορούν στα αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας, εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη όλων των μνημείων της χώρας, με πρωταρχικό και κυρίαρχο μέλημα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Στα θετικά συγκαταλέγεται ο επαναπατρισμός του «θραύσματος Fagan» από το Περιφερειακό Μουσείο “Antonino Salinas” του Παλέρμο και η επανένωσή του στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όπως είπαν και η κα Μενδώνη και ο κ. Νικολακόπουλος, ήταν ένα πρώτο βήμα και αξίζει να σημειωθεί ότι για το ‘θραύσμα Fagan’ και τις διαδικασίες για την επιστροφή του είχε ενημερωθεί προσωπικά και ο κ. Νικολακόπουλος κατά το επίσημο ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Σικελία, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής.

    ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ- ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

    Αναφορικά με τα μνημεία στην Ηλεία, διαπιστώθηκε η σημαντική πορεία του έργου συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των οικοδομημάτων της Ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ολυμπία. Πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών, το έργο θα προσδώσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και θα ενισχύσει σημαντικά το χρόνο παραμονής των επισκεπτών.

    Πέρα από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις και την σημαντικότατη επένδυση της Microsoft, ο κ. Νικολακόπουλος έδωσε έμφαση και στην περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, επισημαίνοντας ότι η Αρχαία Ολυμπία διαρκώς μας αποκαλύπτεται και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και προβολή του λίκνου του πολιτισμού.

    Στον αντίποδα βρίσκεται η Αρχαία Ήλιδα, η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Η κα Μενδώνη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και αυτό που ζήτησε και ο κ. Νικολακόπουλος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος ανάδειξης και ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, ενώ τόσο η Υπουργός όσο και ο Ηλείος βουλευτής έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην σύνδεση της των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Ήλιδας και της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω του μονοπατιού της εκεχειρίας που αποτελεί ισχυρό μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.

    Αναφορικά με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά καλά το έργο αναστήλωσης και δρομολογείται η δεύτερη φάση εργασιών, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ.

    ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ ΚΑΙ Ι.Ν. ΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑΣ

    Σε ότι αφορά το Κάστρο Χλεμούτσι και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Δαφνιώτισσα (Παναγία Δαφνιώτισσας), για τα οποία είχε σχετικές πρόσφατες παρεμβάσεις ο κ. Νικολακόπουλος, το Υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει το έργο πυρασφάλειας και φωτισμού του Κάστρου Χλεμούτσι, ενώ θα προτείνει και την χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της δεύτερης φάσης ανάδειξής του. Παράλληλα, ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε εκ νέου στην Υπουργό το θέμα ενίσχυσης με επιπλέον προσωπικό, προκειμένου το Κάστρο να είναι επισκέψιμο περισσότερες ώρες και συζητήθηκαν συγκεκριμένες λύσεις.

    Θετική είναι η εξέλιξη που αφορά και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δαφνιώτισσα. Μετά την έγκριση της μελέτης αναστήλωσης, η κα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Νικολακόπουλο ότι το Υπουργείο θα προτείνει το συγκεκριμένο έργο για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες και ο Ιερός Ναός, που αποτελεί μνημείο, να καταστεί ασφαλής και λειτουργικός.

    Παράλληλα δρομολογούνται παρεμβάσεις και σε άλλα μνημεία του νομού, με τον κ. Νικολακόπουλο να επισημαίνει το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Υπουργείο Πολιτισμού για το νομό μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρχ. Ολυμπία: Την καταλυτική συμβολή του πολιτισμού στην περιφερειακή και εθνική οικονομία παρουσίασε η Λίνα Μενδώνη
    Αρχ. Ολυμπία: Την καταλυτική συμβολή του πολιτισμού στην περιφερειακή και εθνική οικονομία παρουσίασε η Λίνα Μενδώνη

    Με έργα άνω του 1 δισ. ευρώ

    Τον καταλυτικό ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείο ανάπτυξης -τοπικής, περιφερειακής, εθνικής- και την ορατή αποτύπωση της δυναμικής αυτής σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας, με οφέλη για την απασχόληση και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, ανέπτυξε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Olympia Forum III.
    Σε διάλογο με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, η Λίνα Μενδώνη, μέσα από την αντικειμενική απόδειξη των έργων πολιτισμού, που εκτελούνται σήμερα στο σύνολο της επικράτειας, παρουσίασε τη συμβολή του πολιτισμού στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.

