Πολιτικά

Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ

Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ

Οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, στήριξη του απόδημου Ελληνισμού, ενεργός συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς και ίδρυση περιφερειακής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ για τον ολυμπισμό και τη διεθνή εκεχειρία στην Ολυμπία

Στην οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, καθώς και την στήριξη του απόδημου Ελληνισμού μέσω της επαναδραστηριοποίησης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αναφέρθηκε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για την κύρωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας». Η κα Βουλευτής, στην παρέμβασή της, πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην ανάγκη ενεργού συμμετοχής του Υπουργείου στη διμερή και πολυμερή διπλωματία, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ άδραξε την ευκαιρία και έθεσε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση μιας περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών για τον ολυμπισμό και τη διεθνή εκεχειρία με έδρα την Ολυμπία.

Παρατίθεται κάτωθι το κείμενο της ομιλίας της:

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς αφορά στον Κανονισμό λειτουργίας ενός ιδιαίτερα σημαντικού Υπουργείου της χώρας μας, του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και το ανθρώπινο δυναμικό του διαχειρίζονται -και μάλιστα ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή- σπουδαία διμερή και πολυμερή ζητήματα, καθώς και ζητήματα ενός σημαντικού τμήματος του ελληνισμού, των αποδήμων Ελλήνων και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξοπλισμένο, αψεγάδιαστα οργανωμένο, λειτουργικό και αποτελεσματικό. Ο Κανονισμός λειτουργίας του, συνεπώς, πρέπει να είναι κατάλληλος, να του προσδώσει τα εχέγγυα της πλήρους και αποτελεσματικής λειτουργίας του.

Στο πρώτο μέρος του Κανονισμού λειτουργίας προβλέπεται η διάρθρωση του Υπουργείου σε τρεις οργανωτικούς πυλώνες: τις διεθνείς σχέσεις, τις οικονομικές σχέσεις και την εξωστρέφεια και τα θέματα αποδήμου Ελληνισμού.

Ενεργός συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς – Αποτελεσματική διμερής και πολυμερής διπλωματία

Οι διεθνείς σχέσεις αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των εργασιών του Υπουργείου, τις οποίες οι διπλωμάτες μας και το δυναμικό του Υπουργείου υπηρετούν εξαιρετικά. Προέχουσα σημασία για τη χώρα μας έχουν τα διμερή ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τους γείτονές μας, αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις με χώρες εθνικού ενδιαφέροντος. Περαιτέρω, η πολυμερής διπλωματία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, είναι πρωτεύουσας σημασίας για τη χώρα μας.

Με την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή μας διασφαλίζεται το διεθνές κράτος δικαίου το οποίο διαφυλάσσει τα δίκαια όλων των κρατών, μικρών και μεγάλων. Γι’ αυτό τον λόγο και θα πρέπει να αναβαθμιστεί, αλλά και να στελεχωθεί κατάλληλα το γραφείο για την προώθηση εθνικών υποψηφιοτήτων για την εκλογή Ελλήνων σε διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως και γίνεται.

Περαιτέρω, ορθώς οι Διευθύνσεις οργανώνονται σε επίπεδο περιφερειακών ομάδων κρατών και μειώνονται κάποιες από τις Διευθύνσεις που αφορούν μόνο σε μία χώρα, καθώς πλέον στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας ως ομάδες αντιμετωπίζονται τα κράτη, ως ομάδες τοποθετούνται ή ψηφίζουν για πολύ σημαντικά θέματα στον ΟΗΕ και με αυτή την οργάνωση ενημερωνόμαστε και διαπραγματευόμαστε και εμείς καλύτερα μαζί τους.

Οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια

Με τον δεύτερο πυλώνα, με την αναβάθμιση δηλαδή της οικονομικής διπλωματίας και την ανάληψή της από το Υπουργείο Εξωτερικών, κινείται το Υπουργείο προς τη σωστή κατεύθυνση. Χώρες με σημαντική οικονομική ανάπτυξη και αποτύπωμα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις τείνουν να υπάγουν την αντίστοιχη θεματική πράγματι στο Υπουργείο Εξωτερικών τους.

