Πολιτικά

Γαβρόγλου: Το πάρε - δώσε Παν. Πατρών - Κυβέρνησης που πληρώνει η Ηλεία

Γαβρόγλου: Το πάρε - δώσε Παν. Πατρών - Κυβέρνησης που πληρώνει η Ηλεία

Αιχμηρός ως προς τους λόγους που το Πανεπιστήμιο Πατρών προχωρά σε αλλαγές σε ότι αφορά τα τμήματα και κυρίως αυτά της Ηλείας ήταν ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους του νομού, δήλωσε πως υπάρχει ένα πάρε - δώσε του Πανεπιστημίου Πατρών με την Κυβέρνηση και ο νέος Πρύτανης δείχνει να έχει ενοχληθεί από τις μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γαβρόγλου αρχικά ανέλυσε τους λόγους που έχουν προκαλέσει την αναστάτωση αυτή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ηλεία. “Αν έχεις ένα τμήμα που δεν δίνεις προσωπικό, δεν κάνεις κινήσεις ενίσχυσής του, μετά προφανώς χάνει τη δύναμή του και αρχίζεις να λες πως δεν είναι βιώσιμο κλπ. Δεν είναι μεταφυσική η επιβίωση ή η ανάπτυξη ενός τμήματος. Εξαρτάται τι πολιτικές αποφάσεις παίρνεις και τι αποφάσεις παίρνει το Πανεπιστήμιο Πατρών για τα τμήματά του. Τα τμήματα δεν είναι μόνο για “rooms to let” και “σουβλάκια”. Έχουν ένα πολιτισμικό ρόλο πολύ σημαντικό, έναν αναπτυξιακό ρόλο επίσης πάρα πολύ σημαντικό και βεβαίως ακαδημαϊκό. Το επιχείρημα της απόστασης από την Πάτρα, το βρίσκω γελοίο ως επιχείρημα. Σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε τμήματα απομακρυσμένα. Πρέπει να δούμε τι χρειάζεται για να επιβιώσουν αυτά τα τμήματα. Ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δώσαμε στο πανεπιστήμιο Πατρών αναλογικά με άλλα πανεπιστήμια, πολλές περισσότερες θέσεις καθηγητών, παρόλο που είμασταν σε τρομερή δημοσιονομική πειθαρχία. Κι όμως μοιράσαμε 1650 θέσεις σε όλη την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Πατρών, πήρε πολλές περισσότερες από αυτές που θα δικαιούνταν με βάση τον παλιό αλγόριθμό και το ίδιο έγινε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Και εκεί ενίσχυσαν τα τμήματά τους…Τμήματα από το μηδέν, είτε με υπάρχον προσωπικό. Ούτε η απόσταση, ούτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να οδηγεί σε συμπεράσματα ότι πρέπει να κλείσουν τα τμήματα αυτά ή ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Επίσης το ότι το τμήμα της Αμαλιάδας έχει περίπου το ίδιο γνωστικό αντικείμενο με τμήματα στο Μεσολόγγι, ούτε αυτό ισχύει. Το ίδιο έχουμε στην Άρτα και στα Γιάννενα, το ίδιο στην Καβάλα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, τμήματα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Εξαρτάται από το πρόγραμμα σπουδών, από τα παιδιά που θέλουν να πάνε στο ένα τμήμα και όχι στο άλλο, υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείς. Και ο τρόπος που λένε “το κλείνουμε αύριο” θεωρώ ότι δεν είναι ένας τρόπος που υπακούει σε ακαδημαϊκά κριτήρια, είτε κατά τη γνώμη μου σε αναπτυξιακά της περιφέρειας…