    «Ο πολιτισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με την περιφερειακή ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα -μέχρι σήμερα, καθώς καθημερινά αποκαλύπτονται και νέα- 21.000 ακίνητα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αυτή η διασπορά μνημειακού αποθέματος έχει ως αποτέλεσμα ο πολιτισμός να λειτουργεί ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι καταλύτης οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενέταξε, το 2019, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα παραγωγικά Υπουργεία, ακριβώς γιατί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην περιφερειακή και εθνική οικονομία είναι πολύ σημαντικός. Η αναπτυξιακή δυναμική του πολιτισμού είναι πλέον ορατή. Η διεθνής βιβλιογραφία παρουσιάζει αυτοτελώς την οικονομία του πολιτισμού, αναγνωρίζει τον πολιτισμό ως διακριτό οικονομικό τομέα, επειδή ο πολιτισμός χρησιμοποιεί πόρους με τους οποίους παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας, προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις. Υπό την έννοια αυτή, έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί ένα μείζον πρόγραμμα έργων. Μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιεί 399 έργα συνολικού προϋπολογισμού 424.000.000 ευρώ. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υλοποιούν –μέχρι σήμερα- ένα πρόγραμμα 114 έργων, προϋπολογισμού 317.000.000 ευρώ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει πόρους άνω των 500.000.000 ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί και τα υπόλοιπα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 200.000.000 ευρώ. Επίσης, τρέχουμε ένα πρόγραμμα 188 έργων σε όλη την Επικράτεια, είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων, είτε με συμμετοχή σε έργα τρίτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων πολιτισμού των τριών αυτών διακριτών ενοτήτων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Στα έργα αυτά, ιδιαίτερα εκείνα που εκτελούνται με αυτεπιστασίες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απασχολούνται περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι. Εάν ληφθούν υπόψη και τα έργα που εκτελούνται με αναδόχους, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες. Αυτοί οι αριθμοί είναι η αντικειμενική απόδειξη του αποτυπώματος του πολιτισμού στην οικονομία. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργούν υπεραξία σε οποιοδήποτε έργο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Με απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συμβαδίζει απολύτως με τις επενδύσεις και με τα δημόσια κοινωφελή έργα. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω των έργων που υλοποιεί συμβάλλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και ενισχύει απολύτως τον πολιτιστικό τουρισμό, που αποδεδειγμένα καλύπτει το 40% των εσόδων του τουρισμού, γενικά. Οι επενδύσεις στην ανάδειξη και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς οδηγούν σε υψηλότερου επιπέδου και εισοδήματος επισκέπτες».

    Με αναφορά στον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό τουρισμό, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε για τα τέσσερα ναυάγια στον Παγασητικό που έχουν αποδοθεί στους πολίτες ως επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, αναδεικνύοντας την ταυτότητα της περιοχής και προσελκύοντας υψηλού επιπέδου και εισοδήματος τουρισμό.

    Για την αξιοποίηση του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, η Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι ήδη οι Υπηρεσίες του Υπουργείου εκτελούν ένα πρότυπο έργο, έχει εξασφαλιστεί το σύνολο των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, από ιδιωτικές χορηγίες και εθνικούς πόρους. Μέχρι το τέλος του 2025, ένα πολύ μεγάλο μέρος του κτήματος θα αποδοθεί στους πολίτες. Με στόχο τη συμβολή του κτήματος στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, σε επίπεδο λειτουργίας και διαχείρισης πρόκειται να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του Ιδρύματος του Πρίγκηπα στο Dumfries House.
    
Την προηγούμενη μέρα, συμμετέχοντας στη θεματική του Forum «Ολιστική μελέτη της ανοικοδόμησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία», η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέπτυξε τη στρατηγική του Υπουργείου στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά και το πρότυπο των πολιτιστικών διαδρομών ως μέσο διασύνδεσης του μνημειακού και φυσικού πλούτου της Ηλείας με ενεργό ρόλο της τοπικής κοινότητας και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

    Όσον αφορά στην κλιματική κρίση, η Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι «εφαρμόζουμε μια συνεκτική στρατηγική για τα θέματα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση σχεδίων προσαρμογής συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην κλιματική κρίση. Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια αυτά για 19 μείζονες αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, εκπονούμε -και θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2025- το Εθνικό Σχέδιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά, η Ελλάδα εμφανίζεται ως η μόνη χώρα με Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων».