Πρέπει να αναπτύξουμε οικονομική διπλωματία υψηλών ταχυτήτων, ειδικά σήμερα που η χώρα μας αναδεικνύεται ως χώρα ασφαλής υγειονομικά, με ελαχιστοποίηση του πολιτικού ρίσκου επενδύσεων, με τομές στο φορολογικό της σύστημα, το οποίο έχει πλέον καταστεί ελκυστικό, αλλά και μία χώρα την ταυτότητα της οποίας ανακαλύπτουν εκ νέου διεθνείς επενδυτές, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες άλλων κρατών, οι οποίοι σκέπτονται να μετακομίσουν και να εργαστούν για τις εταιρείες τους στο εξωτερικό, μένοντας όμως στην Ελλάδα μέσω του ψηφιακού διαβατηρίου.

Ακόμα, ας λάβουμε υπόψη ότι ολοένα και μεγαλύτερος όγκος χρηματοροών, που είναι διεθνώς διαθέσιμος, απευθύνεται στις ονομαζόμενες βιώσιμες και υπεύθυνες επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται και προσκαλεί η χώρα μας και οι οποίες έχουν στόχο να προωθήσουν την περιβαλλοντική και την κλιματική ατζέντα. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες και τώρα όλα τα εχέγγυα να προσελκύσει και αυτό το είδος επενδύσεων.

Στήριξη του απόδημου Ελληνισμού

Ιδιαίτερη σημασία έχει, βεβαίως, και η επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Οι απόδημοι Έλληνες είναι μία από τις σπουδαιότερες και ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού έθνους. Οι απόδημοι Έλληνες διακατέχονται από μεγάλη αγάπη για την πατρίδα και διακαή πόθο στήριξης αυτής της χώρας. Σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων θα έλεγα ότι αυτή είναι μία θεματική του Υπουργείου Εξωτερικών από τις πλέον σημαντικές, η οποία πρέπει να τύχει ευρύτερης συζήτησης και ενόψει του Κοινοβουλίου μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ίδρυση περιφερειακής υπηρεσίας για τον ολυμπισμό και τη διεθνή εκεχειρία στην Ολυμπία

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε ως Βουλευτής του Νομού Ηλείας να σας μεταφέρω ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Ηλείας και της Ολυμπίας, το οποίο ενδεχομένως να ακούγεται για πρώτη φορά στην Ελληνική Βουλή, αλλά τοπικά, ειδικά στην Ολυμπία, αποτελεί επωδό. Είναι το αίτημα για την ίδρυση μιας περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών για τον ολυμπισμό και τη διεθνή εκεχειρία, με έδρα στην αρχαία Ολυμπία.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε, κύριε Υπουργέ και αγαπητοί συνάδελφοι, να ορίσουμε έναν διπλωμάτη μόνο, ίσως από τη Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών, ο οποίος να επιβλέπει θέματα ολυμπισμού και εκεχειρίας και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος έχει στην πράξη έναν άτυπο διπλωματικό ρόλο κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που για πρώτη φορά θεσμοθέτησε θέση Αντιπεριφερειάρχη Ολυμπισμού και Αθλητισμού, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την Ελληνική και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Να συνεπικουρεί μέσω του διπλωμάτου αυτού και το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε η φωνή της Ελλάδας και της Ολυμπίας, τα μηνύματα της ειρήνης και της εκεχειρίας, της ευγενούς άμιλλας και του ευ ζην, που αποτελεί και το σύγχρονο συμπυκνωμένο μήνυμα της βιωσίμου αναπτύξεως παγκοσμίως, να ακούγονται ακόμα περισσότερο διεθνώς, και αυτή η μαλακή, η ήπια, αλλά λαμπρή δύναμη της Ελλάδας, η ελληνική φιλοσοφία να πρυτανεύσει.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα