Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και οι χαμηλοί ρυθμοί αποφοίτησης από συγκεκριμένες περιφερειακές πανεπιστημιακές σχολές, είναι παράγοντες που κρίνουν και την τύχη τους, όπως προκύπτει από αυτά που ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευάγγελος Συρίγος. Ο κ. Συρίγος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου για την τύχη των σχολών της Αιτωλοακαρνανίας.
«Έχουμε μια αδήριτη πραγματικότητα. Έχουμε τρομερό πρόβλημα υπογεννητικότητας στη χώρα. Η υπογεννητικότητα χτυπάει τα πανεπιστήμιά μας. Το 2000 -πριν από είκοσι ένα χρόνια- είχαμε εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες υποψηφίους. Φέτος υπολογίζουμε ότι θα έχουμε εκατό χιλιάδες υποψηφίους περίπου. Οι θέσεις το 2000 και σήμερα είναι οι ίδιες.
Υπολογίζουμε ότι το 2028 - 2029 θα έχουμε ογδόντα πέντε με ογδόντα επτά χιλιάδες υποψηφίους για εβδομήντα πέντε χιλιάδες θέσεις. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όσοι τελειώνουν το σχολείο θα πάνε στο πανεπιστήμιο. Έχουμε φτιάξει δηλαδή μία χώρα η οποία έχει μονόδρομο το πανεπιστήμιο και η υπογεννητικότητα κατεβάζει εκ των πραγμάτων το μαθησιακό επίπεδο εκείνων οι οποίοι φοιτούν στα πανεπιστήμια, γιατί άλλο να έχεις να επιλέξεις εβδομήντα πέντε χιλιάδες από εκατόν εξήντα χιλιάδες και άλλο να έχεις να επιλέξεις εβδομήντα πέντε χιλιάδες από εκατό χιλιάδες άτομα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστοι πλέον υποψήφιοι υψηλού επιπέδου για τέτοια τμήματα.
Αυτά τα τμήματα, λοιπόν, στα οποία αναφερθήκατε έχουν πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής. Η πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής οδηγεί στο ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και γι' αυτό έχουν και πολύ χαμηλούς ρυθμούς αποφοίτησης. Η αποφοίτηση από αυτά τα τμήματα είναι εξαιρετικά χαμηλή», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.
Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος που επισήμανε ότι η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα αφήσει πανεπιστημιακά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς φοιτητές.
«Έρχεστε και θεσπίζετε την ελάχιστη βάση, γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία θα μείνουν χωρίς φοιτητές. Αυτό επιθυμείτε; Πείτε το καθαρά. Δεν θέλετε περιφερειακά ανώτατα ιδρύματα; Πείτε το καθαρά. Δεν πρόκειται να παρουσιαστεί ένας θάνατος, μια εκτέλεση κάποιων τμημάτων ως φυσικός θάνατος», είπε ο κ. Βαρεμένος και τόνισε ότι το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το πανεπιστήμιο Πατρών, θα έχει αποτέλεσμα «από τα τέσσερα τμήματα τα πανεπιστημιακά στο Αγρίνιο, να μείνει ένα και άλλο ένα, το 2023 - 2024, και τρία -διαφορετικά βέβαια- τμήματα στο Μεσολόγγι».
Ο βουλευτής, σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας, προέβλεψε ότι είναι θέμα χρόνου ο «ενταφιασμός» των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία.
«Μιλάτε για φοιτητές υψηλού επιπέδου. Να σας ρωτήσω κάτι, κύριε υπουργέ; Στα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία εξισώνετε με τα κρατικά πανεπιστήμια, τρέχουν όλοι όσοι είναι υψηλού επιπέδου ή υψηλού εισοδήματος ή, εν πάση περιπτώσει, ανεκτού για αυτές τις απαιτήσεις εισοδήματος;», σχολίασε ο Γιώργος Βαρεμένος και πρόσθεσε: «Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα, δυστυχώς, να επισφραγίσετε μια πορεία φθοράς, μαρασμού, εξουθένωσης και τελικά, εξουδετέρωσης των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, που ξεκίνησε από το αλήστου μνήμης Σχέδιο "Αθηνά" του κυρίου Αρβανιτόπουλου και καταλήγει εκεί, όπου εσείς προφανώς, κύριε υπουργέ, δεν θέλετε την περιφερειακή ανώτατη εκπαίδευση. Δεν τη θέλετε».
Ο υφυπουργός Παιδείας Ε. Συρίγος κάλεσε τον βουλευτή να αναγνωρίσει την πραγματικότητα. «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχουμε αυτήν τη στιγμή έξι τμήματα που σχετίζονται με Γεωπονία. Έχουμε Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιέργειας στο Μεσολόγγι, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής πάλι στο Μεσολόγγι, Τεχνολογίας Τροφίμων και Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο, Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Είναι τα γεωπονικά τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μία περιφέρεια, λοιπόν, εξακοσίων πενήντα χιλιάδων ατόμων έχει έξι γεωπονικά τμήματα. Η υπερβολή είναι χαρακτηριστική. Δεν υπάρχει κόσμος να μπορέσει να φοιτήσει σε όλα αυτά τα τμήματα. Ένα από αυτά τα τμήματα στο Αγρίνιο είναι σε αναστολή», είπε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο γίνεται στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι έρχεται μία πρόταση, η οποία ανασυστήνει τα τμήματα. Από όσα έχω διαβάσει, θα υπάρχουν δύο τμήματα στο Μεσολόγγι, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, πράγμα λογικό λόγω της λιμνοθάλασσας, και Γεωπονίας, που είναι, επίσης, λογικό λόγω του ότι έχει ένα πολύ μεγάλο αγρόκτημα οκτακοσίων στρεμμάτων του πανεπιστημίου εκεί πέρα. Και θα υπάρχουν δύο τμήματα Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο. Αυτά τα τμήματα, έτσι όπως είναι φτιαγμένα, βλέπω να έχουν προοπτική στο χρόνο».
«Κανένας δεν θέλει τμήματα τα οποία δεν θα έχουν φοιτητές ή θα έχουν φοιτητές οι οποίοι δεν θα τελειώνουν ποτέ και στο τέλος, δεν θα παρακολουθούν. Η πρόταση, λοιπόν, που κατατίθεται, εξ όσων βλέπω, δείχνει να κρατάει στο χρόνο. Όταν θα μας περιέλθει, θα συζητήσουμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών επιμέρους λεπτομέρειες», είπε ο υφυπουργός Παιδείας που έσπευσε να επισημάνει πάντως ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας από τους πλέον αγροτικούς νομούς και επομένως «χρειάζεται τμήματα Γεωπονίας. Δεν χρειάζεται, όμως, πολλά τμήματα Γεωπονίας. Χρειάζεται τμήματα, τα οποία θα μπορούν να αντέξουν στο χρόνο».
«Είστε πρακτικός άνθρωπος», απευθύνθηκε ο υφυπουργός Παιδείας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Χρειάζεται η Ελλάδα ανθρώπους που είναι επιστήμονες γεωπόνοι ή χρειάζεται δίπλα στους επιστήμονες γεωπόνους και ανθρώπους οι οποίοι να ξέρουν, να έχουν ειδικές, εξειδικευμένες γνώσεις, για να μπορούν να δουλεύουν τον κάμπο, να δουλεύουν τον αγρό, να ασχολούνται με την κτηνοτροφία; Χρειαζόμαστε και τα δύο. Είμαστε όλοι επιστήμονες. Έχουμε είκοσι τρία τμήματα Γεωπονίας ή συναφή στη χώρα. Είκοσι τρία τμήματα! Έχουμε φτάσει σε σημείο, εάν όλοι αυτοί τελείωναν κάθε χρόνο, σε δέκα χρόνια να έχουμε περισσότερους γεωπόνους από ό,τι νέους αγρότες».
Η υπάρχουσα κατάσταση σε λίγο καιρό, σε ένα-δύο χρόνια θα έχει σοβαρότατα προβλήματα, διότι δεν θα έχει φοιτητές να παρακολουθήσουν, επέμεινε ο υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι και με την βοήθεια των τοπικών αρχών και των βουλευτών της περιοχής, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας τμήματα, για τα οποία θα μπορούμε και σε δέκα, δεκαπέντε, είκοσι χρόνια να λέμε με υπερηφάνεια ότι βγάζουν ανθρώπους που μπορούν να καθοδηγήσουν τους αγρότες στη Γεωπονία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