    Ως προς την αξιοποίηση του προτύπου των πολιτιστικών διαδρομών στην Ηλεία η Λίνα Μενδώνη, επισήμανε ότι «αφορά τόσο στην Πολιτεία όσο και στην τοπική κοινωνία. Η Ηλεία διαθέτει μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Όμως αυτός ο πλούτος λίγο μετέχει, προς το παρόν, στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Προφανώς, το Υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργήσει τις απαιτούμενες υποδομές. Αλλά και η τοπική επιχειρηματικότητα, εάν θέλει να διαχειριστεί ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν, θα πρέπει τον πλούτο που διαθέτει η περιοχή να τον υιοθετήσει και να τον προβάλλει, ώστε να δημιουργηθούν πολιτιστικές διαδρομές που θα έχουν ως κύριους πόλους τους ήδη γνωστούς και δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία ή φυσικά τοπία. Σε συνδυασμό με αυτούς να οργανωθούν και νέοι αναδυόμενοι τουριστικοί προορισμοί. Έτσι, οι νέες διαδρομές θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία εμπειριών, άρα και συμμετοχή στην οικονομία των εμπειριών».

    Δελτίο Τύπου - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ Α.Ε/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για την «αρχαιοκαπηλική προέλευση» της Συλλογής Στέρν
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για την «αρχαιοκαπηλική προέλευση» της Συλλογής Στέρν

    «Η κυβέρνηση σκοπεύει να νομιμοποιήσει και άλλες πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο ζήτημα της Συλλογής Στερν επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εξαπολύοντας βολές κατά της Λίνας Μενδώνη και ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα για το ζήτημα.

    «Ακόμα περιμένουμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για την αρχαιοκαπηλική προέλευση της "Συλλογής Στερν". Σκοπεύει να νομιμοποιήσει και άλλες πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια παραθέτει το χρονικό της υπόθεσης.

    «Στις 21 Ιουλίου 2022 και ενώ η χώρα βρισκόταν στο κέντρο μιας άγριας περιδίνησης από τα πρωτοφανή σκάνδαλα της κυβέρνησης της ΝΔ, η κα Μενδώνη, η υπουργός με τα συνεχόμενα εγκλήματα κατά του Πολιτισμού, υπέγραφε συμφωνίες εν κρυπτώ για να νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγωγή, την παράνομη διακίνηση και την παράνομη κατοχή 161 αδήλωτων κυκλαδικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σπίτι του μεγιστάνα «συλλέκτη» Λέοναρντ Στερν, στη Ν. Υόρκη.

    Μέχρι τότε, και επί δύο χρόνια, η «σκοτεινή υπουργός» Μενδώνη γνώριζε και συγκάλυπτε το έγκλημα βάζοντας πλάτη στον παράνομο συλλέκτη, χωρίς να κινήσει καμία νόμιμη διαδικασία για την άμεση απόδοση των αρχαιοτήτων στο Ελληνικό Δημόσιο και τα δημόσια μουσεία της χώρας, δηλαδή εκεί όπου ανήκουν.

    Επί δύο χρόνια η κα Μενδώνη «διαπραγματευόταν» μυστικά τους όρους του «συλλέκτη», χωρίς να ενημερώσει ποτέ τις αρμόδιες Αρχές της χώρας. Έτσι κανείς δεν διερεύνησε την προέλευση των αντικειμένων, τις συνθήκες εξαγωγής τους από την Ελλάδα, τις συνθήκες απόκτησής τους από τον κ. Στερν, τη νομιμότητα της κατοχής τους από αυτόν, τη γνησιότητα/αυθεντικότητα των αντικειμένων και την εκτίμηση της αξίας τους.

    Η «σκοτεινή υπουργός» διέσυρε τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας για να ωφελήσει τον υπόλογο κ. Στερν και όσους άλλους εμπλέκονται στην παράνομη συμφωνία που υπέγραψε μαζί τους στις 21.7.2022, αφήνοντας τελικά τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες για ακόμη 50 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Κι αυτό, με θράσος, το αποκάλεσε "επαναπατρισμό".

    Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αποπέμψει την κα Μενδώνη για παράβαση καθήκοντος, έφερε στη Βουλή την παράνομη συμφωνία και η κυβέρνησή του την κύρωσε κι από πάνω.

    Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε αναδρομικά την κα Μενδώνη, παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και του επιστημονικού κόσμου, μετατρέποντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε πλυντήριο αρχαιοκαπηλίας και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος».

    Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «χρειάστηκε να περάσουν μόνο λίγες ημέρες, μέχρι ο αρχαιολόγος Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η "Συλλογή Στερν" περιλαμβάνει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της Athens Voice, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα το ελληνικό κράτος και να διασύρεται η χώρα διεθνώς».

    «Εάν δεν παρέμβει τώρα ο αρμόδιος εισαγγελέας για τη συλλογή Στερν και όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο και δεν ακυρωθεί τώρα η παράνομη συμφωνία, τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε πλέον, τη νομιμοποίηση κι άλλων πτυχών του οργανωμένου εγκλήματος;», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