gavrogl2

Ο πρώην υπουργός απαντώντας στην ερώτησή του ilialive.gr, για την απουσία εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Παιδείας - όπως και σε άλλους βασικούς άξονες του κράτους, ο κ. Γαβρόγλου, απάντησε πως “δεν θα μπω στη λογική ότι εμείς τα κάναμε όλα καλά, ή οι άλλοι είναι οι κακοί. Υπάρχει μια αδράνεια του παρελθόντος, η οποία σε πολλά επίπεδα, έχουν υπάρξει συναινέσεις. Υπάρχουν όμως και πολύ σοβαρές διαφορές” είπε ο πρώην υπουργός και άνοιξε το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων. “Εδώ δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εδώ υπάρχει κάτι πίσω στο μυαλό, που λέει τριετή κολέγια που θα έχουν το ίδιο βάρος με τετραετή δημόσια πανεπιστήμια. Και σας λέω αυτό έχοντας πλήρη συνείδηση πως τα κολέγια είναι γεμάτα με πλουσιόπαιδα. Πως μπορεί να είναι ισότιμο…; Δεν το λέω για να κατακρίνω την κυβερνητική πολιτική, αλλά εδώ μας χωρίζει η μέρα με τη νύχτα. Εμείς λέμε να υπάρχει μια αρχή να δούμε το πρόβλημα και αν αυτό έχει και ποιες λύσεις… Εμείς για πρώτη φορά ξεκινήσαμε από το 1982 να συζητάμε για τον κοινωνικό ρόλο των πανεπιστημίων. Και λόγω του δημογραφικού, τα πανεπιστήμια με μια λελογισμένη αύξηση της χρηματοδότησης και του διδακτικού προσωπικού, θα μπορούσαν να μορφώσουν όσα παιδιά το επιθυμούν. Από την άλλη για να μπορέσουν τα παιδιά να μορφωθούν θα πρέπει να αναβαθμιστεί το απολυτήριο που παίρνουν στο σχολείο. Για να μπορούν να πάνε με γνώσεις στο πανεπιστήμιο. Σε αυτό το πράγμα βρήκαμε αντίσταση. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφορές αλλά και κοινά σημεία… Αυτό που θίξατε για την εθνική στρατηγική είναι μια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Η εθνική στρατηγική όμως δεν μπορεί να ξεκινάει από τις λύσεις, αλλά από το να μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα προβλήματα πρώτα. Και ιστορικά η έννοια κοινή λογική είναι κάτι πολύ περίπλοκο. Υπάρχουν βασικά ζητήματα που δεν υπάρχει συνεννόηση… Όπως η κατάσταση που επικρατεί στην Γ’ Λυκείου. Εκεί υπάρχει μια τεράστια παθογένεια για την προετοιμασία για τα πανεπιστήμια. Να συμφωνήσουμε πως εκεί υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα; Όταν υπάρχει τέτοια εκτεταμένη παραπαιδεία, αυτό δεν θα έχει καλό τέλος. Υπάρχουν όλων των ειδών οι παθογένειες από την αρχή… Θεωρώ ήρωες τους εκπαιδευτικούς στην Γ’ Λυκείου” σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο πρώην υπουργός απαντώντας επί μέρους στα θέματα της Ηλείας σε ερωτήσεις που τέθηκαν ανέφερε πως “… όταν κάνεις μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παίρνεις υπόψη διάφορες παραμέτρους. Το βασικό είναι το ακαδημαϊκό, το δεύτερο η ιστορία των ιδρυμάτων, ενώ το τρίτο είναι οι τοπικές συνθήκες. Εμείς είχαμε προτείνει να υπάρξει στην Ηλεία μια σχολή πολιτισμού με τα δύο τμήματα στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, ένα τμήμα τουριστικής διαχείρισης, για λόγους σαφείς στην Ηλεία. Υπήρξε σοβαρή αντίδραση από την πλευρά της Αμαλιάδας που ήθελαν αντί του τμήματος που προτείναμε, την Γεωπονία και συμφωνήσαμε. Εμείς δώσαμε έξτρα θέσεις στο Πανεπιστήμιο, όμως την κατανομή δεν την κάνει το υπουργείο αλλά το πανεπιστήμιο. Παρόλο που εμείς είπαμε πως τις θέσεις τις δίνουμε για την ενίσχυση των νέων τμημάτων, το Πανεπιστήμιο δεν έκανε αυτή την επιλογή. Αυτό πρέπει να απαντηθεί δημόσια. Γιατί δεν πήγανε εκεί οι θέσεις. Σε ότι αφορά το ΤΕΦΑΑ, από θέση ευθύνης είπαμε να μην αρχίσει αμέσως γιατί εκεί δεν ήταν έτοιμα τα πράγματα. Είπαμε να περάσει ένας χρόνος να έρθουν καθηγητές να ετοιμαστεί το πρόγραμμα και να ξεκινήσει από τη μεθεπόμενη χρονιά όπως κάναμε και για τη Νομική της Πάτρας. Είχαμε προγραμματισμό ακαδημαϊκού χαρακτήρα, που σεβόταν όμως και τις τοπικές συνθήκες. Τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς. Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο είχε και τα διετή προγράμματα σπουδών εντός των πανεπιστημίων με παιδιά των ΕΠΑΛ τα οποία θα έπαιρναν πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας με ευρωπαϊκά προσόντα. Με την αποφοίτηση θα ήταν πιστοποιημένοι. Και για την Ηλεία θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο αυτό που είχαμε πει να μην πάμε στα διετή προγράμματα σπουδών, αν δεν υπήρχε συμφωνία με τους παραγωγικούς - πολιτιστικούς φορείς της περιοχής. Σε ότι αφορά το μέλλον δεν μπορώ να υποσχεθώ πράγματα που δεν γίνονται. Δεσμευόμαστε πως αν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή, είναι σίγουρο πως η Ηλεία πρέπει να ξαναμπεί στο χάρτη. Δε νοείται ένα μέρος με τέτοια πολιτισμική και τουριστική δραστηριότητα, με τέτοια ιστορία και με τέτοια αγροτική παραγωγή, να μην έχει τα καλά της ανώτατης εκπαίδευσης. Πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα και να προτείνουμε κάτι ρεαλιστικό που θα ταιριάζει στην περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή εφόσον χρειαστεί θα φέρει μια επίκαιρη ερώτηση για το θέμα” είπε ο κ. Γαβρόγλου δεσμευόμενος για λήψη πρωτοβουλιών για το θέμα.

Από τον πρώην υπουργό Παιδείας ζητήθηκε να τοποθετηθεί για το ποιος έχει την ευθύνη για τις αλλαγές αυτές που επιχειρούνται. “Υπάρχει ένα πάρε-δώσε που έχει σχέση με αυτά που θα κάνει η Κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θέλει να φέρει καινούργια συμβούλια ιδρυμάτων. Ένας θεσμός που είχε έρθει επί Διαμαντοπούλου. Είχε τινάξει στον αέρα τα πανεπιστήμια και τα καταργήσαμε ακόμα και με τη συμφωνία των προέδρων γιατί κατάλαβαν πως είναι κάτι που δεν ταιριάζει στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Τώρα ο τρόπος που θέλουν να τα φέρουν είναι να επιλέγουν αυτοί τους πρυτάνεις. Άρα ορισμένοι πρυτάνεις κλείνουν το μάτι στην Κυβέρνηση. Δεν το κάνουν όλοι και είναι προς τιμήν τους. Αλλά δεν μπορεί ο συγκεκριμένος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών από την πρώτη στιγμή που ήρθε, είναι να θεωρεί πως το χειρότερο που έτυχε στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι η δική μας μεταρρύθμιση. Γιατί δεν το είπαν άλλα πανεπιστήμια; Υπάρχει ένα θέμα πολιτικό”… ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα